Ауфвидерзен Македонијо!

Член од
24 април 2008
Мислења
11.245
Поени од реакции
12.955
toa sto sum ja spomnal nebito, dadov i dr primeri, ovie listi se skroz bezvezni i ne vredat da se zemat u predvid, kako go odreduvaat toj niven indeks preku koi parametri? samo odbrani drzavi isto gledam ucestvuvaat u listava, i sam znaes deka ima mnogu beter od 80% od nabrojanive.
Ете ти една листа и ете ти e-mail адреса и Твитер профил на авторката за да ја контактираш и за да ја прашаш преку кои параметри го пресметала индексот на мизерија.

Како што веќе спомнав, добредојден си да објавиш листа од друг извор со други податоци.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.946
Поени од реакции
43.940
Ете ти една листа и ете ти e-mail адреса и Твитер профил на авторката за да ја контактираш и за да ја прашаш преку кои параметри го пресметала индексот на мизерија.

Како што веќе спомнав, добредојден си да објавиш листа од друг извор со други податоци.
ja nikade ne procitav opsirno ubavo nesto potkrepeno so fakti, kolku moes blumberg i cia da gi zemes za ozbilno ne znam i se sto e od usa aj pokraj niv da imase i germanski i ruski, francuski izvori, covek sto gi prati ovie raboti saka da procita fakti a ne ona mi pisala po edna recenica za sekoja drzava, procent na nevrabotenost i toj nejzin indeks,i mislam deka ne ni vredi da ja prasuvam zosto se gleda kolku e inteligentna, da znaese ke napisese tekst od 1000 zbora, ova detence ke go napise za domasna zadaca.

Член од
24 април 2008
Мислења
11.245
Поени од реакции
12.955
ja nikade ne procitav opsirno ubavo nesto potkrepeno so fakti, kolku moes blumberg i cia da gi zemes za ozbilno ne znam i se sto e od usa aj pokraj niv da imase i germanski i ruski, francuski izvori, covek sto gi prati ovie raboti saka da procita fakti a ne ona mi pisala po edna recenica za sekoja drzava, procent na nevrabotenost i toj nejzin indeks,i mislam deka ne ni vredi da ja prasuvam zosto se gleda kolku e inteligentna, da znaese ke napisese tekst od 1000 zbora, ova detence ke go napise za domasna zadaca.
Тоа е веќе твое лично мислење, но алтернативна листа од друг извор на податоци сеуште немаш доставено, со што повеќе ја напаѓаш нејзината статија со субјективни коментари, наместо да го браниш своето лично мислење со објективни коментари - како на пример, друга листа.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.946
Поени од реакции
43.940
Тоа е веќе твое лично мислење, но алтернативна листа од друг извор на податоци сеуште немаш доставено, со што повеќе ја напаѓаш нејзината статија со субјективни коментари, наместо да го браниш своето лично мислење со објективни коментари - како на пример, друга листа.
ja ti go kazav moeto mislenje, na coveka ne mu trebaat nikakvi listi za da proceni koj e na vrvot a koj e na opaskata na svetot a momentalno nie ne sme tamu zosto ima mnogu polosi zemji od nas

Ke se osvrnam malce i na gasterbajterite nasi, odat pecalat pravat pari vo stranstvo i ni eden gros ne nosat tuka, i toa sto im ostanalo cekaat samo da im umrat starite i da dojdat da prodadat na albanci i da spakuvaat partalite i nikogas da ne se vratat. Zatoa ne ne biva kako narod, zosto sme idioti i ne ja sakame dovolno zemjata, odi pecali nikoj ne te zapira no vrati se napravi nesto otvori biznis vraboti nekoj covek no ne, nema kaj makedonecot toa, sega postojat retki isklucoci i sekoja im cest na niv.

Член од
24 април 2008
Мислења
11.245
Поени од реакции
12.955
ja ti go kazav moeto mislenje, na coveka ne mu trebaat nikakvi listi za da proceni koj e na vrvot a koj e na opaskata na svetot a momentalno nie ne sme tamu zosto ima mnogu polosi zemji od nas

Ke se osvrnam malce i na gasterbajterite nasi, odat pecalat pravat pari vo stranstvo i ni eden gros ne nosat tuka, i toa sto im ostanalo cekaat samo da im umrat starite i da dojdat da prodadat na albanci i da spakuvaat partalite i nikogas da ne se vratat. Zatoa ne ne biva kako narod, zosto sme idioti i ne ja sakame dovolno zemjata, odi pecali nikoj ne te zapira no vrati se napravi nesto otvori biznis vraboti nekoj covek no ne, nema kaj makedonecot toa, sega postojat retki isklucoci i sekoja im cest na niv.
Во ред, повеќе од јасно е дека не се согласуваш со објавената листа и единствено ја оспоруваш со своето лично мислење и без конкретни аргументи.

Тоа повеќе говори дека или не си заинтересиран, или не си способен за водење на објективна дискусија.

• Ми се допаѓа
Reactions: Meh
Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.946
Поени од реакции
43.940
Во ред, повеќе од јасно е дека не се согласуваш со објавената листа и единствено ја оспоруваш со своето лично мислење и без конкретни аргументи.

Тоа повеќе говори дека или не си заинтересиран, или не си способен за водење на објективна дискусија.
Ti navedov argumenti licni moi, ti ako ne gi prifakjas ok e, nekoj drug ke se slozi, nemora se da e refereca od internet, ti sam zatvaras oci pred faktite koi i sam gi znaes pa zatoa se vadis i baras drugi listi. Tekstot e neobjektiven zosto se zemeni vo predvid odredeni zemji a se odnesuva globalno, za ti da gi odredis ovie parametri treba da si prisuten vo taa zemja a ne da najdes dva tri linka od wikipedia da sklopis tekst i toa e toa, ne ide toa taka.
eve i eden komentar smesen pod tekstot:icon_lol:
http://prntscr.com/8en40l

Последно уредено:
Член од
4 октомври 2014
Мислења
173
Поени од реакции
54

Ајде, ајде сега те соголи и разобличи па уште и го врегаш човекот.

Член од
28 март 2006
Мислења
18.042
Поени од реакции
12.823
Србија ни ги украде пиперките
На страна колку е веродостоен овој список само според невработеноста и инфлацијата, земи го за пример Ирак и спореди го со Македонија. Далеку е од ветена земја, далеку е од стабилна и мирна, далеку да некој македонец сака да живее таму, но споредбата е правена по некои економски параметри. Еве и според други бројки бдп по глава, индекс на распределба, невработеност, лаекен индикатор, буџетски дефицит, јавен долг, покриеност увоз извоз...сме слаби додека со здравството податоците за Ирак на пример се лоши према Македонија, смртност и слично ама тие показатели не ги споредуваат.
Ама ние правевме споредба со Германија евентуално Швецка, Холандија, Швајцарија, Австралија...ако се сеќавам. Да ги разгледаме здравствените, образовните услови, загаденоста, инфраструктурата во смисол водовод, канализација, патишта, струја...во однос на тие земји.
Е сега ако не веруваме во бројки ни во лични информации од нашите надвор па и на нас самите кои често патуваме по овие европски држави, тоа е друга работа.

Последно уредено:
Член од
30 јули 2008
Мислења
4.320
Поени од реакции
2.846

А зошто е тоа така си се запрашал?
Јас најискрено моментално не би почнал бизнис тука затоа што ќе м идерат мајката од легален и див рекет.

Член од
24 април 2008
Мислења
11.245
Поени од реакции
12.955
Ti navedov argumenti licni moi, ti ako ne gi prifakjas ok e, nekoj drug ke se slozi, nemora se da e refereca od internet, ti sam zatvaras oci pred faktite koi i sam gi znaes pa zatoa se vadis i baras drugi listi. Tekstot e neobjektiven zosto se zemeni vo predvid odredeni zemji a se odnesuva globalno, za ti da gi odredis ovie parametri treba da si prisuten vo taa zemja a ne da najdes dva tri linka od wikipedia da sklopis tekst i toa e toa, ne ide toa taka.
Добредојден си ти да објавиш линкови од Википедија за да ги оспориш податоците за инфлацијата и невработеноста - под претпоставка дека имаш реални аргументи за да ги оспориш истите.

Еве, направи твоја листа на најмизерни држави во светот, според инфлација и невработеност, па да видиме колку твојата листа ќе се разликува од листата на Бизнис Инсајдер.

Оф извини, заборавив дека на тебе не ти требаат листи, туку си го имаш своето лично мислење непоткрепено со реални аргументи и со конкретни докази, па затоа и очигледно не си заинтересиран или не си способен за водење на објективна дискусија, наместо субјективна дискусија.

Твоето лично мислење е твое лично мислење, а не аргумент, исто како што и моето лично мислење е мое лично мислење, но за разлика од тебе, јас ја имам оваа листа од Бизнис Инсајдер како мој аргумент, кој го сметам за многу поверодостоен од твоето лично мислење кое не го поткрепуваш со никакви аргументи, ниту со конкретни докази.

Ајде, ајде сега те соголи и разобличи па уште и го врегаш човекот.
Си го кажав моето лично мислење - дека или не е заинтересиран, или не е способен за водење на објективна дискусија, наместо субјективна дискусија. Тоа не е вреѓање, туку само мислење на еден член на форумот.

Добредојден си и ти да ја оспориш листата на најмизерни држави во светот на Бизнис Инсајдер со друга листа, или барем да ја контактираш авторката на статијата за да ти одговори како ја составила листата и врз кои параметри - имаш нејзина e-mail адреса и нејзин Твитер профил за да ја контактираш и за да се увериш дека авторката на статијата навистина постои, односно дека не е измислена.

• Ми се допаѓа
Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.946
Поени од реакции
43.940
temava sluzi samo za ruganje na drzavava i normalno deka ako pises nesto objektivno deka nema da bide zemeno u obzir, dokolku tolku ne vi se svigja tuka idete si. Oh wait, sirijcite veke vi gi fatija mestata vo germanija, aj bar nema klozeti da cistite.

Член од
24 април 2008
Мислења
11.245
Поени од реакции
12.955
temava sluzi samo za ruganje na drzavava i normalno deka ako pises nesto objektivno deka nema da bide zemeno u obzir, dokolku tolku ne vi se svigja tuka idete si. Oh wait, sirijcite veke vi gi fatija mestata vo germanija, aj bar nema klozeti da cistite.
Темава служи претежно за објавување на животните приказни на тие кои заминале од Македонија во потрага по подобар живот во странство и причините за нивните заминувања, или барем планираат таков потег во блиска иднина.

Ти и таквите како тебе ги третирате негативните критики упатени кон државата како плукање кон државата, но добро - тоа е твое право, но од друга страна, немаш дадено ниту една добра причина зошто не држат вода коментарите на тие кои негативно ја критикуваат државата, а уште помалку па им имаш дадено причина зошто да не си заминат на тие кои планираат да заминат во потрага по подобар живот во странство.

• Ми се допаѓа
Член од
18 април 2014
Мислења
373
Поени од реакции
678
За сите што велат дека овде е доброни солидно се заработува и живее, се:
Или вработени под државна капа пред повеќе од 10 години (помала веројатност), или последните 10 години (огромна веројатност) и во двата случаи кас лично ги квалифицирам како огромни имбецили. Или имаат ќеш од мама и тато, кои пак од транзицијата го имаат стекнато богатството преку вечер бидејќи последните 10 години нема теоретски шанси да имаат отворено бизнис и да е успешен ако 60% не е на власта. Други задоволни не постоат.
Па прашање до оние задоволните, во која категорија спаѓате вие?

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
7.390
Поени од реакции
9.300
За сите што велат дека овде е доброни солидно се заработува и живее, се:
Или вработени под државна капа пред повеќе од 10 години (помала веројатност), или последните 10 години (огромна веројатност) и во двата случаи кас лично ги квалифицирам како огромни имбецили. Или имаат ќеш од мама и тато, кои пак од транзицијата го имаат стекнато богатството преку вечер бидејќи последните 10 години нема теоретски шанси да имаат отворено бизнис и да е успешен ако 60% не е на власта. Други задоволни не постоат.
Па прашање до оние задоволните, во која категорија спаѓате вие?

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk
Зашо не мигрираш бе друже? Еве почни за почеток од Романија.
Барем го знаеш јазикот.

Член од
4 октомври 2014
Мислења
173
Поени од реакции
54
79 пратеници во парламентот си ги вработиле жените и децата на доброплатени работни места како нивни помошници. 6 од вкупно 11 министри во владата го сториле истото.

И сето ова во creme de la creme во Слободниот Штат Бавариа во Рајската Република Немачка!

http://www.thelocal.de/20130503/49507

Kajgana Shop

На врв Bottom