Ауфвидерзен Македонијо!

Член од
16 септември 2014
Мислења
329
Поени од реакции
764
И пак ке напишам и пак ке речам дека не гледам ништо лошо во тоа кога надвор си ја промовира држава од каде што доаѓа? За дома е сосем друга работа. Тука ти се буниш и неможиш да процесираш.
Инаку по твое што требаше да направи тој или било кој друг преставник на државата кога се наоѓа надвор?
Баш ме интересира ти да беше таму што ке кажуваше?
Толку ли е тешко и ти како и сите други ретардирани да купиш пиво и 100гр мартадела и да седнеш пред коперација па да трескаш вакви глупости ?

Последно уредено:

korka

Голтар
Член од
25 септември 2008
Мислења
1.027
Поени од реакции
435
E sega,ne preteruvaj, na tie raboti malce poinaku treba da se gleda. Rmbal tamu i sega dosol doma gazda da bide. Na nekoi i im uspea. Ama ako si mislat deka samo parite se tie so ke gi napravat gazdi,biznismeni itn uste vo start gadno se lazat. Ako nekogo go biva za biznis toj ke si pocne i raboti i bez da odi jabana. A ovie doticnite cel zivot bile crnci, a sega sakaat gazdi da bidat. A sto ne probaat tamu da otvaraat firmi kerata, pa tuka nisto ne im e arno.
Авганистан Кумановци,пола Македонија по брод од кој сега е не одете на брод може ќе ве ебет овие од дубаи катар.Ќе ги продавале како стока.Абе не ме заебавај ќе се отровам.Германија,Мафија Франкфурт кој носеа еден товар пари по дома.
Се умре нема никаков приход доле.
Свесен ли си дека голем дел од Македонија живее од дијаспората???
А тоа дека оди на запад направи некоја пара па биди газда во МК го нема -го нема брат.Ама и го нема тоа што го има во МК па го нема во ЕУ..............
Дојдете во Македонија да инвестирате пари ќе има бизнис.Абе оди бегај не ме јеби е ситуацијава.Они си инвестираат они не ебат.Рече еве сега се инвестира во Македонија...

цццццАко не си ја чукнев главава во лифтот мислам дека уште ќе ме возеа натам навам овие од власта.Еве кај и да е се оправи државава......

BiG_kIsS

You talk too much... Let me shut you up
Член од
4 септември 2007
Мислења
3.414
Поени од реакции
2.923
Види ако не беше лажењето како ке се отстрамевме пред луѓето;) Инаку генерално се е дипломатија. Било си излезена со другарки, било меѓународна политка. Има лага и лага, има подзаскриена лага, има на пример нешто да преќутиш( генерално и тоа е лага ) но најбитно од се зависи од кој агол гледаш на нештото. За некој е тоа лага, за некој вистина. Не е лагата строго црно и бело. Така да во случајот ти сметаш дека е лага, тој или тие што ми го подготвуваат говорот( сигурно не мислиш дека тој сам седна и го напиша) не мислат така. Зависи како гледаш на тоа.
Сега малце за поддршката. Никој не вели дека си овца ако слепо го подржуваш. Ти можеш и воопшто да не го подрржуваш ама дома, тука. Не пред надворешни фактори.
Што мора тие да знаат што ти мислиш за него или за било што тука. Каква потреба имаат тие да знаат за нашите проблеми. Очекуваш дека ке дојдат и ќе ти ги решат?
А ти што очекуваш дека ќе добиеме од лажење? Ќе ни се диват Wow, браво, супер економија имате.

А иначе јас истото мислење го имам каде и да сум. Нема што да се правам патриот за некој кој врска нема што збори и ништо не прави за државата. Нема никаква потреба никој да знае ништо, ама ако некој ме праша или правам муабет со некој, сигурно нема да го лажам дека имаме супер Претседател. Ќе му кажам дека Македонија е преубава земја да идеш да ја посетиш, ама не да живееш, зашто тоа е вистината, барем мојата.

Член од
24 април 2008
Мислења
10.887
Поени од реакции
12.241
Добро сега ме убедуваш дека тие таму незнаат како се нарекува овој народ, посебно иден амбасадор и затоа не нарекуваат како што не нарекуваат. Сега до толку си наивен или само ти се спие? Едноставно те лажат дека не знаат( искрено колку е тешко да научиш како се вика народот на некоја држава), многу добро знаат но друго е работата. И затоа лажат дека ете згрешиле, незнаеле, извадено било од контекст и така натаму и наваму.
Не, туку индиректно потенцирав дека сите политичари се лицемери, односно лажливци, но тоа не значи дека и нашинците треба да излегуваат со слични лаги, ако не и полоши.

Полесно е да се привлечат странските инвеститори и туристите со евтино здравство и евтини услуги - па кога ќе дојдат Бог нека им е на помош ако имаат потреба од лекар - отколку со лаги дека младите повеќе не си заминуваат од татковината бидејќи се подобрила економската и социјалната состојба.

Член од
22 јули 2011
Мислења
248
Поени од реакции
267
Владе озбилно, колку ти плаќаат да го вадиш Хорхе од серките што самиот ги праи?

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.749
Поени од реакции
23.027
Толку ли е тешко и ти како и сите други ретардирани да купиш пиво и 100гр мартадела и да седнеш пред коперација па да трескаш вакви глупости ?
Немаме сите како тебе кооперација на сред село, и навики како твоите. А и искрено не сакам да те копирам.
А ти што очекуваш дека ќе добиеме од лажење? Ќе ни се диват Wow, браво, супер економија имате.

А иначе јас истото мислење го имам каде и да сум. Нема што да се правам патриот за некој кој врска нема што збори и ништо не прави за државата. Нема никаква потреба никој да знае ништо, ама ако некој ме праша или правам муабет со некој, сигурно нема да го лажам дека имаме супер Претседател. Ќе му кажам дека Македонија е преубава земја да идеш да ја посетиш, ама не да живееш, зашто тоа е вистината, барем мојата.
Јас не реков дека лажи, мислам погоре напоменав. Тоа е твое мислење.
А што очекуваш ако се жали или по твое ако ја кажи вистината? Ке речат леле загреота, дај да им поможиме.
И имај си ги ти твоето мислење, никој не ти брани. Претпоставувам према тоа што ти го кажуваш, би се правела патриот за некој кој према тебе кажува тоа што ти го мислиш и осеќаш во моментот, што во случајот треба да кажува дека тука е тешка мизерија, луѓето по улици ги тепаат, демократија ич, слобода уште помлаце, леб нема да се јади и нешто во тој стил. И како ти тогаш патриотски би се поставила, баш би сакал да прочитам, освен дека природата ни е прекрасна( што кога сме кај тоа не сме ништо посебно, напротив можи сме и далеку под просекот барем колку што јас имам прошетано и видено).
А и еден ден ке дојди друг некој кој ете ке ти оди тебе по волтите и ке кажува се онака како ти што сакаш, просто како да ти ги чита мислите. И што мислиш нема да се најди некој друг како тебе кој ке смета дека лажи и треска зелени.
Ако ме пратиш малце во муабетот ке видиш дека воопшто тука не станува збор дали тој лажел или не. Јас цело време на друго целам, ама .....[DOUBLEPOST=1411869260][/DOUBLEPOST]
Не, туку индиректно потенцирав дека сите политичари се лицемери, односно лажливци, но тоа не значи дека и нашинците треба да излегуваат со слични лаги, ако не и полоши.

Полесно е да се привлечат странските инвеститори и туристите со евтино здравство и евтини услуги - па кога ќе дојдат Бог нека им е на помош ако имаат потреба од лекар - отколку со лаги дека младите повеќе не си заминуваат од татковината бидејќи се подобрила економската и социјалната состојба.
Демек што нашите треба да измислуваат топла вода? Поголеми верници и од папата треба да бидат?
Ние и нудиме евтини услуги, секако ако не ја рачунаш 200 евра плата за скапа услуга. За другите бенефиции што им се нудат на странците и да не правиме муабет.
Имаме евтина работна снага, имаме и дипломци со лопата да ги риниш или што би рекле стручен кадар, фабриките кои тука се отвориле колку што гледам работат, недостиг од работници нема, напротив на ред чекаат за да ги викнат иако според некој повеќе од пола работоспособно население веќе заминало по белиот свет.
Арно ама бројот на инвестиции ајде ке речиме дека не е на завидно ниво. Зошто? Што му треба на еден странски инвеститор покрај сите погодности и бенефиции кои му се нудат? Што е работата? Корумпирани сме? Ништо повеќе или помалце од околните држави( најчесто со нив се споредуваме). Судството не ни чини? Немам слушнато за некој странец инвеститор да го осудиле за било што. Немаме инфраструктура? Од Битола до Скопје сум за два сати, значи цела држава можеш комотно да ја поминиш за три сати., башка баш сме на добра позиција онака географски земено. Што е тоа што ги одвраќа според тебе? Моменталната власт можеби? Не се сеќавам баш дека претходно тука трчаа за да дојдат. Што остана друго? Ајде поможи малце што е според тебе проблемот?[DOUBLEPOST=1411870023][/DOUBLEPOST]
Владе озбилно, колку ти плаќаат да го вадиш Хорхе од серките што самиот ги праи?
Прво кажи ти колку тебе те плаќаат онака да бидиш независен и неутрален како што милувате да се нарекувате.
И ако немаш забележано ова е еден најобичен форум кој нема ама апсолутно никакво влијание во реалниот живот, нити има способност да креира јавно мислење. Или поедноставно кажано не е никаков фактор за ништо.[DOUBLEPOST=1411870641][/DOUBLEPOST]
Владе ти е во економија тоа шо беше Ригел Кент во Спорт:icon_mrgr:
Ајде да не речиш те заборавив, или пак да не помислиш дека ти пропадна досетката. Сигурно бааѓи време ја мислеше па ете ти едно (y)

Последно уредено:
Член од
29 октомври 2011
Мислења
1.029
Поени од реакции
954
Јас и на други теми и овде велам дека фамата околку исселувањето е само пренадуван балон и ништо друго.
Сакаш да кажеш дека од генерацијава, немам видено никој низ градов со месеци, вработени се сите во дрекслермаер, а во слободно време се на шопинг во грција

Член од
22 јули 2011
Мислења
248
Поени од реакции
267
Прво кажи ти колку тебе те плаќаат онака да бидиш независен и неутрален како што милувате да се нарекувате.
И ако немаш забележано ова е еден најобичен форум кој нема ама апсолутно никакво влијание во реалниот живот, нити има способност да креира јавно мислење. Или поедноставно кажано не е никаков фактор за ништо.
Ја сум кажал со што се занимавам и како си го вадам лебот. Програмер сум и работам за приватна компанија, може и слика со колегите да закачам ама ти бато кај работиш?

Член од
14 февруари 2014
Мислења
181
Поени од реакции
155
За жал секој ден се повеќе имаме докази дека надвор од границиве ни е иднината.Ова општество во кое што сме не може да се споредува ни со труло овошје или производ од дебелото црево.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.749
Поени од реакции
23.027
Сакаш да кажеш дека од генерацијава, немам видено никој низ градов со месеци, вработени се сите во дрекслермаер, а во слободно време се на шопинг во грција
Можи се движиш на погрешни места, што би рекле се разминувате. Знаеш како е деца, жена, фамилија, нема секој време за ги мери улиците како тебе:).
Настрана мајтапот има исселување само разликата е што и имало исселување и ке има исселување. Ништо ново ништо чудно. Имам другари , роднини, пријатели што се исселувале од кога памтам за мене. Сега некој што си го става тоа многу на срце е друга работа,па глуми божем загриженост ,но генерално ништо ново уште помалце чудно. Еден нека се јави од форумот кој нема некој во странство што е заминат одпоодамна. Ете јас ќе почнам од мене. Од поблиски роднини имам Германија и тие се заминати некаде во 1960 години. Имам Австралија кој се заминати некаде 1980 години. За поддалечни што ни јас не ги ни знам освен по кажување мислам дека само на Антартикот немам. Ако почнам да набројувам пријатели, другари, познаници кои заминале кога сум бил јас дете списокот би бил така подолг. Во последно време само еден другар замина сега Австралија ( пред еден месец) но не од економски причини туку сосем нешто трето, а и веќе имаше австралиски пасош( таму беше роден или така нешто да не навлегувам во детали). Можам да речам дека тука бее добро нафатиран , свој бизнис, куќа, стан. Другите сите сме на број. Сите желба да заминат( таква била модата, ептен кул било да сакаш да заминиш) ама ете години поминаа, некој и бугарски пасоши имаат во џеб па ете тука се сите. И сите исто така имаат по некој некаде кој може да ги подприбери само ако стварно се накренат да заминат. А кога сме веќе кај тоа некој ако веќе толку решил да замини, ќе замини и жива сила нема да го спречи. Ама полесно е да се врти муабет претпоставувам.

Член од
24 април 2008
Мислења
10.887
Поени од реакции
12.241
Демек што нашите треба да измислуваат топла вода? Поголеми верници и од папата треба да бидат?
Ние и нудиме евтини услуги, секако ако не ја рачунаш 200 евра плата за скапа услуга. За другите бенефиции што им се нудат на странците и да не правиме муабет.
Имаме евтина работна снага, имаме и дипломци со лопата да ги риниш или што би рекле стручен кадар, фабриките кои тука се отвориле колку што гледам работат, недостиг од работници нема, напротив на ред чекаат за да ги викнат иако според некој повеќе од пола работоспособно население веќе заминало по белиот свет.
Арно ама бројот на инвестиции ајде ке речиме дека не е на завидно ниво. Зошто? Што му треба на еден странски инвеститор покрај сите погодности и бенефиции кои му се нудат? Што е работата? Корумпирани сме? Ништо повеќе или помалце од околните држави( најчесто со нив се споредуваме). Судството не ни чини? Немам слушнато за некој странец инвеститор да го осудиле за било што. Немаме инфраструктура? Од Битола до Скопје сум за два сати, значи цела држава можеш комотно да ја поминиш за три сати., башка баш сме на добра позиција онака географски земено. Што е тоа што ги одвраќа според тебе? Моменталната власт можеби? Не се сеќавам баш дека претходно тука трчаа за да дојдат. Што остана друго? Ајде поможи малце што е според тебе проблемот?
Ти ја браниш лагата која ја кажа актуелниот претседател на Република Македонија, според кој младите Македонци се повеќе одлучуваат да останат во родната татковина, отколку да заминат во странство во потрага по подобар живот.

Можеби за тебе ова е вистина, под претпоставка дека живееш како бубрег во лој, но за мене не е вистина - јас имам и роднини и пријатели кои фаќаат џаде во странство во потрага по подобар живот, а на тие кои сеуште се во Македонија, не гледам да им се подобрил животниот стандард од 2009 година кога започна првиот претседателски мандат на актуелниот претседател на Република Македонија, кој сега го извршува својот втор претседателски мандат.

И да, точно е тоа дека и САД и останатите западни држави се лицемери кога на светот му ја продаваат нивната приказна за американскиот сон, за европскиот сон или за не знам каков сон, но таканаречениот македонски сон кој актуелната влада и актуелниот претседател на Република Македонија се обидуваат да му го продадат на западот, е однапред пропадната лага, бидејќи сите бројки говорат дека економската и социјалната состојба во Македонија или стагнира, или се влошува.

Во вакви околности, не можеме да си го дозволиме луксузот да му продаваме бајки на западот за новиот инвестициски рај во Европа, во кој младите наводно се почесто одлучуваат да останат да живеат, наместо да бараат подобар живот во странство.

А и тие неколку странски инвестиции за кои актуелната влада на Република Македонија си ги припишува заслугите на самата себеси, а кои можат на прсти да се избројат, се на се имаат вработено помалку од 50.000 работници, наспроти невработеноста од 30% кај населението, што во реална бројка е над 300.000 (ТРИСТА ИЛЈАДИ) невработени.

Со кампања за привлекување на странски инвеститори која вродува со многу малку плодови, а претежно привлекува профитери, наместо инвеститори кои би го зголемиле стандардот на живеење во Македонија, излегување пред американската јавност со приказна дека младите Македонци се повеќе одлучуваат да останат во родната татковина наместо да заминат во потрага по подобар живот во странство, е врвот на лагите на оваа влада и на овој претседател и нема апсолутно никакво оправдание.

Така да, освен ако си глупав/наивен/слеп/глув, или живееш како бубрег во лој, во целост изолиран од остатокот на општеството и од мнозинството граѓани, би требало да знаеш дека нема ама баш никакво оправдание за оваа лага излезена од устата на актуелниот претседател на Република Македонија.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.749
Поени од реакции
23.027
Кога те читам тебе почнува да ми станува јасно и зошто економијата ние таква каква што ја прикажуваш дека е. Добар си со статистики, онака изџвакано да го приложиш. За тоа рака ти пуштам. Уште подобар си да го кажиш очигледното, но што и како понатаму вака како економист јас од тебе немам прочитано. Башка колку што знам сеуште си тука, значи и не ти толку лошо. Сигурно за другите се загрижи.
Најпосле моите последни постови врска немаат од економија, нити исселување, за Швајцарија уште помалце ама ти пак некако заклучи тоа што го заклучи. И после сакаш економијата да ни тргни а еден обичен пост неможеш да го проанализираш како што треба. Додуша не ставив статистички податоци па можи и затоа.[DOUBLEPOST=1411906225][/DOUBLEPOST]
Ти ја браниш лагата која ја кажа актуелниот претседател на Република Македонија, според кој младите Македонци се повеќе одлучуваат да останат во родната татковина, отколку да заминат во странство во потрага по подобар живот.

Можеби за тебе ова е вистина, под претпоставка дека живееш како бубрег во лој, но за мене не е вистина - јас имам и роднини и пријатели кои фаќаат џаде во странство во потрага по подобар живот, а на тие кои сеуште се во Македонија, не гледам да им се подобрил животниот стандард од 2009 година кога започна првиот претседателски мандат на актуелниот претседател на Република Македонија, кој сега го извршува својот втор претседателски мандат.

И да, точно е тоа дека и САД и останатите западни држави се лицемери кога на светот му ја продаваат нивната приказна за американскиот сон, за европскиот сон или за не знам каков сон, но таканаречениот македонски сон кој актуелната влада и актуелниот претседател на Република Македонија се обидуваат да му го продадат на западот, е однапред пропадната лага, бидејќи сите бројки говорат дека економската и социјалната состојба во Македонија или стагнира, или се влошува.

Во вакви околности, не можеме да си го дозволиме луксузот да му продаваме бајки на западот за новиот инвестициски рај во Европа, во кој младите наводно се почесто одлучуваат да останат да живеат, наместо да бараат подобар живот во странство.

А и тие неколку странски инвестиции за кои актуелната влада на Република Македонија си ги припишува заслугите на самата себеси, а кои можат на прсти да се избројат, се на се имаат вработено помалку од 50.000 работници, наспроти невработеноста од 30% кај населението, што во реална бројка е над 300.000 (ТРИСТА ИЛЈАДИ) невработени.

Со кампања за привлекување на странски инвеститори која вродува со многу малку плодови, а претежно привлекува профитери, наместо инвеститори кои би го зголемиле стандардот на живеење во Македонија, излегување пред американската јавност со приказна дека младите Македонци се повеќе одлучуваат да останат во родната татковина наместо да заминат во потрага по подобар живот во странство, е врвот на лагите на оваа влада и на овој претседател и нема апсолутно никакво оправдание.

Така да, освен ако си глупав/наивен/слеп/глув, или живееш како бубрег во лој, во целост изолиран од остатокот на општеството и од мнозинството граѓани, би требало да знаеш дека нема ама баш никакво оправдание за оваа лага излезена од устата на актуелниот претседател на Република Македонија.
Се однопаку сфати. Ама се.
И ајде да речиме дека си во право и јас грешам. Ете да не навлегуваме во детали ке речиме дека се што напиша е така.
Некое решение ке напишиш, идеја некоја како да се оправи работата вака како економски поткован. Ова треба да се смени, она треба да се направи. За тоа што ти го напиша секој можи истото да го напиши. Немора ни средно да има. Заебаното е што понатаму, идеја , решение, начин. За кукање гледам сите ве бива.
И искрено каква врска има претседателот со економијата, зависи нешто од него? Веќе ако бараш виновник барај во парламентот и владата, а не во некој што нема никаква власт или скоро никаква.[DOUBLEPOST=1411906493][/DOUBLEPOST]
Ја сум кажал со што се занимавам и како си го вадам лебот. Програмер сум и работам за приватна компанија, може и слика со колегите да закачам ама ти бато кај работиш?
Со тетинми бунари копаме, да се работи нешто. Сакаш слика од некој бунар или од тетинми?
Инаку да не ти од мисла, не сум државно, работник сум обичен за плата кај приватник.
Но јас пак ке би те прашал? Мислиш дека овој форум има некаква моќ да смени нешто. Да креира јавно мислење или да влијае на настаните во иднина? Со цел ум такво мислење имаш?

Последно уредено:
Член од
24 април 2008
Мислења
10.887
Поени од реакции
12.241
Се однопаку сфати. Ама се.
И ајде да речиме дека си во право и јас грешам. Ете да не навлегуваме во детали ке речиме дека се што напиша е така.
Некое решение ке напишиш, идеја некоја како да се оправи работата вака како економски поткован. Ова треба да се смени, она треба да се направи. За тоа што ти го напиша секој можи истото да го напиши. Немора ни средно да има. Заебаното е што понатаму, идеја , решение, начин. За кукање гледам сите ве бива.
И искрено каква врска има претседателот со економијата, зависи нешто од него? Веќе ако бараш виновник барај во парламентот и владата, а не во некој што нема никаква власт или скоро никаква.
Каква врска има претседателот со сето ова ?

Па тој излезе пред американската јавност со лага дека младите Македонци се повеќе одлучуваат да останат во родната татковина, наместо да заминуваат во странство во потрага по подобар живот.

Не е важна неговата функција, ниту неговата власт или моќ, туку важен е фактот дека мнозинството граѓани на Република Македонија го избрале него за да ги претставува, негува и брани интересите на граѓаните на Република Македонија, а не да излегува со лаги пред светот, за што ќе му се смејат не само на него, туку и на македонската држава и на македонската нација.

Не е прашање на власт или моќ, туку на кредибилитет и достоинство - работи за кои очигледно актуелната влада и актуелниот претседател на Република Македонија очигледно немаат ниту најосновни познавања.

А на твоето прашање што понатаму и како да се решат проблемите, мојот одговор е едноставен:

Уништувањето секогаш е брзо и лесно, за разлика од создавањето кое секогаш е тешко трае долго време.

Во текот на 1990-те години, се што беше создавано во Македонија од крајот на Втората Светска Војна, па се до отцепувањето на Македонија од Југославија во 1991 година, беше уништено во многу брз временски период.

На Македонија и е потребна економска и индустриска обнова, а не квази-патриотска и квази-националистичка пропаганда во облик на споменици, административни згради и преименувања на улици, булевари и мостови кои очајнички плачат за обновување.

Економска и индустриска обнова е многу тешко да се постигне со корумпирани политичари и во власта и во опозицијата, а уште потешко е да се постигне кога народните пари се фрлаат за секакви непотребни глупости.

За да се постигне економска и индустриска обнова не е потребна само промена на власта во Македонија, туку се потребни и промена на опозицијата и промена на економскиот и социјалниот модел кој се применува во оваа држава.

За почеток, треба да се укинат даноците и придонесите за примателите на најниска плата, бидејќи срамно е луѓето кои примаат мизерија од плата да мораат да плаќаат и данок и придонеси за таквата плата, без разлика дали таквите трошоци паѓаат врз работодавачите или врз работниците.

Понатаму, потребно е намалување или уште подобро, укинување на бројните казни кои се воведени за секакви ситни пропусти кои инспекциските служби ги откриваат во малите и во средните бизниси, кои ризикуваат да бидат истребени со истите тие високи казни и корумпираните инспектори.

Меѓу другото, потребно е и воведување на подготвителен период за новоотворените компании за да се прилагодат на законите и на правилата, па наместо веднаш да фрчат казни после првата инспекција, првите година дена, или уште подобро, првите 2 години, новоотворените компании да примаат само забелешки и предупредувања наместо казни, а ако ситуацијата е сериозно ризична, да се затвори компанијата додека не ги отстрани пропустите, но притоа да не плаќа казна за тоа доколку пропустите се појавиле во текот на првите година дена, или уште подобро, во првите 2 години.

Потребно е давање предност на македонските компании при јавните набавки наспроти странските компании. Тука држи вода твојата теорија дека и западот е лицемерен, па затоа и ние не мораме да бидеме нешто поарни.

Како што западот со народни пари ги спасуваше банките и големите компании од банкрот како што беа Џенерал Моторс и Крајслер после светската економска криза од 2008 година, така и македонската влада можеше да му го даде тендерот за новите градски автобуси на скопски Санос, со што ќе се отвореа нови работни места во Скопје, а парите од јавната набавка ќе останеа во Македонија, наместо да завршат во Украина и во Кина. И те молам не ги спомнувај градежните инвестиции, бидејќи не сите Македонци се градежници, а бројот на новоизградени станови од поодамна го надмина бројот на барани станови, а административните згради не носат ништо подобро со себеси, туку напротив - носат уште повеќе бирократија, уште повеќе партиски вработувања и уште повеќе корупција.

Ги има и ред други работи кои очајнички им се потребни, како на малите и средните фирми, така и на македонската економија, но се додека имаме ваква власт, но и ваква опозиција, ситуацијата воопшто нема да се подобри и нема да мрднеме од мртва точка.

А како капак на сето ова, претседателот на Република Македонија да излегува пред американската јавност со приказна дека младите Македонци се повеќе одлучуваат да останат во родната татковина, наместо да заминуваат во странство во потрага по подобар живот, е буквално плукање во лицата на стотиците илјадници Македонци кои секојдневно се соочуваат со вистински и сериозни проблеми, а не со прашањето која бајка да му ја продадат на западот.

Последно уредено:
Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Pa dobro be majku mu, uste li se raspravate za toa nebulozite na Xorxe. Donekade i e vo pravo, sekoja godina po iljadnici novi partiski gazolizaci se zaposluvaat vo javniot sektor so plati po 30tina iljadarki za mesanje na magla, tie se mladite vo krugot na pretsedatelot, i falabogu tie se tie sto sigurno ke si ostanat tuka. Takvite ni atomska bomba da im visi nad glava nema da si odat :pos::icon_mrgr:
Ivanov ne gi druzi tie od °provincija° ili onie so se macat vo privatniot sektor to est stopanstvoto ,toa se gragjani od vtor red i ne gi racuna za gragjani na makedonija zatoa ne gi zema vo obzir koga ja opeva makedonija pred megjunarodnite institucii i fakulteti.
:tapp:
Nekojpat moze da ni kaze Xorxe ili nekoj od drugite pariski glavonji i da se pofali dali nekoe nivno cedo se poti po toa novopecenite stranski ultra investicii. Prasanjevo e sekako retoricko odgovor voopsto ne e potreben, go znaeme site.
:icon_mrgr::drk:[DOUBLEPOST=1411911903][/DOUBLEPOST]Eve jas i opklada stavam, deka ako site mladi gi nabutaat vo javnata administracija so plati po 500+ evrejski govorot na Xorxe od najgolema laga ke se pretvori vo makedonska himna.

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom