- Член од
- 1 ноември 2008
- Мислења
- 7.396
- Поени од реакции
- 1.880
незнам колку е точно но станува збор за младенчињата кои Ирод наредил да се убијата што значи она 14 000 Витлеемски младенци?
незнам колку е точно но станува збор за младенчињата кои Ирод наредил да се убијата што значи она 14 000 Витлеемски младенци?
Не Алекс Исус не е роден зимно време..Самиот го постираше делот од Лукиното Евангелие..мислам дека нема
роден е на 7ми Јануари според нашиот календар и нашето верување, инаку во Црквата овој празник-Божик почнува да се празнува при крајот на третиот век, затоа што дотогаш Црквата не му придавала многу значење на телесното раѓање. Многу поважно го сметала духовното раѓање, односно крштевањето и затоа овој празник се славел заедно со крштевањето на Господ Исус Христос и бил наречен Епифанија.
Климата не е иста насекадеНе Алекс Исус не е роден зимно време..Самиот го постираше делот од Лукиното Евангелие..
А во тој ист крај пастири ноќеваа под ведро небо, чувајќи го своето стадо.
Си видел пастири да чуваат под ведро небо овци на 6 Јануари?
Датумот за раѓањето на Исус го славиш според Дионисиј Малиот кој пресметал дека се работи за 25 декември(т.е. 6 јануари) Инаку вистината е дека Исус се родил некаде касна пролет или почеток на лето... Ние славиме погрешни празици во погрешни времиња..А првите Христијани не славеле скоро ништо
Сакаш да кажеш дека во Израел нема зима? Или преку ноќта е доволно топло да спиеш на отворено?Климата не е иста насекаде
Не викам јас ништо(никој не знае точно) само знам дека Католичката црква го заменила празникот на "нивниот" бог(римски) Sol Invictus со раѓањето на Исус..Ти што викаш кога се родил??
Па пред 2000 години, ммммм, да ти кажам поточно незнам, ама сигурно има објаснение, не сум доволно упатена па затоа прашувам.Сакаш да кажеш дека во Израел нема зима? Или преку ноќта е доволно топло да спиеш на отворено?
ти знаеш каде е Витлееем, климата таму не е иста, а тоа што се трудиш да го постигниш нема кај мене да го постигниш. Јас во ова верувам и ќе верувам зошто сум Православен ХристијанинНе Алекс Исус не е роден зимно време..Самиот го постираше делот од Лукиното Евангелие..
А во тој ист крај пастири ноќеваа под ведро небо, чувајќи го своето стадо.
Си видел пастири да чуваат под ведро небо овци на 6 Јануари?
Датумот за раѓањето на Исус го славиш според Дионисиј Малиот кој пресметал дека се работи за 25 декември(т.е. 6 јануари) Инаку вистината е дека Исус се родил некаде касна пролет или почеток на лето... Ние славиме погрешни празици во погрешни времиња..А првите Христијани не славеле скоро ништо
што мислите колку жители би требало да има Витлеем со околината за децата до 2 годишна возраст да бидат 14 000 на број. Не верувам дека сите три провинции во тоа време Јудеја, Самарија и Галилеја имале толку деца значи бројкава е nonsense, дури и под претпоставка навистина да се случил тој колеж.незнам колку е точно но станува збор за младенчињата кои Ирод наредил да се убијат
Да?Зошто?ти знаеш каде е Витлееем?
твое е дали ќе веруваш или нешто мислите колку жители би требало да има Витлеем со околината за децата до 2 годишна возраст да бидат 14 000 на број. Не верувам дека сите три провинции во тоа време Јудеја, Самарија и Галилеја имале толку деца значи бројкава е nonsense, дури и под претпоставка навистина да се случил тој колеж.
оди погоре го допишав постотДа?Зошто?
Славењето на раѓањето на Исус е Христијански празник..само како немаме точен датум на раѓањето го славиме на денес утвредениот ..кој за жал се поистоветува со некои други празници пагански...намерно или не?Ако тропам зелени кажете ми, ама како што ги согледувам работиве некој сака да ми докаже дека Божиќ е пагански празник????:nesum:
се трудат некои еве веќе два денаАко тропам зелени кажете ми, ама како што ги согледувам работиве некој сака да ми докаже дека Божиќ е пагански празник????:nesum:
Што се трудам да ти докажам... и јас сум Хрстијанин...но факт е дека во нашето Христијанство на мала врата се вметнале многу пагански обичаи..оди погоре го допишав постот