Бегство од Македонија

Во која европска држава е најдобро да се емигрира?

  • Германија

    Гласови: 72 26,9%
  • Шведска

    Гласови: 48 17,9%
  • Италија

    Гласови: 11 4,1%
  • Франција

    Гласови: 6 2,2%
  • Малта

    Гласови: 8 3,0%
  • Обединетото Кралство

    Гласови: 23 8,6%
  • Ирска

    Гласови: 15 5,6%
  • Белгија

    Гласови: 5 1,9%
  • Холандија

    Гласови: 24 9,0%
  • Данска

    Гласови: 15 5,6%
  • Австрија

    Гласови: 15 5,6%
  • Словенија

    Гласови: 15 5,6%
  • Полска

    Гласови: 11 4,1%

  • Вкупно гласачи
    268
Член од
26 јануари 2009
Мислења
11.617
Поени од реакции
18.088

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.489
Сите сањаат за бегство и подобар живот, а никој неќе да работи на себе

https://balkan.mk/2019/01/31/porazitelen-podatok-nad-50-od-mladite-vo-makedonija-se-nepismeni/

резултатот е секогаш суровата реалност, дали тука, дали надвор од државава.
За system admin ми стигале CV-a како скриншот од телефон и се случувало кога ќе дојдел на интервју да ти каже ааа не знам јас тоа IP адреси. Жалосно.
 
Член од
28 февруари 2017
Мислења
2.770
Поени од реакции
2.682
Пожалосно е што државава ја водат 27 години неписмени клептомани
И си вработуваат неписмени клептоманчиња, на кои им се идоли! Море нека се гонат, ме боли тоа што јас ги финансирам со мој труд а они ме прцаат како им се сака:(
Да бев помлад и поздрав крај света ќе фатев, дури ни вести од Мк немаше да читам:uzi:
 
Член од
3 март 2013
Мислења
2.678
Поени од реакции
1.357
Најважно е јазик
Ако некој е решен да оди, ќе најди и начин да опстани и да се вклопи. Сигурно порано сите знаеле јазик што заминувале на печалба, чист пример ти се баба ми и дедо ми. Ако имаш желба и си решителен, ќе најдеш и начин.
А тоа на денешно време, да не знаеш барем еден странски јазик е др. тема.
 

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.649
Поени од реакции
27.984
Ако некој е решен да оди, ќе најди и начин да опстани и да се вклопи. Сигурно порано сите знаеле јазик што заминувале на печалба, чист пример ти се баба ми и дедо ми. Ако имаш желба и си решителен, ќе најдеш и начин.
А тоа на денешно време, да не знаеш барем еден странски јазик е др. тема.
Не збориме дека е невозможно без јазик,збориме како да се напредува и да не останеш слепец таму,туку да бидне човек од тебе.А тие времиња кога оделе на печалба пред 50 години и сега неможеш да ги споредуваш.И баш тогаш било полесно,а не потешко
 
Член од
3 март 2013
Мислења
2.678
Поени од реакции
1.357
Не збориме дека е невозможно без јазик,збориме како да се напредува и да не останеш слепец таму,туку да бидне човек од тебе.
Па самата околина ќе те натера да го научиш јазикот, сигурно нема да останеш трупец што не знае да бекне. А за времињата, и тогаш и сега е исто за решителен човек..
 

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
15.658
Поени од реакции
34.950
Prilicno e netocna stranata !!!
Ovie statistiki koi gi nudish nemaat mnogu vrska so realnosta, vo princip uslovite na teren se vo domenot na rastegliva kategorija.
Ovaa provincija vo Irska e dobar primer kako ne treba.
1. Cenite koi se dadeni vo analysata ako se tochni (se somnevam) se uzhas, za edna Irska pa ushte i nekoja vukojebina kade mozhat da (pre)zhiveat samo onie koi se rodile tamu, veruvam golem del i ne izdrzhale pa se nekade iseleni.
Sporedbata so München kako referenten grad,so index povisok od 3, poniski trosoci za zhivot e sosema netochen. Ova zatoa sto mi se poznati cenite i uslovite vo München. Spored analysata Galway e mnogu poskap. Hrana i pijaloci, garderoba, motorno vozilo itn. München e daleku popovolen, ima izbor od discount-eri pa imash povekje opcii. Ona po shto M. e broj 1 se troshoci za domuvanje, stanovi nema a i toa shto se nudi e ekstremno skapo, sepak cenite koi se dadeni za Galway ne otstapuvaat mnogu. Ispagja deka imaat isti troshoci za zhivot.

Ima edna rabota koja mnogu malce se spomnuva po temive, a se vika socijalen zhivot. Koga eden stranec kako od Mars padnat ke se spushti vo eden grad kako Galway i kje gi prebrodi detskite bolesti (rabota, stan, egzistencija...) doagja do temata socijalen zhivot kontakti druzhenje Vo vakvo mesto shansite za takvo neshto ti sé lokalniot pub (so provincijalcite koi i sami ne se sakaat) ili na shalter vo lokalnata poshta ako imash nekoja rabota da zavrshish. Drugo nema !

Inaku klimata vo Irska, devet meseci dozhd i veter i tri meseci losho vreme.
Ova ti se mnogu vazhni elementi koi vprochem ti ja davaat smislata na zhivotot tamu kade kje se naselish.

Na tema plati, lichen dohod i sl., tvoja omilena tema, treba da znaesh kako nastanuvaat tie statistiki. Ti samiot mozhesh da se registrirash na sajtot i da prijavish fake plata od 90.000,-.€/godishno kako shef na sektor vo nekoja pharma industrija so povekje od 10.000 vraboteni. Obichno prijavuvaat onie koi imaat so shto da se pofalat pa taka se dobivaat dosta visoki cesto nerealni sumi. Za eden novodojdenec/stranec, pa i matichen ama pochetnik mnogu teshko e da dobie pozicija vo takva firma na povisoko nivo, obichno mali i sredni pretprijatija se pochetna osnova, kade platite se daleku poniski.

Suma sumarum: teorijata i praksata kako i sekogash ne korespondiraat. Moj sovet, ostavi toa bukvarite, spushti se vo realniot sektor, ako vekje imash nekavi ambicii.


Da, samo si paranoichen ! Znaesh li sto im se sluchuva na paranoicite vo uslovi na vojna ?
1. Си живеел во Ирска за да тврдиш дали се точни или грешни цените? Цените се релативни за секоја држава, јас сум споредувал на странава со места каде јас имам живеено и каде што имам блиски членови на семејството и нема големи отстапувања. Цената на кирија за 45м2 во Скопје може да биде 100 евра и 500 евра, така е секаде, зависи од населбата и среденоста на станот.
Храната исто, готвена храна имаш за 150 ден кило ориз со печурки или зеленчук и за 350 денари 300гр порција ориз со 3 брокулчиња, која цена е таа исправната? Ти може да пазариш облека во Primark и да се облечиш целиот од глава до пети за пониска сума отколку во Македонија, или пак да влезеш во Lacoste и таа сума да не ти стигне за една маичка, секаде имаш цени за сечиј џеб.

2.Споредбата е правена со тој град затоа што таму и пишаа дека има повеќе работа со нејзината професија други членови кои подобро ја познаваат девојката што прашува, крај краева може да си провери за повеќе градов и ако дојде ред до селење и цени на продукти на нивни продавници. Galway е над 80к жители и не гледам зошто би бил толкава мизерија па да има само една биртија за социјален живот. Да ако си навикнат на дискотеки во градови од по 1-1.5 милиони ќе ти биде можеби чудно, ама не секој сака да излезе и да се турка со секаква раја и не секој сонува да го живее животот што го нудат огромни градови. Мене не ми пречи и со месеци да не влезам во дискотека, попрво би уживал во мирно место со природа, место за риболов, планинарење, екстремни спортови отколку во милионски град каде што ќе си го пцујам животот секое утро и пладне додека одам или се враќам по саат време на работа и дома.

3. На indeed платите ги споредуваат од огласите кои се објавени и во кои има наведено сума, ако ти имаш бугарски пасош и го знаеш јазикот, не гледам проблем да ја добиеш истата плата како некој кој е роден таму. И во Германија за каде што пишуваш прво пробуваат да ти наметнат пониска плата за мигрант, али ако го знаеш јазикот и си ја знаеш работата комотно може да добиеш плата како за тамошен или приближно. Згора на се девојката веќе има добиено понуда ако прочита погоре, така да со споредба на цената на живот, минималната плата во таа земја, минимална плата во таа област може да си донесе заклучок дали ќе и бидат тие средства доволни за да живее таму.

Временските услови се исто релативна работа, имаш луѓе кои обожаваат дожд, а имаш и такви кои не би живееле на такво место, на крај се е навика иако таквите временски услови се предуслов за депресии, проблеми со главоболка и тн.

Сума сумарум, ако имаш образование барано во местото каде што одиш или занает исто баран во тоа место немаш проблем за да живееш ок живот, останатите работи како социјален живот и временски услови се индивидуална работа.
 

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.649
Поени од реакции
27.984
Па самата околина ќе те натера да го научиш јазикот, сигурно нема да останеш трупец што не знае да бекне. А за времињата, и тогаш и сега е исто за решителен човек..
Па незнам баш дали било исто.Тогаш купуеле карта за воз и прва фирма у Германија каде што ке тропнеле на врата ги примале на работа и платите биле повисоки,а сега прво треба да нема Германци пријавено за таа и таа работна позиција,па после гледаат дали има од земјите на ЕУ и ако нема и такви тек тогаш со тешки муки може да запослат некого од Балканот.Само за тие со дефицитарни струки,а башка у една фирма со отворена работна позиција по стотици мејлови на ден праќаат луѓе од Балканот што сакаат да заминат
 
Член од
15 ноември 2014
Мислења
324
Поени од реакции
314
1. Си живеел во Ирска за да тврдиш дали се точни или грешни цените?

не гледам проблем да ја добиеш истата плата како некој кој е роден таму. И во Германија за каде што пишуваш прво пробуваат да ти наметнат пониска плата за мигрант, али ако го знаеш јазикот и си ја знаеш работата комотно може да добиеш плата како за тамошен или приближно.
Pa ne mozhesh da go vidish problemot, ti ne zhivees i rabotish vo Germanija i ne gi pozhnavash prilikite i problemite, ti mozhesh da pishuvash za Skopje ili MK. Toa tvoe iskustvo koe ovde sakash da go nametnesh ne e merodavno, kako da ti objasnam. Ova e forum i sekoj mozhe da se proiznese ama ne sekoe mislenje drzhi voda. Toa shto si bil vo Germanija 2-3 pati po nedela dve ne te pravi relevanten na tema Germanija, uslovi za zhivot i slichno.

I najmalku e vazhen Galway, Irska, ceni. Poentata beshe neshto sosema drugo. Sedish na internet (vo Skopje) citash se i seshto, neshto tocno neshto né, i im objasnuvash na ljugeto kako e da zhiveesh i rabotish vo Germanija Irska ili neznam kade.
Eve i sega se obiduvash da mi prodadesh kako bilo vo Germanija na razgovor za rabota:
"И во Германија за каде што пишуваш прво пробуваат да ти наметнат пониска плата за мигрант, али ако го знаеш јазикот и си ја знаеш работата комотно може да добиеш плата како за тамошен или приближно." Procitaj si ja recenicata 2-3 pati i razmisli shto si kazhal, po mene nishto !!!

Toa dali sum zhiveel vo Irska, ti naparaviv sporedba so München, ako cenite na edna (kje povtoram) vukojebina vo Irska se isti kako vo München, a uslovite za zhivot i rabota vo München vo sporedba so Galway ti se na nivo Gorno Konjari vs. Vienna, togash gradot ne e dobra opcija.

"Мене не ми пречи и со месеци да не влезам во дискотека, попрво би уживал во мирно место со природа, место за риболов, планинарење, екстремни спортови отколку во милионски град каде што ќе си го пцујам животот секое утро и пладне додека одам или се враќам по саат време на работа и дома." Pa zoshto sedish vo Skopje, vrati se vo rodniot grad ili mozhebi Mavrovo na bachilo. Sigurno ima nekoja prichina zoshto si vo SK i gi dishish tie PM10. Epa, toj isti princip e sekade.

I za kraj treba da ti e jasno deka ne e pravilo ama stranecot polesno "dishe" vo golem multi-kulti grad, ne zatoa shto vozduhot e pochist, tamu ima pomalku ksenofobija, nacionalizam pomalku diskriminacija ili barem ne se primetuva, i shansite se sekogash pogolemu, za bilo shto.
Vo germanska provincija teshko e i za Germanec koj e doselen od drug region, a kamo li za stranec.
Ete, se nadevam me razbra.
 
Член од
31 март 2008
Мислења
2.504
Поени од реакции
1.721
Galway не е баш д плејс ту лив, како што кажа членот погоре, истура дожд и е навистина ладно.

Сега, за тоа како ќе се вклопиш во средината, зависи од тебе, од тоа како се однесуваш и каква ти е социјалната страна.

Веќе добри 6 години живеам во Гренобл, на почетокот ни јазикот не го знаев ама го научив и се вклопив во средината. После некое време ако не успееш да се вклопиш во средината каде што си се преселил, тоа е твоја грешка. Не сме ние ни црнци ни арапи за да не гледат на криво, сепак е Европа ова, има предрасуди за бојата на кожата и за потеклото ама сепак зависи повеќе од тебе.

Ако си решителен да успееш, ако не те мрзи и ако ти фаќа главата, можеш секаде да успееш.

Пример, во Франција се преселив од Англија заради здравствени причини и верувајте ич не ми се стоеше овде, ама после видов дека е многу поарно до Лондон.

Следната недела се селам во Париз бидејќи само таму успеав да најдам работа каква што барав, но Париз споредено со Лондон е полош за живот. Скапи се становите но најголемиот проблем е што тешко се наоѓаат. Ако немаш плата доволно висока и гарант позади тебе, тешко се одлучуваат да ти изнајмат стан, агенции и приватни лица.

Грешката која ја правиме најчесто кога се селиме на страна е фактот дека не пазиме многу на средината каде сме одбрале да живееме. А ако средината не ни е погодена, нема ни да бидеме многу среќни дури и ако работата е супер.

Во Македонија е друг живот, друго темпо, други луѓе. На запад е многу поразлично, ако не си спремен да истраеш и ако адаптацијата не ти е силна страна, ќе ти биде многу тешко да останеш и опстанеш овде.

И не се залажувајте во врска со дипломите. Овде се гледа што си работил, што знаеш да работиш и како можеш да допринесеш за компанијата. Треба да се прават контакти и да се одржуваат, ЛинкдИн е посебно корисен и дава шмек на сивито, но не ги правете различни. Тоа што го има на цивито, мора да го има и на сајтот.

За диплома немаат ме прашано до сега, немам сеуште завршено факултет, иако сум запишан на туризам во мкд и на психологија овде во Гренобл. Ги интересира особено и личноста, карактерот дали го имаш или не за работното место на кое аплицираш.

Ако сакате да се преселите, било каде, информирајте се убаво за тоа каков е животот прво, не за цените. Цените играат помала улога ако знаете како да оддржавате домашен буџет со плата која ја имате. Крај на крај, ако сте на минималец или недоволно платени, државата ви дава плус помош.

При барање на работа, прво истерајте неколку интервјуа за да ви легне целиот процес на скинингот кој ви го прават. Многу се чувствува кога не сте ошуштени, а овде не ви прават интервју тиквари кои имаат диплома а немаат искуство оти се вработени преку партија или врски.

Нека ве одбијат повеќе пати, тоа е дури и добро за вас, за да видите што правите грешно за време на интервјуто. Има друг пристап како да се помине интервју со хед хантер, со човечки ресурси и со идниот шеф.
 
Член од
6 јули 2017
Мислења
2.273
Поени од реакции
1.487
Па самата околина ќе те натера да го научиш јазикот, сигурно нема да останеш трупец што не знае да бекне. А за времињата, и тогаш и сега е исто за решителен човек..
Друже, низ еу работев 10 год. Без јазик ништо, и не можеш да се вклопиш. Немаш ни салам шанса да научиш. Се вратив во Македонија, пред 3 год. Од тогаш учам германски активно иако работев во Германија 4 год. Дојчот кога ќе те види дека се трудиш да научиш ќе те поправи и ќе разбере, но за повеќе пари бара и да зборуваш. Три год го чекав бг пасошот, имам и фирма регистрирано во Бугарија, и за тоа време видов што треба и како треба, и учев јазик. Иако сум 40 год, вложувам, за два три дена заминувам за Мемингем, станот ми е платен и се надевам ќе се вклопам.
 
Член од
30 јануари 2019
Мислења
82
Поени од реакции
107
Друже, низ еу работев 10 год. Без јазик ништо, и не можеш да се вклопиш. Немаш ни салам шанса да научиш. Се вратив во Македонија, пред 3 год. Од тогаш учам германски активно иако работев во Германија 4 год. Дојчот кога ќе те види дека се трудиш да научиш ќе те поправи и ќе разбере, но за повеќе пари бара и да зборуваш. Три год го чекав бг пасошот, имам и фирма регистрирано во Бугарија, и за тоа време видов што треба и како треба, и учев јазик. Иако сум 40 год, вложувам, за два три дена заминувам за Мемингем, станот ми е платен и се надевам ќе се вклопам.
Епа така пријателе, тоа е поентата, јас сум во Германија година ипол, јазикот ми е на основно ниво секојдневно да се разберам и досега никој не ме погледнал ни па исмевал ако нешто грешка сум рекол. Идеално не е никаде, ако сам не се трудиш.
На вас капа ви симнувам за истрајноста и решителноста. И моите родители на 40 и кусур дојдоа во Германија , ако се сака се се може.
 

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
15.658
Поени од реакции
34.950
Pa ne mozhesh da go vidish problemot, ti ne zhivees i rabotish vo Germanija i ne gi pozhnavash prilikite i problemite, ti mozhesh da pishuvash za Skopje ili MK. Toa tvoe iskustvo koe ovde sakash da go nametnesh ne e merodavno, kako da ti objasnam. Ova e forum i sekoj mozhe da se proiznese ama ne sekoe mislenje drzhi voda. Toa shto si bil vo Germanija 2-3 pati po nedela dve ne te pravi relevanten na tema Germanija, uslovi za zhivot i slichno.
I najmalku e vazhen Galway, Irska, ceni. Poentata beshe neshto sosema drugo. Sedish na internet (vo Skopje) citash se i seshto, neshto tocno neshto né, i im objasnuvash na ljugeto kako e da zhiveesh i rabotish vo Germanija Irska ili neznam kade.
Eve i sega se obiduvash da mi prodadesh kako bilo vo Germanija na razgovor za rabota:
"И во Германија за каде што пишуваш прво пробуваат да ти наметнат пониска плата за мигрант, али ако го знаеш јазикот и си ја знаеш работата комотно може да добиеш плата како за тамошен или приближно." Procitaj si ja recenicata 2-3 pati i razmisli shto si kazhal, po mene nishto !!!
Член од најтесно семејство ми живееше во два различни градови во Германија и поприлично добро ми се познати работите таму, не тропам од ракав за некаде каде што не ми е јасно.
Да во Германија се националисти поприлично, можеби една од земјите каде тоа е најизразено и тоа е една од причините поради кои одлучив да спремам документи за тотално друга страна од светот, искрено немам време да губам 2-3 години за да го усовршам Германскиот на исто ниво како што ми е Англиски, а понудата за работа што ја добив со македонски пасош и Б1 ниво на Германски беше далеку од добра за инженер со скоро 5 год. работно искуство, а условот за повисока сума беше баш јазикот. А ако го знаеш јазикот сум далеку од сигурен дека ќе бидеш прифатен на нивно ниво, другар со кој израснав работи како инженер таму, постдипломски студираше таму и го зборува јазикот како да е роден во Германија, дечкото доби екстремно добра плата уште од почеток и има веќе 4 години работно искуство во тамошна фирма, никој до сега му нема ниту префрлено ниту ускратено било што, секој почитува ако ти се интегрираш и прилагодиш на нив, а не тие на тебе.
Toa dali sum zhiveel vo Irska, ti naparaviv sporedba so München, ako cenite na edna (kje povtoram) vukojebina vo Irska se isti kako vo München, a uslovite za zhivot i rabota vo München vo sporedba so Galway ti se na nivo Gorno Konjari vs. Vienna, togash gradot ne e dobra opcija.

"Мене не ми пречи и со месеци да не влезам во дискотека, попрво би уживал во мирно место со природа, место за риболов, планинарење, екстремни спортови отколку во милионски град каде што ќе си го пцујам животот секое утро и пладне додека одам или се враќам по саат време на работа и дома." Pa zoshto sedish vo Skopje, vrati se vo rodniot grad ili mozhebi Mavrovo na bachilo. Sigurno ima nekoja prichina zoshto si vo SK i gi dishish tie PM10. Epa, toj isti princip e sekade.

I za kraj treba da ti e jasno deka ne e pravilo ama stranecot polesno "dishe" vo golem multi-kulti grad, ne zatoa shto vozduhot e pochist, tamu ima pomalku ksenofobija, nacionalizam pomalku diskriminacija ili barem ne se primetuva, i shansite se sekogash pogolemu, za bilo shto.
Vo germanska provincija teshko e i za Germanec koj e doselen od drug region, a kamo li za stranec.
Ete, se nadevam me razbra.
Батка не знам кога си заминал од Македонија, али ваљда се сеќаваш дека тука единствено некаква работа има во Скопје, во помалите градови на прсти се бројат професии за кои работи по некоја фирма, кога би имал прилика да заработувам колку што заработувам во Скопје би живеел во својот град, никој не е будала да плаќа кирија или рата од кредит ако може да живее во својот град каде има своја недвижност. Не знам зошто и Северна ја крстија дупкава, требаше само Скопје да ја именуваат и ај упм и така ѓубрињава ги уништија сите градови и направија цела мкд да се гушиме тука.
Дискриминација и национализам ќе имаш секаде, во Берлин познавам Македонци што не знаат јазик и се жалат дека колегите не им обрнуваат внимание на работа, иста приказна и во Сиднеј, иста приказна и роднини кои живеат во Гетеборг, иста приказна и роднини кои отидоа во Женева, истото ќе биде каде и да отидеш ако пробуваш да изиграваш странец.
Никогаш нема да ги разберам тие што се отселиле од тука и уште сонуваат за дружба со сонародниците од претходната земја, па собирања и фестивали и такви слични глупости, попрво би барал за пријатели тамошни луѓе отколку некој наш кој е отселен таму, исто и детето прво ќе го учам на јазикот кој се зборува во таа земја, а потоа ако има желба нека учи Македонски, ако не никому ништо.
 

пунтер

betfair trader
Член од
21 март 2011
Мислења
4.927
Поени од реакции
7.860
Никогаш нема да ги разберам тие што се отселиле од тука и уште сонуваат за дружба со сонародниците од претходната земја, па собирања и фестивали и такви слични глупости, попрво би барал за пријатели тамошни луѓе отколку некој наш кој е отселен таму, исто и детето прво ќе го учам на јазикот кој се зборува во таа земја, а потоа ако има желба нека учи Македонски, ако не никому ништо.
Има мал милион причини за горе спомнатото.Некој не ни имаат или осеќаат потреба да бараат пријатели, некој имаат голем број на пријатели уште пред да се населат таму, посебно ако станува збор за Аус и по потекло се од Битола или Прилеп, веројатноста дека таму ги чека армија од другари и пријатели е голема, и веќе во тоа друштво се комотни па други не им ни требаат. Некој други не се ниту во можност да запознаат други зависи што работи и со кого работи, нормално е да очекуваш дека ќе прошириш пријателство со некој на работа, сигурно нема да стекнуваш пријатели во некој парк или во воз, ама ако на работа ти се погодат некој намќори што сами не се сакаат ништо од дружбата.На многу места го нема она како кај нас ајде после работа на пиво и слично,него заврши работа и правец дома.

Друго она што многу овде се става акцент а тотално е погрешно, не секогаш значи дека тој секој друг потенцијален немакедонец е подобра опција за дружење, проблем/и настанува ако човек влезе во дружба колку да се држи без разлика дали има некоја хемија во дружбата.
Ајде ќе те земам тебе за пример како инжинер може ќе имаш опција да работиш и дружиш по канцеларии и во некоја понормална средина па ајде може и после работа ќе скониш некогаш на пијачка, ама да земеме некој пример за некој што работи молер, која му е опцијата за дружење, некој македонец, србин и сличо од балканов и покрај нив некој азијци,арапи и тн , во таква комбинција ти со кого би се дружел ?

Друга работа јас на пример не можам со секој да се дружам, може да се дружам со бакланци, австралианци,европјани али не и со азици, не дека сите тие не чинат или не ми одговараат туку културната разлика не ми дава, тој мене да ме покани дома кај нив не можам да одам од причина што не можам да ја поднесам нивната храна, како ќе ќе седнам на маса, ако ми понудат нешто што ќе правам, ќе се брукам ? ааа не не не фала, не ми се јади или ај ќе земам од чиста култура и не дај боже може да повратам на маса.

Инаку тоа со фестивалите мислам малку премногу се потенцира и му се дава акцент на тоа. За децата дали ќе учат македонски зависи од повеќе причини, дали имаш и време да ги носиш без разлика дали сакаат или не, ако решиш да ги носиш тие ќе одат зашто тоа ќе им биде како дружење пред све,не верувам дека нив ќе им смета ама пак зависи од повеќе фактори. Пример моите деца ни одат ни македонски ниту на фолкор,да ги носам ќе одат ама премногу сум слаб со време, син ми оди три дена на тренинг плус за викенд утакмици, ми треба малку време и за дома, така да со јазик се за никаде, едно време пробував јас да им зборвам македонски, сега за пократки работи пак македонски ама ако треба нешто пошироко да му објаснам му зборвам англиски зашто ми се случуваше после 5 мин трубење да ми каже “може на англиски да ми кажеш”.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom