Археолошки комплекси во Бугарија

  • Креатор на темата ppan
  • Време на започнување

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Нешто што е ново от преди 2 дни и во краja на археоложката сезона -во Синеморец е отриено сакровиште от около 200 монети от III век преди Христа, като се смета дека е било или на Александар или на Лизимах. Монетите са со голем номинал и тежат 4 килограми. Еве и неколко слики.


 
Член од
14 март 2013
Мислења
57
Поени од реакции
13
сандански:Никополис Ад Ниструм намира се к'м гр. Гоце Делчев
терми
жилишта


Хераклеа Синтика подножието на Кожух

с. Тополница
--- надополнето: 18 ноември 2013 во 15:49 ---

На около 2 километра јужно от селото в местността „Кременица“ от двете страни на б'лгаро-гр'цка граница е разкрито к'снонеолитно селиште.
--- надополнето: 18 ноември 2013 во 16:21 ---
пак в сандански
 

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Едно спотче за наjбитните сакровиштата пронаjдени от археологическите локалитети во Бугариja


И како цело златото на траките
 
Член од
15 јули 2007
Мислења
791
Поени од реакции
218
Мислим, ке това видео показва много за Цари Мали Град во село Белчин (Самоков), но трјабва да се види на живо. Била сум там и това трјабва да се види. Заслужава си!:):)
 
Член од
15 јули 2007
Мислења
791
Поени од реакции
218
Цари Мали Град е објавен за "Б'лгарското чудо за 2013 година", а входа е 2 евро за в'зрастни и 1 за деца.
 

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Еве и малце артефакти от различни локалитети во Бугариja.
 

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Започна може би наjголемата изложба от 70-те години на Бугариja во странство.
Този пат, Бугариja покажува повеке от над 1600 артефакти от сакровиштата на Траките во светски познатиот музеj Лувар.
http://www.wsj.com/articles/louvre-showcases-treasures-of-ancient-thrace-1429195647?KEYWORDS=bulgaria

Очекуваниjaта са, изложбата да биде посетена от около 4 милиона луге.
 

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
ARCHAEOLOGY MUSEUM IN BULGARIA’S PLOVDIV SHOWS FOR THE FIRST TIME NEWLY RESTORED EARLY CHRISTIAN TOMB WITH MURALS OF JESUS CHRIST’S MIRACLES

A 4th century AD Early Christian Roman tomb with stunning biblical murals depicting the miracles of Jesus Christ, which was found by accident in the southern Bulgarian city of Plovdiv in 2012, has now been restored and shown to the public for the first time.


[DOUBLEPOST=1450428307][/DOUBLEPOST]Nicopolis ad Istrum
 

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Во Пловдив продолжуват разкопките на мозаjките
 

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Преди неколко дни во Бугариja во близина на градот Пазарджик,една мала маниста от гердан преобарна отново светската историja. До моментот наjстарото обработено злато во светот беше наjдено во некрополот во Варна.
Тези дни екип от архиолози наjдоха мала маниста от гердан во "градот на птиците",кое е со неколко стотин години постаро злато от това во Варна.

 
Член од
30 октомври 2021
Мислења
1.459
Поени од реакции
3.468
Treasures of Bulgaria - Part One
Прекрасен филм на Viasat History и светски познатата историчарка, професорка и авторка Бетани Хјуз ,кој веќе неколку дена се емитува низ целиот свет.
Со нетрпение го очекуваме вториот и третиот дел.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom