Бодибилдинг суплементи

Член од
30 јули 2009
Мислења
1.770
Поени од реакции
1.058
Тоа "мускулот расте кога се одмара" појма немам зашто го напиша, нема врска со муабетов.
Зошто ми е подобро секој ден, ако во деновите кога не вежбам, дневниот протеински внес го задоволувам со храна?
Како што кажав, не е битно дали и колку ќе го пијам во останатите денови. Прашањето ми беше дали е ефективно да се испијат 2 дози после тренинг, наместо една. Зашто мислам дека имаше некоја граница колку протеин може телото ефективно да прими одеднаш... sajSiGa, Myers ? :D
Повеќе незначи и подобро во овој случај.
Подобро е да ги распоредиш дозите, една 30 минути пред тренинг, друга веднаш по тренингот со одредена количина на прост шеќер (декстроза).

Isak не кажа ништо погрешно, ти даде паметен совет.
Во деновите кога не вежбаш, многу потешко ќе ти биде да ги внесеш тие 50 грама протеин преку исхрана, но можеш слободно продолжи така.

Член од
4 октомври 2008
Мислења
653
Поени од реакции
434
Подобро е да ги распоредиш дозите, една 30 минути пред тренинг, друга веднаш по тренингот со одредена количина на прост шеќер (декстроза).

Во деновите кога не вежбаш, многу потешко ќе ти биде да ги внесеш тие 50 грама протеин преку исхрана, но можеш слободно продолжи така.
Фала ти на одговорот. За во деновите кога не вежбам, не кажав дека нема да пијам, туку само ако морам. За да имам што повеќе за пиење после тренинг, тоа е најефективното користење на вејот.
Уште едно прашање. За разлика меѓу суво грозје и купена декстроза како суплемент - ќе си прочитам самиот кое повеќе се исплати. Но кој да е соодносот протеин/декстроза после тренинг? 50-50%?

S

Stef Bachatero

Гостин
Фала ти на одговорот. За во деновите кога не вежбам, не кажав дека нема да пијам, туку само ако морам. За да имам што повеќе за пиење после тренинг, тоа е најефективното користење на вејот.
Уште едно прашање. За разлика меѓу суво грозје и купена декстроза како суплемент - ќе си прочитам самиот кое повеќе се исплати. Но кој да е соодносот протеин/декстроза после тренинг? 50-50%?
1 спрема 2
На секој грам декстроза пола грам протеин.

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
Дечки, ми донесоа ваков протеин од Америка, па да ве прашам за користење. http://gnc.imageg.net/graphics/product_images/pGNC1-13322738t300x300.jpg

Планот ми е максимално да го искористам. Нема да прашувам колку пати да го пијам дневно, зашто тоа нели зависи од дневниот внес на протеини од останатите оброци. Планирам да го пијам само после тренинг. Прашањето ми е: Дали е ефективно пиењето на 2 дози после тренинг, наместо една? Значи ако вежбам 4 пати во недела, ќе пијам 4 пати по 2 дозерки само после тренинг.
Ако си почетник нема многу да бенифицираш ако пиеш по 2 дози дневно зошто реално немаш голема мускулна маса за одржување. Во суштина гледај да внесеш 20-30грама од вејот одма по тренинг и тоа е тоа, види на кутијата мора да пишува колку протеин има по една доза. Ако си краток со финансии паметно ти е да го земаш само после тренинг а остаткот секако да си го пополниш со храна и јас така работам. Ако пак си при кеш добро би било да го земаш и деновите кога не вежбаш, најдобро веднаш по будење.

Член од
21 декември 2011
Мислења
568
Поени од реакции
294
предлог некој триблус што го има кај нас моментално?

Член од
4 октомври 2008
Мислења
653
Поени од реакции
434

Прво јадам суво грозје, па после веј, или обратно? :) Можеби е глупа ситница, ама да прашам, може има врска :) Иначе ја прочитав "Bigger, Leaner, Stronger" од Мајкл Метјуз, ја има речиси целата основа.

Член од
30 јули 2009
Мислења
1.770
Поени од реакции
1.058
Прво јадам суво грозје, па после веј, или обратно? :) Можеби е глупа ситница, ама да прашам, може има врска :) Иначе ја прочитав "Bigger, Leaner, Stronger" од Мајкл Метјуз, ја има речиси целата основа.
Изеди го грстот грозје, па пиј го вејот по 5-10 минути.

Член од
26 август 2012
Мислења
37
Поени од реакции
8
Изеди го грстот грозје, па пиј го вејот по 5-10 минути.
Имам и јас слично прашање: после тренинг, препорачливо е нели да се внесе декстроза и веј.
Дали е подобро прво декстрозата да се испие и после 15мин. да се испие вејот или од еднаш двете помешани заедно?
Дали доколку се пијат заедно, постои шанса дел од вејот да биде употребен како надополнување на потрошената енергија, наместо храна за мускулот?

Ова е мое мислење за PWM, поправете ме ако не сум во право:
- веднаш после тренинг доза декстроза
- 15мин. подоцна, доза веј
- 45мин. подоцна целосен оброк (стек, туна, јајца...)

Член од
30 јули 2009
Мислења
1.770
Поени од реакции
1.058
Имам и јас слично прашање: после тренинг, препорачливо е нели да се внесе декстроза и веј.
Дали е подобро прво декстрозата да се испие и после 15мин. да се испие вејот или од еднаш двете помешани заедно?
Дали доколку се пијат заедно, постои шанса дел од вејот да биде употребен како надополнување на потрошената енергија, наместо храна за мускулот?

Ова е мое мислење за PWM, поправете ме ако не сум во право:
- веднаш после тренинг доза декстроза
- 15мин. подоцна, доза веј
- 45мин. подоцна целосен оброк (стек, туна, јајца...)
Веднаш по тренингот, организмот за да закрепне побрзо "отвара" прозор на можности, и се што ќе внесеш ќе биде апсорбирано. Затоа слободно декстрозата (во прав) и вејот мешај ги заедно, ем повкусно ем не треба да му ја мислиш на тие 15 минути времетраење.

Kajgana Shop

На врв Bottom