Божидар Димитров изјави дека има татарско потекло

Член од
8 јуни 2005
Мислења
74
Поени од реакции
11
абе дај пишувајте на македонски да ве разбереме а не со тие искривените букви. Треба на татариве да им се даде специјална форма за исплнуванје при регистрирање на членство...една врста визен систем за на форумов.

што се однесува за вашето потекло сите знаат дека сте мешавина од неколку туркомонголски племиња со староседелците од тој крај (траките и словените), генетски имате сродност со денешните казански татари и чувашите, кои исто се татари.
A и тие букви не се нивни оти ги има на каменот на Розета, тие се македонски букви, значи и писмото им е крадено.

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
На господин д-р Божидар Димитров, директор на Бугарскиот историски национален музеј во Софија и советник на бугарскиот президент, пред извесно време му испратив и му ја подарив мојата книга „Непокор“, со посвета: „Се можете да ограбите, освен македонската нација и историја! Тие ни се длабоко во душата!“ Новоевропејците, оптоварени со македонскиот синдром, донкихотски се обидуваат да ја игнорираат вистината за суштествување на македонскиот народ, јазик и македонската национална самобитност. А, пак, д-р Б. Димитров, во својот антимакедонизам се обидува да избега од сопствената сенка или кожа, сеедно. Авторот на фашизоидниот памфлет со „Десетте лаги на македонизмот“, иронично се подбива и го замајува светот со својата промотивна лага, залагајќи се нацистичката крвава окупација на Македонија да ја рехабилитира како нејзино „ослободување“.

Новопечени европски професоре, ела, да се „порасходиме“ по една мала хронологија, за да нештата бидат посфатливи. Во далечната, а вам добро позната 1941 година, кога бугарските монархофашистички орди ја окупираа мојата татковина Македонија, сеејќи смрт и ужас на секој чекор, сменувајќи ја дотогашната исто така ужасна великосрпска фашистичка окупација, јас бев на 15-годишна возраст, завршен ученик од петти клас гимназија. Во тоа бурно воено време кога беснееше фашизмот, јас ја оформував сопствената личност и како Македонец, со македонска национална свест и мисла, наспроти пропагандата на великобугарскиот и великосрпскиот врховизам.

Како што е вообичаено, па, така и јас се обидов со младешки занес и национален романтизам да пишувам поезија. Се разбира на македонски јазик, кој вие го игнорирате и ерестизирате. Јазик на моите дедовци. Јазик жив и жилав, оспоруван и прогонуван. Пишував со инстинкт и длабока инспирација иако дотогаш не бев слушнал за оспоруваните Чуповски и Мисирков. Но, со тие Македонци исто мислевме, зборувавме и пишувавме на својот македонски јазик, без некој однадвор тој јазик да ни го натури или подари. Во 1942 година, како шестокласник, ги напишав и овие стихови: - „Не плачи мајко, робинко, / многу си долго плакала, / одбради црна шамија, / на душман твој забради ја. - Во борба, браќа робови, / за слобода дошол ден, / симнете тешки окови, /осветлете Илинден...!“

Која и чија пропаганда ме присили, инспирира и мотивира вака да пеам за Татковината!? Кој? Тито!? Коминтерна!? Србите!? Бугарите?...

Вие, авторот на лагите, лаконски би ми одговориле: „Коварниот македонизам!“ Кој и каков македонизам? Оној, што авангардниот бугароман Коста Црнушанов од Прилеп, како формула го дефинира: „Македонските Славјани не се ниту Срби, ниту Грци, ниту Бугари, а просто Македонци како одделна народност, со одделна историја, јазик и култура!“ Да! Токму таков македонизам ме инспирира! Кога е македонизам, нека е македонизам! Ние Македонците, така сме дефинирани и без Црнушанов и црнушановци. Таа формула, вие игнорантите, никако не можете да ја голтнете. Ве прогонува македонскиот синдром на пирејот, троскотот македонски неуништив.

Летото 1944 година бугарската окупаторска полиција во Скопје ѕверски го уби мојот сокласник, матурантот од Тетово, Бранко Стефанов-Бане, како Македонец, активен непокорник против окупаторот. Во песната која тогаш му ја посветив, пишував:

“...Не си прв, о, другару мој, / И последен нема да останеш, / Колку како тебе паднаа во бој?/ И по тебе ќе гинат безброј !“

Пак на македонски јазик, господа! Оти друг јазик немавме и не ни треба! Оти овој е нашиот!

Од 1945 до 1952 година бев осуден за идеите на величенствената, централистичка и македонската ВМРО, (не на бугароманот Ванчо Михајлов) за самостојна и обединета држава на македонскиот народ, на народ со македонска национална свест, надвор од југословенската федерација. Во затворот се сретнавме и спротивставивме на вашите соидејници, за жал. и „наши“ сонародници - соработници на бугарскиот фашистички окупатор. Продолжив и таму, во затворот, да пишувам поезија на македонски јазик и истата јавно да ја читам и рецитирам, предизвикувајќи ги антимакедонците до бес. Бев крајно непомирлив, да не речам провокативен. Дури се обидував да го преведувам Ботев на македонски јазик. Го преведував и српскиот поет Бранко Радичевиќ.

Мојата македонска национална палавост во затворот Идризово, д-р Асен Татарчев, затвореник од бугароманската провениенција, се обиде да ја „скроти“. Убедувајќи ме во историската бугарска опција и дека југомакедонскиот комунизам во Втората светска војна ја измислил македонската нација и јазик и покрај другото, на македонските Бугари насилно им ги сменил презимињата, од „-ов“ и „-ев“, на „-ски“. На овој геноциден став фанатично реагирав: - „До денес јас сум, Гашевски, кое презиме самиот сум си го определил како Македонец, но од денес, јас сум, Гашев, ама не сум, Бугарин! Се разбира, пак, Македонец!“

Мало потсетување: На државниот попис на Република Бугарија во 1946 година, како Македонци се изјасниле 252.908 жители, додека во Пиринскиот дел на Македонија на пописот се изјасниле како Македонци 70%! „Каде сте, Македончиња, каде сте, кај отидовте? Бабата може и да лаже, ама трапот?

Ме навредува и иритира фарисејската Европа! Кога секој обичен граѓанин на светот, освен Македонецот, може слободно национално да се изјаснува и самиот да го определува името на својата држава, а Македонецот, дури и да е академски граѓанин, ќе мора да си ги докажува националниот идентитет, а уставното име на својата држава друг на сила да и го наметнува! Срамота за цивилизацијата!

Ниту Крсте Мисирков, Блаже Конески, Вук Караџиќ, ниту Коминтерна, Тито, или Лазо, уште помалку, Србите или Бугарите, не го измислиле македонскиот јазик. Оти народ никој не може да измисли! А, јазикот е атрибут на народот! Македонецот Крсте Петков Мисирков, оспоруван дури и од грст на свои јаничарски сонародници - поданици, не го „измислил“ македонскиот јазик, туку тој, надоврзувајќи се на своите сонародни претходници е основоположник на кодификацијата и осовременувањето на јазикот, предизвикувајќи ги антимакедонците до лудило. Бев крајно непомирлив, да не речам провокативен. Го преведував Ботев на македонски литературен јазик. Затоа за’рѓаните пропагандни мечеви во кориците, господа! Минимум толеранција кон туѓите мислења и чувства! Нели сте сега Европејци!

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.592
Dobar post Trn.

Najinteresno e shto Bozhidar Dimitrov i kompanija nikako ne mozhat da go "reshat" problemot so idejata za nezavisna Makedonija, shto e izraz na drzhavnost, nacija, a nivnite propagandni sajtovi bash takvi izvadoci pokazhuvaat. E otkoga taka kje se nasukaat, potoa vleguvaat vo nekakvi filmovi za Bugari vo Makedonija i za idni obedinuvanja (shto e nonsens), ili vo filmovi za istorijata na turko-Bugarite vo Makedonija (za shto nema nikakvi dokazi) itn. I shodno se' se sveduva na nafrlanje na etnonimot Bugari vo sekoja prilika, flodiranje bez kraj. A idejata za nezavisna Makedonija ostanuva...

Eve eden primer od MPO vo SAD:

Ili od MNI vo Sofija:

A

anaveno

Гостин
Турко-монголи?

Крсте Мисирков >> За Македонцките Работи >> Состауала, состауат и можит ли Македониiа да...:

Словените од Бугариiа и Македониiа наi напред беа само соiузници на бугарите во воiните со Византиiа. Но соiузните со бугарите словенцки полчишта беа во очите на неприiателите т. е. византиiците пак бугарцки. Значит византиiците зафатиiа да прекрстуваат словените ушче од времето на Аспарухоата орда. Постоiаната борба рамо за рамо со бугарите и напраи ниф iеден народ со бугарцко име, но со словенцки iазик. Бугарцкото име мег'у словеиите беше попул'аризирано од грците, и оно, прво, означааше само бугарите — монголите, после нивните воени соiузници, после бугарцките поданици и наi после стана етнографцки термин за бугарцките словени. Но тоа име во очите и устата на грците имаше ушче специално значеiн'е: наi ненавистни за ниф варвари, л'уг'е не образоани, груби, коiи граничаат со звероите. За грците се словенцко беше грубо и бугарцко.

Со името бугари не крстиiа грците и нас македонците. Но тоа прекрстуаiн'е не iет iединствено. От србите ниiе бефме прекрстени во срби. ...

A

anaveno

Гостин
Бог да чува!

" Да беше Бугарија вистинска фашистичка држава, дали би ги сачувала 50 000 евреи и уште толку цигани? "

НЕКРОФИЛСТВОТО е дамнешна бугарска особина. Bо Македонија, Евреите беа истребени 98% токму од БУГАРИТЕ, a бројот на РОМИТЕ никогаш
не е утврден. 3а Евреите, некој мора да постави прашање да се донесе декларација за извршен ГЕНОЦИД.

Бројот на Македонците во последните 150 г. убиени од Бугарите може да се испише само со 6 ЦИФРИ!

Tоа е зошто не ве искаме ... а ве стискаме.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Бог да чува!

" Да беше Бугарија вистинска фашистичка држава, дали би ги сачувала 50 000 евреи и уште толку цигани? "

Бројот на Македонците во последните 150 г. убиени од Бугарите може да се испише само со 6 ЦИФРИ!

Tоа е зошто не ве искаме ... а ве стискаме.

Член од
14 септември 2007
Мислења
145
Поени од реакции
0
ej, brej

Дај барем 1000/хилјади/ убити от бугари македонци, ама прво извади оне кои су убити за комунистичка дејност. Тогаз ке признам, дека сме убијци број едан на Балканот.

За оваквата глупост - од Егеја били су натирени 11000 евреи, но тамо бугарската армија е била под командата на немски управник и нашиот цар и парламент не е имал сите овлашченија за да ги заштити и онез луге.

Ај кажи во другите европски држави како е било, дали знаш дека во Франција самите суседи су предавали евреи на немците само да им го земат имотот и парето. Ама шо да говорим со комплексари, кои немат и малка чест да признат вистинската добрина.

Денеска путовах со едан дечко и девојка, кои студират во Софија, кажуват само убаво за колегите и другарите и хич не им пука, дека прани мозоци им го кажували преди да дојдат тука колку лоши сме бугарите. И двајцата кажувха дека ке опитат да си купат кука во Софија или Бургас и да продолжат или тука или во Европа. За едно беха сигурни - тренутно во МК за тех нема добра будучност.
А сега пак кажете, дека бугарите сме им го набили ова на тез првокурсници, кои имат само месец и по на университетот. И дали ова е вражеската и непријателска земја, во која младите македонци ке дирјат обука и живот.

A

anaveno

Гостин
Ај кажи во другите европски држави како е било, дали знаш дека во Франција самите суседи су предавали евреи на немците само да им го земат имотот и парето. Ама шо да говорим со комплексари, кои немат и малка чест да признат вистинската добрина.
Hа МК, во "самите суседи" е и БГ.

"Блгарите су предавали евреи од МК на немците само да им го земат имотот и парето."

Tоа е Бугарската НЕКРОФИЛИЈА.

Член од
27 август 2007
Мислења
34
Поени од реакции
1
Hе знам кој колку убил, кој што правел, ама знам дека вие Бугарите, што и да правите секогаш сте на погрешната страна.

Член од
13 октомври 2007
Мислења
3.175
Поени од реакции
434
[FONT=book antiqua, times new roman, times]
[/FONT] [FONT=book antiqua, times new roman, times]Deportacija na Evreite od Makedonija vo logorot Treblinka, Polska (Skopje, mart 1943)
http://www.jewish.org.mk/Etnogen/Doseluva/Period/Nob/Deporta/Deport.htm
i ova e komunisticka laga???? ili pak svedostvoto na tie sto uspeale da se spasat od najgolemite dudlachi na Hitler???????
[/FONT]

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.592

Temata e za tatarskoto t.e. turko-mongolskoto poteklo na Bozhidar Dimitrov (i shodno na Bugarite).

Sekoe prenaoschuvanje kje bide brisheno i kje dobiete zholti i crveni kartoni, a potoa banovi.

Prva i posledna opomena.

Член од
14 октомври 2007
Мислења
10
Поени од реакции
0
Stiga sci-fi

Po princip ne si gubia vremeto da sporia s moite zabludeni sanarodnici ot makedonia na istoriceski temi vapreki ce imam magisterska stepen po istoria ot Amerikanski universitet.Tova koeto pri vas se vodi za istoriceska tema bi predizvikalo buren smiah vav vseki yvajavast sebe si istorik.Vse pak ste napravia izklucenie po temata za tatarskiat proizhod na bulgarite.Az licno ne bih imal nisto protiv da sme potomci na sazdatelia na edna ot nai-velikite svetovni imperii Cingiz han obace za sajalenie tova ne e istina.Dali znaete ce v selo Malaia Perescepina na teritoriata na dneshna Ukraina e otkrit groba na Han Kubrat han na Stara velika Bulgaria i basta na Han Asparuh osnovatelia na segashna
Bulgaria ?Sabranata informacia kategoricno dokazva ce toi e bil s evropeidni certi edno nedvusmisleno dokazatelstvo za arianskiat proizhod na bulgarite.

Temata e za Tatarskoto poteklo na Bozhidar Dimitrov (i shodno na Bugarite). Sekoe prenaoschuvanje kje bide brisheno i kje dobiete zholti i crveni kartoni, a potoa banovi. Prva i posledna opomena.

A

anaveno

Гостин
Po princip ne si gubia vremeto da sporia s moite zabludeni sanarodnici ot makedonia na istoriceski temi vapreki ce imam magisterska stepen po istoria ot Amerikanski universitet.Tova koeto pri vas se vodi za istoriceska tema bi predizvikalo buren smiah vav vseki yvajavast sebe si istorik.Vse pak ste napravia izklucenie po temata za tatarskiat proizhod na bulgarite.Az licno ne bih imal nisto protiv da sme potomci na sazdatelia na edna ot nai-velikite svetovni imperii Cingiz han obace za sajalenie tova ne e istina.Dali znaete ce v selo Malaia Perescepina na teritoriata na dneshna Ukraina e otkrit groba na Han Kubrat han na Stara velika Bulgaria i basta na Han Asparuh osnovatelia na segashna
Bulgaria ?Sabranata informacia kategoricno dokazva ce toi e bil s evropeidni certi edno nedvusmisleno dokazatelstvo za arianskiat proizhod na bulgarite.

Eве чисти Ариjци:

A овој и оној позади на сликата се од Шведска.

Aјде сега врати ja дипломата...

A

anaveno

Гостин
Во врска со современиот бугарски романтизам , кој подолу го споменува учениот со Амер-диплома,ќе спомнеме:

Се работи првиот признат турко-монголски бугарски хан Кубрат. Некои бугарски публицисти, користејќи едно старо и нејасно предание, во последно време тврдат дека ханот Кубрат наводно бил - христинјанин. (!?)

Ханот Кубрат наводно на 12-годишна возраст го примил христијанството и тоа - во Цариград, a потоа отишол да владее со азиска Бугарија. Дека ваквите бесмислици не вредат дури ни да се коментираат, доволно е да потсетиме на неколку моменти. Како прво, ханот Кубрат владеел цели 50 до 60 години со азиска Бугарија. Тоа значи дека овој хан имал голем углед во својата држава, штом толку долго успеал да се одржи на власт. Па, зарем ако тој бил христијанин, би ги оставил своите поданици да бидат пагани?

Зарем ако првиот бугарски хан бил христијанин, Бугарите ќе ги уништувале сите цркви и манастири, на кои наишле во времето на нивните навлегувања во Европа и зарем ќе ги прогонувале и убивале христијаните во својата европска држава?

Гледаш, не си сам...

Kajgana Shop

На врв Bottom