Бадник и останатите пагански обичаи

marcus

струмички модератор
Член од
5 јули 2006
Мислења
5.378
Поени од реакции
131
мислам дека нема

роден е на 7ми Јануари според нашиот календар и нашето верување, инаку во Црквата овој празник-Божик почнува да се празнува при крајот на третиот век, затоа што дотогаш Црквата не му придавала многу значење на телесното раѓање. Многу поважно го сметала духовното раѓање, односно крштевањето и затоа овој празник се славел заедно со крштевањето на Господ Исус Христос и бил наречен Епифанија.
Не Алекс Исус не е роден зимно време..Самиот го постираше делот од Лукиното Евангелие..
А во тој ист крај пастири ноќеваа под ведро небо, чувајќи го своето стадо.
Си видел пастири да чуваат под ведро небо овци на 6 Јануари?

Датумот за раѓањето на Исус го славиш според Дионисиј Малиот кој пресметал дека се работи за 25 декември(т.е. 6 јануари) Инаку вистината е дека Исус се родил некаде касна пролет или почеток на лето... Ние славиме погрешни празици во погрешни времиња..А првите Христијани не славеле скоро ништо

jeeeee8

Like dreams
Член од
28 ноември 2008
Мислења
647
Поени од реакции
16
Не Алекс Исус не е роден зимно време..Самиот го постираше делот од Лукиното Евангелие..

Датумот за раѓањето на Исус го славиш според Дионисиј Малиот кој пресметал дека се работи за 25 декември(т.е. 6 јануари) Инаку вистината е дека Исус се родил некаде касна пролет или почеток на лето... Ние славиме погрешни празици во погрешни времиња..А првите Христијани не славеле скоро ништо
Климата не е иста насекаде

Ваљда???

Или
Ти што викаш кога се родил??

marcus

струмички модератор
Член од
5 јули 2006
Мислења
5.378
Поени од реакции
131
Климата не е иста насекаде
Сакаш да кажеш дека во Израел нема зима? Или преку ноќта е доволно топло да спиеш на отворено?
Ти што викаш кога се родил??
Не викам јас ништо(никој не знае точно) само знам дека Католичката црква го заменила празникот на "нивниот" бог(римски) Sol Invictus со раѓањето на Исус..
Ако пак тоа е поклон од Католичката црква Бадник ни е поклон од комшиите

jeeeee8

Like dreams
Член од
28 ноември 2008
Мислења
647
Поени од реакции
16
Сакаш да кажеш дека во Израел нема зима? Или преку ноќта е доволно топло да спиеш на отворено?
Па пред 2000 години, ммммм, да ти кажам поточно незнам, ама сигурно има објаснение, не сум доволно упатена па затоа прашувам.

Член од
1 ноември 2008
Мислења
7.396
Поени од реакции
1.880

ти знаеш каде е Витлееем, климата таму не е иста, а тоа што се трудиш да го постигниш нема кај мене да го постигниш. Јас во ова верувам и ќе верувам зошто сум Православен Христијанин

moof KOOZ tee

Mystis
Член од
26 ноември 2008
Мислења
361
Поени од реакции
63
незнам колку е точно но станува збор за младенчињата кои Ирод наредил да се убијат
што мислите колку жители би требало да има Витлеем со околината за децата до 2 годишна возраст да бидат 14 000 на број. Не верувам дека сите три провинции во тоа време Јудеја, Самарија и Галилеја имале толку деца значи бројкава е nonsense, дури и под претпоставка навистина да се случил тој колеж.

Член од
1 ноември 2008
Мислења
7.396
Поени од реакции
1.880
што мислите колку жители би требало да има Витлеем со околината за децата до 2 годишна возраст да бидат 14 000 на број. Не верувам дека сите три провинции во тоа време Јудеја, Самарија и Галилеја имале толку деца значи бројкава е nonsense, дури и под претпоставка навистина да се случил тој колеж.
твое е дали ќе веруваш или не

jeeeee8

Like dreams
Член од
28 ноември 2008
Мислења
647
Поени од реакции
16
Ако тропам зелени кажете ми, ама како што ги согледувам работиве некој сака да ми докаже дека Божиќ е пагански празник????:nesum:

marcus

струмички модератор
Член од
5 јули 2006
Мислења
5.378
Поени од реакции
131
Ако тропам зелени кажете ми, ама како што ги согледувам работиве некој сака да ми докаже дека Божиќ е пагански празник????:nesum:
Славењето на раѓањето на Исус е Христијански празник..само како немаме точен датум на раѓањето го славиме на денес утвредениот ..кој за жал се поистоветува со некои други празници пагански...намерно или не?

marcus

струмички модератор
Член од
5 јули 2006
Мислења
5.378
Поени од реакции
131
оди погоре го допишав постот
Што се трудам да ти докажам... и јас сум Хрстијанин...но факт е дека во нашето Христијанство на мала врата се вметнале многу пагански обичаи..

jeeeee8

Like dreams
Член од
28 ноември 2008
Мислења
647
Поени од реакции
16
Абе ако убаво е да се слушнат други мислења.
Јас па и не би рекла дека е пагански, си ја сакам верата и убаво ми е до сега како што си верував, така и ќе си продолжам и никој не може да ми ги смени милењата бар во тој поглед.
Ако каже МПЦ дека е у ред и јас се сложувам, затоа што сум православна Христијанка!
А денес и утре, бил, е и ќе биде голем празник за мене!

Kajgana Shop

На врв Bottom