Апокалипса Некогаш и Сега: Војните на балканот по распадот на Југославија

Serpico

Сковинистратор / I'm Batman
Член од
25 јануари 2007
Мислења
11.166
Поени од реакции
691
Бев клинец кога започна циркузот... низ бледи слики се сеќавам на името на едно војниче по име Сашо Гешовски - една од првите македонски жртви на нешто што можело или неможело да биде избегнато - но сепак се случило.

Војна... дали се водела војна за територија, војна од најчистата омраза, верска војна, комбинација на сите останати или.... бесмислена војна? Читав малку и на форумов дека има одреден број на луѓе кои директно учевствувале во некои од најизвиканите битки во војните. Сеуште не сум сретнал податок за некој форумџија кој бил дел од војната во 2001-ва. Ако има таков, можеби ќе дознаеме нешто што не сме знаеле.

Сеуште сум прилично млад. И можеби никогаш нема да одам во војска. Не се ложам на снимки на Аркан, нити има жива сила која ќе ме натера да убијам недолжен човек, недај боже во битка или надвор од неа. Едноставно, ме интересира, кое е вашето мислење за се што се случувало на бурето барут- Балканот во последните 16-17 години...

Историјата ја пишуваат победниците, а кога нема победници - кој ќе стигне. Јутуб е полн со најразлични клипчиња, интернетот со милион муабети за темава, а во подрумот на дедо ми на некој испрашен и пожолтен весник можеби ќе најдам уште некој податок... Сега ве прашувам вас: Вуковар, Сребреница, Јасеновац...Тетово, Арачиново, Ваксинце... и така натака.

Темата може да биде болна и осетлива. Може да ве изреволтира, или да ви разбуди спомени кои не сакате да ги евоцирате.

Сепак, постои нешто на овие простори кое успеало да ја претвори "идилата" во хорор. Постои нешто кое успеало да посее само смрт. Сакам да го идентификуваме "нештото" и да се бориме против него - за она што било, никогаш да не се повтори.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Со бурето барут последниве 16-17 години се случува истото она што се случувало последниве 20-30 века,само паузите некогаш биле подолги а некогаш многу пократки.

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Војните во последниве години имаат малку мутирана заднина за разлика од тие порано, односно правотоа на приватна сопственост, мутираше во правото на неционална сопственост, што е клучна причина и инцијална каписла за војните на балканов кои започнаа со распадот н југославија.

jon

Член од
20 јуни 2007
Мислења
287
Поени од реакции
0
Водење војна за нејзините шефови ти е како голема економска зона без царини и даноци, со тоа што има доста трагедии што следат неминовно, што е многу лошо.
Војните во Југославија - Хрватска, Босна и Косово се типични војни пред се за лично богатење од највисоко ниво мислам на владите и нивните фамилии, па се до единиците на теренот кои запоседнуваат позиции со населени места и добра и таму пљачкаат.
Секоја војна завршува откако ќе се испопљачка се што може на освоената територија, затоа што после тоа таму неможе да се води некаква економија, се ти е сјебано.
Јас еден период 1994-1995 дома издавав соба и имав 2-ца дечки од Сараево - Хрвати кои успеале да избегаат од веќе опколено Сараево така што си ја откупиле слободата со неколку голф 2 - ки кои успеале да ги сокријат еден ден пред да почне гранатирање и во тој дел од градот. Имено едниот од нив бил шеф на продажба во тогашната ТАС (Творница Аутомобила Сараево) и резервирал неколку возила. :). А откако и „официјално” Србите се заканиле дека ќе ја гранатираат ТАС - босанските команданти ферски ги поделиле со нив сите останати возила што се наоѓале на плац пред да се уништи фабриката.
Уште попарадоксално е што во Скопје тие дечки среќаваа Срби Сарајлии што исто избегале или дезертирале во некој период, а кој им раскажуваа како и од каде им ги гаѓале куќите во Сараево. А во Скопје супер си се дружеа - всушност тие и беа обични луѓе кои беа 100% сигурни дека ниту усташтвото ниту четништвото воскреснале и дека мора да се убијат меѓу себе од прв до последен за да тоа се реши.Јасно им беше дека се работи за ратно профитерство и ништо друго.
Но исто така го знаеја правилото, а кое демне над балканот до ден денес: за војна доволно е да е расположено 1% од населението и да се најде командант, после веќе лесно се шири пожарот.
Јас бев на одмор во Дубровник 1990-та во Август. Во тој период Србите во Хрватска ги стартуваа блокирањата на сите патишта од Загреб кон Далмација - таканаречената „балван револуција”. Никој од дубровчани со кои разговарав, ама абер немаше дека точно по една година од тој момент нивниот град ќе биде под дожд од гранати со цел да биде ослободен од „туѓмановите крволоци”, а всушност ослободителите викаа дека не е се во пари може да им се плати и во злато, друг накит, уметнички слики и тн. Дури 14 години после тој срам званична Црна Гора ги врати уметничките слики што бандите ги украдоа од музејот во Цавтат. Командантот на ЈНА на Титоградски Корпус (денешна Подгорица) чии единици навлегоа кон Дубровник доби во Хаг мислам највисока казна од 35 години за командна одговорност пред година дена.
Тоа се патриотските војни во exYu, и на Косово ќе траеше додека не се испразнеше цело Косово, но САД реши малку поинтелектуално таа да си ја земе таа работа под свое и понатаму си станавме АЛМАКОС :)

Insomniac

Evil Macedonian
Член од
27 мај 2007
Мислења
1.799
Поени од реакции
28
заврши живеењето на кредит па ајде војна да се вратат кредитите

Член од
2 јуни 2007
Мислења
5.704
Поени од реакции
3.266
insomniac напиша:
заврши живеењето на кредит па ајде војна да се вратат кредитите
sea go pogodi:salut:

Insomniac

Evil Macedonian
Член од
27 мај 2007
Мислења
1.799
Поени од реакции
28
Kizo The Madman напиша:
sea go pogodi:salut:
Југославија опстојуваше од Амерички кредити, кои ние и до ден денешен ги плаќаме. арно шо се растури, ич не ми е жал

Член од
2 јуни 2007
Мислења
5.704
Поени од реакции
3.266
i na mene ne mi e zal aj so nie otplakame pa i tie po nas ke otplakat a so e glupo koga ke cujam nekoj so aber nema od sfrj kako ja velicha mladi ima mn takvi

Insomniac

Evil Macedonian
Член од
27 мај 2007
Мислења
1.799
Поени од реакции
28
Kizo The Madman напиша:
i na mene ne mi e zal aj so nie otplakame pa i tie po nas ke otplakat a so e glupo koga ke cujam nekoj so aber nema od sfrj kako ja velicha mladi ima mn takvi
јас живеев 13 години во СФРЈ, не сум некој познавач на приликите ама знам дека нон стоп имаше криза за млеко за масло се чекаше за црн леб.....

Член од
2 јуни 2007
Мислења
5.704
Поени од реакции
3.266
ja od kazuvanje i na dvete str. baska i dedovcite gu naebale malce u sfrj
a i bez toa mak pak si bea kloshari u sporedba so drugite najniski plati kaj nas bosna imale pogolemi

Член од
17 јули 2006
Мислења
3.114
Поени од реакции
22
pred se jugoslavija bese vestacka tvorba.sozdadena pod vlijanie od togas golemite sili.prvo kralstvo SHS , pa potoa JUGOSLAVIJA. znaci dominantna uloga imale slovencite hrvatite i srbite. vo posle voenata jugoslavija komunisticka nebese bas mnogu promeneto, iako nosese naziv bratski republiki so sloganot BRATSVO I EDINSTVO. kako i da e najmnogu od toa profitiraa Albancite koj podocna stanaa albanci . slovencite znaeme kakva uloga imaja so edvard kardelj celata industrija se naogjase tokmu tamu.iako del od federacija vo slovenija tesko i togas bese da se naselis .sto kaj nas mnogu lesno mozese .hrvatska mnogu slicno nivnata poznata magistrala riviera tokmu ja izgradija site republiki sto deneska si uzivaa golem blagodet.najgolemi gubitnice srbite so ogled deka im nametnaja dve avtonomi a znaeme sto znaci dobivanje na avtonomen status. so ustavot od 1974 tokmu toa bese presudno za dobivanje na toj famozen kredit. sto se odnesuva do nas nie zaslepeni od osloboduvanje negledajci ponataka ednostavno zadovolni so toa sto imame kakvo takvo nie bevme i te kako zadovlni so toa sto nise ponudi od prirodnata granica na makedonija da go dobieme samo vardarskiot del.stoe dosta diskutabilno.nemozam da zamislam vo slobodna makedonija da se sozdade nov egzodus sega kulturen ili gasterbajterski kako sakate narecitego da emigriraa nad 200000 iljadi makedonci za mnogu kratok period od 1955 do1965 godina, sto prodolzuva i do den denesen kontinuirano iseluvanje od rodnite ognista .nesoglasuvanje i togas imalo, samo dosta prikrieni krieni od javnosta i so zaplasuvanja na udba kos i sl .samo eden podatok covek lezi dve godini zatvor na goli otok samo zaradi toa sto se vencal vo crkva.ili da kazete nekoj vic za tito istoto ve ceka. migracija selo grad sto dovede do totalen raspad na selskata sredina unistivanje na seloto.mnogu komicni i paradoksalni potezi na komunistickite seljancinja vo toa vreme.za razlika od ljubljana dens so 350000 iljadi ziteli skopje denes e so 700000 iljadi ziteli so tatalno los urabanisticki plan.ako pocneme so vojnite hronoloski tokmu od najbogatite slovencite toa bese najprvo od niv zapocnato pa kako domino efekt se prosiri na cela teritorija na togasna jugoslavija.vojna od sekakov karakter najpovece od etnicko cistenje .dokaz samo cisti nacii mozat da opstojat kako drzavi .ednostavno sekoj na svoeto saka da si bide svoj gospodar.samo kako podatok togasna jugoslavoja pretendirase da bide clenka na togasna eezili denesna evropska unija. koja bugarija koja romanija polska ili cehoslovacka,:)vo sekoj pogled dalku pred niv.

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
insomniac напиша:
јас живеев 13 години во СФРЈ, не сум некој познавач на приликите ама знам дека нон стоп имаше криза за млеко за масло се чекаше за црн леб.....
Точно! И бонови за бензин, и празни рафтови по продавниците, па парадоксална ситуација да имаш пари, да немаш што да купиш, па тркни догај циганите преку граница, чекаш кола која си ја платил едно година дена...Насекаде те нарекуваат македонче и се подбиваат со тебе (филмови од тоа време гледајте) и тоа...
Она што е вештачко не трае. Народот вели: На сила убавина не бидува. Тоа што се случи беше само логичка последица.

Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
Zhalno e shto i pored vaka so fakti izneseno zloto na edna Jugoslavija kako eksperiment za vladeenje i nishto drugo, mladite (a bogami i postarite) ushte ziveat so taa ideologija...

Majka Srbija, Yuglosovensko zname za avatar, Patot kon Eu vodi niz Srbija, Favoriziranje na Srpski pesni pred Makedonskite, i da ne pocnam da nabrojuvam povekje deka kje popizdam i kje pocnam da pcujam pa kje me baniraat...

Ignorance is a bliss...

Ova gore navedenovo, dovede do 2001va...

Ne beshe 2001va borba za prava, ne beshe 2001va borba za religija, ne beshe ni borba za teritorijalna podelba. Beshe istoto shto go praveshe i Jugoslavija, Borba za vlast!!!

Divide and Conquer...

Koj razbra, razbra, koj ne....

Член од
17 јули 2006
Мислења
3.114
Поени од реакции
22
rymz напиша:
Zhalno e shto i pored vaka so fakti izneseno zloto na edna Jugoslavija kako eksperiment za vladeenje i nishto drugo, mladite (a bogami i postarite) ushte ziveat so taa ideologija...

Majka Srbija, Yuglosovensko zname za avatar, Patot kon Eu vodi niz Srbija, Favoriziranje na Srpski pesni pred Makedonskite, i da ne pocnam da nabrojuvam povekje deka kje popizdam i kje pocnam da pcujam pa kje me baniraat...

Ignorance is a bliss...

Ova gore navedenovo, dovede do 2001va...

Ne beshe 2001va borba za prava, ne beshe 2001va borba za religija, ne beshe ni borba za teritorijalna podelba. Beshe istoto shto go praveshe i Jugoslavija, Borba za vlast!!!

Divide and Conquer...

Koj razbra, razbra, koj ne....
borba za vlast? ti siguren si sto zboruvas? kako mislis vlast ajde dokazi na koj nacin 2001 bese borba za vlast ? kakva vlast? jas iskreno nemozam da razberem ili nesto nee vo red so mene?

Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
fanatic напиша:
borba za vlast? ti siguren si sto zboruvas? kako mislis vlast ajde dokazi na koj nacin 2001 bese borba za vlast ? kakva vlast? jas iskreno nemozam da razberem ili nesto nee vo red so mene?
Prashaj tvoi drugari ili bilo koj drug koj vojuval, dali makedonskite vojnici imale dozvola za pukanje vo arachinovo? Od kade odednash tolku oruzje vo tolkav razmer vo Makedonija? Ok, imalo beretki, Cezetki, Hekleri, ama...tolku mnogu kalashnikovi? Albancite tolku oruzje po podrumi kriele? Shto stvarno se sluci vo Vejce? Ozboruvanja za predavstvo? Dali samo ozboruvanja? Shto praveshe SDS vo toa vreme?

Zashto OVK ne stana policitka partija vo Kosovo? Tie ne se borea za albanskiot narod? Prosto, nemaa politicka programa...toa go prepushtija na lugjeto kompetentni za taa rabota.

Zashto ONA morashe da stane politicka partija? Demek drugite albanski partii rabote protiv dobroto na narodot? Zashto eminentni iminja isceznaa posle vojnata? 2 Makedonci se vo Hag, 5ca albanci od ONA bea likvidirani javno. Poradi kakvi pricini? Shto znaat tie lugje?

Gi pamtish li sluckite vo Gostivar, i gospodinot Rufi Osmani? Znaes shto mu se desi na nego, i koj go toa napravi? Doticniot srbin, go zatvori v'zandana, i sinot mu go likvidirashe...

Kajgana Shop

На врв Bottom