Белорусија

Член од
28 декември 2019
Мислења
214
Поени од реакции
466
Абе аргументов ти е како религиски аргументи... Почнуваш со догмата... Мојот бог е вистински, твојот е лажен...
Зошто мислиш дека Брко немал фер избори, а Макрон имал?
А кој не почнува со таков аргумент? Моето верување е точно, твоето не е... Ама за тоа се дискусиите, да не останеме со погрешни верувања и глупи аргументи...
Еве ти почнуваш со истите комунистичко-православни тактики, не гледај ѓубрето во мојот двор, гледај оној на комшијата е исто за нигде...
Брко веќе 30 години тепа на избори со просек 80% од гласови на 90% излезеност. Французите за тој период имаа 5 претседатели, и лево-крилести и десно-крилести, и националисти и интернационалисти. Плус тоа што протестирањето им е веќе традиција... Еве ти како националист, среќен ли ќе си со демократијата во Франција ако тепа Марин Ле Пен на следните избори? И сериозно ли споредуваш Франција со Белорусија? Франција која беше највлијателната држава во Европа во поголем дел од историјата на континентот, која беше кралство, империја, 5 републики, револуционерна сила, и сеуште доста иновативна, со дотепана држава како Белорусија, која од окупации, цареви, комунизам, геноциди и фабрики за трактори не видела ништо поарно?
Пробај извади ја тоа вергината од окото кое гледа кон северо-исток, може така ќе го видиш светот пореалистично, без црвено-жолтиот филтер...

Член од
24 април 2008
Мислења
11.167
Поени од реакции
12.799
Ако сме на оффтопици. Ме потсетуваше на Шешељ кога држеше говори во Хаг...но добар си не почна од античко време. Знам дека некои се против Западот ама што е премногу оффтопик е премногу.
Инаку Боливија ја спомнав поради игра на зборови Боливија-Белорусија Б а и географски се далеку. Мислам дека беше јасно. Отвори тема за Боливија...не е тука.
Не се занимавам јас ниту со Шешељ, ниту со античко време, само ти кажав што се случуваше и што сеуште се случува во Боливија изминативе година дена.

А тоа што не си мислел сериозно за фер избори од Белорусија до Боливија е твој проблем, јас не читам мисли.

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.788
Поени од реакции
5.063
А кој не почнува со таков аргумент? Моето верување е точно, твоето не е... Ама за тоа се дискусиите, да не останеме со погрешни верувања и глупи аргументи...
Еве ти почнуваш со истите комунистичко-православни тактики, не гледај ѓубрето во мојот двор, гледај оној на комшијата е исто за нигде...
Брко веќе 30 години тепа на избори со просек 80% од гласови на 90% излезеност. Французите за тој период имаа 5 претседатели, и лево-крилести и десно-крилести, и националисти и интернационалисти. Плус тоа што протестирањето им е веќе традиција... Еве ти како националист, среќен ли ќе си со демократијата во Франција ако тепа Марин Ле Пен на следните избори? И сериозно ли споредуваш Франција со Белорусија? Франција која беше највлијателната држава во Европа во поголем дел од историјата на континентот, која беше кралство, империја, 5 републики, револуционерна сила, и сеуште доста иновативна, со дотепана држава како Белорусија, која од окупации, цареви, комунизам, геноциди и фабрики за трактори не видела ништо поарно?
Пробај извади ја тоа вергината од окото кое гледа кон северо-исток, може така ќе го видиш светот пореалистично, без црвено-жолтиот филтер...
Сега следи лекција за Алжир и Виетнам...позната е шемата.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.578
Поени од реакции
27.426
Извини ама не гледам јас североисточно, кутлеш и црвеножолтото повеќе ми гледа јужно ... А иначе само укажувам колку е лицемерен либтард центризмот .... Јас порано ги викав либералофашисти, но ете ми рекоа дека самиот поим бил оксиморон, мада мене ми изгледа попрецизна, али ајде се префрлив на тард формулацијата, веќе прифатена од цел свет....

Имаме показатели дека во Белорусија сиромаштијата е на многу ниско ниво, едно најниските во светот, класната разлика исто така... куповната моќ на граѓаните импресивна (мали плати ама и ниски цени). Квалитетот на живот во склоп на топ 50 земји во светот, образование бесплатно и квалитетно, здравство исто така... безбедноста е беспрекорна..... Збориме за исто ниво на живот како дел од земји од ЕУ... Видовме и дека за разлика од луѓето во прибалтичките земји и Полска, луѓето не бегаат од сопствената држава... и притоа додека е Лукашенко на власт Белорусија бележи непрестано нагорен раст.... Зошто побогу западниве земји сакаат да го сменат Лукашенко ? Ова се фактите, без разлика која била Франција со нејзините републики и империи... тоа не го прави Макрон релевантен... Ниту пак нејзината демократија, догма која не смее да се дискутира...

Прво и основно јас не верувам во функционална демократија, тоа мислам дека сме го дискутирале, а апропо на тоа ниту на приказните за демократизација на Белорусија или на демократијата во Франција. А Франција и Германија ги споредувам во контекст на мешањето во внатрешните работи на земјата, а во суштина ништо поразлично не се дешава кај нив (како и сам што кажа комунистичка тактика). Во Франција може се смениле 4 преседника за овие 25 години, ама ништо суштински не се сменило, на власт немало националисти, како и да се нарекувале тие на власт, во суштина биле само популисти... а неоколонијализмот продолжил да вирее, дома за плашење постојат мигрантите како бесни кучиња... а олигархијата непречено владее и понатаму...

Во Лепен генерално не верувам(можда грешам), пошто Лепен ми личи дека служи за манипулација и канализирање на незадоволството (а го има многу на последните избори 10М гласачи, следните ќе видиме)...

Последно уредено:
Член од
16 април 2014
Мислења
7.410
Поени од реакции
11.898
На СНН кажале дека не се фер хахахахахах
Истите тие што кажуваат дека протестите во УСА се писфул.

Член од
16 декември 2009
Мислења
1.332
Поени од реакции
1.182
Денеска Лукашенко доаѓа во Москва.
Се надевам дека тоа присоединување ќе добие забрзување.

Vartolu

makoto 誠 chu 忠義
Член од
29 декември 2007
Мислења
15.375
Поени од реакции
6.061
Денеска Лукашенко доаѓа во Москва.
Се надевам дека тоа присоединување ќе добие забрзување.
А чекај сега, тоа не е мешање во внатрешни работи да држава?

Vartolu

makoto 誠 chu 忠義
Член од
29 декември 2007
Мислења
15.375
Поени од реакции
6.061

Vartolu

makoto 誠 chu 忠義
Член од
29 декември 2007
Мислења
15.375
Поени од реакции
6.061
Лукашенко се меша во внатрешните работи на Русија???
Неверојатно! Што мајка бара во Москва?
Според членот „присоединување“ јас го сваќам како присоединување на Белорусија со Русија.

Кој му дал власт и мандат на лудиот бркоња да присоединува самостојна држава кон друга држава само за да си ја задоволи лудата потреба за моќ и власт?

Зарем не треба референдум да се организира по тоа прашање?

D

Deleted member 12196

Гостин
Според членот „присоединување“ јас го сваќам како присоединување на Белорусија со Русија.

Кој му дал власт и мандат на лудиот бркоња да присоединува самостојна држава кон друга држава само за да си ја задоволи лудата потреба за моќ и власт?

Зарем не треба референдум да се организира по тоа прашање?
Ама јас никаде не прочитав дека Лукашенко своеволно ќе ја присоедини. Опцијата за референдум не е исклучена. Ако двете држави (народот) имаат желба, зошто да не се здружат?

Vartolu

makoto 誠 chu 忠義
Член од
29 декември 2007
Мислења
15.375
Поени од реакции
6.061
Ама јас никаде не прочитав дека Лукашенко своеволно ќе ја присоедини. Опцијата за референдум не е исклучена. Ако двете држави (народот) имаат желба, зошто да не се здружат?
Тоа би си кажал народот ама на слободен референдум без униформираните поттрчковци на Лукашенко, и независно броење на гласови. А не како на изборите, сами да си ги бројат.

Vartolu

makoto 誠 chu 忠義
Член од
29 декември 2007
Мислења
15.375
Поени од реакции
6.061
Имаат они некаков договор за основање на унија (федерација) меѓу двете држави од 1998..
Едно е федерација со две посебни единки, а друго е присоединување.

Kajgana Shop

На врв Bottom