Апсолутна нула

• Креатор на темата ZeroStyle
  • Време на започнување
Z

ZeroStyle

Гостин
Fantom_oh напиша:
Ако ги заприш сите извори на светов, јас ќе ја испијам цела вода на земјава... Ама пошо не мојш да ја заприш, испаѓат дека јас сум шампион и изводливо е да ја испијам... Тој ти е муабетов од погоре.
Арно викаш..Па и јас ми влезе ова во глава па морав тука да се олеснам,ќе полудев само прашања и прашања!! Значи сепак ништо неможе практично да се докаже(според мислењето на Димитар и мнг др кои држат место)

Член од
8 мај 2007
Мислења
250
Поени од реакции
1
Според она што јас го имам запамтено на апсолутна нула престанува движењето во самиот атом но атомот па дури и врските меѓу атомите (во еден молекул) остануваат па не би требало да исчезне материјата. Но поради тоа што нема движење се намалува волуменот, а според некои математички докажувања ако земината топка се доведе на апсолутна 0 таа ќе има големина на портокал, што значи огромно намалување но не и исчезнување.
Ова е само она што го имам запамтено, не ми е струка :p

inquisitor

ИДИОТ
Член од
22 март 2007
Мислења
833
Поени од реакции
3
Не ми е логички да ИСЧЕЗНЕ. Да се трансформира, да се распадне, да смени волумен..ок.. може да исчезне само во USA дефинитивно! :)

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Да првичните испитувања спроведени пред 200 години според кои е поставен законот според Gay-Lussac: V = const. T
кој е заснован на првичните испиувања на зависноста од температурата и волуменот.

Ваквиот линеарен однос донесува заклучој дека при температура од -273,15 °C или 0 К телотот односно испитуваната материја би требала да има нула волумен, односно како што некои љубат да кажат , ќе исчезне телото.
Но од помодерните испитувања кои поради техничкиот напредок овозможуваат да се следи зависноста на Волуменот и температурата во областа во која пред 200 години не било возможно односно во супер ладните температури. Притоа се гледа дека сепак зависноста не е сосема линеарна туку дека им како се приближува кон точката од 0 К волуменот не се намалува повеќе линаерно туку немалувањето ан волуменот опаѓа и асимптотски се припближува кон 0 К во бесконечност. Значи нула волумен е теоретски не е возможен. Ваквиот однос на Материјата во однос на температурата дава многу важни сознанија за разбирање на енергијата односно материјата.
некој не занеше што е тоа Нанокелвини , еден нанокелвин е 10 на минус деветта келвини, инаку еден келвин е еднаков со еден °C.

Z

ZeroStyle

Гостин
Bacillus gagous напиша:
Да првичните испитувања спроведени пред 200 години според кои е поставен законот според Gay-Lussac: V = const. T
кој е заснован на првичните испиувања на зависноста од температурата и волуменот.

Ваквиот линеарен однос донесува заклучој дека при температура од -273,15 °C или 0 К телотот односно испитуваната материја би требала да има нула волумен, односно како што некои љубат да кажат , ќе исчезне телото.
Но од помодерните испитувања кои поради техничкиот напредок овозможуваат да се следи зависноста на Волуменот и температурата во областа во која пред 200 години не било возможно односно во супер ладните температури. Притоа се гледа дека сепак зависноста не е сосема линеарна туку дека им како се приближува кон точката од 0 К волуменот не се намалува повеќе линаерно туку немалувањето ан волуменот опаѓа и асимптотски се припближува кон 0 К во бесконечност. Значи нула волумен е теоретски не е возможен. Ваквиот однос на Материјата во однос на температурата дава многу важни сознанија за разбирање на енергијата односно материјата.
некој не занеше што е тоа Нанокелвини , еден нанокелвин е 10 на минус деветта келвини, инаку еден келвин е еднаков со еден °C.
Ок фала и на тебе и на сите..Барем нешто сфатив сеа...Најважно дека таа температура не ни може да се постигне ! :)

Член од
26 јануари 2007
Мислења
2.702
Поени од реакции
27
ZeroStyle напиша:
Ок фала и на тебе и на сите..Барем нешто сфатив сеа...Најважно дека таа температура не ни може да се постигне ! :)
Ја има насекаде...

Универзумот (меѓу планетарните/ѕвезедените/галатичките пространства)...вакуумот на вселената е -273,16 C...

Само на поедини точки имате 3К односно -270 степени...заради Позадинското Космичко Зрачење...

Neporazen

Time Lord
Член од
25 јануари 2009
Мислења
545
Поени од реакции
22
А зошто не може да се постигне таа температура може некој да ми каже????? Пошо гледам дека јаки физичари сте овдека.....:smir:

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Не може затоа што не постои начин да од едно тело се извлече целата енергија....се уште се нема направено таков изолиран систем кој тотално ќе оневозможи размена на топлина со околината.:toe:

Член од
7 декември 2009
Мислења
47
Поени од реакции
3
Neznam koj kaza rece deka -273,xx e apsolutna nula, mislam zatoa sto taa temperatura e registrirana vo Vselenata

S

smart ass

Гостин
Не може затоа што не постои начин да од едно тело се извлече целата енергија....се уште се нема направено таков изолиран систем кој тотално ќе оневозможи размена на топлина со околината.:toe:
За жал-иако има обиди.

Не ми е логички да ИСЧЕЗНЕ. :)

во пракса намалувањето на волуменот не значи дека и материјата ќе исчезне...ни под разно,за да исчезне истататреба да се трансформира...во енергија.

Член од
4 јули 2008
Мислења
6.134
Поени од реакции
1.896
Јас не верувам телата на 0К да изчезнуваат.Во вселената во вакумот температурата е 0К но метеорите кога минуваат низ веселаната тие не исчезнуваат.Можеби некој кој се близу некој соларен систем се загреваат од таа ѕвезда „блиску“ до нив но тие метеори кој не се близу ѕвезда?Се тријат од вакумот па се загреваат?

OrrCee

Сто посто проценти :)
Член од
8 јуни 2008
Мислења
1.524
Поени од реакции
23
Според некоја треорија би можело да биде и вака: Знаеме дека телата на поладна температура се собираат па можеби ако се достигне таа температура можно е да дојде до тоа да исчезне. Тоа е мое мислења што и не мора да биде така :)

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.376
Поени од реакции
5.011
Не верувам дека телата би исчезнале на апсолутната нула. Колку што знам досега е постигната температура многу блиска до апсолутната нула, па ништо не се случило.:toe:

marko_d

Ретард
Член од
10 април 2009
Мислења
430
Поени од реакции
18
Јас не верувам телата на 0К да изчезнуваат.Во вселената во вакумот температурата е 0К но метеорите кога минуваат низ веселаната тие не исчезнуваат.Можеби некој кој се близу некој соларен систем се загреваат од таа ѕвезда „блиску“ до нив но тие метеори кој не се близу ѕвезда?Се тријат од вакумот па се загреваат?
Fail !!!!!
вселената е загреана на комотни 5-6 степени над нулата
Според класична физика, телото би требало да исчезне, и физички нема да постои, но според квантната физика кварките од кое е составено се уште тука

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Fail !!!!!
вселената е загреана на комотни 5-6 степени над нулата
Според класична физика, телото би требало да исчезне, и физички нема да постои, но според квантната физика кварките од кое е составено се уште тука
Aj и јас да го употребам изразот .... Fail !!!!!

Може да биде загреано само нешто што има маса.

Поинаку нема што да ја задржи таа загреаност (топлината)

- Низ вселената колку и да таа изгледа празна пак низ тој простор поминуваат разни зрачења кои содржат некоја енергија во себе, има слободни честици од разни гасови и цврсти материјали, ние мерењето на температурата го вршиме на тој начин така што топлината од околината предизвикува некоја реакција на мерниот уред и тој таа реакција, нејзината големина, во зависност од количеството на топлина кое е апсорбирано во мерниот уред на посебно избаждарена скала ја гледаме како степен на загреаност односно температура. Значи во вселената всушност на некој начин го мериме топлинскиот потенцијал на зрачењата кога тие би наишле на одредена препрека, тело (цврсто, течно или гасовито).

- тоа со исчезнувањето не сум го досега проверил:vozbud::kesa:......но лесно може да се провери......во равенката за топлинска дилатација за одреден материјал, вметни ја големината на апсолутната нула, употреби дигитрон и пиши го резултатот.:helou:

Kajgana Shop

На врв Bottom