Археолошки комплекси во Бугарија

  • Креатор на темата ppan
  • Време на започнување
P

ppan

Гостин
Отварјам тази нова тема по желание на Bratot:
""... Доколку некој од Бугарите има добри информации, би сакал да ги видам историско-археолошките локалитети во Бугарија, доколку може со приказ на мапа, па да најдеме чаре како најмногу се исплати средување на престој. ( ве молам во НОВА тема)..."
Тези обекти, както и при вас, както и в'в всјака друга д'ржава са много на број и показването им в един пост е нев'зможно! За визуализиране на обектите прилагам 2 линка на карти, на които, чрез номера на обекта ште се ориентирате за местоположението му:
http://picturemaps-bg.com/img/images/sights_map_bg.jpg
http://www.bgstock.com/forum/viewtopic.php?p=217&hilit=ayanev
Темата е отворена, и ште се обогатјава постојанно.
Ето п'рвија археологически обект, нашумјал много в последно време в Б'лгарија:
Перперикон
Перперикон е древен град-светилиште в околностите на град К'ржали в Източните Родопи.

300px-PerpericonCathedral.jpg Perperikon_2006__18_.JPG.jpg l_1110196723_PERPER.jpg

На долнија линк можете да направите панорамна виртуална разходка из Перперикон:
http://www.360.bg/info/2009/07/22/perperikon-virtual-tour/
Официалнија сајт на свештеннија град:
http://www.perperikon.bg/
Поздрави на всички!
 

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.725
Ајде ако имаш дај ни повеќе по познати и поистражени локалитети од Бугарија од прото Тракиски и Тракискиот период.
Данкешен.
 

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Ајде ако имаш дај ни повеќе по познати и поистражени локалитети од Бугарија од прото Тракиски и Тракискиот период.
Данкешен.
Кога се зборува за траките не може да се пропусне долината на тракиjските царе и сите видове локалитети во него,които са над 30.
Едни от позначаjните:
Гробницата "Големата косматка"Внатре са пронаjдени:и уште други помали златни накити,доста амфори и така натаму..

Гробницата во Александрово - тук исто предимно са ценни фреските,кадето за прв пат се намира фигура на гол човек при траките.


Казанлашката гробница- обект на УНЕСКО. Тук нема пронајдени златни предмети,но самата глобница е значаjна со фреските внатре.Култов комплекс "Старосел" - тук миналага година се направиха уште откритиja и не е доизчистена темата за Старосел.Свештарска гробница-обект на УНЕСКО,но не е ком долината на тракиjските царе,а е во северна Бугариja до град Разград.Има уште многу места,кадето има што да се види,но како цело поинтересни са артефактите пронаjдени от сите тези локалитети,които се намират во различните музеи-такви предимно са во Софиja- НИМ (тук се намират почти сите значаjни златни и сребарни сакровишта во БГ,но е многу тежко да се видат,заштото почти винаги патуват по изложби некаде из светот), Археологическиja музеj, Музеj при БАН.
Музеj во град Казанлак - тук се намират пронаjдените предмети предимно от долината на тракиjските царе - една от златните маски,един от златните венци и уште доста други предмети изтражени скоро.

Нешто што не е поврзано со траките ,но е доста старо-това е Варненскиот некропол (294 гроба). Датировка (4400 - 4100 г. пр. Хр.)-енеолита. Тук предимно е значаjно златото и правените от него накити,което е било обработвано во този период.


Навистина тежко е да продолжувам да наброjaвам,заштото ке стане многу далго и со сликите,но ке споменам уште само :
Култов комплекс Татул,Култов комплекс краj село Ангел Воjвода, Гробница в Мезек,гробница Шушманец,светилиште Глухите камани,Светилиште на нимфите краj село Каснаково,Тракиjски скални гробници около с. Пчелари, многу селишта,които са били крепости по времето на римската империja-ваков пример е Хисар,а преди това там са били траки....
Постари траги от живот има во пештерите како Козарника,Магурата и други.

Коjто се интересува и сака да види повеке локалитети и артефакти от нив-има филмче еве тук.
Ставам ви први дел,те са неколко...
 
P

ppan

Гостин
LordDragonII,
У нас Перперикон е много популјарна туристическа дестинација. Може би в Македонија е неизвестна. От тракијското археологическо наследство нај-запазените паметници са тракијските могили(гробници) и могилните некрополи. Обштијат им број у нас е около 100, като част от тјах са ограбени или нев'зстановени. Нај-много могили има в Казанл'шката долина-12 бр. А нај-известните са Казанл'шката гробница, Малка косматка, Голјама Косматка, Грифоните. По долу прилагам снимки от Казанл'шката гробница:
Казанл'шка гробница
Куполна гробница на тракијскија владетел Ројгос. С'стои се от коридор, предверие и купола. Стенописите в куполата са с прев'зходно качество. Открити са глинени и позлатени с'дове и монети. За запазване на стенописите, днес до оригиналната гробница е изградено точно копие което е дост'пно за туристите.
Поздрави!

images5.jpeg images6.jpeg images7.jpeg index2.jpeg images9.jpeg index4.jpeg


http://www.vbox7.com/play:5166ece9?r=google
 
Член од
12 март 2011
Мислења
41
Поени од реакции
1
Ова ми изгледа античко, но не знам каде е снимање

--- надополнето ---

Во Бугарија има над 4000 тракиски Могили и гробници. Каде и да копаш излегуваат тракиски остатоци.

Во оваа фаза многу мал дел од нив се отворени за посетители и испитани. Владата има план да инвестира неколку милијарди во културен туризам (имаме потенцијал не помал од Грција), но по 2 години, бидејќи во моментов поради кризата државата не е многу добро финансиски.

Во моментов во Бугарија доаѓаат 10 милиони Туристот на година. Се смета дека ако се инвестира во културен туризам оваа бројка може да се зголеми до 15.Дури Грците сакаа на концесија за развој културен туризамво Бугарија, но им беше одбиено.
 

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.498
Отварјам тази нова тема по желание на Bratot:
""... Доколку некој од Бугарите има добри информации, би сакал да ги видам историско-археолошките локалитети во Бугарија, доколку може со приказ на мапа, па да најдеме чаре како најмногу се исплати средување на престој. ( ве молам во НОВА тема)..."
Тези обекти, както и при вас, както и в'в всјака друга д'ржава са много на број и показването им в един пост е нев'зможно! За визуализиране на обектите прилагам 2 линка на карти, на които, чрез номера на обекта ште се ориентирате за местоположението му:
http://picturemaps-bg.com/img/images/sights_map_bg.jpg
http://www.bgstock.com/forum/viewtopic.php?p=217&hilit=ayanev
Темата е отворена, и ште се обогатјава постојанно.
Ето п'рвија археологически обект, нашумјал много в последно време в Б'лгарија:
Перперикон
Перперикон е древен град-светилиште в околностите на град К'ржали в Източните Родопи.

Прегледај го приврзокот 41635 Прегледај го приврзокот 41636 Прегледај го приврзокот 41637

На долнија линк можете да направите панорамна виртуална разходка из Перперикон:
http://www.360.bg/info/2009/07/22/perperikon-virtual-tour/
Официалнија сајт на свештеннија град:
http://www.perperikon.bg/
Поздрави на всички!

Фала ти Ппан!

Вакви промоции ни се потребни, искрено човекот понекогаш е толку туп, што не знае какви атракции се наоѓаат на само неколку км од него.

Се разбира дека не може се' да се смести во еден пост, но темава не е ограничена со број на страни. :)

Потоа да се обидеме да определиме грубо трошоци, оптимално потребни за правење на една тура низ Бугарија.

--- надополнето ---

Гробницата "Големата косматка" изгледа одлично!

Дали некој од вас (бугарски членови) биле лично и дали би ни советувале нешто плус што вреди да се знае, нешто практично?
 

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Фала ти Ппан!

Вакви промоции ни се потребни, искрено човекот понекогаш е толку туп, што не знае какви атракции се наоѓаат на само неколку км од него.

Се разбира дека не може се' да се смести во еден пост, но темава не е ограничена со број на страни. :)

Потоа да се обидеме да определиме грубо трошоци, оптимално потребни за правење на една тура низ Бугарија.

--- надополнето ---

Гробницата "Големата косматка" изгледа одлично!

Дали некој од вас (бугарски членови) биле лично и дали би ни советувале нешто плус што вреди да се знае, нешто практично?
Ако се уште си студент или имаш студенски права - наjевтино ти е да направиш тура со воз. За студенти и ученици имаш 50% попус. За да обиколиш побитните места со воз из цела БГ ке ти требат некаде около 20-30 евра(ако си студент) само за транспорт. Лошото е дека не насекаде имаш можност за воз,а понекога железничките станици во некои села са многу далеко от самите села. Со градовете нема да имаш проблем. Коjто има интерес,можам да му помогнам да си направи тура со информациja. За повеке информации за цени и возен ред - www.bdz.bg
Ако решите да одите до гробниците мора да знаете дека повекето са надвор от населени места,а некои доста далеко от такви и мора да сте спремни или да одите пеш или автомобил ке ви биде потребен.
Ако имаш интерес за Големата Косматка - таа се намира близо до град Шипка.
 
P

ppan

Гостин
Линк'т, посочен по-долу ште ви препрати в един много т'рсен б'лгарски сајт-"Помагало"(може би превод'т на вашија език е "Прирачник"). Нај-често се ползва от ученици и студенти, но всеки желаешт може да го ползва, след направена регистрација. Линк'т показва една разработена тема от ученик(!)-"Тракијски гробници". С 12 слајда са показани нај-известните тракијски гробници в Б'лгарија, като на нјакој от слајдовете е посочено и местоположението на археологическија обект на картата на Б'лгарија.
http://download.pomagalo.com/579168/trakiiiski+grobnici/
PS Македонски студенти и ученици могат да намерјат в "Помагало" доста интересувашти ги теми.
Поздрави на всички!
 

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Ставам некои артефакти от древна Тракиja от првата и наjголемата приватна колекциja во Бугариja на Васил Божков (мафиот).За тази колекциja се знаеше,но не беше показвана и имаше големи митове за богатствата внатре. Днес е изложена во НИМ за определен период за да се видат от населението.
http://www.dnevnik.bg/photos/2011/03/22/1063588_fotogaleriia_iz_kolekciiata_na_vasil_bojkov/?pic=1#picture
Истиот Божков е на пат да направи првиот приватен музеj во Бугариja и тоj ке е само за антика.
 
Член од
25 јануари 2011
Мислења
505
Поени од реакции
216
Аиде и од мене малце,

Ancient Thrace tomb, near MEZEK village:


Ancient Thracian fortress, built in IV-III century BC, near Mezek:


Тракијска куполна гробница от 4-ти век преди Христа, близо до село Мезек:

Оште една слика:


Римска крепост Букелон. Тук през 1205 г, војската на цар Калојан разбива армијата на Рицарите Кр'стоносци и пленјава император Балдуин:
 

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Гледам изпускаме два многу битни,а и отново рестартирани архиоложки локалитети от тази година, а това са првите престолнини на Бугариja.
Плиска

Положба
Плиска е првата бугарска престолнина тук и таа останува таква цели 200 години.
Таа е изградена во планински поле, кое се сече од неколку мали рекички и зафаќа површина од 23 километри квадратни, што е неверојатното големина за тоа време. Поради недостаток на природна заштита градот има три концентрични појаси за одбрана.
Првиот кој е около надворешни град, бил длабок земен ров со висок насип. Тој црта целата територија на главниот град.
Вториот бил направен од големи камени блокови, формираат висока околу 2.5 метри зидове. Тој црта внатрешен град, каде што биле сместени домовите на аристократијата. Главниот влез е на источната страна.
Третиот појас е тули укрепление за заштита дворцов комплекс.
Овие делови на Плиска добиле провизорен имиња: Надворешен град, Внатрешен град и цитадела (во понатамошниот уште мала палата).

- Надворешен град - долог 7 км и широк 3,9 км во северниот дел и 2,7 км от jжниот дел.


- Внатрешен град - Дебелината на зидовете достига до 2.6 м., а предполагаемата висина - 10 - 12 м. Фугите между варовиковите блокове били замазани со червен хоросан.Северните и jжните зидови са со должина по 740 м., а източните и западните сответно с 612 м. и 788 м.


- Цитаделата - внатре се наогja првиот дровец,а после и наредниот изграден дворец, внатре е изградена и големата базилика ( 2920 метри квадратни )

Еве макет на големата базилика, каде е почнало покрстването на бугарите.


Еве и след деловна реставрациja и надградба днес изгледа вака.


След като кнезот Борис се вракja и насилно сменja своjот син Владимир-Расате от престола и става вториот си син -Симеон започна изградбата на нова престолнина на државата:

Преслав некаде ке го прочитате како Велики Преслав

Положба и значение

Преслав исто се намира во северо източниот дел на днешна Бугариja. И двете престолнини на Бугариja за време на првото бугарско царство са зад Стара Планина.Това е било поради естествената заштита на Стара Планина от главниот противник - Византиja. Преслав е изграден со цел да отвори нова стрна на христиjaнската држава. Самото преместуване станува со решение на Преславскиот собор, коjто извршува неколко работи, но наjбитната -отделуването на булгарската црква от подчиненоста на византиjската.
Днес руините му заемат површина от 3,5 квадратни км.
Градот пак се состои от внатрешен и надворешен град.Скоро беше пронаjден и водопровода на града


Подовете изгледали вака


Днес градот изгледа вака


Значаj место заема златната црква, коja била изградена во престолнината и уникална поне за бугарската архитектурна.
Таа е помала от Големата базилика, но е разчитала на пишност
Това е макет на црквата

Днес постоjaт делове от неja.

Кога сме каj црквата ке ви покажам дел от олтар от X век от Велики Преслав.


И кога сме при црквите, това е керамична икона на Св.Теодор Стратилат, коj е работил во преславската школа.


Пронаjдена е многу керамика еве дел от неja.


Един от наjцените артефакти откриени во Велики Преслав е златното сакровиште. То е датирано во X век и е откриено во 1978 година. Самото сакровиште содржа над 120 златни предмети. От 14 и 22 карата злато. Еве неколко артефакти от това сакровиште.

Огрлица со две лица


Другото лице


МедалиониОбеци


Медалион


Прстен со печат со христиjaнски мотиви.Медалиони со лав и паун


Нема да постирам повеке артефакти, заштото ке стане многу долго, само ке споменам,дека во Велики преслав има пронаjдена администранивна зграда со многу печати и това прави колекциjaта наjголемата колекциja во светот на печати.
--- надополнето: Oct 17, 2011 11:12 PM ---
За третата бугарска престолнина - Велико Трново ке ви пишам друг пат. Во моментот тамо исто текат архиологическси изтражуваниja,заштото е проучен добро само едното,сега се проучува второто брдо.
 
Член од
25 јануари 2011
Мислења
505
Поени од реакции
216
Посететево текот на летото Белинташ и КрстоваГора. Место полно со космична енергија. Античко жреческо светилиште на бесите-прототраки.
Повеке овде: http://paper.standartnews.com/bg/article.php?article=336541
 
Член од
5 октомври 2011
Мислења
155
Поени од реакции
233


Велико Трново е еден од најголемите антички градови во Бугарија. Тој има повеќе од петхилјадолетна историја, првите сведочи за живот се од третиот милениум пред Христа и се наоѓаат на ридот Трапезица. Стариот дел на Велико Трново - царскиот дворец од времето кога бил главен град на Бугарија за време на Второто бугарско царство (1187 - 1393), се наоѓа на 3 ридот - Царевец, Трапезица и Света Гора. Според современици, во средниот век Трново бил новиот Ерусалим, Рим и Константинопол и тоа заедно [3].
Во 1185 браќата Асен и Петар прогласуваат во црквата "Св Димитар "крај на византиското владеење, што траеше 167 години и прогласи Трново за престолнина на новата бугарско царство. Средновековниот град е рапидно расте и се развива како најголем непревземаемата бугарска тврдина во 12-14 век. Претвора во најзначајни политички, економски, културен и религиозен центар на Бугарија.
Брдото Царевец е опкружен од 3 страни од реката Јантра. За време на Втората бугарска држава е населен од царскиот двор, болјарите и патријархот. Опасен е од ѕидини, изградена врз природни отвесни карпи. Тврдината имала три влезот. Главниот влез почви со подвижен мост над пресекот карпа и имал три последователни врати, вториот (Малата порта) Поврзете Царевец со Асенов маало, а третиот - со Френкхисар. Од кулите е резервирана само една, наречена денес Балдуинова кула. Во средината на Царевец се крева дворецот, кој се одржа од свечена сала, црквата "Св Петка ", станбени и стопански објекти, Резервоари и простории за стражата. Заштитен бил со јаки камени ѕидови и воени кули.
На највисоката дел на Царевец се наоѓала патријаршиската црква "Вознесение Христово" со читириаголен зв'нарница до неа и резиденција на патријархот. Отворањето на голем број на основи на станбени и други објекти низ целиот терен на ридот како во палатата, па и покрај ѕидини дава основа да се направи заклучок дека Царевец не бил тесно затворена тврдина, а вистински средновековен град, густо застроен со станбени и други згради.

 

Kajgana Shop

На врв Bottom