Бадник и останатите пагански обичаи

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Зошто на Бадник се палат огнови?
1. Овчарите имале запалено оган кога ангелите им јавиле дека се родил Христос Спас
2. Бадникот(дабовото или смрекино дрво) го симболизира жарот што свети праведен Јосиф Обручник го зел во својата унечка за да запали оган и да го стопли Богомладенецот.
Да не беше тоа, ќе измрзневме на Бадник без оган!

Член од
28 март 2006
Мислења
17.892
Поени од реакции
12.428
Каков сум јас и што правам ќе си одговарам за тоа на Страшниот Суд и претходно на поединечниот суд. Гревовите што сум ги направил си се мои се дури не ги исповедам и покајам.
добро. Во тој случај дали нам ни се допаѓало или не, за своите дела ќе одговараат и оние кои јадат колбаси за Коледе. Дали тие го прават тоа или не, не е на нас да ги судиме нивните постапки
Пушењето е грев против креативноста Божја, бидејќи да сакал да пушиме, Бог на човекот ќе му дарел и орган - оџак.(според св. вл. Николај Охридско-битолски)
по таа аналогија, доколку Бог сакал да пливаме ќе му подарел на човекот шкрги и перки
Што има лошо да се оди на плажа и да се сончаме облечени во нормални капачки костуми? (Апостолите оделе во јавни купатила па никому ништо.)
за на плажа не е баш ... од причина што апостолите можеби оделе, но оделе во купатила полни со мажи. Покрај толку голи тела и соблазнувачки призори никој не може да одолее макар во мислите. Освен ако е евнух.
Христос пиел вино, но не се опивал. (Еве Човек Кој јаде и пие...)
Еден е Христос, другите сме грешни, слаби и немоќни пред искушенијата.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556

Пушењето е грев против креативноста Божја, бидејќи да сакал да пушиме, Бог на човекот ќе му дарел и орган - оџак.(според св. вл. Николај Охридско-битолски)!

Dali letanjeto so avion e grev proiv kreativnosta bozja?

Член од
7 јануари 2016
Мислења
5
Поени од реакции
0
Па што ако е пагански и твојте предци биле пагани

Kajgana Shop

На врв Bottom