И?
Чисто онака, за информација, еден твој вероучител, на една од скопските телевизии, ЈАВНО изјави дека Библијата имала 50 000 ( 50 илјади, со букви) нелогичности!!!! Еееееј, уште малку, па ќе испадне дека Библијата е збирка од лаги.
Ајде, наведи ни ги, нам неписмените, и останатите 49 999 котрадикции од Писмото.
Како што коранот е ваша света книга, така е за нас библијата, и јас да го земам коранот да го читам мал милион работи кои не ми се допаѓаат ќе најдам, значи затоа сме различна вера ако беше се исто немаше потреба од муслиманство и христијанство, се ќе беше едно, така да немој да ни ја хулиш светата книга, и вашата некоја пишувал сигурно не паднала од небо, од кај толку сигурен дека е поверодостојна од Библијата?И?
Како така, зошто така,зошто неусогласеност во имињата на родословот Исусов кај Боговдахновените писатели на Библијата?
Ти одговори ми на тоа И?
А после јас ќе продолжам со други цитати.
Јас не сум нашол 49 999 + 1 контрадикција,ама за тоа што сум го нашол барам некое објаснување од вас. Нема потреба од реторички маневри, се надевам дека ќе кажеш конкретно нешто за она што прашувам.
јас не реков дека се исти или идентични.Да. на прв поглед е така.
А ако малку гребнеш под површината и почнеш подетално да ги разгледуваш и споредуваш, самиот ќе видиш дека нивните суштински разлики се непремостливи. Потруди се малку и околу тоа па самиот да се увериш во нивната суштинска разлика. Ако, како велиш, тие биле слични, тогаш. гледано хронолошки, Кур,анот би бил трет дел од Писмото а не книга која е една засебна целина.
Ајде. ќе одговрам и посредно и непосредно.И?
Како така, зошто така,зошто неусогласеност во имињата на родословот Исусов кај Боговдахновените писатели на Библијата?
Ти одговори ми на тоа И?
А после јас ќе продолжам со други цитати.
Јас не сум нашол 49 999 + 1 контрадикција,ама за тоа што сум го нашол барам некое објаснување од вас. Нема потреба од реторички маневри, се надевам дека ќе кажеш конкретно нешто за она што прашувам.
Само да те вратам во колосек. Исламот не го признава учењето за наследениот грев, според исламот секое дете се раѓа со чиста природа, неизвалкано од никаков грев. Гревовите во Исламот се резултат на своите дела,а не на нечија отпадната огревотена природа. Христијанското толкување за наследениот грев е неприфатливо за Исламот, исто како што не е прифатлива догмата дека Исус се жртвувал за гревовите на целото човештво.Ајде. ќе одговрам и посредно и непосредно.
Христос дојде, за да ги повика сите народи на спасение од отпадната, огревовената човекова природа (Исламот не познава грев, така?).
Или најубаво кажано: Ајде да разликуваме човечки од Божји збор. Инаку мојата намера за влез во Рајот зависи од мене и од милоста Божја кон мене. Ок.Она кое е битно во Светото Писмо, а особено во Новиот Завет,е токму тоа: спасението на душата и начинот на кој тоа спасение треба да се изведе. Мојата намера и желба за влез во Рајот, не зависи од никакви бројки кои се споменати во Новито Завет (евангелијата) туку од милоста Божја кон мене. Значи, ајде да разликуваме битно од помалку битно во Новиот Завет.
Аха,значи тука станува збор за Божје откровение или вдахновение на некои богоугодни луѓе во толкувањето на Библијата.А грешки има, има и контрадикции,тоа го докажуваш со следниов твој цитат.Зашто има разлика во бројките? Нема разлика: работата е начинот на кој се толкуваат стиховите во Библијата.
А Библијата се толкува вака:
- се чита она кое е буквално напишано
- а напишаното се толкува.
Т.е. она кое авторот сакал да го каже, треба и да се разјасни. А тоа толкување, неможе да се прави онака како некому ќе му текне, туку толкувањето го прават исклучиво богоугодници, кои со својот праведен и честит живот, го очистиле својот ум од злото и така , пред лицето Божјо, со така очистен ум, се поажале достојни да можат да го толкуваат зборот Божји, во кој, биди сигурен, нема грешки и котрадикции, туку погрешни толкувања на стиховите.
Прашај некој од компетентните за тоа, или пренеси некој текст од толкувањето на богоугодниците кои го имаат тоа право.За разликата во броевите и родословот.
Лично, незнам кое е богословското толкување на таа „разлика„.
Хммм, а другите христијани велат околу 6000 години.Во секој случај,кажи ми кој дава критериум и право некој да биде спомнат или не спомнат во Писмото: Бог или човекот? Всушност, каква е таа Света Книга,која на секои десет- дваесет години трпи промени, измени,дотерувања итн? Значи,пак: Кој дава критериум и право некој да биде спомнат или не спомнат во Писмото: Бог или човекот?Но, посредно знам една друга работа, а таа е следната: кога во православието се врши проценка на „староста„ на Вселената (Светот), се поаѓа токму од родословот Христов и се врши ретроспективна проценка на Неговите претходници/генерации, плус овие 2 000 години по Христа. Во родословот од Христа до Адама (наназад), не влегуваат одредени поединци од тој родослов, оти со своето лошо однесување, не заслужуваат да бидат споменати во една света книга, како што е Писмото. Затоа, православието проценува дека Вселената е стара цца 8 000 години, но таа цифра е проценка без отаднатите генерации, а не некоја егзактна наука.
Чекај, не брзај. Не побарав совет од тебе што да правам јас, туку поставив прашање. И како што самиот заприметуваш, јас се впуштив таму КАДЕ ШТО ГРЕШКИ ИМА! -А ти бујрум докажи ми дека нема. Навистина така се брани својата вера.Понатаму.
Во православието, постои една категорија богослови, кои се нарекуваат апологети, и кои со споредување на православното христијанство (по одредена тема) со другите конфесии и религи, ја бранат исправноста од православното учење. Сметам дека е покорисно да почнеш да го правиш истото. т.е. да ни прокометираш што Исламот тврди по одредено прашање, а не да се впушташ во барање грешки, таму каде ги нема. Така се брани својата вера, а не со чепкање и погрешно толкување на туѓата вероисповест.
Но затоа постојат прашања и одговори нели?Разбира се, кога би седнал да го читам Кур,анот, сигурно и јас би нашол грешки, според моето видување на нештата, што незначи дека би бил во право, дотолку повеќе што се работи за сосема друга религија, битно поинаква од онаа која ја исповедам.
Да ти одговорам.Само да те вратам во колосек. Исламот не го признава учењето за наследениот грев, според исламот секое дете се раѓа со чиста природа, неизвалкано од никаков грев. Гревовите во Исламот се резултат на своите дела,а не на нечија отпадната огревотена природа. Христијанското толкување за наследениот грев е неприфатливо за Исламот, исто како што не е прифатлива догмата дека Исус се жртвувал за гревовите на целото човештво.
Или најубаво кажано: Ајде да разликуваме човечки од Божји збор. Инаку мојата намера за влез во Рајот зависи од мене и од милоста Божја кон мене. Ок.
Аха,значи тука станува збор за Божје откровение или вдахновение на некои богоугодни луѓе во толкувањето на Библијата.А грешки има, има и контрадикции,тоа го докажуваш со следниов твој цитат.
Прашај некој од компетентните за тоа, или пренеси некој текст од толкувањето на богоугодниците кои го имаат тоа право.
Хммм, а другите христијани велат околу 6000 години.Во секој случај,кажи ми кој дава критериум и право некој да биде спомнат или не спомнат во Писмото: Бог или човекот? Всушност, каква е таа Света Книга,која на секои десет- дваесет години трпи промени, измени,дотерувања итн? Значи,пак: Кој дава критериум и право некој да биде спомнат или не спомнат во Писмото: Бог или човекот?
Чекај, не брзај. Не побарав совет од тебе што да правам јас, туку поставив прашање. И како што самиот заприметуваш, јас се впуштив таму КАДЕ ШТО ГРЕШКИ ИМА! -А ти бујрум докажи ми дека нема. Навистина така се брани својата вера.
Но затоа постојат прашања и одговори нели?