Благоевград или Горна Џумаја

Член од
16 март 2008
Мислења
124
Поени од реакции
7
Испровоциран од темата Солун или Тесалоника,автоматски ми текна и на Благоевград(Најголемиот град во Пирин).

Да ги чујам вашите мислења, и особено ме интересира од каде доаѓаат овие имиња.

Член од
22 јуни 2008
Мислења
30
Поени од реакции
2
Нај-древното име на града, дадено от траките, е Скаптопара. Со експанзиата на турците през 15 век е прекрстен на Горна Джумаја. Джумаја означава на турски "пет'к". За да се разкара този турциз'м, на 9 мај 1950 е прекрстен на Благоевград во чест на комуниста и философ Димитар Благоев.

^^Smiley^^

Broo Tal Smy Lee
Член од
25 јануари 2007
Мислења
1.045
Поени од реакции
25
Нема што да се мисли, јасно е ко ден дека Правото име е Џумаја. За мене бладоевград не постои.

theMac3donian

Мак3донецот
Член од
5 февруари 2007
Мислења
3.690
Поени од реакции
259
Хаха Горна Џумаја е Благоевград а Долна Џумаја е денска во Егејска. 3атоа е сменето името (ако ме прашаш мене).

Горна Џумаја ќе си остане Горна Џумаја се додека постоиме или се додека ние Македонците не го смениме (што не е веројатно).

Горна Џумаја велат било турски Бугариве, а Мелник зошто го сменавте?!? Тоа случајно да не е турцизам?

Член од
19 јули 2006
Мислења
3.157
Поени од реакции
129
Знае ли некој до кога се употребува тракиското име а од кога почнува турското да се опотребува?

Член од
16 март 2008
Мислења
124
Поени од реакции
7
Тракиското име на Горна Џумаја им е најголем доказ дека Македонија не ги опфаќа Горна Џумаја во своите природни граници,а сепак има Македонци,значи теоријата дека Македонци таму се нарекуваат бидејќи се на територијата на Македонија, им отпаѓа

Член од
22 јуни 2008
Мислења
30
Поени од реакции
2
Знае ли некој до кога се употребува тракиското име а од кога почнува турското да се опотребува?
След епохата на траките и при идването на словените градот на траките замира. Името Джумаја се споменава за прв пат през 1502, како има и друго популарно име на градот от тоа век - Банја.

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
Стариот дел од градот се вика Варош...

Бугар незнае за ваква традиција на градење куќи...ова се чисти Македонци.

Член од
7 јули 2008
Мислења
100
Поени од реакции
1
Бугар незнае за ваква традиција на градење куќи...ова се чисти Македонци.
А Пловдив, Несеб'р, Велико Т'рново и Ет'ра примерно ... и там ли са македонци бе? :baeh:

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
Јок. Македонците имаат едно наследство. Татарите кои си одбрале погрдно име, денеска што се нарекуваат Бугари, прават само имитации и крадат од културата и традицијата на Македонците, претставувајќи си ја како своја!

Тоа се само бледи имитирања на типичната Македонска градба. Татари такви куќи немаат во традицијата...

Член од
16 март 2008
Мислења
124
Поени од реакции
7
Јок. Македонците имаат едно наследство. Татарите кои си одбрале погрдно име, денеска што се нарекуваат Бугари, прават само имитации и крадат од културата и традицијата на Македонците, претставувајќи си ја како своја!
Трн погледни само како крадат денес(мислам на балканските песните),а замисли како краделе порано:nesvest:

Член од
25 јули 2008
Мислења
21
Поени од реакции
0
a ova arhitektura makedonska e? nema li be nekoj sto znae da odgovori

Kajgana Shop

На врв Bottom