Apple
It's good to be good
- Член од
- 11 октомври 2009
- Мислења
- 3.106
- Поени од реакции
- 1.385
За една работа им давам рака на бугарскиот народ.За разлика од голем процент на македонци гастрабајтери што се по странство пример пред тоа биле никој и ништо а после неколку години истите тие луѓе што ти биле пријатели сега те гледаат како 0.Тоа е нешто што ме вади од такт и ме нервира.За жал парата знае да ти го заебе паметот.Исто така нашите "странци" во ЕУ се коректни законот го почитуваат а тука кога доаѓаат што прават?Се вози пребрзо,се прави зулум и што се не.Тоа е неиживеан народ.Не викам дека бугарите се па сеа екстра коректни ама од тие што јас ги познавам не се билзу до овој сељенизам како кај нас.Исто приметив дека кај бугарите секогаш постои она чуство дека кога тогаш би се вратиле во татковината и би направиле или свој бизнис или би придонеле нешто за својата држава и што е најважно не ја потценуваат никогаш!.Македонците(не сите) се таков народ што чим ќе дојдат до пара одма муабети од типот "Македонија е срање,не се живее,беда,кој знае како се преживува тука(демек они па незнаат) и слично".А кога ќе ги прашаш имаш ли ти желба да помогнеш нешто да се смени тука ги нема никаде.Според мене бугарите имаат интелектуална свест за она што се и што сакаат да бидат.Така тие ја средија државата едоставно висока граѓанска култура.Во споредба со цените и слично платите се ниски во бугарија(гледано во ЕУ рамки) но таму има многу услови и поволности што ги покриваат овие работи,како и да е со економскиот разиток и тоа ќе се среди.Од каде и да гледате се се работи до народот.Во моментот кога колективно ќе се здружи мнозинството тогаш може да се направи промена.Сега не.Ваквите теми од типот "Бугарија и ЕУ" се според мене секојдневите тука затоа што сите кукаат а никој несака да застане на страна на промени тука.Можат сите да ме криват дека штитам Бугарски интереси но јас ја преферирам реалноста не патриотизам.Бугарите одбраа промени и добија се што тука е само како идеа.Во моментот кога во Македонија ќе постои таа желба без разилика на националност и слично тогаш ќе настанат промени.Единствена работа што не ми се допаѓа се неколку фаци од бугарска политичка сцена ама не е битно.Сепак Бугарија е мислам 1 земја што ја призна независноста на Македонија ![Насмевка :) :)](/styles/default/xenforo/smilies/smile.png)
![Насмевка :) :)](/styles/default/xenforo/smilies/smile.png)