Белорусија

D

Deleted member 12196

Гостин
Тоа би си кажал народот ама на слободен референдум без униформираните поттрчковци на Лукашенко, и независно броење на гласови. А не како на изборите, сами да си ги бројат.
На крај сепак излегува дека (барем засега) нема мешање во внатрешните работи.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.578
Поени од реакции
27.426
Едно е федерација со две посебни единки, а друго е присоединување.
Нема присоединување. Никој официјално не спомнал такво нешто, ваљда членот мисли на тој договор.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.439
Поени од реакции
18.618
Точно дека е неспродливо... Ни од блиску... Жолтите елеци протестираат веќе 2 години, со пауза за ковидов, ама сега пак интензивно почнаа... Во пикот имало над 300К протестанти и за време на протестите имаат до сега загинато 11 луѓе а околу 1000 полицајци се повредени и околу 2000 протестанти од кои 100тина се со трајни последици, инвалидитет (кој без око, кој без рака). Немам проблем да побарам линкови да видиш дел од тие инвалиди...

Но зошто протестираат жолтите елеци? Бараат преку леб погача ли? Или едноставно бараат економска и социјална правда?
Во овие 2 години на Макрон, ни на крај памет не му дојде да даде оставка, иако експлицитно се бара тоа од него и власта ја брани брутално, како што кажуваат и самите бројки.

Која е поентата и зошто да се бара оставка од Лукашенко, а да се прескокне Макрон? Тоа дека владеел долго е доволен аргумент? Тоа што државата е ОК не ли е доволен аргумент, дека едноставно народот го бира и го сака...
Автоматски споено мислење:

Не мислев во политички контекст, туку дека нашите мигрираат на исто место кај што мигрираат Пољаците и од прибалтичките земји. Ваљда дека не ни чини тука...
Работата е што безразлика дали ќе си даде Макрон отставка или не, за некоја година ќе има избори на кој ќе може да го сменат. Во Белорусија немаш таква опција, ништо чудно власта да ја пренесе на син му кога ќе остаре. Како во старите добри времиња на феудализам :)

Член од
18 мај 2008
Мислења
7.561
Поени од реакции
17.594
Работата е што безразлика дали ќе си даде Макрон отставка или не, за некоја година ќе има избори на кој ќе може да го сменат. Во Белорусија немаш таква опција, ништо чудно власта да ја пренесе на син му кога ќе остаре. Како во старите добри времиња на феудализам :)
Тој е планот, а по се изгледа нешто слично планира и г-динот Шешељ. :pos:

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.902
Поени од реакции
25.405

kako be nemas takva ocija, pa neli i tamu glasaat?

Ние може да организираме фер избори а Белорусија неможе? Имаат еден владетел а не се официјално монархија...нека организира Брко избори и да му речат ОК од ОБСЕ и компанија и тоа е тоа.
nie sme organizirale fer izbori? pa neli mile brcal u vrekite? obse nemase problem so toa. neli se glasase so brzina na molnja u nekoj sponski mesta za referendumot. obse nemase problem so toa. neli sega ima krajno nelogicni rezultati vo sponskite mesta kade nema narod a ima glasovi. obse nemase problem ni so toa...

imavme partija pobednik na proslite izbori pa kale ni napravi vlada vo pet za dvanaeset. rusija e demek baba roga a celo vreme drugi se mesaat i pravat sto sakaat.

cinot glasanje denes e eden obicen cirkuz a toa e pred se radi klovnovi kako obse i demonkrati kako onie od kale, brisel, paris, berlin sto sakaat sekade da se mesaat.

Последно уредено:

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.578
Поени од реакции
27.426
Мислиш како Папандреовци во Грција ? Или Бушовци во САД ?

Член од
17 август 2011
Мислења
10.439
Поени од реакции
18.618
kako be nemas takva ocija, pa neli i tamu glasaat?
Не ми делува дека имаат слободни избори и можност да го сменат.

Мислиш како Папандреовци во Грција ? Или Бушовци во САД ?
Сеа за Франција збориме или за Грција? Кој им е крив на луѓето што гласаат за Папандреовци таму? Битно никој не го киднапираше Ципрас и си дојде на власт.

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.578
Поени од реакции
27.426
А зошто не ти делува дека имаат... Според неколку истражувања Белорусија има квалитетен живот. Поквалитетен од Бугарија или Романија на пример. Бајаги поквалитетен од Македонија. Зошто мислиш дека не би го гласале луѓето? Има ли некоја видлива причина освен тврдењето на одредени западни медоиуми ?

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.902
Поени од реакции
25.405
mene ne mi deluva deka merkel nekoj moze da ja smeni isto taka ama toa ne znaci deka ne si tepa ona regularno vo ger.

mestenki gledame non stop vo mkd i ok, moze ima nekoja moznost sitno da se namesteni i nasteluva nekoj glas poveke ama ovde imas 80% od narodot sto go glasal brko... na protesti imas preku sila 1% od populacijata i sega ti veruvas na svabite i merkel ama ne na belorusitw i brkoto? zosto taka rekle na cnn?

Член од
17 август 2011
Мислења
10.439
Поени од реакции
18.618
Тој е планот, а по се изгледа нешто слично планира и г-динот Шешељ. :pos:
Мислам дека овој друг тип,како и Путин и Орбан, next lvl на владеење. По нив веројатно ќе дојде некој друг партиски човек, а не фамилијарна аристократија :D

Член од
17 август 2011
Мислења
10.439
Поени од реакции
18.618
А зошто не ти делува дека имаат... Според неколку истражувања Белорусија има квалитетен живот. Поквалитетен од Бугарија или Романија на пример. Бајаги поквалитетен од Македонија. Зошто мислиш дека не би го гласале луѓето? Има ли некоја видлива причина освен тврдењето на одредени западни медоиуми ?
Едното нема врска со другото. Швајцарија пример има неспоредливо подобар квалитет на живот од сите набројани заедно, па немаат владетел што владее 26 години. Едноставно ми нема логика човек 25 години да добива избори со 80% гласови. Во земји каде што изборите се сметаат за регуларни од сите релевантни институции, немаш ваков пример. Ако тебе ти има логика ова океј, секој со своето.

ili micotakis...

pa i vo usa so bush i kenedi
Одлично споредба. Трамп го избриша подот со двете фамилии, и Клинтоновци и Буш. Доказ дека у демократскиот свет никој не е вечен, и граѓаните ги казнуваат на избори. Тука имаш сосема различна приказна, еден владетел, еден човек, 26 години непрекинато.

mene ne mi deluva deka merkel nekoj moze da ja smeni isto taka ama toa ne znaci deka ne si tepa ona regularno vo ger.

mestenki gledame non stop vo mkd i ok, moze ima nekoja moznost sitno da se namesteni i nasteluva nekoj glas poveke ama ovde imas 80% od narodot sto go glasal brko... na protesti imas preku sila 1% od populacijata i sega ti veruvas na svabite i merkel ama ne na belorusitw i brkoto? zosto taka rekle na cnn?
Меркел е 15 години на власт, а не 26. Наскоро ќе се повлече и ќе ја наследи некој друг, кој исто легитимитет ќе си бара на слободни избори и ќе си тера по свој пат понатака. Нема да владее дур не умре, или да ја остаи државата у наследство на син и.
Башка што Меркел е исклучок во демократскиот свет а не правило.

Последно уредено:

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.902
Поени од реакции
25.405
Едното нема врска со другото. Швајцарија пример има неспоредливо подобар квалитет на живот од сите набројани заедно, па немаат владетел што владее 26 години. Едноставно ми нема логика човек 25 години да добива избори со 80% гласови. Во земји каде што изборите се сметаат за регуларни од сите релевантни институции, немаш ваков пример. Ако тебе ти има логика ова океј, секој со своето.

Одлично споредба. Трамп го избриша подот со двете фамилии, и Клинтоновци и Буш. Доказ дека у демократскиот свет никој не е вечен, и граѓаните ги казнуваат на избори. Тука имаш сосема различна приказна, еден владетел, еден човек, 26 години непрекинато.
da.. gi tepa tramp. druga distanija pobogata i pomokna od drugite. biljoner pregazi miljoneri.

vo belorusija imame slucaj na ucetelka demek pobeduva diktator. epten isto lol

edinstven dokaz sto jas gledam e deka vo denesen svet PARITE igraat, ne samo vo biznis svetot nego i vo politikata. politikata e biznis, toj sto e na vlast potoa krade na miljon nacini.

merkel ke se povlece deka so edna noga e vo grob. da bese 40 godini uste 40 ke vladeese. toa dali ke ja ostavi na sinot, neznam, doprva ke vidime, vo USA ete ja ostavaa na sin pa i na vnuk.

A za toa deka bilo isklucok ne bi rekol, adenauer, kohl isto teraa po 15tina god vo ponovata istorija.

Последно уредено:
Член од
17 август 2011
Мислења
10.439
Поени од реакции
18.618
da.. gi tepa tramp. druga distanija pobogata i pomokna od drugite. biljoner pregazi miljoneri.

vo belorusija imame slucaj na ucetelka demek pobeduva diktator. epten isto lol

edinstven dokaz sto jas gledam e deka vo denesen svet PARITE igraat, ne samo vo biznis svetot nego i vo politikata. politikata e biznis, toj sto e na vlast potoa krade na miljon nacini.
Океј нека дојде и тука билионер нека го тепа.

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.578
Поени од реакции
27.426
Значи ставот ти е субјективен, без некоја видлива причина, а инициран од тоа што некои медиуми тоа го тврдат...

Јас не одам со предрасуди дека западните медиуми не се во право... ОК, можда се во право, ама гледам во земјата и барам причина дали добро се живее дали има криминал, каков е квалитетот на животот, и сваќам дека истите тие медиуми што тврдат дека Лукашенко лажира избори, лажат во врска повеќето информации што ги пренесуваат за Белорусија и ствараат погрешен впечаток за земјата... Што значи има некаква задна намера... А и на крајот на краиштата неможам да ги земам за релевантни нивните тврдења пошто веќе лажат во истиот контекст...

Kajgana Shop

На врв Bottom