Да, најверојатно се сателити и да, многу веројатно да се соларните панели, барем задната страна на панелите.Можеби ова не е соодветна тема за оваа прашање, но сакам да прашам дали некој може да ми одговори што се тие светли точки што се појавуваат на едно исто место(се појавуваше до една ѕвезда).Во период од една секунда светнува но итензитетот на светлината се зголемува и пред да згасне светнува импулсивно и тоа се повторува околу 4 пати преку 8-10 секунди.Да е сателит би се движел или пак некој геостационален ако е би се гледал како некоја ѕвезда, но можеби има некоја финта со соларните панели?
Море...ова е Астрономија, не астрологија. Ц ц ц цvidov meteor pred 10-tina minuti se dvizese vo pravec od istok kon zapad istoto traese okolu 3 sekundi pa me interesira sto znaci ko kje vidis meteor i dali e vistina ako si zamislis zelba kje ti se ostvari a najcudno mi e toa sto bas togash poglednav nagore kako nekoj da me natera
Ѕвездите во тие галаксии, и по некоја експлозија на нова/супернова.Ме интересира што и дава светлина на останатите галаксии во Универзумот?
Фокусот му го средија некоја година по лансирањето. Направен е со технологија стара скоро 40 години.Хабл колку и да го одржуваат и поправаат сите знаеме дека има системска грешка со фокусот на огледалото и требаше да се направи корективен механизам што не е исто како тоа да се направи во фабрика. Плус 20 и кусур години постара технологија...
Но ќе биде тажен моментот кога хабл ќе заврши во прави ипепел негде на пацификот![]()
Најверојатно ќе објават откритие на стотици нови егзопланети.ууууу, ај да видиме.
http://www.independent.co.uk/news/science/nasa-announcement-press-conference-today-solar-system-exoplanet-sun-planets-news-latest-a7590281.html
Nasa to host major press conference on 'discovery beyond our solar system'