Божидар Димитров изјави дека има татарско потекло

N

n/a

Гостин
А нај-добре е може би да дојдеш и да обиколиш страната та да видиш например к'де са албанците в Б'лгарија.:pos2:
Eve jas ke ti kazam kaj se.

Eden od najgolemite restoranti u Sofija vi go drzi albanec. Hoteli, kafici, barovi....slatkarnici i burekdjilnici (pak vo Sofija).

Vo Montana pola od biznisot vo gradot kontrolira albanec.

Vo Asenovgrad i Plovdiv - butici.

Stomatoloski ordinacii zaedno so kurdite po ludogorieto (nosat materijali za rabota od Sirija i vi go istocuvaat fondot za zdravstvo,hehehe )

Restorant "Kosove i Merita" na avtomagistrala Trakija vo Popovica i pred Plovdiv....edna strateska tocka na patot na drogata uste od vremeto na Bai Tosho.
I.t.n...:vozbud:
 

Insomniac

Evil Macedonian
Член од
27 мај 2007
Мислења
1.799
Поени од реакции
27
Само вие мешајте се со Албанците, тоа и онака ви е во крвта.
 
A

anaveno

Гостин
A History of the Roma of Bulgaria

by
Elena Marushiakova and Vesselin Popov

"...the number of people of Gypsy origin in Bulgaria can be defined approximately to 700-800.000. This makes Bulgaria the country with one of the relatively highest shares of Gypsy population."


800.00 bile Turci oficijalno. A neoficijano kolku gi ima sto im menuvavte iminjata na -ov / -ova or -ev / -eva....????????

Istoto menuvanje iminja vazi i za Gypsies and Pomaks. Vo periodot 1965 and 1972...


Zosto nikade gi nema smenetite TOPONIMI kade sto stotici naseleni mesta vo minatoto go imaa zborot ARNAUT???????
Sega imate ostanato samo nekoi:

528. Arnaud-Kujussu, Varna
529. Arnaut, Razgrad
530. Arnaut, Razgrad
531. Arnaut Bair, Burgas
532. Arnaut Cuius, Varna
533. Arnaut K'oy, Burgas
534. Arnaut K'oy, Plovdiv
535. Arnaut Kioi, Burgas
536. Arnaut Kioj, Razgrad
537. Arnaut Kuyusu, Varna
538. Arnaut-K'oy, Burgas
539. Arnaut-K'oy, Khaskovo
540. Arnaut-Kjoj, Burgas
541. Arnaut-Kjoj, Khaskovo
542. Arnautito, Khaskovo
543. Arnautkioj, Burgas
544. Arnautkioy, Burgas
545. Arnautkioy, Burgas
546. Arnautlar, Khaskovo
547. Arnautlar, Varna
548. Arnautlar, Varna
549. Arnautli, Lovech
550. Arnautlii, Lovech

Kaj se Gegite sto Turcite gi naselija otade Pirinska MK? Narodi ne isceznuvaat taka lesno. Osven vo BG vo poslednive 100-na god.


P.S. 500 pati sum bil vo BG , uste vo JAN BIBIJAN vo Sofija mnogu se radvav na kosooki. Ne bea Vietnamkite, a i tie na Vegeta i d'fki.

P.P.S Eve gi mestata na slika:




Po celoto B'lgarsko zemlisce...
 
Член од
14 септември 2007
Мислења
145
Поени од реакции
0
Значи бате

Значи Анавенис, пај си в грешка. Знам дека сега желиш бугарите да почнем да броим колку се албанците кај вас (официално е неофициално) ама нема да стане.
Нај-лесно се види на изборите. Турците кај нас гласат по команда и винаги имат око 250-290 хил. гласа. При нив излазот е почти 80-90%. Мани деца до 18год и кои гласат за други парти осим ДПС и ке видиш дека и тај број 780хил е по-мал'к, па напримве во Крджали сега има око 20 000 човека (пре 10години - 40 000). Другите бегат - во Турција, ЕС. Ама шо да прајм, нихова волја.
За имената е обрнато. Сега има бум во паспортната служба особено во Кржали, Разград за промена и турци-изселници кои живејат во Турција сакат да си променјат картиците ама со старите бугарски именја!?!?! По-лесно им било да одат по Европата со нашенски именја, не со турско-арапски.
Та затова гајле не бери, ние ке се оправиме, ама многу арно, веке и младите не сакат да бегат кон Европа (веке око 1,5 млн са таму,де и во САшт) и полако нештата идат на добро.
А за они дека прогнозират подобен конфликт и кај нас - СОРИ, нема шанс,научихме си го и нашиот и урока на соседите.
п.п Нали знаш, тамо дека има више от 5 макдоналдса - војна не е возможно, а сега ги имаме и америчките бази - ама вопште не става. Ајде ти оди сбирај фантастики против нас и ги публикувај, ама гледам дека все повеке луге те зимат на мајтап. Поздрав и пријатне неделја, аз ке одам да гласам, чао.
 
Член од
21 октомври 2007
Мислења
16
Поени од реакции
0
Не ја гледам поврзаноста на овој топик со историјата или некое сродно поле.Читам глупости от типот "не ние, а вие имате повеќе малцинства и сепаратисти“.Веројатно се ова луѓе кои во детството си викале едни на други: “мојот татко е појак од твојот и кога ќе дојде, ќе го натепа“.

Мислам, на што ова личи?
 
A

anaveno

Гостин
Hе си прв на кој ќе му се КАЧАМ. Tоа значи "anaveno" - TE ЈАВНУВАМ. Cега можеш да подигнеш гаќите.


P.S. anaveno e МК збор од Беломорска Македонија.

Бидејќи ти си опинок историски (буквално) по потекло, не ти замерувам.
 
A

anaveno

Гостин
Ако го замолите кој и да било денешен Бугарин да Ви ги наброи првите владетели (етнички предци) на денешната бугарска нација,тој ќе почне со хан Кубрат. За хан Кубрат се знае дека целиот свој живот си живеел во Азија. Тој немал ниту стапнато на територијата на Европа и не знаел ниту збор од словенскиот јазик.

Па како можат сите денешни Бугари да бидат чисти Словени, штом како први крвни предци на својата нација признаваат луѓе што биле Турко-Монголи???

Bо блиското минато (триесеттите и четириесеттите години на 20 век) стотици илјади Бугари себеси се сметале за директни потомци на турко-монголските Бугари.

Hе сите Бугари денес имаат антрополошки карактеристики на луѓе од жолтата раса, т.е. на турко-монголските Бугари.
Какво е етничкото потекло на денешните русокоси и белокожи жители на Бугарија? Дали барем за нив можеме да кажеме дека се чисти Словени!

Одговорот не може да биде сосема позитивен. 3ошто? 3аради:

- Печенезите (кои и самите биле туркско племе).
- Куманите, кои исто така биле туркско племе.
- Власите од Дакија (денешна Романија).
- Татарите во Бугарија.

Оттаму,никако не можеме да кажеме дека денешните бело кожи Бугари се словенски народ, затоа што тоа би било во спротивност токму со историските податоци.


Hо што е со останатите белокожи б'лгари?

Па тие ги слават жолтокожите турко-монголски Бугари со кои (освен името) одвај дали имаат нешто заедничко.
Eтe тоа е вистински апсурд!


И да кажеме нешто за 7 АНТИ. 3ошто барем некоја од Склавиниите не се нарекувала 7 Антија или Бугарија??? 3атоа што отаде Пирин биле само турко-монголи.


Божо е 100% прав.
 
Член од
21 октомври 2007
Мислења
16
Поени од реакции
0
Хахахаха!!Го погодив во нерв!

Cua familia, Anavenescu?la fгntгna iu veaglje lamnja cu multi capiti?

Што е, до вчера беше “Грк од Монастир, Фанариот“, па “(стандарден)Македонец“ а сега си “антички Македонец“ “борец против Словените“?

Не просерувај со твоите non sequituri и "есеи", слушаш?Сите 30.000 зборови кои ги има македонскиот, а кои не се заемки од грчкиот, латинскиот итн. се словенски зборови и како такви имаат свои когнати во Бугарскиот, Српскиот, Хрватскиот, Словенечкиот, Рускиот, Украинскиот, Русинскиот, Кашубскиот, Лужичанскиот, Полскиот, Чешкиот, Словачкиот, Белорускиот.Сите неколку стотини некалендарски имиња забележани на овие простори од средниот век наваму имаат свои еквиваленти на "непостоечките словенски простори" од Елба до Урал.Тие немаат блага морфогенетичка, фонолошка, лексематичка и етимолошка врска со она што се зборувало на Балканот пред 6 век. а што е запазено во илјадници натписи.

Ќе бидеш љубезен да не “просветлиш“ малку со твојата “ерудиција“?Или да баталиш пишување “историја која тргнува од фактот дека се досега сработено на стотици катедри, институти, музеи е една голема лага со цел на Македонецот да му се негира 1.000.000 години историја“ бидејќи со историја можеш да се бавиш таман онолку колку што Македонија може да дизајнира и изработи наследник на спејс-шатлот.

Патем, за болните нагони кои ги имаш и кои ги искажа во обраќањето кон непознат маж ти препорачувам да си најдеш девојка, белки ќе се “декомпензираат“
 
A

anaveno

Гостин
Hе џабе си ромејски опинок, гледај си твоето потекло изгубено е некаде помеѓу татаро-монголите и турците. Hе би требало да се мешаш со Славсите.

Дали те декомпензирав? Oсвен тресење зелени, немаш што друго да кажеш.


Инаку, поимот "Татар" би требало да се прошири и накај белградскиот пашалук. Премногу генски индикатори влечат натаму..
 

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Temata e za potekloto (koe e nedvosmisleno chuvashko) na tataroglu B. Dimitrov.
Povelete na nea, a ne za pesni, ora i telovezbi.
 
Член од
23 октомври 2007
Мислења
2
Поени од реакции
0
Temata e za potekloto (koe e nedvosmisleno chuvashko) na tataroglu B. Dimitrov.
Povelete na nea, a ne za pesni, ora i telovezbi.
Е братја македонци, зашто ви интересува толкова потеклото на един б'лгарски историк? Има оште толкова много историци в Б'лгарија? А само ако знаехте потеклото на минист'р председателја на Б'лгарија нјамаше да ви е толкова јад че Б'лгарија е В ЕС!
 
N

n/a

Гостин
Е братја македонци, зашто ви интересува толкова потеклото на един б'лгарски историк? Има оште толкова много историци в Б'лгарија? А само ако знаехте потеклото на минист'р председателја на Б'лгарија нјамаше да ви е толкова јад че Б'лгарија е В ЕС!
Kako prvo, ne ni e "jad" sto Bugarija e u EU. Bonus auspecis!

Ama vistinski ad (pekol) е koga nekoj odroden Makedonec (kako Stanishev) saka da ne uci i nas deka sme bile bugari.

Nego da te zamolam...da im objasnis na site ovde zosto mu bese odbiena kandidaturata za pretsedatel na Georgi Pirinski pred 5-6 god. "vo evropska i slobodna" Bugarija?

Da ne bi deka e zatoa sto dedo mu se deklariral za Makedonec?
 
Член од
30 јули 2007
Мислења
352
Поени од реакции
3
Tova e offtopic ama koi ti e kazal che Georgi Pirinski e makedonec? Togava negovija bashta dava na Jugoslavia Vardarska Makedonija oti si misli che BG sushto she vleze v Jugoslavia. No neshtata se provaljat i vsushnost Jugoslavia pecheli Vardarska Makedonija a BG blagodarenie na genijalnite si politici za pored put . . . znaete kvo imam predvid. Abe prati mi na privatna poraka nekakvo info za Pirinski kade se e deklariral kato makedonec da ne zalivame temata s offtopic.
 
Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.584
Ne cela Evropa, toa e nedvosmisleno. No interesno e kako kvrgoglaviot Bozho bi ja komentiral slednava novost? Vredno kje e da potvrdi kvrgoglaviot dali celosno se prefrlil na iranskata fantazmagorija deka se potomci na Tadzikistanci i Pashtuni (narecheni so oposhto ime "Iranci") ili se ushte se pridrzhuva na opshtoprifatenata teorija deka se turki???

ПАМЕТНИК НА Б'ЛГАРСКИ КАН ИЗДИГНАХА В ТАТАРСТАН
срјада, 29 август 2007

П'рвијат паметник на б'лгарски кан, управлјавал Волжка Б'лгарија през 11 век, бе открит в руската република Татарстан, информира Дојче веле. Това стана в рамките на тридневни т'ржества, с които бе чествана 1000-годишнината от основаването на град Елабуга. Т'ржествата откри президент'т на Татарстан Минтимер Шајмиев. Сред нај-впечатлјаваштите инициативи бе театрализиранија средновековен фестивал "Древните булгари" на територијата на историко-архитектурнија резерват "Елабужко селиште".

http://vest.bgrod.org


Osven vo Tatarstan, vo Sofija od 19-31 okromvri se odrzhuva izlozhbata "С'кровиштата на б'лгарските ханове - Аспарух и Кубрат" vo organizacija na Nacionalniot istoriski muzej so koj rakovodi kvrgoglaviot Bozho. :icon_bigg


.
 
A

anaveno

Гостин
ЏИХАД:

Not many know that the Bulgars are also Turks in their ethnic origins and ironically it was the Bulgars who put up the stiffest resistance to the Islamic Turks (Ottomans)

The Bulgars were one people who put up a stiff resistance to the Islamic Jihad and never surrendered before it, ultimately defeating it. One reason for this could be that the Jihad was brought to the Bulgaria by people who belonged to the same ethnic stock as the Bulgars. The Bulgars, as many do not know, are of Turkish descent.

(A STO SE MK JANICARITE???)

And had settled in Bulgaria in the 8th century onwards.
The Bulgars were late converts to Christianity, and had been adversaries of the Byzantine empire, both before and after their conversion.
Modern day Bulgarians are a mix of the pre-Islamic Turks (Bulgars), the Avars, Huns and Slavs who settled in Bulgaria over the first millennium.

JIHAD

И сега некој јаничар ќе каже, ЏИХАД-џиите не си знаеле браќата...
 

Kajgana Shop

На врв Bottom