Бракот - институција пред изумирање

Член од
20 април 2023
Мислења
988
Поени од реакции
2.430
so vakvi lagi ni kaj poslednata krpa u selo ne bi prosol, pa uste 10 god pomlada pisal :pos:pomlada mozes da najdes samo pred mtv ako se nacrtas kaj cigankine,
kazi si ferski nevin sum site ke ti poveruvame.
ljubomorata vo tebe zborue, sepak taa frustracija tvoja treba da si go zadovoli egoto so toa shto nema da go smeta tvojot zivot za mizeren kako hto i vekje e, za da mozesh da prodolzish da zivutkarash

Член од
6 декември 2022
Мислења
960
Поени од реакции
1.465
Апелирам до модераторот на форумов да превземе мерки против вакви "ликови" , сепак сметам дека навреди не треба да се дозволени
Феминистиците тука се заштитена група, ним им се простува сѐ, јас отворив тема за шминка- одма ми удрија цензура, ја преместија на форум што никој не го чита... само оти ги прашав зошто се шминкаат, одма цензура.
Кажав за Луси дека не треба веќе да биде модератор, се покажа за што највеќе ја бива.

Бавча

идол на младите
Член од
25 декември 2007
Мислења
12.007
Поени од реакции
11.938
Nerealnite ochekuvanja i nespremnosta za rabota na odnosot go doveduvaat brakot kon izumiranje. Najbitnite raboti pokraj komunikacija i doverba se pochitta, zaednichkite vrednosti, kompromisi, intima i vreme.
Ne za dzabe vikaat deca ke porasnat i ke si otidat, prijateli ke dojdat i ke zaminat, partnerot e so tebe do kraj, pogrizhi se da vi bide ubavo i da opstanete zaedno shto podolgo. Zatoa ima period na adaptacija pred brak, dodeka ne otidete na odmor i ne zhiveete nekoe vreme zaedno ne se nafakjajte na brak.

Член од
22 август 2022
Мислења
770
Поени од реакции
2.235
Оваа медиумска војна постои уште поодамна, да речеме кај 70тите 80тите дури и во поисточни продукции да ги речеме.

Турското Јешилчам кино и кинематографија (јешилчам ако не се лажам е зелен бор демек името да наликува на "светата шума" ). Иако мора да кажам дека Јешилчам како продукција многу придонела во културниот живот останала како бренд некој си печат од 80тите, била колевка на солидни режисери, работеле со ограничен буџет како од државата така и од приватен сектор што е за пофалба колку толку, мора да се каже дека темите коишто ги обработувале дел од филмовите се, благо да речеме, поттикнувачки во навикнување на народот на помалку конзервативен начин на живот, а со тоа нормализирање и на промените во семејните динамики.

Овој дел со I refuse to cook for my husband ме потсети на една сцена од филм од Јешилчам ерата, кадешто доктор навикнат на градски разуздан живот приморан е од татко му да се ожени со девојче од таму селата нивни. И сега има една сцена кога кога мажов пред луѓе жена му ја прекорува демек зашто си спремала ручек дома, правење ручек дома е демоде, алатурка однесување
Ајде дотерај се , одиме надвор да јадеме нешто. И така многу ја гледаат од високо дека традиционални вредности негува сѐ додека и таа не се научи и стане градска.

И под тој термин градска, ала франга, европска, кои се појави се нормализираат може само да се замисли.

Медиумите си работеле од време.

Kajgana Shop

На врв Bottom