Покрај методот на ладење со течен азот и хелиум(4.2 келвина)...
Има еден доста интересен а и практичен метод кој нуди можност дури и за практично истражување,имено постапкава е следна....
Имаме натриум но во вакуум.
Понатаму имаме 6 ласери поставени под прав агол кои го покриваат целосно натриумо...
Сега на прв поглед додавањето на енергија на материјата наместо да ја олади...ќе ја стопли,...но овде не е така,имено знаеме дека фотонот има свој моментум иако нема маса т.е истиот може да го пренесе на друго тело а со тоа и енергија...епаа постапката е следна се активираат ласерите и притоа се иницира промена во енергетската состојба на натриумот што резултира со осцилација и така атомот на натриумот сака да се раздвижи НО тука е најинтересното речиси истовремено ласерите зрачат енергија(фотони) кои пак се контра силата на на движење т.е Натриумовиот атом кон која насока и да сака да се раздвижи е пресретнат од еднакво количество енергија кое притоа го одржува....МИРЕН(всушност електроните се движѓат
со 30цм/сец...а со тоа и Ладен,интересно е што покасно во истиов систем е интегрирано и магнетно поле бидејќи видете гравитацијата сепак смета,па сега не само што со магнетно оптичкото поле(оптичко оти има можност за резултати)
се победува гравитацијата туку и се создава сила МНОГУ ПОЈАКА,имено тоа се прави врз основа на атомското карактеристично енергетско ниво...оваа сила која дејствува-не само што ја исклучува гравитацијата-туку дури и би рекол ги мести во стапица т.е ги концентрира атомите на одредена точка и на тој начин додатно ја намалува температурата...
Инаку треба да биде јасно на квантно ниво материјата нема да исчезне.
Туку едноставно
At absolute zero the heat capacity disappears not mater
и магнетиве...
At the new record-low temperature, atoms are a million times slower -- it takes them half a minute to move one inch.
Најниска температура постигната е
MIT team achieves coldest temperature ever
C
AMBRIDGE, Mass. -- MIT scientists have cooled a sodium gas to the lowest temperature ever recorded -- only half-a-billionth of a degree above absolute zero. The work, to be reported in the Sept. 12 issue of Science, bests the previous record by a factor of six, and is the first time that a gas was cooled below 1 nanokelvin (one-billionth of a degree).
И за крај....
Using a laser-cooling technique that could one day allow scientists to observe quantum behavior in large objects, MIT researchers have cooled a coin-sized object to within one degree of absolute zero.
This study marks the coldest temperature ever reached by laser-cooling of an object of that size, and the technique holds promise that it will experimentally confirm, for the first time, that large objects obey the laws of quantum mechanics just as atoms do.
само...процесот е математички опасен....т.е математички практично за материјата која ја ладат во вакуум..
Но во пракса не мора да значи дека Материјата исчезнала,туку дека истата може да си кулира...без топлински,кинетички...капацитет...
Замислето ова на живо суштество...без енергија-безмозочњак...бетер и од амеба...а пак би требало да постои....
Аххх ова наукава