Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

Член од
29 март 2013
Мислења
4.686
Поени од реакции
4.536
И многу мразам кога ми се обраќаат, а не ме цитираат! :kafence:
Ми делува ко глупа и непотребна ароганција. ;)

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
И многу мразам кога ми се обраќаат, а не ме цитираат! :kafence:
Ми делува ко глупа и непотребна ароганција. ;)
треба да се издуваш ти, се приметува =) јебига ќе почекаме и ти и ние останатите во вторник да отворат теретаните

Makaron

КЕН ЛИИИИ лиду дибу даут јууууууу !!!!
Член од
16 јули 2014
Мислења
7.612
Поени од реакции
11.740
Inace deadlift ne bi preporacal za covek sto trenira samo za beach body, totalni nepotrebna e.

Sent from my D2403 using Tapatalk

Член од
3 септември 2013
Мислења
380
Поени од реакции
195
Тоа дека чучањ и дедлифт (доволно) креваат тестостерон е тотален мит. Разликата на тестирања е минимална и блиску споредлива со било какво појако активирање на мускулите.

Еве да се вклучам со делумно негативно искуство со вежбиве.

Од кога почнав до пред некое време терав Stronglifts или варијација од програмата. Што значи под 2 пати чучњеви/еднаш дедлифт неделно не паднав. Придобивка? Огромни нозе. Толку. Грбот имаше нешто плус ама недоволно да го покрие недостатокот на изгледање на кентаур. Почетник фатен во виорот на фалачите на чучњеви/дедлифт + дигање на егото кога ќе прочитав некаде дека тие што не ги праат не се за во теретана = ... Додајте тука и слепо препорачување на вежбите на сите.

Втор уште поважен фактор, МНОГУ ретко тие што ги фалат го спомнуваат делот со генетски предиспозиции за вежбата - такозвана должина на екстремитети. Пак за пример ќе се земам самиот себе.

Добра генетика за чучањ се смета кратка должина на femur-от (горна нога) + долго торсо. Додека ако јас се превиткам надоле, коленото ми доаѓа некаде под брадата. Во превод- огромна шанса за повреда поради аголот во кој е ставен грбот при движењето. И уште незнам како не сум отерал нешто кај што не треба со оглед на тежините кои ги правев.

Сеуште ги користам вежбите како support, со помали тежини и најправилна можна форма, ама од високи тежини барем некое време ќе бегам како од ѓавол. Јесте го даваат она чувство на ебачност, ама едноставно не вреди во мојот случај.

Повеќе инфо за заинтересираните.

http://nattyornot.com/the-best-levers-for-squatting/

Член од
13 јули 2010
Мислења
1.082
Поени од реакции
447
Генетски предиспозиции........никој не бара да бидете светски атлети па до тоа стигнавте, секој може да стигне до напредно ниво на било која вежба и дури да ја има најлошата генетика. Само трпение и редовност е тоа што се бара.

Член од
3 март 2013
Мислења
2.678
Поени од реакции
1.357
Како ти оди вежбањето задно/предно со по 3 вежби? Чисто изолација ги правиш или имаш и compound вежба/и?
Варирам, 1 месец вежбам со изолација, па 3 недели уфрлам, compound вежби, па пак изолација, А предно со чиста изолација го вежбам преку две недели. Најголема цел ми беше да ги средам средно и задно онака кај што сакам јас.

Година и пол работам на ваков начин на распределба на вежбите, и презадоволен сум, рамената ми се највпечатлива страна од цело тело.

Последно уредено:
Член од
25 декември 2011
Мислења
404
Поени од реакции
185
Здраво,со вежбање почнав пред околу 20тина дена и ми треба ваша помош да ме корегирате околу тоа што го правам погрешно (независно дали е исхрана или вежбање).Висок сум 173цм. со тежина од 75кг,целта ми е да накачам мускулна маса.Вежбам 5 пати неделно,и тоа:
-понеделник : гради (бенч,кос бенч,кос бенч со бучици-сите вежби 5 серии по 8-10 повторувања) и бицепс (3 вежби со 5 серии и 8-10 повторувања)
-вторник : грб (4 вежби со 4 серии и 8-10 повторувања) и трицепс (3 вежби со 5 серии и 8-10 повторувања
-среда : рамо (4 вежби со 4 серии и 8-10 повторувања) и подлактица (3 вежби со 5 серии и 8-10 повторувања)
-четврток : гради и бицепс
-петок : грб и трицепс
-сабота и недела одмор,од понеделник почнувам со тоа што ми останало од претходната недела па продолжувам понатака.
*Стомачни вметнувам кога-како,зависи од расположение и измореност од претходен тренинг.
*За нозете имам долго време тренирано фудбал,а и сега барем 2-3 пати неделно по саат време играм фудбал.
Е сега околу исхраната:
-насабајле за доручек овесни снегулки(околу 150гр),банана и млеко
-саат време по доручекот вежбам,после вежбање туна/стек 150гр,2-3 јајца,урда/сирење околу 50тина гр,и чаша јогурт...
-ручек ориз/компири/тестенини
-пред спиење пола литро млеко со 2-3 живи јајца.
Тоа би било тоа,ако може ваши препораки и корекции :D
Сум прочитал ова што имаш бенч дома, многу имаш немој ке ти се изморат мускулите ке се сдобиеш со повреда и после ич.
Значи нормално си правиш 3 пати неделен сплит, комбинираш мускулни групи грб, гради, бицепс трицепс, нозе, рамо, и по некој стомачни - по 2 групи на 1 ден. Подлактица ако ептен нешто ти е тенка и сакаш да ја навежбаш инаку не се вежба таа многу , или ако женската ти се пали од навежбани подлактици ахах.
На сите мускулни групи има различни вежби за во дома по јутуб со бенч и тегови можеш свободно да си најдеш скоро за цела база. Не прај дома по 2 макс 3 вежби на група на мускули сосема доволно е.

Ако вежбаш редовно и не качуваш маса значи не јадеш доволно за својот метаболизам. Тука многу проста работа е - не качуваш килажа додаваш + 1 оброк. Ако пак не качуваш правиш оброци поголеми на 100-200 грама и т/н. Ако пак не качуваш а се давиш со храна и пак не можеш да качиш- купуваш протеини, гејнери и друга спортска храна и додаваш.

Колку години имаш? мене ми изгледа 75кг за 173 нормална тежина ако имаш до 25 години... незнам зашто би качил уште подобро работи на мускулна маса ако ке бидеш 75кг сув мускул тоа супер е.
-насабајле за доручек овесни снегулки(околу 150гр),банана и млеко
-саат време по доручекот вежбам,после вежбање туна/стек 150гр,2-3 јајца,урда/сирење околу 50тина гр,и чаша јогурт...
-ручек ориз/компири/тестенини
-пред спиење пола литро млеко со 2-3 живи јајца.
Тоа би било тоа,ако може ваши препораки и корекции
На сабајле додај малце протеин - ако не пиеш навечер казеински протеин земи една чаша веј од сабјле или јади урда например.
150 грама месо малце ти е дневно или додај веј протеин или уште еден ручек со 200гр месо/риба друга храна со протеини.
Живи јајца бјак, зашто ги пиеш навечер? Навечер се јади урда затоа што таму има казеин(бавен протеин), освен што нема никаква корист од тие живи јајца(калориите од нив во тек на спиејење организмот ке ди претвори во масти) + можеш стомачна инфекција да добиеш затоашто салмонела е природна бактерија што ја има во сите јајца затоа треба да се готват.

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
Живи јајца бјак, зашто ги пиеш навечер? Навечер се јади урда затоа што таму има казеин(бавен протеин), освен што нема никаква корист од тие живи јајца(калориите од нив во тек на спиејење организмот ке ди претвори во масти) + можеш стомачна инфекција да добиеш затоашто салмонела е природна бактерија што ја има во сите јајца затоа треба да се готват.
Да не си грешка? Веј протеинот како што кажува името ВЕЈ односно сурутка се добива од течноста кога се прави сирење, урда однсно млечни производи во тврда форма... Нормално хемиски се обработува и сл. Но по секоја логика млечните производи се брзо апсорбирачки (нормално не како веј протеин кои може и до 10 гр на на 60 мин) . Споро апсорбирачки а со одличен состав на амино киселини и најголема искористеност од човечкото тело имаш во белките од јајца што би било некоја си природна замена за касеинот(иако суплиментите се додатоци а не исхраната чисто како споредба пишано)

Con Artist

the man with the key
Член од
1 мај 2012
Мислења
5.342
Поени од реакции
21.700
Добра генетика за чучањ се смета кратка должина на femur-от (горна нога) + долго торсо. Додека ако јас се превиткам надоле, коленото ми доаѓа некаде под брадата. Во превод- огромна шанса за повреда поради аголот во кој е ставен грбот при движењето. И уште незнам како не сум отерал нешто кај што не треба со оглед на тежините кои ги правев.

Еве добра генетика за чучањ. :D

Блаугранец!

mes que un club!
Член од
28 август 2009
Мислења
785
Поени од реакции
176
Дечки дали ќе сака некој да ми каже програма за вежбање на почетничка, за другарка ми е. Оди 3 пати неделно, и сака да знае што со што да вежба. Фала..

Член од
3 септември 2013
Мислења
380
Поени од реакции
195
Дечки дали ќе сака некој да ми каже програма за вежбање на почетничка, за другарка ми е. Оди 3 пати неделно, и сака да знае што со што да вежба. Фала..
Имам пуштено линк погоре со вежби (од реддит исто), додатно нека се зачлени и subscribe-не тука за да може да го гледа и "wiki" делот.

https://www.reddit.com/r/xxfitness/wiki/main#wiki_exercise_faq

https://www.reddit.com/r/xxfitness/

Или алтернативно ти помагај и во теретана. Friendzone no more!

Блаугранец!

mes que un club!
Член од
28 август 2009
Мислења
785
Поени од реакции
176
Имам пуштено линк погоре со вежби (од реддит исто), додатно нека се зачлени и subscribe-не тука за да може да го гледа и "wiki" делот.

Едноставно не знаеш да ми кажеш кога веќе знаеш ?[DOUBLEPOST=1462312611][/DOUBLEPOST]

Едноставно не знаеш да ми кажеш кога веќе знаеш ?

GavolRulz

hippopotomonstrosesquipedaliophobia
Член од
23 март 2008
Мислења
12.725
Поени од реакции
11.565
После тренинг протеин + 50 грама декстроза + банана или без банана?
Моментално сум на низок внес на јаглехидрати.

Член од
25 декември 2011
Мислења
404
Поени од реакции
185
Да не си грешка? Веј протеинот како што кажува името ВЕЈ односно сурутка се добива од течноста кога се прави сирење, урда однсно млечни производи во тврда форма... Нормално хемиски се обработува и сл. Но по секоја логика млечните производи се брзо апсорбирачки (нормално не како веј протеин кои може и до 10 гр на на 60 мин) . Споро апсорбирачки а со одличен состав на амино киселини и најголема искористеност од човечкото тело имаш во белките од јајца што би било некоја си природна замена за касеинот(иако суплиментите се додатоци а не исхраната чисто како споредба пишано)
Не сум.
https://en.wikipedia.org/wiki/Casein
http://www.nutritionexpress.com/showarticle.aspx?articleid=787
Протеинот во белките не е ни веј ни казеин туку има друг хемиски состав или така нешто незнам не сум хемичар ама сигурен сум 100% дека урда и кашкавал(кој во спротивно од урда има + многу масти) има повеке казеин протеин (бавно апсорбирачки протеин) што е најпаметно да се јаде навечер

Kajgana Shop

На врв Bottom