Љубчо Георгиевски станал Бугарин, а демантира
Поранешниот македонски премиер Љубчо Георгиевски станал бугарски државјанин, а указот со кој неформалниот лидер на ВМРО-народна добил бугарски пасош го потпишал лично претседателот на Бугарија, Георги Прванов, тврди бугарскиот дневен весник „Струма“. Георгиевски, кој е на летен одмор, ги демантираше таквите тврдења. По веста во Струма со тврдење дека тој добил бугарски пасош со потпис на бугарскиот вицепретседател се јави и бугарската агенција Фокус.
„Експремиерот и пратеник во Македонија Љубчо Георгиевски објави: Јас сум Бугарин! и доби државјанство, пасош и жителство во Благоевград, рушејќи ја пирамидата од историски фалсификати на Скопје“, пишува во насловот на текстот на електронското издание на весникот.
Во текстот, пак, се вели дека Георгиевски го добил пасошот неодамна, непосредно пред одржувањето на петтите парламентарни избори во земјава. Авторот на текстот го опишува поранешниот македонски премиер како еден од најпопуларните политичари во земјава.
„Прванов го потпиша указот за државјанство на еден од најпопуларните политичари во западната ни соседна земја“, пишува Струма.
Во текстот, со голем националистички набој својствен за негаторските тенденции кон постоењето на македонскиот народ присутни во некои бугарски политички кругови, се тврди дека „10.000 етнички Бугари во моментот чекаат државјанство, 500.000 души се самоопределуваат во поранешната југословенска република за Бугари, неоспорен факт е - над еден милион имаат крвна врска со Бугарија“.
Повикувајќи се на сопствени извори софиската новинска агенција „Фокус“, тврди дека Георгиевски добил бугарско државјанство еден месец пред парламентарните избори во Македонија.
Според објавеното во „Фокус“, указот за бугарско државјанство на Георгиевски му бил врачен во хотелот „Кристо“, во стариот дел на Благоевград, а документот бил со потпис на бугарскиот вицепретседател Ангел Марин издаден кон крајот на мај годинава. За добивањето на документите лидерот на ВМР-НП ги запазил сите процедури. Документите на бугарскиот граѓанин Љубчо Георгиевски се со адреса во Благоевград, која во тамошната општина била пријавена минатата седмица. Во молбата, пак, на Георгиевски за бугарско државјанство било напишано дека неговите родители по потекло се Бугари, а како доказ бил приложен и соодветен документ, издаден од Агенцијата за Бугарите во странство.
Неформалниот лидер на ВМРО-народна во изјава за Канал 5 ги демантираше пишувањата на бугарскиот весник.
„Пишувањата на бугарскиот весник не се точни. Навикнат сум на лаги и конструкции против мојата личност, лансирани од полициско-политички структури. Сега во Македонија е актуелно составувањето нова влада. Зошто повторно јас сум интересен“, прашува Георгиевски во демантот, не посочувајќи на кои политичко-полициски структури мисли.
Георгиевски, според некои информации, годишниот одмор го минува токму во Бугарија, во елитните излетишта на Златните песоци. Според други извори, пак, неформалниот лидер на ВМРО-народна е на одмор во Русија, наводно со воз крстосува во осознавање на знаменитостите на Руската Федерација.
Монитор: Прванов потврди!
Прес-директорката на претседателот Георги Прванов потврди дека поранешниот македонски премиер Љубчо Георгиевски добил бугарско државјанство, објави бугарскиот весник „Монитор“. Весникот не цитира директно изјава на портпаролката Башлиева, а повикувајќи се на сопствени извори тврди дека државјанството е одобрено со указ на потпретседателот Ангел Марин. Весникот цитира и изјава на градоначалникот на Благоевград, кој за информациите дека Георгиевски пријавил адреса на живеење во тој град вели: Не знам за такво нешто, а и немам од кај да знам ако се случило.
Весникот потсетува и на изјава на вицепретседателот Марин, кој деновиве изјавил дека лани биле поднесени околу 12.000 барања за бугарско државјанство од Македонија.
Извор Време