Апсолутна нула

• Креатор на темата ZeroStyle
  • Време на започнување
Член од
6 јуни 2009
Мислења
3.094
Поени од реакции
445
Класична или некалсична незнам која е логиката тело да исчезне на 0 степени К.
Тое е дефинирано дека нема движење на честиците. Тие ќе си останат на своето место, нема ни да се распаднат ни да исчезнат.

Во равенката за топлинска дилатација (проширувања) за тврди тела ако се стави нула температурата не се добива исчезнување.
А во законите за гасови, ако се стави 0, или има 0 притисок, останува истиот волумен, или 0 волумен а истиот притисок.

Тука е спорната работа. Гас не е гас ако нема движење на честиците и притисок 0, а пак второто не е можно.

Ама ова е објаснето понатаму.

petar_joker

OLD ROCKER
Член од
5 септември 2007
Мислења
1.249
Поени од реакции
57
А зошто не може да се постигне таа температура може некој да ми каже????? Пошо гледам дека јаки физичари сте овдека.....:smir:
Тоа е трет закон во термодинамиката. За да дојт тоа тело на толку мала температура, треба вишокот од енергија да го предајт на тело со помала енергија (прв закон во термодинамика), а такво тело не постојт.
И сега да кажам дали телото исчезнува или не ако достигнит апсолутна нула. Значи вака: со зголемување на температурата,се зголемуват кинетичката енергија. И обратниот случај, со намалување на температурата, се намалуват кинетичката енергија, а се зголемвит потенцијалната. И при краен случај, на некоја температура (поточно таа темпераура е земена за почеток на Келвинова скала), кинетичката енергија станвит занемарливо мала во однос на потенцијалната, или во превод, молекулите се толку збиени што не можат да се движат, па мое мислење е дека тоа би било материјална точка.

Класична или некалсична незнам која е логиката тело да исчезне на 0 степени К.
Тое е дефинирано дека нема движење на честиците. Тие ќе си останат на своето место, нема ни да се распаднат ни да исчезнат.

Во равенката за топлинска дилатација (проширувања) за тврди тела ако се стави нула температурата не се добива исчезнување.
А во законите за гасови, ако се стави 0, или има 0 притисок, останува истиот волумен, или 0 волумен а истиот притисок.

Тука е спорната работа. Гас не е гас ако нема движење на честиците и притисок 0, а пак второто не е можно.

Ама ова е објаснето понатаму.
Значи ти во едниот случај зборуваш за изохорен, а во вториот за изобарен процес. Ако ги тргниме настрана изопроцесите, и двете компоненти би се смалувале до 0. А и самата изотерма и функција 1/X (гледајќи само во прв квадрант во pV-систем), па ај заменете за температурата 0. Еве и оттука излегува дека е невозможно да се добијат апсолутна 0. :toe:

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Тоа е трет закон во термодинамиката. За да дојт тоа тело на толку мала температура, треба вишокот од енергија да го предајт на тело со помала енергија (прв закон во термодинамика), а такво тело не постојт.
И сега да кажам дали телото исчезнува или не ако достигнит апсолутна нула. Значи вака: со зголемување на температурата,се зголемуват кинетичката енергија. И обратниот случај, со намалување на температурата, се намалуват кинетичката енергија, а се зголемвит потенцијалната. И при краен случај, на некоја температура (поточно таа темпераура е земена за почеток на Келвинова скала), кинетичката енергија станвит занемарливо мала во однос на потенцијалната, или во превод, молекулите се толку збиени што не можат да се движат, па мое мислење е дека тоа би било материјална точка.
-не постои друго тело...но постои бескрајната вселена ..во која може да биде емитирана целата енергија..ова теоретски.

-Кинетичката енергија на секое тело кое е во мирување т.е. има брзина 0 е рамна на нула.
-Потенцијалната енергија е енергија на положбата и зависи од гравитационото забрзување.....во отсуство на гравитација и таа е нула.

Значи дека може да биде и Е=Ек+Ер=0 за било кое тело со било која маса.

S

smart ass

Гостин
Покрај методот на ладење со течен азот и хелиум(4.2 келвина)...

Има еден доста интересен а и практичен метод кој нуди можност дури и за практично истражување,имено постапкава е следна....

Имаме натриум но во вакуум.

Понатаму имаме 6 ласери поставени под прав агол кои го покриваат целосно натриумо...

Сега на прв поглед додавањето на енергија на материјата наместо да ја олади...ќе ја стопли,...но овде не е така,имено знаеме дека фотонот има свој моментум иако нема маса т.е истиот може да го пренесе на друго тело а со тоа и енергија...епаа постапката е следна се активираат ласерите и притоа се иницира промена во енергетската состојба на натриумот што резултира со осцилација и така атомот на натриумот сака да се раздвижи НО тука е најинтересното речиси истовремено ласерите зрачат енергија(фотони) кои пак се контра силата на на движење т.е Натриумовиот атом кон која насока и да сака да се раздвижи е пресретнат од еднакво количество енергија кое притоа го одржува....МИРЕН(всушност електроните се движѓат со 30цм/сец...а со тоа и Ладен,интересно е што покасно во истиов систем е интегрирано и магнетно поле бидејќи видете гравитацијата сепак смета,па сега не само што со магнетно оптичкото поле(оптичко оти има можност за резултати)

се победува гравитацијата туку и се создава сила МНОГУ ПОЈАКА,имено тоа се прави врз основа на атомското карактеристично енергетско ниво...оваа сила која дејствува-не само што ја исклучува гравитацијата-туку дури и би рекол ги мести во стапица т.е ги концентрира атомите на одредена точка и на тој начин додатно ја намалува температурата...

Инаку треба да биде јасно на квантно ниво материјата нема да исчезне.

Туку едноставно

At absolute zero the heat capacity disappears not mater
и магнетиве...
At the new record-low temperature, atoms are a million times slower -- it takes them half a minute to move one inch.

Најниска температура постигната е

MIT team achieves coldest temperature ever

C
AMBRIDGE, Mass. -- MIT scientists have cooled a sodium gas to the lowest temperature ever recorded -- only half-a-billionth of a degree above absolute zero. The work, to be reported in the Sept. 12 issue of Science, bests the previous record by a factor of six, and is the first time that a gas was cooled below 1 nanokelvin (one-billionth of a degree).
И за крај....

Using a laser-cooling technique that could one day allow scientists to observe quantum behavior in large objects, MIT researchers have cooled a coin-sized object to within one degree of absolute zero.

This study marks the coldest temperature ever reached by laser-cooling of an object of that size, and the technique holds promise that it will experimentally confirm, for the first time, that large objects obey the laws of quantum mechanics just as atoms do.
само...процесот е математички опасен....т.е математички практично за материјата која ја ладат во вакуум..

Но во пракса не мора да значи дека Материјата исчезнала,туку дека истата може да си кулира...без топлински,кинетички...капацитет...

Замислето ова на живо суштество...без енергија-безмозочњак...бетер и од амеба...а пак би требало да постои....

Аххх ова наукава:vozbud:

VoniVaraS

Искусен :)
Член од
20 април 2009
Мислења
543
Поени од реакции
328
само...процесот е математички опасен....т.е математички практично за материјата која ја ладат во вакуум..
Математички процесот (законот P*V=k*N*T) не е опасен туку престанува да важи.
Математиката не признава множење (делење) со 0 (нула). (имаше ваква тема нАли)

Материјата не исчезнува никако на апсолутна нула, теоретски е можно само да престане секое движење, дури и она на електроните околу јадрото во атомот. :smir:

S

smart ass

Гостин
Тоа е ОК.

но едноставно е достигнуваш апсолутна нула, но НЕ престанува секое движење,и не е практично возможно...ова е во согласност со квантната физика,имено таа енергија која сепак останува се нарекува вакуум енерџи Ама малце е....

[/URL][/IMG]
According to this expression, an atomic system at absolute zero retains an energy of ½hν.
Ова значи крај за господата перпетум мобилаши и оние кои се палат:pos2:

Ама џабе бе колку и да објаснуваш....у ствари имам впечаток дека перпетумашите......не знам...не знам што да пишам за нив...месии..СВЕТ ГРАЛ ли ќе откриијат...тоа би значело крај на NWO:(:vozbud:

Член од
23 февруари 2010
Мислења
66
Поени од реакции
2
Ja kao so sfakam so temperaturive e toa deka ako nekoe telo e sto poveke zagreano togas atomite pobrzo osciliraat ako e oladeno togas posporo.E sea spored ovaa logika najladno bi bilo koga oscilaciite ke dojdat na nula ama toa kao so citam ne e mozno ama sepak najniskata izvodliva temperatura bi bila koga oscilaciite ne mozat poveke da se usporat.E toa ja go sfakam kako apsolutna nula

Член од
16 август 2009
Мислења
4
Поени од реакции
0
Temperaturate se razmenuva so prenos,zracenje i konvekcija(ne navleguvam za ova vo detali).Znaci za da se donese nekoe telo do apsolutna nula treba da ima od kaj da se prenese taa temperatura.Nie ne poznavame takvo nesto(a ima pricina i za toa) i zatoa e nevozmozno da se oladi telo na apsolutna nula.Eden fakt e toa,a ima poveke.Seto ova se izveduva so ravenki nali,ne tropam gluposti valjda?

Kajgana Shop

На врв Bottom