Ауфвидерзен Македонијо!

Член од
4 октомври 2014
Мислења
173
Поени од реакции
54
ако за тебе цел живот се врти околу вмро, соросоиди и сдс, тоа е твој проблем. Јас нигде не споменав партии.
не е точно. За тоа дека се вреднуваат дипломи, воопшто образование, ќе те демантирам со неколку примери. Млада дама која завршила овде електротехнички и продолжила во Холандија. За нејзините истражувања ја има добиено наградата Марија Кири.
https://www.mendeley.com/profiles/vesna-prckovska/
http://www.neuroimmunologybcn.org/research/research-group-villoslada/4/vesna-prckovska
http://zdravstvo24.mk/2013/05/04/intervju-so-dr-vesna-prckovska-coveckiot-mozok-me-fascinira/
Втор пример, ова е најмладиот победник на Јамаха натпревар и еден од двајцата најталентирани/најнаградувани пијанисти од Македонија. Дарко Костовски
Трет пример, доктор Станковиќ, дипломирал на Кирил и Методиј, магистрирал Нови Сад, докторирал во Америка...работел на проект за НАСА
И темата за македонците низ светот каде ќе најдеш теми и за нашинци кои имаат многу постигнато
да се надоврзам. Не можам да го омаловажувам човекот, но факт е дека му тргна откако се врза со одредени кругови. Затоа денеска брат му е тоа што е. Еве нешто за нив. Еве и како стана приватна болницата. Да се разбереме, не сум против, само што се знае кој како станува газда во државава.
Што правиме со други стручњаци кои само заради идеологија или учество во синдикат се омаловажувани и шиканирани? На пример овој доктор специјалист?

Инаку повеќето од овие погоре ги познам (освен Станковиќ) и докторот и госпоѓицата и Дарко така да нема тука измислици, прикаски, тероризам и елементи за дестабилизација на Македонија.
Хехехе, ги поплукав и вмро и сдс само за да не ми залепат етикета.

Друго, приметуваш дека сите што ги наброја имаат странски дипломи?

Член од
28 март 2006
Мислења
18.042
Поени од реакции
12.822

Госпоѓицата во Холандија има македонска диплома, со електро конкурирала во Холандија. Др Станковиќ има македонска диплома од државниот универзитет во Скопје, Костовски има учено во МБУЦ ИН Луј и ради тоа е примен како најмлад студент во Келн. Не ми е јасно, не читаш или мајтап си играш

• Ми се допаѓа
Reactions: Meh
Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
За да се надгради. Луѓе од цел свет одат во земји каде имаат подобри услови за напредок.
Јас колку што знам, најдобри услови за надградба и напредок има во Македонија.

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.863
Поени од реакции
4.816

U denesno vreme i nemora da imas dipoloma....Ako ti faka klikerot i bez toa ke upsesh...zelbata motivot,borbenosta\entuzijazmot...se isto taka bitni!

Член од
18 април 2014
Мислења
373
Поени од реакции
678
Жан Митрев, единствен лекар што се врати од немачка а зошто.
Ако некој ти понуди 74 еур месечно 2 спрата од воена болница со цела опрема кардиохирургија и без кардиохирургија во државна болница, сите пациенти се препратени од државна во Филип || каде потоа Жан одлично си наплаќа од државен фонд за операција. Не да си дојде од Немачка, па принц на Брунеите да е и од тоа ќе отстапи. 2011 имаше лицитација на истите спрата од Филип || каде Аџибадем понуди дупло повеќе од Жан но сепак државата реши да му го доделе рентањето на Жан. Е мили мои ние обичните смртници ќе бараме радвор надвор.

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk

А

Атлантист

Гостин
^
А што е со тие два спрата проблем кога најголемиот дел од воена болница седи неискористен? Што не им понудат на нив други два спрата?
Него проблемот е изгледа друг овде, сакале да го избркаат Жан Митрев за да ја елиминираат конкуренцијата.[DOUBLEPOST=1441828865][/DOUBLEPOST]Инаку тие два спрата ги доби без опрема дури и просторот беше во прилично лоша состојба, изгледа намерно биле демолирани просториите пред да дојде и со голем отпор и саботажи од секаков вид од вработените во воена болница. Имаше емисија некоја за ова, снимени се просториите каква состојба затекнал.

Последно уредено од модератор:
Член од
18 април 2014
Мислења
373
Поени од реакции
678
Не двата спрата не се проблем но разбери, два опремени спрата со медицинска опрема за една мала симболична сума. Сите донации тогаш од Кина беа мислам за државна болница отидоа кај Жан и негова опрема бидејќи до неполни 2 години кардиохирургијата на Жан се сметаше за државна со што сите државни пациенти беа препратени на кардиохирургија Филип втори каде на пациентите им се наплаќаше соодветно здравствено осигурување до 100 еур а потоа жан вистинската сума од операција околу 9000 еур си ги зема од државата. Не знам дали сфаќате колку е профитабилно тоа.
Исто како државата ми дава простор безпари машини за изработка на еве пример споменици ме назначува мене газда и место да се замарам да ги пласирам спомениците на пазар на труд државата ми 7откупува се што произведувам.
Пред 2-3 год се отвори Државна кардихирургија и мислам дека таа прикаска е веќе завршена. Е така се прават сериозни пари а не смешна Германска плата.
Човекот што го донесе Жан во Мкд и му го дозволи ова е: Никола Кљусев.
Е така се враќаат доктори од странство а не со ветувањата на Тодоров со плата од 30.800 основна специјалистичка.

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk

А

Атлантист

Гостин
Тие Аџибадем Систина се заедничка инвестиција на Турците и Камчев. И што сега ќе не убедуваш дека Митрев бил појак од Камчев кај владата, или можеби Камчев сакал да го елиминира. Е сега прашање е дали била подобра предходната ситуација кога немавме кардиохирургија и пациентите ги праќавме во странство или сега кога не само за домашните пациенти него имаме пациенти и од надвор ( Косово пред се) а со тоа и прилив на девизи.

Член од
24 април 2008
Мислења
11.244
Поени од реакции
12.952
Ај нека ни е со среќа рангирањето на Македонија на 8-то место на листата на Бизнис Инсајдер на најмизерни држави во светот.

Откако во 2013 година ги рангираше организираните грабежи на комбињата на Македонска Пошта на 3-то место на најдобро организирани грабежи, а во јануари 2015 ја рангираше Македонија како 12-та најсиромашна држава во светот, во септември 2015 Бизнис Инсајдер ја рангира Македонија на 8-то место на најмизерните држави во светот со 27.9 индексни поени.

Друштво ни прави Србија на 9-то место со 27.8 индексни поени, на која и бегаме за само 0.1 поен, и Јужна Африка на 7-то место со 31.1 индексни поени, која ни бега за 3.3 поени.

На врвот на листата на Бизнис Инсајдер на најмизерни држави во светот, доминираат Венецуела на 1-во место со 70 индексни поени, Сирија на 2-ро место со 67.8 индексни поени, и Џибути на 3-то место со 62.9 индексни поени.

Од гледна точка на невработеноста, Македонија е на 4-то место со 28% невработеност, а за само 0.1% ни бега Лесото на 3-то место со 28.1% невработеност, понатаму Сирија на 2-ро место со 33% невработеност, и Џибути на 1-во место со 60% невработеност. Исто така, од гледна точка на невработеноста, Македонија за само 1% му бега на Јемен на 5-то место со 27% невработеност.

Интересно е тоа што во случајот на Лесото, Бизнис Инсајдер спомнува дека владата е најголемиот работодавач во оваа држава, што можеби повеќе од доволно говори што не чека и нас со владата кај најголем работодавач во Македонија.

Изненадувачки, соросоидите од Бизнис Инсајдер не ја ставиле Германија - во која се робува со чистење на тоалети за мизерни плати - на листата на 18-те најмизерни држави во светот. Сигурно Германија е 19-та најмизерна држава во светот, но соросоидите од Бизнис Инсајдер намерно ја скратиле листата и ја објавиле истата заклучно со 18-та најмизерна држава во светот - Тунис, со 20.1 индексни поени и невработеност од 15.2%.

Како и да е, авторката на статијата нема оставено линк од нејзиниот Фејсбук/ЛинкдИн профил, но има оставено линк од нејзиниот Твитер профил и ја има оставено нејзината e-mail адреса за контакт, па тие кои се сомневаат во постоењето на авторката на статијата или во веродостојноста на статијата, добредојдени се да ја контактираат авторката преку e-mail или преку Твитер за да се уверат во нејзиното постоење и во веродостојноста на нејзината статија.

http://www.businessinsider.com/most-miserable-countries-in-the-world-2015-9

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.937
Поени од реакции
43.929
Ај нека ни е со среќа рангирањето на Македонија на 8-то место на листата на Бизнис Инсајдер на најмизерни држави во светот.

Откако во 2013 година ги рангираше организираните грабежи на комбињата на Македонска Пошта на 3-то место на најдобро организирани грабежи, а во јануари 2015 ја рангираше Македонија како 12-та најсиромашна држава во светот, во септември 2015 Бизнис Инсајдер ја рангира Македонија на 8-то место на најмизерните држави во светот со 27.9 индексни поени.

Друштво ни прави Србија на 9-то место со 27.8 индексни поени, на која и бегаме за само 0.1 поен, и Јужна Африка на 7-то место со 31.1 индексни поени, која ни бега за 3.3 поени.

На врвот на листата на Бизнис Инсајдер на најмизерни држави во светот, доминираат Венецуела на 1-во место со 70 индексни поени, Сирија на 2-ро место со 67.8 индексни поени, и Џибути на 3-то место со 62.9 индексни поени.

Од гледна точка на невработеноста, Македонија е на 4-то место со 28% невработеност, а за само 0.1% ни бега Лесото на 3-то место со 28.1% невработеност, понатаму Сирија на 2-ро место со 33% невработеност, и Џибути на 1-во место со 60% невработеност. Исто така, од гледна точка на невработеноста, Македонија за само 1% му бега на Јемен на 5-то место со 27% невработеност.

Интересно е тоа што во случајот на Лесото, Бизнис Инсајдер спомнува дека владата е најголемиот работодавач во оваа држава, што можеби повеќе од доволно говори што не чека и нас со владата кај најголем работодавач во Македонија.

Изненадувачки, соросоидите од Бизнис Инсајдер не ја ставиле Германија - во која се робува со чистење на тоалети за мизерни плати - на листата на 18-те најмизерни држави во светот. Сигурно Германија е 19-та најмизерна држава во светот, но соросоидите од Бизнис Инсајдер намерно ја скратиле листата заклучно со 18-та најмизерна држава во светот - Тунис, со 20.1 индексни поени и невработеност од 15.2%.

Како и да е, авторката на статијата нема оставено линк од нејзиниот Фејсбук/ЛинкдИн профил, но има оставено линк од нејзиниот Твитер профил и ја има оставено нејзината e-mail адреса за контакт, па тие кои се сомневаат во постоењето на авторката на статијата или во веродостојноста на статијата, добредојдени се да ја контактираат авторката преку e-mail или преку Твитер за да се уверат во нејзиното постоење и во веродостојноста на нејзината статија.

http://www.businessinsider.com/most-miserable-countries-in-the-world-2015-9

The 18 most 'miserable' countries in the world

Elena Holodny

eholodny@businessinsider.com

http://twitter.com/elenaholodny

Sep. 9 2015

It's hard to get by when you don't have a job and the cost of living keeps rising.

Jorge Silva/Reuters

This is the maxim behind economist Arthur Okun's "Misery Index," which adds together a country's unemployment and inflation rates. The higher the number, the more "miserable" your country.

There has been criticism of the index. Extensive studies have shown that unemployment influences happiness (or, rather, unhappiness) significantly more than inflation.

Still, few would argue that both unemployment and inflation are bad when they are very high.

In light of that, Business Insider compiled a list of the 18 most miserable countries based on 2014 data available at the CIA World Factbook. Some countries struggle with both high unemployment and inflation, while others have one rate asymmetrically higher than the other.

Some countries are absent from the list because data was either unavailable or outdated.

18. Tunisia

Misery-index score: 20.1
CPI inflation: 4.9%
Unemployment: 15.2%

Reuters/Anis Mili

Tunisia was once called a "success story in Africa and the Middle East, but [today] it faces an array of challenges following the 2011 revolution," according to the CIA Factbook. The government's biggest challenges include reassuring businesses and investors and bringing budget and current-account deficits under control.

Source: CIA Factbook

17. Jamaica

Misery-index score: 20.7%
CPI inflation: 7.1%
Unemployment: 13.6%

Reuters/Phil Noble

Jamaica's economy relies heavily on the services sector, including tourism. Unfortunately, the country suffers from high crime and corruption and a high unemployment — which leads to more crime.

The government is battling a two-headed hydra: On the one hand, it needs to achieve fiscal discipline to maintain debt payments, but on the other hand it wants to confront the serious crime problem.

16. Croatia

Misery-index score: 20.8%
CPI inflation: -0.2%
Unemployment: 21%

Reuters/Antonio Bronic

Croatia is one of the better-off former Yugoslav republics, but the country was hammered by sudden slowdown in 2008 with the financial crisis and never fully recovered. Major long-term problems include uneven regional development, a challenging investment climate, and a "stubbornly" high unemployment rate.

15. Ukraine

Misery-index score: 20.9%
CPI inflation: 12.1%
Unemployment: 8.8%

Reuters/Gleb Garanich

Ukraine's economy was hit hard during the financial crisis, finally rebounded in 2010, and then imploded after Russia annexed Crimea. (GDP fell by 6.8% in 2014.)

Political corruption and inefficient reforms continue to hold back the country.

14. Mongolia

Misery-index score: 21.7%
CPI inflation: 12.9%
Unemployment: 8.8%

Reuters/David Gray

"Mongolia's economy faces near-term economic risks from the government's loose fiscal and monetary policies, which are contributing to high inflation, and from uncertainties in foreign demand for Mongolian exports," according to the CIA Factbook.

13. Egypt

Misery-index score: 23.5%
CPI inflation: 10.1%
Unemployment: 13.4%

REUTERS/Asmaa Waguih

Egypt's economy has slowed since 2011 following political and security uncertainty. The country's tourism and manufacturing sectors were particularly bruised. Additionally, limited foreign-exchange earnings and weak growth have made public finances unsustainable.

Recently, a huge gas field was discovered off Egypt's coast.

12. Spain

Misery-index score: 24.1
CPI inflation: -0.2%
Unemployment: 24.3%

Reuters/Juan Medina

Spain looked deflated during the financial crisis, but thing are looking up. The country saw its first full year of positive economic growth in 2014, its unemployment rate is falling at the fastest rate ever recorded, its borrowing costs are "dramatically" lower than their peak in 2012, and inflation is falling.

11. Greece

Misery-index score: 25.5
CPI inflation: -1.3%
Unemployment: 26.8%

Reuters/Yannis Behrakis

Greece was the big story out of Europe this summer as the Syriza government battled against its European creditors over a bailout deal.

Unfortunately, on top of Greece's numerous economic problems, "uncertainty regarding Greece's future in the eurozone has dampened investor confidence," according to the CIA Factbook.

10. Iran

Misery-index score: 26.1
CPI inflation: 15.8%
Unemployment: 10.3%

AP

Iran is the wild card on the world stage right now. The potential sanctions relief could lead to an economic window of opportunity, especially considering that the country has a young, relatively well-educated population and a large market size. Plus, Iranian oil stands to return to the market.

Source: CIA Factbook, World Economic Forum

9. Serbia

Misery-index score: 27.8
CPI inflation: 1.7%
Unemployment: 26.1%

Reuters/STR New

Serbia faces numerous long-term economic challenges, including the need for job creation, high government expenditures (on salaries, pensions, and healthcare), rising public and private foreign debt, and attracting foreign direct investment.

The country also struggles with high levels of corruption and an aging population.

8. Macedonia

Misery-index score: 27.9
CPI inflation: -0.1%
Unemployment: 28%

Reuters/Ognen Teofilovski

Macedonia has taken huge steps forward since gaining independence, but the country has failed to attract the same foreign investment as its Balkan neighbors. Additionally, corruption and weak rule are long-term problems suffocating the economy.

7. South Africa

Misery-index score: 31.1
CPI inflation: 6.1%
Unemployment: 25%

Reuters/Mike Hutchings

South Africa's is one of the biggest names in emerging markets, making up the final letter in the BRICS acronym. But economic growth has decelerated in recent years, and unemployment, poverty, and inequality remain major long-term problems.

6. Lesotho

Misery-index score: 32
CPI inflation: 3.9%
Unemployment: 28.1%

Reuters/Siphiwe Sibeko

Lesotho's government is the country's largest employer, but the economy also relies on textile manufacturing, agriculture, and remittances. Notably, diamond mining has grown in recent years, which analysts believe could contribute as much as 8.5% to GDP by the end of 2015.

5. Yemen

Misery-index score: 35.2
CPI inflation: 8.2%
Unemployment: 27%

Reuters/Mohamed al-Sayaghi

"Yemen is a low-income country that is highly dependent on declining oil resources for revenue," according to the CIA Factbook.

Further, the country struggles with long-term problems, including declining water resources, high unemployment, and "severe" food scarcity. And, on top of all of that, the country is in the midst of a civil war.

4. Argentina

Misery-index score: 44.1
CPI inflation: 36.4%
Unemployment: 7.7%

Reuters/Marcos Brindicci

Argentina's economy struggles with an unsustainable and growing fiscal deficit, a stagnating economy, extremely high inflation, and increased drug related violence. And election season is coming.

Source: CIA Factbook, The Washington Post

3. Djibouti

Misery-index score: 62.9
CPI inflation: 2.9%
Unemployment: 60%

Reuters/Thomas Mukoya

Djibouti relies heavily on foreign assistance to help support its balance of payments, and struggles with a 60% unemployment rate.

Inflation is "not a concern" — but only because the Djiboutian franc is tied to the US dollar. Unfortunately, the artificially high value of the Djiboutian franc hurts the country's balance of payments.

2. Syria

Misery-index score: 67.8
CPI inflation: 34.8%
Unemployment: 33%

Thomson Reuters

Syria's economy continues to decay. It got significantly worse in 2014 following international sanctions, widespread infrastructure damage, and decreased consumption and production. And on top of that, thousands of Syrian refugees are fleeing the country every day.

1. Venezuela

Misery-index score: 70
CPI inflation: 62.2%
Unemployment: 7.8%

REUTERS/Tomas Bravo

"Venezuela seems to be going from worse to worse," RBC Capital Markets' Helima Croft previously wrote.

The plunging oil prices in late 2014, combined with a recession, crushed the Venezuelan economy. Inflation is out of control to the point that an iPhone 6 costs nearly $47,700 right now. The country is looking for allies outside of OPEC in hopes of stabilizing its oil prices.

Source: CIA Factbook, Bloomberg News
kaj se africkite zemji? kaj e libija? sirija? iraq? pakistan, indija, ima milion drzavi sto se pozagrozeni od nas i site ovie nabrojani

Член од
24 април 2008
Мислења
11.244
Поени од реакции
12.952
kaj se africkite zemji? kaj e libija? sirija? iraq? pakistan, indija, ima milion drzavi sto se pozagrozeni od nas i site ovie nabrojani
Добредојден си да ја контактираш авторката на статијата за ги добиеш одговорите на тие прашања.

Таа си знае од каде ги превзела податоците, како ги рангирала државите и како ја составила листата.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.937
Поени од реакции
43.929
За тоа добредојден си да ја контактираш авторката на статијата.

Таа си знае од каде ги превзела податоците, како ги рангирала државите и како ја составила листата.
CIAfactbook enough said

Член од
24 април 2008
Мислења
11.244
Поени од реакции
12.952
CIAfactbook enough said
Добредојден си да објавиш податоци од друг извор, па да направиме споредба и да дискутираме околу веродостојноста на истите тие податоци.

P.S. Сирија, која ја спомна во твојот претходен пост, е рангирана на листата на 2-ро место со 67.8 индексни поени.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.937
Поени од реакции
43.929
Добредојден си да објавиш податоци од друг извор, па да направиме споредба и да дискутираме околу веродостојноста на истите тие податоци.

P.S. Сирија, која ја спомна во твојот претходен пост, е рангирана на листата на 2-ро место со 67.8 индексни поени.
toa sto sum ja spomnal nebito, dadov i dr primeri, ovie listi se skroz bezvezni i ne vredat da se zemat u predvid, kako go odreduvaat toj niven indeks preku koi parametri? samo odbrani drzavi isto gledam ucestvuvaat u listava, i sam znaes deka ima mnogu beter od 80% od nabrojanive.

Kajgana Shop

На врв Bottom