Белград заговара идеја за размена на територии

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.258
Поени од реакции
5.272
Како бе да се интегрираат во Косово?
Пред 3 дена на протест беше убиен доктор а 12 посериозно ранети во подметната бомба во српскиот дел на Митровица, вчера беше застрелан српски пратеник 4 пати, за среќа преживеа и за многу други злосторства се случуваат на таа територија, а никој досега не бил уапсен за овие случувања? Зошто? Затоа што се директни наредби од плитичкиот (криминален) врв на Косово на чело со Тачи кој има намера со вакви заплашувања да ги натера на масовно селење и преостанатите Срби во Косово.

А зошто толку многу треба да не засегаат овие случувања? Затоа што истото и на нас ни се пишува во блиска иднина.
И двете случаеви на насилство се дело на српските терористи , кои што многу пати досега употребиле огнено оружје при протестите , порано било употребено и снајпери од зградите во северна Митровица.
Пратеникот на косовското собрание со српско потекло беше ранет од самите срби , заради неговото интегрирање во интитуциите на Република Косово , беше погоден при излегувањето од неговата куќа во населба каде живеат само срби во северниот дел на Митровица.
Полицијата сомничи во можните сторители , меѓутоа пратеникот не сакал да соработува со нив.

Исто така експлозијата на бомбата според косовската полиција било несреќа при пренесување на оружје од страна на српските екстремисти.

Но србите не би биле срби ако за секоја смрт не се обидат да ги обвинат албанците , но среќа што сега има и НАТО и европска мисија , така да тие ке видат и ке кажат како и што.

А што тоа над 1000 срби се упатиле кон албанската населба во Митровица ?! Сигурно не за да им фрлат некоја кутија хуманитарна помош , туку бомби друже , бомби.

А околу тоа зошто толку ве засега за србите , процени сам , имаше многу ,,македонци,, што во 1999 повеќе беа среќни во Македонија да има 500.000 бегалци , одошто да ја прифатат можноста Србија да биде бомбардирана и бегалците да се вратат дома.
Сега рачунај колку ги боли за Македонија и колку за Србија. Србија земјата на Шешел и Милошевиќ , оние кои викаа дека ке ја вратат Македонија кога ке посакат , да беа сите како Битушанецот и ти со компанија , немаше потреба да ја вратат , вие ке има ја вратевте сами , дури ке ги молевте.
 
S

smart ass

Гостин
Србија АКО САКА ДА ГО ЗАЧУВА косово треба Максимално да го ДЕГРАДИРА Косовското јадро,притоа користејќи покрај легалните(меѓународен суд на Правдата) има и други мерки попознати како асиметрични дејства-видете татарите што ни сторија,па СПЦ и Педериве.

Всушност треба србија ЈАСНО да укаже дека не се откажува од Косово.
 
Член од
4 февруари 2007
Мислења
1.093
Поени од реакции
163
Eve sto pisuva EUObserver a prenesuva Srpskiot Danas:

EU za specijalni status severa Kosova?
AUTOR: TANJUG
Brisel - Briselski internet dnevnik EU Obzerver objavio je danas, pozivajući se na neimenovane diplomate, da je specijalan status za sever Kosova najviše što je Evropska unija spremna da ponudi Srbiji u traženju kompromisa za Kosovo.

Na zajedničkom veb sajtu sa nemačkom kompanijom VAC, EU obzerver navodi da bi pregovori o severu Kosova usledili pošto Međunarodni sud pravde iznese savetodavno mišljenje o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije.

Prema rečima neimenovanih diplomata, bilo kakav dijalog o severu Kosova bi isključio mogućnost otvaranja pregovora o statusu ili podeli Kosova.

"Najviše što Srbija može da dobije za severni deo Kosova gde Srbi čine većinu, jeste neka vrsta specijalnog statusa sličnog Južnom Tirolu ili Severnoj Irskoj, pri čemu bi Beograd bio garant tog status kao što je Beč bio u slučaju Južnog Tirola u Italiji, " naveo je diplomatski izvor iz kako EU Obzerver-Vac navodi "jedne od velikih članica EU."

Taj specijalni status, kako se precizira, ne bi značio da bi sever Kosova imao status odvojenog entiteta kao Republika Srpska, jer je za to, po mišljenju evropskih diplomata, isuviše mali, već da bi Srbi tamo uživali široku autonomiju, veću od one koja je predviđena Ahtisarijevim planom.

Srbija, prema izvoru briselskog internet portala, ne bi morala da prizna Kosovo ali bi morala da se dogovori oko prisustva Prištine međunarodnim organizacijama, trgovini i evrpskim integracijama.

"Srbiji bi zauzvrat bio otvoren gladak put prema članstvu u EU," piše EU Obzerver-Vac i dodaje, tačnije upozorava, da "Beograd treba da razmisli o ovoj mogućnosti, jer ona neće zauvek biti na stolu".

Tri najznačajnije članice EU, Nemačka, Francuska i Velika Britanija, već su upozorile Srbiju da neće povoljno reagovati na pokušaje da se ponovo otvori pitanje statusa Kosova pred UN, navodi internet dnevnik.
 
Член од
4 февруари 2007
Мислења
1.093
Поени од реакции
163
Da,ama prvo da rascistite zosto ima takvi toponimi vo Bugarija,pa zemete si ja i Bugarija vasa...ajde neka se prekroi mapata...

Zosto sfakas deka odma koga ke te kritikuvam mora da znaci deka go branam Srbinot...koga bas isti se i Srbite i Albancite...nitu ednite nitu pak drugite se zrtvi,ko se fatija za oruzjeto...zalosno...

I koj drug koristi navreduvacki termini kako (konj,vol,i sto znam drugi raboti) osven Albancite...

On topic:
Jasno,postaviv artikl koj bi trebalo da se komentira...a bogami mora da se soglasis statusot na Kosovo,ne moze da se resava bez soglasnost od Rusija i Kina (taka da clenstvo vo ON,treba da se molite kaj ovie),pa posle ke pravime muabet kolku kvazi narkoticnata drzava Kosovo- Amerikanska kreacija, zasluzuva da bide nezavisna od Srbija...
 

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
43.927
Поени од реакции
80.631
Пратеникот на косовското собрание со српско потекло беше ранет од самите срби , заради неговото интегрирање во интитуциите на Република Косово , беше погоден при излегувањето од неговата куќа во населба каде живеат само срби во северниот дел на Митровица.
Полицијата сомничи во можните сторители , меѓутоа пратеникот не сакал да соработува со нив.
За ова си веројатно во право.

Исто така експлозијата на бомбата според косовската полиција било несреќа при пренесување на оружје од страна на српските екстремисти.
А за ова, веројатно можеше да измислат нешто поубедливо.
 
Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.258
Поени од реакции
5.272
За ова си веројатно во право.


А за ова, веројатно можеше да измислат нешто поубедливо.
За бомбата косовското МВР вели дека најверојатно е дека бомбате експлодирала од невнимание односно , не било дело на албанците , оваа беше соопштено и од министерот за надворешни работи Скендер Хисени во Советот за безбедност на ОН.

А за вториот дел , дека србите се тие што сакаа да го убијат пратеникот , се огласи и самиот пратеник , кој призна дека тоа беше дело на србите.

Милетиќ вели : Тешко ми е да верувам дека бев нападнат само затоа што учествував во работата на косовските институции. Свесен бев дека со прифаќањето на оваа обврска ке бидам во опасност , но не и дека животот ќе ми биде загрозен. Но има луѓе кои не само што не можат да прифатат некој да учествува во овие интитуции туку и физички го попречуваат оној кој е подготвен на тоа.
/

Ете значи на што се подготвени србите , ги убиваат и своите луѓе .
Тие што се обидоа да го убијат српскиот пратеник , тие се и кривите за експлозијата на бомбата.
 

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
43.927
Поени од реакции
80.631
Зарем мислиш дека некој нормален ќе поверува во тоа дека Србите сами си пуштиле бомба?

Вие албанските дискутанти на форумов, од време на време, се заборавате и мислите дека зборите со некои од Белгија или Шведска кои везе немаат како стојат работите, па можете да мачкате очи. МВР на Косово и косовските политички претставници, според досегашната своја работа, немаат никаков кредибилитет во очите на јавноста за да бидат сфатени сериозно. Особено кога лупаат вакви смешни работи.

Наместо да го казнат виновникот,тие по кој знае кој пат тие го толерираат и поддржуваат насилството врз Србите и останатите неалбанци. Тоа само повеќе го оддалечува Косово од целта, а тоа е да биде држава, во вистинска смисла на зборот.
 
Член од
30 август 2008
Мислења
2.232
Поени од реакции
286
Приштина, 29 јуни 2010 (МИА) - Приштинскиот весник „Зери“ денеска објави дека Белград заговара размена на територии и дека таквата идеја е отфрлена од претставниците на косовската Влада.

Повикувајќи се на дипломатски извори, „Зери“ тврди дека властите во Белград сакаат размена на територии од северниот дел на Косово со подрачјето околу Прешево и екстериторијалност за православните манастири.

Косовскиот заменик-премиерот Хајредин Кучи во изјава за приштинскиот весник вели дека размената на територии меѓу Косово и Србија не е реална, нагласувајќи дека Косово има своја територијална целина, дефинирана во Уставот и меѓународните акти.

- Косово не е заинтересирано да влезе во таков вид на трговија. Исто така треба да бидеме свесни дека секој почеток на размена на територии нема да претставува само една и единствена точка или во најмала рака нема да се случи само на Косово. Искуствата покажуваат дека таквите постапки предизвикуваат кризи кои траат со години. Најдобро решение е влез во Европската Унија на сите земји од регионот, изјави Кучи.

Според него, оваа идеја нема да биде опасна само за Косово, туку и за целиот регион бидејќи таа нема ниту да почне ниту да заврши со на Косово.

Претседателот на косовското собрание Јакуп Красниќи смета дека отворање на прашањето за промена и поместување на границите е отварање на „Пандорината кутија“ и прашање за кое би се знаел почетокот, но не и крајот.

- Меѓународното признавање на Косово се случи за овие граници и можеби во блиска иднина, доколку се подобрат односите со Србија би можело да се водат разговори на оваа тема, додаде Красниќи.

Красниќи смета дека отворањето на тоа прашање не е во интерес на Косово и регионот, како и на останатите народи кои имаат тенденција за влез во ЕУ. http://www.idividi.com.mk/vesti/balkan/611032/index.html
Блиц: Србија подготвена за размена на територии со Косово



09.07.2010 12:42
Белград
Србија на Косово, кое пред две години прогласи независност, која Белград не ја признава, наскоро ќе му понуди размена на територии, пишува денеска белградскиот весник Блиц, повикувајќи се на извори во српската влада.
Според истиот извор Белград ќе предложи северниот дел на Косово, каде живеат претежно Срби, да и се приклучи на Србија, а Косово во замена да ја добие Прешевската долина во јужниот дел на Србија, каде Албанците се мнозинско население.
Србија, како што се наведува ќе предложи српските манастири на Косово да бидат дел од Српската православна црква, а во замена за тоа Србија на Косово ќе му овозможи седиште во Обединетите нации.
Овие предлози Белград би требало да ги упати по пресудата на Меѓудржавниот суд во Хаг, кој според очекувањата до крајот на јули ќе пресуди за согласност на прогласувањето на косовската независност со меѓународното право.
Изворите на Блиц наведуваат дека српскиот предлог наишол на поддршка во ЕУ, САД, како и во Обединетите нации.
Независноста на Косово досега ја признаа 69 држави, меѓу кои и Македонија, Црна Гора, Словенија и САД.

http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=125126
 

sto

Член од
22 октомври 2009
Мислења
101
Поени од реакции
5
Размена на територија сигурно нема да има, но е можно на има размена на луѓето.
 

Славјански

Антички Словен
Член од
2 мај 2008
Мислења
5.644
Поени од реакции
1.346
Можда целта на Белград со оваа понуда е отварање на пандорината кутија на Балканот.
 
Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Србија на Косово, кое пред две години прогласи независност, која Белград не ја признава, наскоро ќе му понуди размена на територии, пишува денеска белградскиот весник Блиц, повикувајќи се на извори во српската влада.
Меѓусебна размена на територии можат да си предлагаат и прават само две меѓусено признати држави!
Со оваа намера, за териториите, Србија најдиректно врши признавање на Косово а со тоа многу им олеснува на Русија (која ќе се испазари за некој си друг свој интерес) и останатите „српски’’ пријатели околу аминувањето на косовскиот статус.
 
Член од
4 февруари 2007
Мислења
1.093
Поени од реакции
163
Меѓусебна размена на територии можат да си предлагаат и прават само две меѓусено признати држави!
Со оваа намера, за териториите, Србија најдиректно врши признавање на Косово а со тоа многу им олеснува на Русија (која ќе се испазари за некој си друг свој интерес) и останатите „српски’’ пријатели околу аминувањето на косовскиот статус.
Rusija si ja dobi Abhazija i Osetija...
Romanija prodolzuva da ne ja priznava nezavisnosta na Kosovo,poradi Transilvanija (etnickoto Ungarsko malcinstvo) isto i Slovacka...

Dodeka doaganjeto na Kosovarite voedno i kontrola vrz severno Kosovo poveke e kako naucna fantastika...ne znam sto bi mozelo da se sluci...

Se soglasuvam so tebe deka ako Srbija se odluci na vakov cekor, indirektno bi go priznala Kosovo...
 
Член од
7 мај 2010
Мислења
39
Поени од реакции
3
Ама пази Србија бара размена на територии а косово нејќе незнам што не е јасно тука. Значи Косово дефакто е постабилна држава од Србија штом го одбива ова и вика нејќеме важа Територија ама и своја недаваме, горе доле се сложувам пошто размена доколку би се случила пак ке се запали Бакалан. Унгарците ќе ја бараат Војводина , Србите Република Српска, Боснаците Санџак, Албанците западна Македонија , Македонците Преспа мала или голема небитно, со еден збор нови војни , нови жртви уште крв а крвта тече од сите....
Nikoj ne bara razmeni tuku ova e cista isfabrikuvana vest na Pristina sto se odnesuva Vojvodina tamu se 85% Srbi i nema nikakva sansa zapadna Makedonija e odamna izgubena taka da sve e jasno .
 
Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
Nikoj ne bara razmeni tuku ova e cista isfabrikuvana vest na Pristina sto se odnesuva Vojvodina tamu se 85% Srbi i nema nikakva sansa zapadna Makedonija e odamna izgubena taka da sve e jasno .
Ова фабрикувана вест .. а вие си се тешите со западна Македонија или ?

хехе ... од шо многу сакавте си го лапнавте подолгиот .. сега тешете се со шо стасате .. уште тоа ви остана ...
 

Kajgana Shop

На врв Bottom