Антички македонски јазик

Член од
26 јануари 2008
Мислења
86
Поени од реакции
4
Ќе може ли некој да ја објасни етимологијата на зборот Армагедон????
Бидејќи наидов на некои интересни податоци,ме интересира вашето објаснување.
.... kratko objasnenie... vo vlashkiot jazik ARMA... znaci VOJSKA... se iznamaci barajki daleku.... a tolku blisku mozeshe da go najdesh odgovorot... a HAR... vo vlashkiot jazik.... e DUSHMAN.... onoj koj ja zema dushata... verojatno zaradi tezata deka vlashkiot e kombinacija od limba tracianjlor tracanskiot i neolatina lingva.... novo latinskiot jazik... slobodno pobaraj objasnenie i za drugi zborovi... i ne velam deka nemaat osnova i vo makedonskiot jazik.... ta zborovite si se domiciliraat... eve ti sega aktuelno e koristenje na zborot MULTI na vlashki MNOGU... multi etnicki... multi kultura... a FRIC... na vlashki STRAV.... UZAS...
 

theMac3donian

Мак3донецот
Член од
5 февруари 2007
Мислења
3.690
Поени од реакции
259
Хммм

Незнам јас влашки но АРМА е исто што и АРМИЈА(Војска) т.е. Army.
Хар ми личи на Harm т.е. „Нанесување на ШТЕТА“ на Англиски.
Мулти - сите знаеме за мулти
Фриц ми личи на Fright or Frightened - Уплашен...

Мислам дека корените се во латинскиот, а не во влашкиот, бидејки едниот е пред другиот.

(Ова е само мое мислење и не е по некоја научна основа)
 
Член од
4 февруари 2007
Мислења
1.093
Поени од реакции
163
Luge navistina znaci Aleksandar Makedonski e etnicki Makedonec,a to navistina mnogu me raduva posto Grcite sakat da prisvojuvat mnogu raboti od Makedonija,narekuvajki ne nas Slavo Makedonci.Eve videte sto najdov na internet vo vrska so drevniot Makedonski jazik:

The authors were having an interview yesterday on the private TV Channel 5 in Republic of Macedonia and I decided to investigate and test their theory as a native speaker of Macedonian language. I took a Ptolemaic Demotic text from schillerinstitute.org and I applied their deciphering rules on a word that is Demotic parallel to the name Ptolemy in Egyptian hieroglyphs.
I got a translation (ZeCeNeIBeBog₳??? or in Cyrilic:ЗеЦеНеИБоБог????) (the unknown ???? are 4 lines that are not included as letters in the rules, but by the rules after the three straigt lines that mean God there comes some specific discription of the God even as symbolized hieroglyphs). The most intriguing thing is that ЗеЦеНеИБeБог is very close to СеЦеНет И ПоБог ???? that is translated in English as all respected (praised) and (next to, by, following, preposition for comparative -er) God ????(unknown name)). The text from the schillerinstitute.org is not included or connected with the study, I found it on a Google Image search, but by Boševski & Tentov rules it gives translation in Macedonian language to my big surprise. Maybe their theory should not be dissmissed so lightly. It is getting publicity in scientific conferences and it worked on a random Demotic text, again I will say on my big surprise.

Site nie znaeme kakvo poteklo imat Turcite:Nivnoto poteklo e od Mongolija,pa potoa dosle na denesnata teritorija na Turcija.A vo vrska so nas,Grcite samo si prisvojuvaat delovi od nasata istorija vo nivna.
 

Harry Potter

Imperius
Член од
14 септември 2005
Мислења
2.546
Поени од реакции
1.539
овие ги иам најдено уше од порано на интернет, незнам колку се точни:

[FONT=&quot]Axij - God of the rivers [/FONT][FONT=&quot]
Daron - God of the medicine
Prinofor - God of the pleasure and vine
Dejpater - The Main God and God of the sky
Giga - Goddess of the protection
Kandaon & Karan - Gods of the wars
Ma - The Mother Goddess
Vedy - God of the water
Zejrena - Goddess of the love and beauty[/FONT]
 

theMac3donian

Мак3донецот
Член од
5 февруари 2007
Мислења
3.690
Поени од реакции
259
Јас па добив



Еве ја сликата, а според неа Јас добив...

НаЦеНуИБоБогаЅеИВе
т.е. НаЦеНу И БоБога Ѕе И Ве (според предходниот пост и според мене)

Првиот дел е објаснет во првиот пост а
„Ѕе“ = Врховен бог (ака Зевз)
„Ве“ = богот на градителите или столарите,копаничари, да кажеме занаетчии.


ЗАБЕЛЕШКА
Се е од Трудот на Бошевски и Тентов и навистина може лесно да се преведува... ова е првото мое дешифрирање.
 

theMac3donian

Мак3донецот
Член од
5 февруари 2007
Мислења
3.690
Поени од реакции
259
Многу голема грешка сум направил...
„Ѕе“ треба да е богот „Џо“, Тентов и Бошевски не даваат објаснување за неговото значење.
 

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
878
Сите историски „вистини“ почнуваат од „погрчувањето“ на венетските „глоси“ (а и самиот овој збор носи венетски корени „глас“), па преку присвојување на древномакедонскиот епос, систематизиран или оформен во двете ремек дела „илијада“ и „Одисеј“, кои почнуваат со древномакедонските богови Ѕеус (Зевс). Ова се претполага, бидејќи Римјаните олимпискиот бог Ѕеус го имаат прекрстено во Аполон, и завршуваа со своите преостанати единаесет други олимписки богови. Ниеден од нив не отсуствуваше од настаните на Троја и Хелиј, односно од Тројанската војна. Тука беше и Посејдон (поседуваш на морското дно), Атина (божицата на Антите), Афродита (мајката на Енеј – водачот на Енетите – Хенетите – Венетите), Аполо и Артемида, познатите близнаци на Ѕеус со Лето (а неговиот етимолошки корен е „пол“, што може да значи една половина од близнаците). Така е запишано во подредената митологија на древните Македонци од Хесиод, не помал учесник во основањето на „древногрчкиот“ литературен јазик. Тој беше ангажиран од атинскиот тиранин Пизистрат во 6-от век п.н.е., со цел да направи се што може да се направи, односно да изопачи, да прилагоди, да присвои, обојувајќи ги древномакедонските глоси со завршетоците „-ос, -ас, -ис, -ес“. Меѓутоа, коренот на тие глоси не можеше да се искорени, бидејќи беше длабок.

Нивната основа, пак, неможеше да биде преведена на хеленски, зошто во јазикот на древните Грци, во нивниот ограничен број на зборови со кои комуницираа, такви корени не постоеја. По шест-седумстотини години заеднички живот на древните Грци со Феникијците и Венетите, прататковците на древните Македонци, нивниот јазик стана јазик и на Хелените. Тука треба да ја бараме причината зошто современите Грци во нивните сетрани лексикони, како што е оној составен од Спирос Циунис, под наслов, „Голем збиен лексикон на грчкиот јазик“, од четиринаесете лингвистички содржини што треба да ги има еден јазик, како на пример, правописна, синонимна, паратетична, еднокорена, содржинска, идиоматска, спротиставена, мисловна, метафорична, потоа граматичките правила, главните имиња и толкувањата отсуствува етимолошката содржина. Зошто?

Затоа што одговорот на авторот на новогрчкиот лексикон ќе требаше да гласи: најмалку 50% од фондот на древниот јазик е позајмен од фенискискиот, односно од венетскиот, што значи од древномакедонскиот, бидејќи основа на древногрчкиот јазик почива од древномакедонската митологија и епос („Илијада“ и „Одисеј“).Еве неколку примери: „глоса“ значи јазик, збор и орган за зборување во усната јама, а етимолошкиот корен е од древномакедонскиот „глас“, „глаголите“; именката Theos е само транскрипција на древномакедонскиот збор Ѕеус, каде што основата и коренот заедно го толкуваат процесот на небеските тела што го наѕираме со голо око. Значи, Ѕеус не е ништо друго туку ѕвезда. Грчката именка одос во предвод на македонски литератутрен јазик значи улица. Оваа „грчка“ именка потекнува од глаголот одево, а на македонски звучи одам. Авторот на споменатиот лексикон , на местото на етимологијата требало да објасни дека оваа именка и овој глагол немаат грчки корен затоа што е позајмен од древномакедонскиот јазик на кои беа напишани „Илијада“, „Одисеј“ и целата „старогрчка“ митологија, врз чија основа беше конструиран древногрчкиот литературен јазик. Тој, пак, целосно е прифатен и поместен во новогрчкиот литературен јазик, во кој влегува народниот и пуристичкиот, како и т.н. атички дијалект.
 
Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.584
Славјански напиша:
Кога велиме Венетите=Пелазгите се прото словени тогаш термниот словен го користиш од денешна гледна точка. ... Македонците не дојдоа неписмени. Некој пред нив од истото племе бил на Балканот и формирал населби, писменост, верувања итн.
Поставеноста на проблемот за јазикот и етногенезата на Македонците со текот на времето станува се помалку сложена. Во најгруби црти:

1. Немало голема словенска преселба, веќе се’ што знаеме оди во таа насока и кон тој заклучок, останува само да се испеглаат детаљите.

2. Античките извори ни кажуваат дека Македонците и Хелените се две посебни етнички групи, кои зборувале различни јазици, неразбирливи меѓу себе.

3. Единствениот заклучок тогаш е дека античките Македонци се словено-говоречки народ (во денешен смисол на зборот!) и дека натписите кои се најдени во Македонија на грчки јазик -- или се напишани од Грци или се напишани од Македонци на јазик кој сепак не бил јазикот на Македонците.

Фактот што Македонците напишале многу малку, речиси ништо на нашиот македонски јазик, е потполно во рамките на традициите на мнозинството Европски народи дека пишувањето не е неопходно. Галите - кои за времето на Гај Јулие Цезар биле многу политички и технички напредни, сметале дека пишувањето е бесмислено.

Слично било и во Индија, каде што до ден денес ниедна друга цивилизација не произвела повеќе литература но таа почнала да биде запишувана само пред ~15 векови.

Ако некој мисли дека има потреба од додатни истражувања за антиката, можеби, но мислам дека и не мора (иако многу убаво би било да има).

Но она што МОРА да го направиме е да ги преведема на англиски мноштвото словенски автори, и да го претставиме целиот тој доказен материјал на куп -- преку што дефинитивно ќе се промени Европското поимање на историјата. Грчката лага мора да падне, колку и да е денес политички установена и употреблива. Значи потребни се преводи на дела кои што укажуваат и докажуваат дека немало никаква словенска преселба, тие постојат, но не на англиски, или мнооооогу малку на англиски!
 

Славјански

Антички Словен
Член од
2 мај 2008
Мислења
5.644
Поени од реакции
1.346
Интересно беше излагањето на професорот Аристотел кое го следев кај Јанко во емисија, доста опширно излагање.

Тие на каменот од Розета го нашле зборчето ВЕНИ, кое означува раѓање, стварање.

Тогаш лесно може да дојдеме до генериката на зборот Словени и Венети.
СлоВЕНИ - творци на словото, на азбуката.

ВЕНЕти - Творци.
 
Член од
24 јуни 2008
Мислења
16
Поени од реакции
1
Има ли историчар, лингвист, археолог, класичен филолог и сл. на темава ?!
 
Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.584
Dobrodojde.

Ima istorichari i lingvisti. Kazhi shto te interesira + vidi ja prethodnata stranichka.
 
Член од
24 јуни 2008
Мислења
16
Поени од реакции
1
Ако има лингвисти барам да направат анализа на "зборообразувањето" од претходните постови на оваа тема !
Фала однапред.
:coffee:
 
Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.584
Ако има лингвисти барам да направат анализа на "зборообразувањето" од претходните постови на оваа тема !
Фала однапред.:coffee:
Iskreno, ne razbiram shto prashuvash (mozhebi nekoj drug te razbral?). Prashaj pokonkretno koi zborovi vo koi postovi, citiraj nekoi.

Opshto etimologijata na zborovite shto ja pravime na temava i na ostanatite temi se preku sanskritskiot jazik vo koj zasega znaeme za nad 6000 istovetni zborovi so nashite (verojatno se mnogu povekje), i preku takva analiza nema utka. Dodeka vo grchkiot jazik nad 40% od zborovite se so nepoznata etimologija (a Grcite se falat tie bile nikulecot na civilizacijata?!).

Eva kratok voved od temata za Sanskritski jazik:

http://forum.kajgana.com/showthread.php?t=23898



.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom