- Член од
- 24 октомври 2010
- Мислења
- 2.434
- Поени од реакции
- 244
Сaмо што малиот појма нема зошто сите се клањаат, а он не.Атеист дефиниција:
Да си луд, идиот или детски наивен и да го правиш тоа што го правиш како што треба ти е џабе.
Сaмо што малиот појма нема зошто сите се клањаат, а он не.Атеист дефиниција:
Дефиниравте ли што е тоа атеизам послем 29 страни или ќе чекаме некој верник да ни го то објасни ...
Но најинтересни се овие кои тераат некоја најнова мода и припаѓаат на гардата “јас не сум ни едно ни друго“ а всушност се “и едно и друго“. Би им препорачал на таквите да бидат внимателни да не добијат воспаление на јазикот или да не дехидрираат од претераното плукање, или да не добијат запек.
Не постои група "ни едно ни друго".Таму нема нијанси како кај атеистите и кај теистите,секој со свое индивидуално размислување а не доктрина.Инаку,јас така размислувам.Реинкарнација, спиритуалност, енергија? Ставаш равенство меѓу овие 3??
Твојата гарда “јас не сум ни едно ни друго“ така размислува?
Јас тврдам дека секој може да изоди многу патишта,но атеистите и теистите за разлика од оние кои ги омаловажуваш изодуваат значително помалку.Не сакам да се повторувам, што сум пишал претходно. Но прочитај си што ТИ си напишал. Си даде екслузивно право дека ти и твојата гарда, оние модерните денес, таканаречени “јас не сум ни едно ни друго“ можете да изодите повеќе патишта.
Ти дадов пример,не крајна цел.Јас тврдам дека таков ден нема никогаш да дојде, ни за милион, ни за зилион ни за квадрилион години. Зошто?
Затоа што секогаш ќе постојат уште повеќе и повеќе работи кои треба да се откриваат, кои ќе бидат мистерија. Валда не мислиш дека интергалактичките патувања се краен дострел на човековото битисување?
Само ако темелно ги проучиш ќе видиш дека секои две религии имаат фундаментални разлики,дури и абрахамските религии кои се навидум исти и имаат исти корења се разликуваат во многу сфери.Колку и што си прочитал, ти си знаеш, но биди искрен, дека повеќе религии си проучил? I don't thik so....
Колку за потсетување и колку да религии да си проучил, сепак тоа е истата патека офарбана во различни бои.
Не значи ако си атеист дека мора да го негираш/отфрлаш наводното постоење на вишата сила т.н. бог.Не, не...чекам и ја...хахаха
Според мене, ја коа бев атеист - ја бев сигурна Виша Сила не постои, не идеме нигде коа ќе умреме, следбеник на еволуција, Биг Банг и Дарвин....али ова последново ми кажуваат дека не е така. Ме интересира дали има атеисти што не ја признаваат еволуцијата, Биг Бенгот и истражувањата на Дарвин
Не значи ако си атеист дека мора да го негираш/отфрлаш наводното постоење на вишата сила т.н. бог.
Збoрував за тоа дека има луѓе кои се атеисти поради тоа што имаат отсутсво на верба дека постои некое божество.
Има некои кои глумат атеисти нели, за да бидат модерни "to make a smarter appearance"...
Јас се декларирам како атеист бидејќи не го прифаќам религиозниот систем и концепцијата за бог и неговото постоење.
Дарвин...
Не го прифаќам целосно.
Зошто ?
Не ми се дискутира на вакви теми веќе, заморно е
Епа тоа де, атеизам како и секој друг збор е ствар на дефиниција.Noun 1. atheist - someone who denies the existence of god
http://www.thefreedictionary.com/atheist
Dictionary definition. Simple as that.
Све друго се варијанти.
И ја си имам свои ставови што не се вклапаат во мејнстрим од ништо - ни мејнстрим наука, а уште помалку некоја си религија. Ни ја не дискутирам многу многу на вакви теми, ама се заинтересирав искрено (не саркастички) за ставовите и мислењата на Атеист. Its kinda challenging :smir:
Не забележа никаде дека јас не дадов решение нели? :wink: Не е страшно, влечењето заклучоци без основа е типично за сите. Да веруваш дека Бог го создал она во кое ние постоиме, е далеку пологично решение сепак, бидејќи другата атеистичка варијанта која вели дека едноставно си постоиме без било каква идеја како сме настанале е многу посмешна. Атеистите немаат докази, ама немаат ни одговори со коишто барем ќе нагаѓаат. Тоа не ги оправдува верниците да мислат дека го имаат вистинскиот одговор, но никако не ги прави ниту атеистите некои просветелни интелектуалци, како што се мислат. Ги прави само исти такви загубени душички, ништо повеќе.Јок ти го разбираш. :pos2:
Ако нема доказ дека за постанокот тогаш решението е бог??? Контрадикторен си со претходно искажаното ти се ставаш во дуализмот.
Ми се допаѓа последнава реченица, ама едноставно не се сложувам со неа. Атеистите се оние кои всушност бараат опиплив доказ за постоењето на Бог. Затоа и не можам да прифатам една таква “дефиниција“.Види, атеистите нема што да докажуваат дека Бог не постои, тие што треба нешто да докажуваат се креационистите, истите кои ни на самите себеси не можат да си дефинираат кој е нивниот Господ, со каква сила и моќ располага, како успеал да го направи тоа што му се припишува, а уште помалку тие креационисти можат на мене и на моите деца да им кажуваат како настанал универзумот.
Немањето на докази за постоењето на Господ е цврст, сигурен доказ за неговото непостоење.
Еве ти од прва рука, за модерните.Би прокоментирал за овие модерниве „јас не сум ни тоа ни тоа“ кои што самите се вбројуваат во таа група, јас не ги ставив таму.
Патетичен обид на некој кој што сеуште не го нашол вистинскиот пат, за да си придаде на значење, за да ја испили својата потреба од самодокажување и нарцисоидност, се трудат да покажат колку се они паметни, колку тие сфатиле се во животот, колку патишта изоделе. Патетично, господа себевозљубени, Вие требаше да ми кажете што сум јас и што е атеист.
А всушност само ги броите поразите, слепите улички низ кои сте поминале, а сеуште не сте го пронашле вистинскиот пат. А всушност што сте направиле? Сте потрошиле и време и енергија, шетајќи по патиштата кои не водат никаде, кои завршуваат како слепи улици.
Го читам ова или халуцинирам?За да се биде атеист не треба да се даде заклетва над `Потеклото на видовите` и да се бакне сликата на Дарвин... Атеистите не признаваат виша сила. Не признават креација од кал, пекол, рај, казнување за гревови, не признават религиозни институции и сметаат дека религијта е нешто кое треба да се отави во срамното минато на човештвото. Толку. Или ова или дефиницијата на Де чоузен уан... атеитите потекнуват од дисфункционални семјства и имаат психички проблеми.
Не ли ти е бар малку чудно една дефиниција да дефинира различни типови на луѓе.За да се биде атеист не треба да се даде заклетва над `Потеклото на видовите` и да се бакне сликата на Дарвин... Атеистите не признаваат виша сила. Не признават креација од кал, пекол, рај, казнување за гревови, не признават религиозни институции и сметаат дека религијта е нешто кое треба да се отави во срамното минато на човештвото. Толку. Или ова или дефиницијата на Де чоузен уан... атеитите потекнуват од дисфункционални семјства и имаат психички проблеми.
Ако си сигурен во своите верувања нема зошто да ти биде глупаво да се декларираш било како. Се декларираш по партиска линија, се декларираш како вегетаријанец, па ќе се декларираш и по религиозно убедување... Ништо страшно, ништо болно.Не ли ти е бар малку чудно една дефиниција да дефинира различни типови на луѓе.
Не ли ти е глупо да се декларираш(било како).
И мислиш ли дека дефиниција може да те дефинира некако.
И дали ако немаше потреба да веруваш у библијата ќе имаше потреба да ја "решеташ" по форуми и слично ?