БУГАРИЈА = ЕУ?

Статус
Затворена за нови мислења.

Apple

It's good to be good
Член од
11 октомври 2009
Мислења
3.106
Поени од реакции
1.385
За една работа им давам рака на бугарскиот народ.За разлика од голем процент на македонци гастрабајтери што се по странство пример пред тоа биле никој и ништо а после неколку години истите тие луѓе што ти биле пријатели сега те гледаат како 0.Тоа е нешто што ме вади од такт и ме нервира.За жал парата знае да ти го заебе паметот.Исто така нашите "странци" во ЕУ се коректни законот го почитуваат а тука кога доаѓаат што прават?Се вози пребрзо,се прави зулум и што се не.Тоа е неиживеан народ.Не викам дека бугарите се па сеа екстра коректни ама од тие што јас ги познавам не се билзу до овој сељенизам како кај нас.Исто приметив дека кај бугарите секогаш постои она чуство дека кога тогаш би се вратиле во татковината и би направиле или свој бизнис или би придонеле нешто за својата држава и што е најважно не ја потценуваат никогаш!.Македонците(не сите) се таков народ што чим ќе дојдат до пара одма муабети од типот "Македонија е срање,не се живее,беда,кој знае како се преживува тука(демек они па незнаат) и слично".А кога ќе ги прашаш имаш ли ти желба да помогнеш нешто да се смени тука ги нема никаде.Според мене бугарите имаат интелектуална свест за она што се и што сакаат да бидат.Така тие ја средија државата едоставно висока граѓанска култура.Во споредба со цените и слично платите се ниски во бугарија(гледано во ЕУ рамки) но таму има многу услови и поволности што ги покриваат овие работи,како и да е со економскиот разиток и тоа ќе се среди.Од каде и да гледате се се работи до народот.Во моментот кога колективно ќе се здружи мнозинството тогаш може да се направи промена.Сега не.Ваквите теми од типот "Бугарија и ЕУ" се според мене секојдневите тука затоа што сите кукаат а никој несака да застане на страна на промени тука.Можат сите да ме криват дека штитам Бугарски интереси но јас ја преферирам реалноста не патриотизам.Бугарите одбраа промени и добија се што тука е само како идеа.Во моментот кога во Македонија ќе постои таа желба без разилика на националност и слично тогаш ќе настанат промени.Единствена работа што не ми се допаѓа се неколку фаци од бугарска политичка сцена ама не е битно.Сепак Бугарија е мислам 1 земја што ја призна независноста на Македонија :)

S

Sagan

Гостин
БУГАРСКИТЕ ПЛАТИ ТЕЖАТ И ПО 18 КИЛОГРАМИ

Бугарката Силвија Великова примила плата „тешка“ 18 килограми, во метални апоени кои вкупно изнесуваат 230 лева или 115 евра од еден, два и пет стотинки кои и биле испорачани во шест најлонски кеси со знакот на Бугарската народна банка.

Великова е од градот Шумен на исток од земјата. Таа добила писмена покана од фирмата во која работела да си ја подигне плата за мај.

“Отидов, го потпишав докумнетот и тогаш одеднаш ми ги извадија кесите“, истакнала Великова за Софискиот дневен весник „24 часа“.

Силвија во фирмата чие име не е наведено, работела шест години како организатор на транспорт, а последните четири години била на породилно боледување откако родила две девојчиња.

Таа смета дека причина за овој тип на исплата се двете инспекциски контроли од кои Великова барала помош (Заводот за пензиско осигурување и инспекцијата за работа и неисплатени плати).

Инспекторите по контролите увиделе дека претпријатието во кое работела незаконски подигнувало пари на име на нејзиното породилно боледување, по што истото било принудено да и ги врати парите со камата во износ од 3.100 лева односно 1.550 евра.

Великова откако и истекло породилното боледување ја искористила втората законска можност и отишла на петомесечен платен одмот. Фирмата во која работела одбила да и исплаќа надохнада се додека не си ги поврати 1.550 те евра.

115 ЕВРА ПЛАТА ВО ЕВРОПСКА БЛГАРИЈА?!?! :eek:

rpl

Член од
10 јули 2011
Мислења
1
Поени од реакции
1
ДРАГИ ВАРДАРСКИ МАКЕДОНЦИ,

ГЛЕДАјТЕ СИ ВАШИја ДВОР, СТИГА СТЕ ГЛЕДАЛИ С'СЕДИТЕ, ТОЗИ БИЛ ТАК'В, ОНЗИ БИЛ ДРУГ.
ДА СЕ ЧУДИ ЧОВЕК, ЧЕ СТЕ Ц'ФНАЛИ И В'РЗАЛИ, ЧЕ ИМАТЕ УРЕДЕНА И БОГАТА Д'РЖАВА, ЗА ДА МОЖЕ СПОКОјНО ДА СЕ ПРИСМИВАТЕ НА ПРОБЛЕМИТЕ НА С'СЕДИТЕ СИ И ДА СЕ СРАВНјаВАТЕ ВЕЧЕ С ТјаХ!
ВИЕ СТЕ НАј-ПРЕДСТАВИТЕЛНАТА ИЗВАДКА ЗА ТЕРМИН'Т "БАЛКАНСКИ ЧОВЕК" - "НЕ ГЛЕДА ТОј ДА Е НАРЕД, А НА ДРУГИја ДА МУ Е ЗЛЕ".
АНТИЧНИ МАКЕДОНЦИ ЛИ СТЕ, САМУИЛОВИ НАСЛЕДНИЦИ ЛИ СТЕ, КАКВИ СТЕ, НЕ СЕ ЛИ ОС'ЗНАЕТЕ СКОРО РИСКУВАТЕ ДА ОСТАНЕТЕ ПОСЛЕДНИ НЕ В РЕГИОНА, А В ЕВРОПА, ЗАштОТО ОМРАЗАТА ПРЕДИЗВИКВА ОМРАЗА, ЗЛОБАТА ПРЕДИЗВИКВА ЗЛОБА И ТОВА, КОЕТО ГОВОРИТЕ И В'РШИТЕ, ЛИПСАТА НА ДИАЛОГ, НА УВАЖЕНИЕ, НА ТОЛЕРАНТНОСТ НјаМА ДА Б'ДАТ ЗАБРАВЕНИ И штЕ СЕ В'РНАТ КАТО ТЕЖ'К БУМЕРАНГ К'М СТРАНАТА ВИ!

ВСјаКО МНЕНИЕ НА ОМРАЗА ОТ ВАС ПО-НАДОЛУ ПО ТАЗИ И ДРУГИ ПОДОБНИ ТЕМИ, СВ'РЗАНИ С ВАШИТЕ С'СЕДНИ Д'РЖАВИ САМО ПОТВ'РЖДАВАТ ТЕЖКАТА ПРИС'ДА, НА КОјаТО ОБРИЧАТЕ СЕБЕ СИ И СВОИТЕ ДЕЦА СЛЕД ВАС, ДА ТЕГЛјаТ ПОСЛЕДИЦИТЕ НА ВАШЕТО НЕДОПУСТИМО ПОВЕДЕНИЕ!

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Бугарите веруваат дека присуството на супермаркети од Франција се ознака за европски западен стандард :)

RTM

Член од
4 септември 2008
Мислења
846
Поени од реакции
218
Бугарите веруваат дека присуството на супермаркети од Франција се ознака за европски западен стандард :)
Bugarite ne veruvat vo toa shto pishesh. No Bugarite sa ubedeni vo toa, shto lanci za maloprodajna trgovija kako Carrefour, Kaufland, Billa, Lidl i drugi, im davat mojnost za eftini i kvalitetni proizvodi

Член од
25 мај 2011
Мислења
321
Поени од реакции
52
БУГАРСКИТЕ ПЛАТИ ТЕЖАТ И ПО 18 КИЛОГРАМИ

Бугарката Силвија Великова примила плата „тешка“ 18 килограми, во метални апоени кои вкупно изнесуваат 230 лева или 115 евра од еден, два и пет стотинки кои и биле испорачани во шест најлонски кеси со знакот на Бугарската народна банка.

Великова е од градот Шумен на исток од земјата. Таа добила писмена покана од фирмата во која работела да си ја подигне плата за мај.

“Отидов, го потпишав докумнетот и тогаш одеднаш ми ги извадија кесите“, истакнала Великова за Софискиот дневен весник „24 часа“.

Силвија во фирмата чие име не е наведено, работела шест години како организатор на транспорт, а последните четири години била на породилно боледување откако родила две девојчиња.

Таа смета дека причина за овој тип на исплата се двете инспекциски контроли од кои Великова барала помош (Заводот за пензиско осигурување и инспекцијата за работа и неисплатени плати).

Инспекторите по контролите увиделе дека претпријатието во кое работела незаконски подигнувало пари на име на нејзиното породилно боледување, по што истото било принудено да и ги врати парите со камата во износ од 3.100 лева односно 1.550 евра.

Великова откако и истекло породилното боледување ја искористила втората законска можност и отишла на петомесечен платен одмот. Фирмата во која работела одбила да и исплаќа надохнада се додека не си ги поврати 1.550 те евра.

115 ЕВРА ПЛАТА ВО ЕВРОПСКА БЛГАРИЈА?!?! :eek:
Нема смисла да коментираат работи што не разбираш. Ако платата беше 120 евра немаше да има толку луѓе од Македонија со минимална плата од 150 евра да доаѓаат да работат во Бугарија. Не мислиш ли?

Многу луѓе работат на минимална плата. Така се кријат даноци. Тоа е добра задржавата, за сивата економија (50% од економијата) и за луѓето.

--- надополнето: Jul 11, 2011 12:41 PM ---
По речиси три години како социјален министер Емилија Масларова одеднаш се покажа изненадена од фактот дека 90% од работодавачите обезбедуваат работниците на најниските осигурување прагови. Затоа сака да ги укине осигурување прагови и така да ги натера да увезуваат осигурување на суми, поблиски до реалните плати. Не е многу тешко, сепак човек да си одговори на прашањето зошто сега не го прават. За да добива еден работник нето плата од пример 700 ден, работодавачот треба да потроши повеќе од 1150 денари за бруто плата и осигурување. При толку голема ножици помеѓу она што работникот добива и тоа..

http://kostelbg.net/home/node/539

Просечната плата воБугарија е450 евраво големите градови и 300 во малите градови и села

==
40% е сивата економија кај нас

http://3e-news.net/economy/item/40-е-сивата-икономика-у-нас.html

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Bugarite ne veruvat vo toa shto pishesh. No Bugarite sa ubedeni vo toa, shto lanci za maloprodajna trgovija kako Carrefour, Kaufland, Billa, Lidl i drugi, im davat mojnost za eftini i kvalitetni proizvodi
Доколку не, тогаш зошто се фалите овде и на други места со “придобивките“ од ЕУ во форма на наброените од тебе супермаркети? :)

И кој пусти квалитет објасни ми те молам го продаваат, кога истите во западна ЕУ се третирани како производи за третиот свет.

Ќе видите за некое време, кога вашите бугарски фирми нема да можат да конкурираат со цените на овие ланци и ќе згаснуваат една по една.
Погледни го примерот со Словачка, кога дојде Теско продаваше шеќер за банална цена, се' додека пропаднаа домашните конкуренти во производство на шеќер бидејќи немаат дојни крави да работат со загуби.
Потоа откако прогласија банкрот, погоди кој ги купи? :)
Да, Теско, за сега да ги качи цените 3 пати повеќе од оние кои ги нудеа домашните фирми.

Од влегувањето на овие ланци може да се радуваат само луѓето со амбиции не повисоки од работа на каса.

Член од
25 мај 2011
Мислења
321
Поени од реакции
52
Доколку не, тогаш зошто се фалите овде и на други места со “придобивките“ од ЕУ во форма на наброените од тебе супермаркети? :)

И кој пусти квалитет објасни ми те молам го продаваат, кога истите во западна ЕУ се третирани како производи за третиот свет.

Ќе видите за некое време, кога вашите бугарски фирми нема да можат да конкурираат со цените на овие ланци и ќе згаснуваат една по една.
Погледни го примерот со Словачка, кога дојде Теско продаваше шеќер за банална цена, се' додека пропаднаа домашните конкуренти во производство на шеќер бидејќи немаат дојни крави да работат со загуби.
Да, Теско, за сега да ги качи цените 3 пати повеќе од оние кои ги нудеа домашните фирми.

Од влегувањето на овие ланци може да се радуваат само луѓето со амбиции не повисоки од работа на каса.
Бугарските компании нема да загаснат, бидејќи сите средни и големи се во сопственост на агенти на државата. Ако постои опасност за бугарските компании LIDL ќе си оди од Бугарија. Ако треба продавниците им ќе одекнуваат секој ден.Ние не сме Словачка и не веруваме во глупости на ЕУ. ЕУ си мислеше дека ќе ни преземе, но во моментов се добива токму спротивното. Европејците не се подготвени за бугарскиот менталитет. Во моментов Бугарија презема целиот европски парламент и наскоро ќе можеме да правиме што сакаме. Многу од стоките во LIDL се бугарски. LIDL удира по добивката на трговците (не на производителите) што е убаво, бидејќи Бугаринот е многу алчен

Не се секирај за нас. Ние имаме држава која ќе направи се со цената на се.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Готово, ме убеди. Одам да аплицирам за бугарско државјанство.:LOL:

Само едно потпрашање, што ќе правите со катовите духови?

Последен пат во Софија, во зграда со 8 ката, 7-от не постои. Одиш со лифт ама дугме за 7 кат, њама.

За неупатените, треба да имаш “златна“ квака за да го задржиш лифтот на тој кат, како во друга димензија. А чии “канцеларии“ беа на 7ми кат, можете да претпоставите.
Мафијата си има “држава“.

RTM

Член од
4 септември 2008
Мислења
846
Поени од реакции
218
Bre ne ti razbrah toa poslednoto shto beshe - kakvi 7, kakvi 8 kata?
Odnosno lancite-shto e bilo vo Slovachka ne mi e gajle. Zborot be za lancite vo BG i koncretno Carrefour (neli toj e od France). Citam MK medii i forumi i od tehznam deka koga odat vo Grcija, Carrefour e edna ot Top 5 destinacii za Makedoncite. Vcera se jalehte nekade zoshto Carrefour vliza veke i vo Albanija (noemvri), a ne ide vo Makedonija.
Dali ke ti razvalja nastroenieto, ako te informiram deka od slednata godina Carrefour ke bide prisuten i vo Makedonija (za pochetok vo Skopije City Mall)?

Член од
25 мај 2011
Мислења
321
Поени од реакции
52
Готово, ме убеди. Одам да аплицирам за бугарско државјанство.
--- надополнето: Jul 11, 2011 1:35 PM ---
Само едно потпрашање, што ќе правите со катовите духови?

Последен пат во Софија, во зграда со 8 ката, 7-от не постои. Одиш со лифт ама дугме за 7 кат, њама.

За неупатените, треба да имаш “златна“ квака за да го задржиш лифтот на тој кат, како во друга димензија. А чии “канцеларии“ беа на 7ми кат, можете да претпоставите.
Мафијата си има “држава“.
... Таков ни е менталитетот, таква ни е државата. Тоа е Бугаринот, а политичарите имафијата се репрезентативен примерок на Бугарите.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270

Ако е вака, то следователно другите ЕУ држави имат потреба от вакви производи како за "третиот свет",заштото растот во извозот за тази година за ЕУ е малце повеке от 50%.
http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3950671
Да не зборуваме,дека чекаме и една от наjдобрите си земеделска година за жито и ке зголеми извоза уште повеке.
http://novinite.com/view_news.php?id=130079
За извоза на вино,нема да зборувам многу. Е, да ти си пил третокласното "Софиja" во Полска, но иди прашаj руснаците што пиjaт от тука.
Една мала таjна да ти издам за ланците,наши фирми немаме вакви големи ланци и не претендират да имат (зборувам предимно за прехранбени производи). Во тази смисла - нема што да фалира.
А и винаги конкуренциjaта е подобро от монопола.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Bre ne ti razbrah toa poslednoto shto beshe - kakvi 7, kakvi 8 kata?
Odnosno lancite-shto e bilo vo Slovachka ne mi e gajle. Zborot be za lancite vo BG i koncretno Carrefour (neli toj e od France). Citam MK medii i forumi i od tehznam deka koga odat vo Grcija, Carrefour e edna ot Top 5 destinacii za Makedoncite. Vcera se jalehte nekade zoshto Carrefour vliza veke i vo Albanija (noemvri), a ne ide vo Makedonija.
Dali ke ti razvalja nastroenieto, ako te informiram deka od slednata godina Carrefour ke bide prisuten i vo Makedonija (za pochetok vo Skopije City Mall)?
Керфур го има скоро секаде, несомнено дека ќе се обиде да влезе на секој пазар, па и на малите како македонскиот или албанскиот.

Зборот ми беше сосема друг, и тоа не мора да важи само за Бугарија, како што политиката на Теско не е посебна за Словачка, туку се работи за нивни стратешки влегувања и преземања на пазарите.

Квалитетот кој го внесуваат е спорен, секогаш придружуван со огромни скандали по хигиена, третирање на вработени, кршење на законски прописи итн.

Во било која земја, Керфур е пазар за сиромашните слоеви на општеството.

А каде Македонците оделе да пазарат, нема допирна точка со вашата претстава за европски стандарди. Мислам дека одењето во Грција на шопинг, говори за големината на изборот и цената, што означува дека нам, како земја надвор од ЕУ, да ни се исплати да пазариме надвор.
Парадоксално :)

Тие што имаат некое искуство со ланците како Керфур и Теско многу добро ќе разберат што зборам. Единствената добивка е големиот персонал кој го вработува, меѓутоа да не се заборави дека тоа се најниски работни позиции, чувари, чистачи, касиери, магационери, центри за поддршка на клиенти, некои ретки сметководители кои зборат Француски и уште некој административен чиновник.

Кога земји како Бугарија или Македонија ќе имаат силен меѓународен ланец на супер/хипермаркети?

Тоа е прашањето на кое дај си одговор, доколку те интересира развојот на Бугарија.
--- надополнето: Jul 11, 2011 10:12 PM ---
Ако е вака, то следователно другите ЕУ држави имат потреба от вакви производи како за "третиот свет",заштото растот во извозот за тази година за ЕУ е малце повеке от 50%.
http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3950671
Да не зборуваме,дека чекаме и една от наjдобрите си земеделска година за жито и ке зголеми извоза уште повеке.
http://novinite.com/view_news.php?id=130079
За извоза на вино,нема да зборувам многу. Е, да ти си пил третокласното "Софиja" во Полска, но иди прашаj руснаците што пиjaт от тука.
Една мала таjна да ти издам за ланците,наши фирми немаме вакви големи ланци и не претендират да имат (зборувам предимно за прехранбени производи). Во тази смисла - нема што да фалира.
А и винаги конкуренциjaта е подобро от монопола.
Не ти го разбрав она за виното или житото, воопшто. Каква врска има со тоа што го пишав?

А ти мислиш дека квалитетот пресудува за растот на потрошувачка (особено во време на криза) или тоа ќе да се баналните цени, на производи кои ги задоволуваат основните потреби, но не нудат никаква дополнителна вредност.
Се гледа дека не ти се познати економските трендови и нивното влијание на потрошувачката и ценовните политики кои големите ланци можат да ги спроведуваат.

Вашите фирми скоро и ќе престанат да постојат, поради неможноста да конкурираат на ФМКГ пазарот.
Ако за тебе конкуренцијата без домашни фирми е подобра тогаш ти не си способен да мислиш ниту за својата ниту за иднината на државата, оставајќи се' во рацете на странците. А се знае каков стопан е туѓиот газда. Трајте сега, ќе збориме за неколку години.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom