Бисексуалност/Лезбејство

yin yang

Who, me?
Член од
24 април 2005
Мислења
1.621
Поени од реакции
32
ThA-BiTcH напиша:
A izvini, ne bev dovolno informirana za ova,poso ne me ni interesiralo,ali eve sega se zainteresirav pa zatoa i prasav.Fala na informacija :icon_lol:

Нема проблем.. повели и друг пат... :)

Fortune

шодаенешчо
Член од
9 мај 2005
Мислења
12.493
Поени од реакции
183
Еве што најдов :)

Бисексуалност

Луѓето всушност се двополови суштества од раѓање. Меѓутоа, многу бисексуални жени сеуште се чувствуваат непријатно поради своите желби. Но, и покрај тоа има се повеќе жени кои би сакале да изберат ”не пол, туку карактер”, кои ”имаат еднакви силни чувства и кон мажите и кон жените”.

Уште во антиката, кај древните Грци, се почитувала таа варијанта на љубовта – бисексуалноста била широко распространета, најнормално прифатена и нешто сосема разбирливо.

Сите сме ”би”?

Бисексуалноста е копнеж, желба која посилно или послабо е заложена во секој од нас – така тврдат сексолозите. Жените ја прифаќаат многу поотворено и и се оддаваат повеќе. Психоаналитичарот Џорџ Гродек востановил дека ”во својата еротика жената многу послободно се исправува пред фактот на двата пола... таа има има приближно еднакво количество способност да го сака својот и спротивниот пол”.

Колку од жените кои истовремено со врската со маж одржуваат интимна, нежна дружба со претставничка од својот пол – тешко е да се каже. Дури и списанијата кои денес се стремат да ја признаат тенденцијата ”кон двата пола”, кон ”секс без граници”, кон ”двојното задоволство”, не можат да посочат конкретни цифри. Затоа што сите оние кои го поддржуваат тој малку поинаков сексуален стил на живот не се толку спремни да зборуваат отворено за тоа. Тие се насладуваат и претпочитаат да молчат. ”Над 80% од бисексуалните жени ја премолчуваат врската со друга жена” – рекол психологот Вилхелм Бергман. Причината за тоа молчење е не само стравот од осуда на општеството, туку и за да не го повредат мажот-партнер. Потврдата дека е добар љубовник е од големо значење за мажот и кај него се менува тоа мислење доколку партнерката има други сексуални контакти и во нив наоѓа задоволство.

Што има таа, а нема тој?

При една анкета повеќето бисексуални жени одговориле дека во рацете на друга жена ги турнала најмногу незаситената потреба од ласкања и нежност, дека хомосексуалните врски им се неопходни повеќе за емоционален баланс, отколку за нивната сексуалност..

Жените се со побогата фантазија и позаљубливи

Женската варијанта на љубовниот акт сама по себе исто така се прифаќа и опишува како збогатување: ”Во љубовта жените се поемотивни и со повеќе фантазија. Тие се грижат за соодветната атмосфера, за одговарачка музика и знаат што им дава задоволтво: нежни зборови, допир на кожа, галење на чувствителните зони, многу време”.

Изјава на една бисексуалка: ”Жената сака да дава онолку задоволство колку што би сакала да добива. Таа нема амбиции на вистински маж, не сака секогаш да е посилната. Таа точно знае што ми се допаѓа, затоа што ние двете имаме исто тело. Таа не се трга од мене штом биде задоволена, а и после тоа има потреба од нежност и ја дава. Нејзиното задоволство се простира далеку над телесното. Накусо кажано: со мажите се чувствувам жена, а со жените – човек.”

Целта не е да се обвинат мажите. Но, многу жени се чувствуваат незадоволни од хетерохениот секс, затоа што машкото задоволство не може да се обедини вистински со женското. Оние кои ”дополнително” им се оддаваат и на личности од сопствениот пол, можеби едноставно сакаат да го доведат до крај својот несовршен сексуален живот според мотото: она кое не може да го даде едниот, ќе си го земам кај другиот. Други пак сакаат да само да му се насладуваат на двојното задоволство и изјавуваат: ”Тоа се сосема различни видови секс. Како јаболки и круши – сосема различни, но секое за себе вкусно.”

Лезбејките ги гледаат бисексуалките како предавнички и ги ”тргаат” од своја близина бидејќи сакаат и мажи, се насладуваат на сексот со нив, па со тоа јавно го валкаат нивниот став дека жената на никаков начин не е зависна од мажот.

Лезбејство

Околу 600-та година пред Христа поетесата од островот Лезбос, Сафо, напишала: ”Вие убавици, само кон вас е мојата мисла...” Вирџинија Вулф признава: ”Вистината е дека мене ми се допаѓаат жените”. Лезбејките биле во сенката на хетеросексуалните врски и во сенката на темата ”хомосексуалност”.

Сеуште е валидна теоријата (која погрешно му се припишува на Зигмунд Фројд) дека хомосексуалните жени и мажи страдаат од тешко растројство на карактерот, кое се должи на трауматични доживувања во детството.

Женска љубов

Зошто жените сакаат жени, дали нивната склоност е вродена, колку има лезбејки во светот – сето тоа не е проучувано. Факт е дека повеќето жени ја откриваат својата различност со текот на времето (понекогаш после долгогодишни хетеросексуални контакти и често пати после раѓањето на децата). Додека мажите ја откриваат својата хомосексуалност во повеќето случаи уште во пубертетот, кај жените процесот на изјавување настапува често во зрела возраст.

Член од
17 ноември 2005
Мислења
6
Поени од реакции
0
Дечки еве и јас да гукнам на форумов.
Како ми се погоди баш на оваа тема да налетам:)
Јас мислам дека лезбејството е само за феминистки, девојки кои имаа фобија од машки и бла бла бла (сепак тоа е природен процес и нема тука да терам теории и да докажувам. Докажано си е тоа)
Но затоа пак цврсто сум уверена дека бисексулките се многу по океј цури него ли лезбејките.
Зарем има девојка што не се свртела по добар женски `гс? Има ли таква што не и се восхитива на Анџелина Џоли? Има ли цура која не забележала добри цицки по улица(макар и љубоморно да искоментира ”Леле курва”)?
Како и да е...
Луѓе, девојки пробајте со девојка да бидете барем еднаш... макар и во тројка:) Нема да погрешите
Поздрав

Fir_Maked

Koj ne me saka negov problem!!!
Член од
17 ноември 2005
Мислења
481
Поени од реакции
0
Eve na Toso malerot edna pogovorka: Sto vise pederi u gradot toa poveke curi za nas! Ama i mnogu lezbejki ima toa e sea problemot.
Nego ako koj so si odbral toa, jes da pederi ne mozam da gleam bez navreda ali toa ti e.

Dani^^^

Femme fatale
Член од
8 април 2005
Мислења
1.831
Поени од реакции
21
Jacika напиша:
Зарем има девојка што не се свртела по добар женски `гс? Има ли таква што не и се восхитива на Анџелина Џоли? Има ли цура која не забележала добри цицки по улица(макар и љубоморно да искоментира ”Леле курва”)?
Како и да е...
Луѓе, девојки пробајте со девојка да бидете барем еднаш... макар и во тројка:) Нема да погрешите
Поздрав
Јас не се вртам во женски гзови :) Дефинитивно не и се восхитувам на Анџелина Џоли а забележувам големи гради од проста причина што влагаат у око! И не би пробала никогаш со девојка бидејќи не чувствувам ни најмала привлечност кон женскиот пол воопшто ниту пак кон некоја одредена девојка...за оние кои почувствувале.. нека си праат што сакаат :icon_eek:

Член од
14 ноември 2005
Мислења
159
Поени од реакции
0
Зашто се полимизира толку многу, што се оптеретувате толку многу, секој со својот став. Има и точни и погрешни мислења, има позитивни и хомофобични размислувања, неможеш некому да наметнеш мислење. Одамна решена тема е. Мислам дека треба да се затвори...

Никола

Државник
Член од
18 април 2005
Мислења
5.074
Поени од реакции
333
le_leaa напиша:
Зашто се полимизира толку многу, што се оптеретувате толку многу, секој со својот став. Има и точни и погрешни мислења, има позитивни и хомофобични размислувања, неможеш некому да наметнеш мислење. Одамна решена тема е. Мислам дека треба да се затвори...
токму така, затоа иритира кога некој од геј заедницата се обидува да го наметне мислењето дека педерската и лезбејската љубов се нешта кои не треба да бидат осудувани и дека не треба да им се гадни на останатите. За нив нека не се. За многумина се. И некако преовладува чувството, дека - и тоа е љубов како и секоја друга-, сакаат да биде општоприфатено мислење. Од една страна се за создавање на клима за разбирање и признавање на нивните права, а од друга страна не се грижат дали со тоа ги повредуваат правата на другите.

Ако се навистина за консензус, за заеднички прифатливо решение, мора да се спремни да ги прифатат и размислувањата на оние кои се против јавната и било каква демонстарација на нивното разбирање за љубовта. Не може да буткаат само ставови кои се од нивен интерес, без респект кон останатите.

yin yang

Who, me?
Член од
24 април 2005
Мислења
1.621
Поени од реакции
32
Никола напиша:
токму така, затоа иритира кога некој од геј заедницата се обидува да го наметне мислењето дека педерската и лезбејската љубов се нешта кои не треба да бидат осудувани и дека не треба да им се гадни на останатите. За нив нека не се. За многумина се. И некако преовладува чувството, дека - и тоа е љубов како и секоја друга-, сакаат да биде општоприфатено мислење. Од една страна се за создавање на клима за разбирање и признавање на нивните права, а од друга страна не се грижат дали со тоа ги повредуваат правата на другите.

Ако се навистина за консензус, за заеднички прифатливо решение, мора да се спремни да ги прифатат и размислувањата на оние кои се против јавната и било каква демонстарација на нивното разбирање за љубовта. Не може да буткаат само ставови кои се од нивен интерес, без респект кон останатите.

А кој брани некому да не му се допаѓа хомосексуалноста?

Ама не е во ред тоа што оние на кои не им се допаѓа хомосексуалноста, многу милуваат да ги дискриминираат хомосексуалците.

Никола

Државник
Член од
18 април 2005
Мислења
5.074
Поени од реакции
333
yin yang напиша:
А кој брани некому да не му се допаѓа хомосексуалноста?
Колку што сум запознаен во светот, па и кај нас постои тенденција за изедначување на хомосексуалните со хетеро сексуалните врски.
Се врши пропаганда за прифаќање на хомосексуалните врски како наполно нормални. Значи постои смислено сцеанарио за менување на начинот на размислување на поголемиот дел на популацијата, во полза на прифаќање на оние кои се поинаку сексуално ориентирани. Тоа може да се интерпретира од многумина, како напад врз нивниот начин на размислување или ти како велиш, да им се брани да размислуваат како сакаат. Дури се донесени и закони, кои според некој ги фаворизираат хомосексуалците на сметка на хетеро.
За многумина тоа е неприфатливо.

Ама не е во ред тоа што оние на кои не им се допаѓа хомосексуалноста, многу милуваат да ги дискриминираат хомосексуалците.
исто е и обратното размислување. Не може да се преставуваат хомосексуалците постојано како жртви, не е така еднозначно определена работата.

yin yang

Who, me?
Член од
24 април 2005
Мислења
1.621
Поени од реакции
32
Никола напиша:
во полза на прифаќање на оние кои се поинаку сексуално ориентирани.

Исто како што има, со поинаква боја на кожа, поинаква вероисповест, поинаква, национална припадност, поинаков пол....

Сите сакаат само да се третирани еднакво.

Никола напиша:
исто е и обратното размислување. Не може да се преставуваат хомосексуалците постојано како жртви, не е така еднозначно определена работата.

Па обично, малцинството е жртва. Затоа што грото се розови, а има десетина жолти, и тие жолтите стално бодат очи.

Никола

Државник
Член од
18 април 2005
Мислења
5.074
Поени од реакции
333
yin yang напиша:
Исто како што има, со поинаква боја на кожа, поинаква вероисповест, поинаква, национална припадност, поинаков пол....

Сите сакаат само да се третирани еднакво.
Се работи за сосема поинаква работа. Нема смисла да се прават вакви неумесни споредби.

Па обично, малцинството е жртва. Затоа што грото се розови, а има десетина жолти, и тие жолтите стално бодат очи.
Да гледаш, еве ти прекрасен пример за тоа како мнозинството станува заложник на малцинството. (ако веќе инсистираш на поимот малцинство во ваква ситуација, со што не би се сложил:)

Член од
17 ноември 2005
Мислења
6
Поени од реакции
0
Дани Дани Дани

Dani^^^ напиша:
Јас не се вртам во женски гзови :) .....
Дани поздрав до твојата сликичка а најголем поздрав до тебе. ПЕчена си ти за женско друштво во кревет:baeh:

Член од
14 ноември 2005
Мислења
159
Поени од реакции
0
ха ха ха ха хааахахахха...:pos: :pos: :pos: :cuc:
Ова беше директно плеснување и индирекно пикање....:pos:

Јацика бре...полека..
ај изјасни се што си, како си, зашто си...бла бла...

yin yang

Who, me?
Член од
24 април 2005
Мислења
1.621
Поени од реакции
32
Никола напиша:
Се работи за сосема поинаква работа. Нема смисла да се прават вакви неумесни споредби.

Зошто? Дискриминација е дискриминација, без разлика на кое ниво е, кон кого е насочена и зошто....

Никола напиша:
Да гледаш, еве ти прекрасен пример за тоа како мнозинството станува заложник на малцинството. (ако веќе инсистираш на поимот малцинство во ваква ситуација, со што не би се сложил:)

На кој начин се чувствуваш, ти, заложник на 10% хомосексуалци во државава?

Јас на пример, сум бисексуалка, но чисто од сексуални причини, не сакам да се омажам за девојка, ама воопшто, ни најмалку, не ми пречи доколку некои сакаат да стапат во брак. Ако мене ми е дозволено да одлучам со кого ќе го поделам животот, и со тоа ние како брачен пар да имаме одредени права со нашата брачна заедница кон општеството, зошто да не би имал и некој друг? Не мислам дека сум јас онаа која треба да им каже „Не вие не смеете“, исто како што не би сакал некој да дојде и да ми каже дека јас не смеам.

п.с. ова со бракот е само пример.

Kajgana Shop

На врв Bottom