Бизнис за 2000-3000 евра, Чист неуспех-Предизвик-Успех

Член од
1 ноември 2012
Мислења
100
Поени од реакции
103
Dali saglam plata e 16.000,00 denari kako pocetnik vo firma kade sto nema fizicka rabota,intelektualna prodazba.A platata raste vo zavisnost od angaziranosta,pozicijata i realizacijata.Najvisoka plata e 28.000,00 denari.Veruvaj mi deka imam problem so rabotnici od poveke pricini i ke ti gi kazam.
1.Prvo koga ke pocnat racunaat kolku jas zarabotuvam i pocnuvaat da se zalat deka mala im e startnata pocetna plata za osumcasovno raboteneje 5 dena vo nedelata.
2.Sekogash ama veruvaj mi deka sekogash se ljutat zasto kolegata zemal pogolema plata,a ne saka da go razbere faktot sto sega sekade vladee a toa e deka mene ne mi e bitno kako vraboteniot ja postignuva celta ponudenata nasa usluga da ja prodade na drugi,dali ostanal pokasno na rabota da ja dovrshi zapocnatata,kako raboti?Svatete deka sega e vreme kade sto rabotnikot se meri ama samo po eden kriterium,a toa e negovata produktivnost ili prosto kazano kolku pari donel vo firmata.Epa normalno e i platata da mu bide vrzana spored toa,normalno e da postoi nekoj starten minimum koj ne e potcenuvacki megjutoa ne i da stane pasiven posmatrac i da se zadovoli so toa a produktivnost nula.Leta brat nadvor.
3.A ako i nauchi nesto odma saka idejata tvoja da ja realizira privatno i tajno pocnuva privatno da go raboti,leta i za ova odma.
4.Ako nemash otvoreno 4 ochi sekoj ma kakov i da e gleda kako da te rascherupa,kako nesto da lapne doma da go nosi.
5.Nemaat zelba za napreduvanje,sezadovoluvaat so startot demek nie tuka sme da rabotime Vie sto ke ni kazete a ne nie da mislime......
Drugarche moe vaka mozam da pisuvam uste sto strani,veruvaj mi deka sum razocharan od nemanje na kvalitetni i lojalni rabotnici.
Оливер ти си ? :)

Член од
5 февруари 2013
Мислења
18
Поени од реакции
3
Ве читам и стварно се чудам како може да бидете толку големи песимисти. Толку ли малку оптимизам има во младината па кој и да праша за отворање бизнис со мала сума на пари одма му викате дека нема да успее. И на друга тема кажав и овде ќе кажам и не, не се фалам туку само ви давам до знаење дека никогаш во животот не се знае која е вашата среќна комбинација. И јас почнав бизнис со 4.500 евра пред 5 месеци па еве го фала му на Бога тргна добро и баш пред недела дена ја направивме завршната сметка за фирмата и пописот па се е повеќе од одлично. Ако на почетокот бизнисот ми вредел 4.500 евра со тие пари што сум ги вложил за 5 месеци ми вреди нешто повеќе од 10.000 евра. Значи не е се така црно во животот и во државава. Без ризик нема добивка, ако еднаш пробате и се изгорите тогаш вториот пат ќе пробате нешто друго, нешто поразлично.
Мора да се наркотици во прашање.....:)Малку шала..

Член од
6 февруари 2011
Мислења
875
Поени од реакции
3.792
So 3000,00 evra ima mnogu uspesni biznisi.Problemot e sto nema rabotnici.Lesno e tuka da sedite i da delime pamet i da kukate kako drzavava ne ja biva i polesno e da odis vo stranstvo i da rabotis.Toj sto ne znae sto da raboti tuka,mislis deka ke se snajde u stranstvo,da ke go staat za pomalku pari da bide sadoperac,cistac,konobar,amal......ima rabota tuka,nema rabotnici.
абе не си ти на службен пат ??

darko4spain

Praetorian
Член од
13 април 2012
Мислења
57
Поени од реакции
100
Dali saglam plata e 16.000,00 denari kako pocetnik vo firma kade sto nema fizicka rabota,intelektualna prodazba.A platata raste vo zavisnost od angaziranosta,pozicijata i realizacijata.Najvisoka plata e 28.000,00 denari.Veruvaj mi deka imam problem so rabotnici od poveke pricini i ke ti gi kazam.
1.Prvo koga ke pocnat racunaat kolku jas zarabotuvam i pocnuvaat da se zalat deka mala im e startnata pocetna plata za osumcasovno raboteneje 5 dena vo nedelata.
2.Sekogash ama veruvaj mi deka sekogash se ljutat zasto kolegata zemal pogolema plata,a ne saka da go razbere faktot sto sega sekade vladee a toa e deka mene ne mi e bitno kako vraboteniot ja postignuva celta ponudenata nasa usluga da ja prodade na drugi,dali ostanal pokasno na rabota da ja dovrshi zapocnatata,kako raboti?Svatete deka sega e vreme kade sto rabotnikot se meri ama samo po eden kriterium,a toa e negovata produktivnost ili prosto kazano kolku pari donel vo firmata.Epa normalno e i platata da mu bide vrzana spored toa,normalno e da postoi nekoj starten minimum koj ne e potcenuvacki megjutoa ne i da stane pasiven posmatrac i da se zadovoli so toa a produktivnost nula.Leta brat nadvor.
3.A ako i nauchi nesto odma saka idejata tvoja da ja realizira privatno i tajno pocnuva privatno da go raboti,leta i za ova odma.
4.Ako nemash otvoreno 4 ochi sekoj ma kakov i da e gleda kako da te rascherupa,kako nesto da lapne doma da go nosi.
5.Nemaat zelba za napreduvanje,sezadovoluvaat so startot demek nie tuka sme da rabotime Vie sto ke ni kazete a ne nie da mislime......
Drugarche moe vaka mozam da pisuvam uste sto strani,veruvaj mi deka sum razocharan od nemanje na kvalitetni i lojalni rabotnici.
100% се сложувам со тебе, поготово за точка 1 и 3.

1) Споредба на газда и вработен. Како по ѓаволите може воопшто да помислуваат на такви споредби. Тој газда, значи прво добил идеја, па имал желба да ја оствари, па имал среќа му тргнало, па решил да го прошири бизнисот и да вработи некого и сега тој вработен ќе му соли памет и ќе му кажува дека мала му била платата во споредба со профитот.

И така стигаме до точка 3

3) Незадоволен решава да ти украде дел од бизнисот и си подработува приватно, зошто нели малце му се парите и решава да направи повеќе на туѓ грб.

Во врска со правење бизнис со 3000€. Јас сум програмер и едно можам да кажам - за бизнис на интернет не ви требаат многу пари т.е. ако си програмер, воопшто не ти требаат. Правам разноразни апликации, игри, ова, она, капе од сегде и се собираат доста пари месечно. Е сега, што мислите, колку време ќе му треба на некој наш програмер, одкога ќе го вработам, да ја свати точка 1 и да прејде на точка 3??? Затоа ако немам време или незнам нешто да направам, ќе си платам некој фриленсер и готово.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
Што е најтрагично, ако е некој нафуран бизнис од типот кафич или незнам какви бизниси што се за богати луѓе кај што нема никакви прмеси на мозочно оптеретување, ќе го јадеш од рекетари. Како што кажа Клипче. Ако имаш врски и тоалетни држачи што свират бетовен кога ќе ролнеш хартија ( пред некој ден видов тука у магацинот карши мене ), да тоа има 10 палети кои веќе се исдистрибуирани низ буџованите во МК, инаку мислам дека беше 2000 од парче, ќе успееш пријателе. Се најдобро и добредојде во капитализмот.
Да бе да, тие безмозочните средуваат мал милион документи, оти за тоа мозок не треба. Башка, ,,за богати луѓе,,. Или можеби за луѓе кои пола живот го поминале како келнери, па земале кредит со надеж дека своја паричка ќе свртат?
И надевај се дека со 3000 евра кафич ќе отвориш (y)
--- надополнето: 9 февруари 2013 во 03:05 ---
Ajde vaka odgovori mi na prasanjava.
1.Kolku nevraboteni ti poznavash?
2.Zasto tie sto gi znaesh ne sakaat da rabotat.Prasaj gi i ke ti kazat deka ne prifakjaat sekakov vid na rabota.
3.Malku sum povozrasen sigurno od tebe i poupaten sum vo ova.Jas imam poveke vraboteni godisno imam po eden konkurs na koj primam po tri rabotnici vo prosek.A znaes li zasto primam po trojca,zatoa sto moram da trgnam da gi otpustam nekoi i da primam novi.Bidejki im e tesko da doagjaat na rabota,sakaat startna plata da bide poveke od 20.000,00 denari a ako im dades obvrski tesko im e da gi sprovedat,mozok da uklucat e mislena imenka.
4.So sto se zanimavas ti,a ako nisto ne rabotish sto si probal da rabotis.Ako i toa do sega ne si probal da go ostvaris,kazi mi dali barem si probal da razmislis da otvoris nekoj svoj sopstven biznis.Neveruvam i deka barem edna ideja si ja realizira.
Izvini mozebi gresam,no jas gledam od drug agol,i veruvaj mi deka eve neka prokomentiraat lugje kako mene rabotodavci i site ke se soglasat deka sme razocharani od faktot deka imame nedostatok od sovesni,dobri rabotnici.
Еве јас те разбирам, одлично и тоа, ама ќе ти кажам од мој аспект, како апсолвент.
Имам средно стручно, а со дипломата можам нели во ВЦ да извршувам одредени работи, иако на неа ми пишува дека сум економски техничар. (секако, нели). За секретарка чија што работа е да се јавува на телефон бараат економски факултет. Зошто мислиш дека некој со економски му е предизвик да работи како секретар?
И како бе да се мотивирам да работам, што да ме мотивира, платата од 9 000 денари? Пола од тие на превоз ми одат.
Еве вработи ме, се ќе научам. Не мора 20 000, почетна нека е и 12 000.

Ама условот е да работам ТОЧНО колку што сме се договориле, а не да ми објаснуваш дека треба да го сакам бизнисот како да е мој. Не можам да го сакам како да е мој ако ме плаќаш бедно. Направи од тој бизнис да заработувам и јас, а не само ти, па ќе го сакам најмногу на светот, и ноќе нема да спијам смислувајќи идеи за поголем профит. Ама за 9 000, можам само да го пљукам, и да го работам од што немам друг избор.
--- надополнето: 9 февруари 2013 во 03:08 ---
Како што кажав, понуди ми работа. Само немој после да ми кажеш еј многу плус пари заработуваш ;) Искрено, еден, пред неколку години, ме отпушти со тоа објаснување - не можам да те плаќам, многу голем процент правиш.

Член од
9 април 2008
Мислења
790
Поени од реакции
357
За 3.000 евра се земаат на старо 3 машини за чорапи. Тие машини можат да произведуваат 10.000 пара чорапи месечно со во две смени. Едната смена ја работиш ти едната брат ти. 10.000 пара чорапи да ги даваш по 15 денари ти се 150.000 денари месечно. Одземи материјал вреден 40.000 денари и струја околу 10.000 денари. Осигурување за тебе и за брат ти 11.000 денари , транспорт и други трошоци 15.000 денари и ви остануваат на тебе и на брат ти по 37.000 плата. Секако тоа доколку обезбедиш пласман за 10.000 пара чорапи месечно по 15 денари.

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
За 3.000 евра се земаат на старо 3 машини за чорапи. Тие машини можат да произведуваат 10.000 пара чорапи месечно со во две смени. Едната смена ја работиш ти едната брат ти. 10.000 пара чорапи да ги даваш по 15 денари ти се 150.000 денари месечно. Одземи материјал вреден 40.000 денари и струја околу 10.000 денари. Осигурување за тебе и за брат ти 11.000 денари , транспорт и други трошоци 15.000 денари и ви остануваат на тебе и на брат ти по 37.000 плата. Секако тоа доколку обезбедиш пласман за 10.000 пара чорапи месечно по 15 денари.
Hihi,ama me iznasmea. Abe brat,proizvodna cena na par čorapi vo MK iznesuva najmalku 25-30 denari,a uvoznite se gotovi napraveni za 15-20 dinara. Zasto misliš deka proizvodstvoto na tekstil kompletno propadna? Tatko mi e tekstilen inžiner sega e fala bogu vo penzija od proizvodstvo na tekstil može samo za leb da stradaš.
Edino ovie sto imaat vrzana lon rabota za stranski firmi i obezbedeni robovi za 6000-7000 denara mesečno.
--- надополнето: 9 февруари 2013 во 09:02 ---
Aj da pogodam,firmata e nekoe akviziterstvo kade sto platata e zavisna od prodažbata,a vo ovie uslovi na prezasiten pazar znaeme kako stojat rabotite. Ti tražiš nekoj sposoben sto ke ti ja prodade celata roba (verovatno uvezena),epa takov sto e sposoben i može vo denešno vreme da prodade količina nema kaj tebe da raboti i da ti go puni gepot nego sam ke si uveze i sam ke si prodade.

Член од
28 мај 2008
Мислења
3.966
Поени од реакции
4.073
Сеуште немам почнато бизнис и си работам за плата, ама она што го примам како туѓи искуства е стварно тешко, посебно со големите давачки, а малиот македонски пазар. Во Македонија релативно добри пари имаат направено пазарџиите, бидејќи немаат даноци, освен тоа што треба за тезга да платат. Сигурно сте ги приметиле, форите на крадење на вага, немање на цена итн, а гледаш имаат големи куќи, возат релативно добри автомобили итн и се прашуваш како заработил толку пари, едноставно целото семејство работи и не плаќа давачки. Не е регистриран како фирма, па да ти дојде оваква или онаква инспекција. Затоа почетен бизнис не можеш да отвориш со 2000-3000 евра што ќе ти ги дадат од Заводот за вработување, пред се ги имаш сите давачки што ги имаат и другите успешни/помалку успешни фирми, а ти си на 0. Пред неколку месеци прочитав некоја статија за преведувачка што прво работела без фирма, а сега си отворила фирма со надеж дека ќе вработи повеќе луѓе. Арно ама кога го направила годишниот есап испаднало дека она работи за 400Е плата, што не и отвара можност за да вработи уште некој друг. И кога ќе си направиш есап, она може многу подобро да се продаде во некоја фирма и да не се замара со разно-разни папирологии и само да и стигне плата на први.
Затоа ако имаш некоја идеја за бизнис за локален македонски пазар, подобро позајми пари од пријатели 2000-3000Е или заштеди и работи си без фирма и види колку те бива отколку да земеш од заводот пари и да ти доаѓа инспекција секој 2 недели колку да видат до каде си со имлементација на стандардите за работа во човек фирма.

Член од
5 ноември 2012
Мислења
2.819
Поени од реакции
6.295
Бизнис за 2000-3000 евра, ( Чист неуспех- ? ) -Предизвик-Успех

Дали е можно ова, јас започнав-ваше мислење
Добра тема, само малку елаборирана ....и без тоа “ чист неуспех“ само предизвик + успех
Мислам дека е можно, под услов да ти се склопат сите коцки во приказната....
--- надополнето: 9 февруари 2013 во 09:56 ---
....godisno imam po eden konkurs na koj primam po tri rabotnici vo prosek.A znaes li zasto primam po trojca,zatoa sto moram da trgnam da gi otpustam nekoi i da primam novi.Bidejki im e tesko da doagjaat na rabota,sakaat startna plata da bide poveke od 20.000,00 denari a ako im dades obvrski tesko im e da gi sprovedat....
Постојан проблем на релација газда - работник...
Добар дел од работници, поготово почетници, сакаа високи примања од старт, без притоа да мислат колку го чинат газдата. Значи, плата, придонеси, други трошоци за газдата, кредити, камати, кирии, телефони што се обавезни за сопственикот без разлика дали фирмата работи позитивно или не.
Тешко дека некои од тие работници ќе се решат да започнат сопствен бизнис на истата работа што ја работат и кукаат дека им се малку пари...

Од друга страна, тука се очекувањата и на газдите кои очекуват вработените да ги гледаат како Бог, да им работат по европски услови, а за македонска плата.
Истите тие газди очекуваат вработените да бидат способни како нив, да имаат енергија и идеи како нив, без притоа да размислат дека ако тие работници се способни и имаат идеи како нив дека нема причина да работат за нив, туку дека сами ке се потрудат да отворат сопствен бизнис...
--- надополнето: 9 февруари 2013 во 10:03 ---
Dali saglam plata e 16.000,00 denari kako pocetnik vo firma kade sto nema fizicka rabota,intelektualna prodazba.A platata raste vo zavisnost od angaziranosta,pozicijata i realizacijata.Najvisoka plata e 28.000,00 denar
Мислам дека стартн плата од 16,000 за почетник е доволно. Јас на времето сум работел и за помала... е сега, понатаму од раборникот зависи, нели.
Колку што сватив , се работи за трговија, каде на оваа плата оди +провизија од реализирана продажба.
Од друга страна, тешко ке се најде добар комерцијалист за плата под 20-25,000, ама за почетник е ОК,

Член од
24 август 2011
Мислења
511
Поени од реакции
807
Понуди саглам плата за соодветното работно место бе пријателе, има работници ко плева да имаш.
Кога јас започнав со свој бизнис - сервис и продажба на компјутерска опрема (кој патем е започнат со помалку од 2000 евра) ми тргна феноменално и решив да барам работник. Ми доаѓаа студенти од информатички кои од сервисирање рекоа дека знаат да форматираат со windows xp, vista, 7, софтвер да инсталираат отпосле, драјвери и чат пат да решат некое помало проблемче поврзано со мрежата како на пример ИП конфликти. Од сите што дојдоа, два-тројца само тврдеа дека знаат по нешто од хардвер а и тоа што го знаат беше ограничено на промена на хард диск и инсталација на оптички уред - со други зборови, работи кои ни ментално хендикепиран не може да ги утне. За рамот ги бунеле спецификациите како генерацијата, работните тактови и како тие се усогласуваат. За напојување не знаеле како да пресметаат оптеретување и како да разликуваат реална моќност од peak. За процесор не ни стигнавме да муабетиме.

Кога дојде времето да зборуваме за плата, НИТУ ЕДЕН не сакаше воопшто да дискутира за помалце од 20.000. Сите ми ја плеснаа во фаца титулата за која студираат. Сите ми кукаа за трошоците кои ги имаат а пази - сите живеат во населбава. Нит превоз нит храна треба да плаќаат. Може дома да си отидат да јадат, на 15 минути од сервисот живеат.

Значи од аспект на работодавец ти викам, од каде наоѓате толкава дрскост да барате 20к за форматирање компјутери? Самата процедура на форматирање кај мене во сервис е unattended, го поврзуваш дефектниот компјутер на NAS со еден кабел, го вклучуваш компјутерот, бираш од менито кој виндоус сакаш да ти се инсталира (да, дури и мени има) и одиш во дворот на сокче и кафе. По 40 минути се враќаш, проверуваш 5 минути дали е се во ред, го маркираш компјутерот како готов и толку е твојата работа. Се е автоматизирно, од инсталација на програмите до инсталација и подесување на драјверите.

И за тоа ќе ми бараат 20к? Попрво сервисот ќе го затворам отколку да дозволам некој да ме шупчи во здрав мозок.

Ама тука има една друга приказна која студентчињава не сакаат да ја признаат. Од дома родителите ги тераат да најдат работа, дури и им заокружуваат огласи и закажуваат интервју. Студентчево бидејќи нема изговор веќе, ќе отиде на интервјуто, ќе побара ненормално висока плата за која што логично ќе биде одбиен, ќе се врати дома и ќе рече дека не ја добил работата.

Се нагледав вакви и право да ти кажам ми се гади од нив. Јас кога почнав да работам во една крупна скопска фирма, првиот месец работев за 100 евра. Ни трошоците за превоз и храна тоа не ми ги покриваше, морав од свој џеб да додадам. Ама затоа по 3 месеци (сосема заслужено) си земав 40к плата.

Затоа драги мои студентчиња, ако мислите дека со тоа што студирате на факултет имате некоја титула и треба да добивате 20к плата, гадно сте се заебале. Дур не дипломирате вие сте сеуште работници со завршено средно и без работно искуство. Малце контакт со реалноста нема да ви е на одмет, да знаете колку вредите. А и кога ќе дипломирате, тоа ви важи само за јавниот сектор. Во приватниот сектор на газдата не му е гајле што пишува на некој си лист хартија, туку што може работникот практично да направи. Јас не можам дипломата врз дефектен компјутер да ја ставам и тој магично да биде поправен. Тоа треба човек со практично знаење да го направи.

Инаку ontopic, да - ако ти работи главчето, можеш со 3000 евра да започнеш бизнис. Клучен збор - ДА ЗАПОЧНЕШ. Како и секој нов бизнис, тој ќе бара многу труд и жртвување за да успее. Ќе јадеш сол и леб ако треба неколку месеци, ама ако си упорен, ако имаш јасна (и многу побитно, реална) цел и не ти е страв да работиш, бизнисот ќе цвета. Некое време ќе одиш во загуба, па после ќе бидеш на свое, па дури отпосле ќе можеш да остваруваш профит. А ако мислиш дека со вложени 3000 евра веќе од следниот месец ќе си земаш 400-500 чист профит, sorry, време е да се разбудиш.

SpiderWeb

ја заменува титулата под името во вашите мислења.
Член од
12 мај 2008
Мислења
632
Поени од реакции
622
Проблемот во Македонија е што немаме производство. Секој што има било каква идеја за бизнис, се е тоа трговија или угостителство. Никој не ни размислува да земе да произведе нешто. Ако производ Х чини 50 денари да се произведе, првиот муабет на македончето е: е да бе, ќе го земам од турција и ќе го продавам за 60. Ќар 10 денари, ама нема да треба да си ги валка рацете, ќе стави еден вработен за 10000 да му ја вади душата и да му се жали како малку ќар имало во трговијата, а тој по цел ден по кафани и ќе трупа сметкопотврди, оти нели тој е газда и не може тој да работи.

Од друга страна пак, 3000 евра се премалку за да се отвори било каков производствен бизнис. За масовно производство ти требаат машини, опрема, простор, технички спремен кадар, а сето тоа чини многу.

Од трета страна, несигурноста е уште една пречка за отворање бизнис. Нереалните казни и неефикасното судство се врв, а сигурно има и други работи (не сум многу запознат со овие проблематики, може некој да ме надополни)

Од четврта страна :) најголемиот проблем според мене е тоа што голем процент од Македонците не ни размислуваат за бизнис, сите гледаат да се пикнат негде државно. Ова е последница на стариот систем, но трагедијата е што се повеќе млади денес го имаат истиот mindset од тоа време, и тоа ако еднаш ти влезе во глава не може да се искорени. Мора да се смени една цела генерација, за да се смени мислењето.

Член од
5 ноември 2012
Мислења
2.819
Поени од реакции
6.295
A ako i nauchi nesto odma saka idejata tvoja da ja realizira privatno i tajno pocnuva privatno da go raboti,leta i za ova odma.
Искрено, ако некој процени дека самиот е способен да заработува повеќе од она што ти му го даваш, треба да е глуп да не ја реализира приватно. Тука нема љутиш...
Ако ти е толку добар, плати го солидно, реално. Никој газда не може да очекува дека работникот ке му работи одлично, ако не е задоволен со услови, плата и сл.

SpiderWeb

ја заменува титулата под името во вашите мислења.
Член од
12 мај 2008
Мислења
632
Поени од реакции
622
Ама тука има една друга приказна која студентчињава не сакаат да ја признаат. Од дома родителите ги тераат да најдат работа, дури и им заокружуваат огласи и закажуваат интервју. Студентчево бидејќи нема изговор веќе, ќе отиде на интервјуто, ќе побара ненормално висока плата за која што логично ќе биде одбиен, ќе се врати дома и ќе рече дека не ја добил работата.
Јас работам во програмерска фирма, и верувај дека имаше деца што идеа со родителите на интервју (да, со родителите), и нивните родители зборуваа повеќе од нив, син ми е капацитет, многу интелегентен е, факултетот сите испити навреме ги зеде... а тие како магариња дремат, мислам, what the fuck?!

Член од
5 ноември 2012
Мислења
2.819
Поени од реакции
6.295
За секретарка ... бараат економски факултет. Зошто мислиш дека некој со економски му е предизвик да работи како секретар?
И како бе да се мотивирам да работам, што да ме мотивира, платата од 9 000 денари?
Еве вработи ме, се ќе научам. Не мора 20 000, почетна нека е и 12 000.

Ама условот е да работам ТОЧНО колку што сме се договориле, а не да ми објаснуваш дека треба да го сакам бизнисот како да е мој. Не можам да го сакам како да е мој ако ме плаќаш бедно. Направи од тој бизнис да заработувам и јас, а не само ти, па ќе го сакам најмногу на светот, и ноќе нема да спијам смислувајќи идеи за поголем профит. Ама за 9 000, можам само да го пљукам, и да го работам од што немам друг избор.
1.Ако е некој способен само поради факултетот, барем ќе проба сопствен бизнис.Ако не, предизвикот оди било каква работа што ја нуди пазарот.
2. Ако сакаш да научиш, тогаш немаш право да поставуваш услови за плата. Тоа тек кога ке научиш, нели.....
3. Целта на газдата ( и воопшто на бизнисот ) не е ти да заработуваш, туку со твоја помош да заработува тој, а тебе да ти даде дел од парите.

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Кога јас започнав со свој бизнис - сервис и продажба на компјутерска опрема (кој патем е започнат со помалку од 2000 евра) ми тргна феноменално и решив да барам работник. Ми доаѓаа студенти од информатички кои од сервисирање рекоа дека знаат да форматираат со windows xp, vista, 7, софтвер да инсталираат отпосле, драјвери и чат пат да решат некое помало проблемче поврзано со мрежата како на пример ИП конфликти. Од сите што дојдоа, два-тројца само тврдеа дека знаат по нешто од хардвер а и тоа што го знаат беше ограничено на промена на хард диск и инсталација на оптички уред - со други зборови, работи кои ни ментално хендикепиран не може да ги утне. За рамот ги бунеле спецификациите како генерацијата, работните тактови и како тие се усогласуваат. За напојување не знаеле како да пресметаат оптеретување и како да разликуваат реална моќност од peak. За процесор не ни стигнавме да муабетиме.

Кога дојде времето да зборуваме за плата, НИТУ ЕДЕН не сакаше воопшто да дискутира за помалце од 20.000. Сите ми ја плеснаа во фаца титулата за која студираат. Сите ми кукаа за трошоците кои ги имаат а пази - сите живеат во населбава. Нит превоз нит храна треба да плаќаат. Може дома да си отидат да јадат, на 15 минути од сервисот живеат.

Значи од аспект на работодавец ти викам, од каде наоѓате толкава дрскост да барате 20к за форматирање компјутери? Самата процедура на форматирање кај мене во сервис е unattended, го поврзуваш дефектниот компјутер на NAS со еден кабел, го вклучуваш компјутерот, бираш од менито кој виндоус сакаш да ти се инсталира (да, дури и мени има) и одиш во дворот на сокче и кафе. По 40 минути се враќаш, проверуваш 5 минути дали е се во ред, го маркираш компјутерот како готов и толку е твојата работа. Се е автоматизирно, од инсталација на програмите до инсталација и подесување на драјверите.

И за тоа ќе ми бараат 20к? Попрво сервисот ќе го затворам отколку да дозволам некој да ме шупчи во здрав мозок.

Се нагледав вакви и право да ти кажам ми се гади од нив. Јас кога почнав да работам во една крупна скопска фирма, првиот месец работев за 100 евра. Ни трошоците за превоз и храна тоа не ми ги покриваше, морав од свој џеб да додадам. Ама затоа по 3 месеци (сосема заслужено) си земав 40к плата.

Затоа драги мои студентчиња, ако мислите дека со тоа што студирате на факултет имате некоја титула и треба да добивате 20к плата, гадно сте се заебале. Дур не дипломирате вие сте сеуште работници со завршено средно и без работно искуство. Малце контакт со реалноста нема да ви е на одмет, да знаете колку вредите. А и кога ќе дипломирате, тоа ви важи само за јавниот сектор. Во приватниот сектор на газдата не му е гајле што пишува на некој си лист хартија, туку што може работникот практично да направи. Јас не можам дипломата врз дефектен компјутер да ја ставам и тој магично да биде поправен. Тоа треба човек со практично знаење да го направи.

Инаку ontopic, да - ако ти работи главчето, можеш со 3000 евра да започнеш бизнис. Клучен збор - ДА ЗАПОЧНЕШ. Како и секој нов бизнис, тој ќе бара многу труд и жртвување за да успее. Ќе јадеш сол и леб ако треба неколку месеци, ама ако си упорен, ако имаш јасна (и многу побитно, реална) цел и не ти е страв да работиш, бизнисот ќе цвета. Некое време ќе одиш во загуба, па после ќе бидеш на свое, па дури отпосле ќе можеш да остваруваш профит. А ако мислиш дека со вложени 3000 евра веќе од следниот месец ќе си земаш 400-500 чист профит, sorry, време е да се разбудиш.
I ovoj biznis odamna umre,kompjuterite i delovite veke nemaat cena kako porano. Konkurencijata e ogromna.Realno poveketo kompjuterski servisi ni za troškovite ne može da si izvadat,se zatvaraat ko po tekuci trak.
Se nadevam deka uste dobro ti odi i ne si megu niv. Imam bratuced sto se zanimavaše približno so istiot biznis i lani zatvori. Sega raboti za 200 evra kako magacioner.
Od prodažba na HW i instalacii nema veke leb. Samo programiranje,i toa samo za najsposobnite.
--- надополнето: 9 февруари 2013 во 11:22 ---
1.Ако е некој способен само поради факултетот, барем ќе проба сопствен бизнис.Ако не, предизвикот оди било каква работа што ја нуди пазарот.
2. Ако сакаш да научиш, тогаш немаш право да поставуваш услови за плата. Тоа тек кога ке научиш, нели.....
3. Целта на газдата ( и воопшто на бизнисот ) не е ти да заработуваш, туку со твоја помош да заработува тој, а тебе да ти даде дел од парите.
Vo MK celta na diplomata ne e da se vrabotiš vo stopanstvoto,site studiraat isklucivo za da dobijat šansa da se načukaat vo javnata administracija. Pošto veke nad 80% od mladite se studirani,zatoa i imame tolkav broj na nezaposleni mladi. Ednostavno ne gi interesira ništo drugo osven javen sektor ili državnite monopolistički pretprijatija.

Kajgana Shop

На врв Bottom