M
marko 1996
Гостин
У дебар маало ништо од оганот неможеа дрвата да ги запалат. Ама ако профи си поминавме Како секоја година
Па како да идат коа ФБ им е побитен?Многу се затупавени денешниве деца ич не праат ствари што ние сме правелеКоа си мал едвај го чекаш Коледе а сеа како го мрзиш зошто не можеш да спиеш ко чоек.Прво да речеш да спиеш не ми се отвара врата е многу себична работа.Така се нарушува традицијата што треба да трае уште многу.Али коа ќе видам 40 годишни цигани на врата у 4 саат сабајле ти иде да земеш еден стап да ги подбереш.Од година во година се помалце деца идат кај нас.Порано знам сите го чекаа Коледе да се иде и онака по 2-3 пати се враќаш да испразниш ранецот,после у црква и на крај чекаш вечера и со душа го чекаш лебчето и ако не ти падне паричето одма рикаш од плачење и во меѓувреме се нашло паричето кај тебе у лебче и онака радосен баталуваш и јадење и се важно паричето кај тебе да е.Ехеееее времиња.
П.С Уште нема паднато паричето кај мене.(без местење)
Ептен беше добро, на неколку места имаше оган, јас на 2-3 застанав, по една ракиичка и све рамно Еве ги сега ќе почнат да одат, тоа што дојдоа во 2 саат тие кај мене уште нелегнати беа, да соберат една тура сегаМе мрзи да станувам од сабајле да им отворам на децата,ама ко ќе ми текне дека и за мене некој станувал да ми отвори и да ми даде 10 денари и јаболко,тогаш ќе станам
Памтам ко копиљи порано од 6 саат го исчукувавме цело мааало,па после ќе се шлаевме низ град.Не дека ни требаа и значеа толку парите,туку ни беше ептен интересно.
И криво ми е сеа што не отидов денеска во Ѓорче,ми кажа мајка ми ептен јакичко било..
Абе да, не се отвара на цигани и многу не отвараат ама шо знам грев ми е баш на овој ден.Еднаш се иамм погодено јас да ги угостувам коледарите пред 2 години и ми дојдоа 2 тури циганчиња и не може а да не отворам.Ептен беше добро, на неколку места имаше оган, јас на 2-3 застанав, по една ракиичка и све рамно Еве ги сега ќе почнат да одат, тоа што дојдоа во 2 саат тие кај мене уште нелегнати беа, да соберат една тура сега
Не отворам ја само на цигани ако видам, ае бегај таму...
Зошто? Од религиозни причини или пак од зелени (ослободување на јаглероден диоксид)Паганска традиција, колку побрзо исчезне толку подобро.