Бадников оган/Коледе леде

M

marko 1996

Гостин
У дебар маало ништо од оганот неможеа дрвата да ги запалат. Ама ако профи си поминавме :) Како секоја година

Член од
6 јуни 2010
Мислења
119
Поени од реакции
3
ние ако сме големи вечерва во 3.00 идеме :)

Г

Господ

Гостин
Не отварам на деца од куќи кај што не ми отварале мене.

Член од
29 март 2007
Мислења
6.820
Поени од реакции
238
Коа си мал едвај го чекаш Коледе а сеа како го мрзиш зошто не можеш да спиеш ко чоек.Прво да речеш да спиеш не ми се отвара врата е многу себична работа.Така се нарушува традицијата што треба да трае уште многу.Али коа ќе видам 40 годишни цигани на врата у 4 саат сабајле ти иде да земеш еден стап да ги подбереш.Од година во година се помалце деца идат кај нас.Порано знам сите го чекаа Коледе да се иде и онака по 2-3 пати се враќаш да испразниш ранецот,после у црква и на крај чекаш вечера и со душа го чекаш лебчето и ако не ти падне паричето одма рикаш од плачење и во меѓувреме се нашло паричето кај тебе у лебче и онака радосен баталуваш и јадење и се важно паричето кај тебе да е.Ехеееее времиња.
П.С Уште нема паднато паричето кај мене.(без местење)
Па како да идат коа ФБ им е побитен?Многу се затупавени денешниве деца ич не праат ствари што ние сме правеле

Zaphod Beeblebrox

Поранешен покул Божино
Член од
7 јуни 2008
Мислења
16.676
Поени од реакции
21.233
Шо фина ракиичка со другарите сме свртеле околу оганот. Собрани цело маало, од стари до млади и се врти орце опа иха. Весела атмосфера. Плус убаво е да се гледа топлината и веселоста на народот, сите пријатели а не дистанцирани секој од секого, нешто што го носи новово општество.

Утре сабајле ги чекам првите циганчиња на мојата врата, од кој најстариот е Сенад и има скоро 30 години. Али шо ми е гајле, по еден коштањ и јабука не ме боли. Јас како мал сум трчал по километри, зашто сум слушнал во некоја куќа снемало муниција и давале по 10 денари. Времиња се времиња...

Паганско е да - али и јас сум атеист. We are perfect with each-other... <3

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Ме мрзи да станувам од сабајле да им отворам на децата,ама ко ќе ми текне дека и за мене некој станувал да ми отвори и да ми даде 10 денари и јаболко,тогаш ќе станам :)

Памтам ко копиљи порано од 6 саат го исчукувавме цело мааало,па после ќе се шлаевме низ град.Не дека ни требаа и значеа толку парите,туку ни беше ептен интересно.

И криво ми е сеа што не отидов денеска во Ѓорче,ми кажа мајка ми ептен јакичко било..
Ептен беше добро, на неколку места имаше оган, јас на 2-3 застанав, по една ракиичка и све рамно :pos: Еве ги сега ќе почнат да одат, тоа што дојдоа во 2 саат тие кај мене уште нелегнати беа, да соберат една тура сега :icon_lol:
Не отворам ја само на цигани ако видам, ае бегај таму...

Песимист

Добро информиран оптимист
Член од
11 ноември 2008
Мислења
1.676
Поени од реакции
181
Ептен беше добро, на неколку места имаше оган, јас на 2-3 застанав, по една ракиичка и све рамно :pos: Еве ги сега ќе почнат да одат, тоа што дојдоа во 2 саат тие кај мене уште нелегнати беа, да соберат една тура сега :icon_lol:
Не отворам ја само на цигани ако видам, ае бегај таму...
Абе да, не се отвара на цигани и многу не отвараат ама шо знам грев ми е баш на овој ден.Еднаш се иамм погодено јас да ги угостувам коледарите пред 2 години и ми дојдоа 2 тури циганчиња и не може а да не отворам.

Член од
12 август 2010
Мислења
2.890
Поени од реакции
906
Се чудам како кај вас цигани идат на врата...дали ја оти сум на високо па ги мрзи да се качуваат не идат..има нешто.Иначе со друштвото топ сме си поминале,огинче,винце,ракииче кбафчиња на стапче во оганот,кромпири во жар..едноставно перфект.Е сеа за сабајле кој дошол добро дошол..па и циган да е нема да ме осиромаши за 10 денара..

Член од
13 декември 2009
Мислења
1.307
Поени од реакции
647
Паганска традиција, колку побрзо исчезне толку подобро.

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Паганска традиција, колку побрзо исчезне толку подобро.
Зошто? Од религиозни причини или пак од зелени (ослободување на јаглероден диоксид)

Нека исчезне и карневалот во Рио, и тој не ми изгледа како некоја рисјанска традиција, море и биковите во Памплона нека ги укинат

Член од
14 март 2010
Мислења
16.949
Поени од реакции
16.285
Ja пред некое време се прибрав :)
Онака интересно е, оган, оро ти реков ми рече, само малце е глупо сеа ќе се напукаме колбаси, скара-мара што ти знам што и утре дента демек постиме на Бадник :) (глупости во боја).
Грешка ни е православниот календар, ама тоа е, мора да го испоштуваме.
Кај нас за едно 2 саати ќе почнат да идат по куќи, нема спиење денеска хахаха

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
Кoледица меледица,
и по неа Василица, и по неа дава, дава,
еднаш ни сте во година како цвеќе во градина.

Збирајте се дечиња, стред село на грејачка,
огон да си палиме, за да се изгреиме,
оти после ќе одиме, Коледа да викаме,
костење да збираме, за Бадник да јадиме,
Божик да го чекаме, и прасе да јадиме.

Коледееееееееее…

Коледе бабо Коледе

за многу години да ни се празнициве:smir:

M

MacedoniaGirl

Гостин
Бев вчера на огнот и супер беше, сите комшии собрани на едно место, пријателско, убаво расположение :) Одлична атмосвера :)
Денеска од 7 часот почнаа да идат коледари :) Само во последниве 2-3 години слабо коледари. Дали дека зградава има малку деца, незнам ... Во секој случај ги обожавам овие празници, Божиќ е најголемиот Христијански празник и овие денови сум најсреќна :) Среќни празници на сите!

Член од
14 ноември 2008
Мислења
3.418
Поени од реакции
856
Абе многу верници - христијани никнаја на темата , шо нејќат да практикуват пагански обичаи. Сигурен сум дека истите за сите поголеми празници ко шо се Божиќ, Велигден итн, се држат кон строг пост, секоја недела одат на молитва, пред да легнат ја кажват молитвата за пред спиење, пред да јадат ја кажват молитвата за пред јадење итн.

P

PewDiePie

Гостин
е е ! И како да отворам на циганштара бе ??? Кај се излажав отворив мислев деца од зграда се,тоа дибеци по 20 години ? И ај си викам ќе му фрлам по некој костен бонбонче и јаболко ми вика дај 10 денари ? WTF? Па мајката у П-ча циганска си викам на и костен што ќе добиете,трас вратата! Неблагодарни лигави створења од ниедна вера.

Kajgana Shop

На врв Bottom