Антички Македонски јазик / модерен Македонски јазик

chef_cook

._perlous
Член од
25 октомври 2011
Мислења
4.122
Поени од реакции
12.420
Одлична тема,многу често имам размислувано на оваа тема.
Само воведот е на латинично писмо напишан,одбегнувам да читам македонски напишан на латиница!
 
Член од
29 јуни 2014
Мислења
13.109
Поени од реакции
16.800
ова е роботски англиски, дали да ти верувам тебе што постираш роботски англиски видеа праени од некој индиец или на Ниче Македон кој напиша толку книги за нас македонците?
 
Член од
26 јануари 2009
Мислења
9.305
Поени од реакции
12.426
ова е роботски англиски, дали да ти верувам тебе што постираш роботски англиски видеа праени од некој индиец или на Ниче Македон кој напиша толку книги за нас македонците?

Археолошки пронајдок е ова од 4 ти век од пред наша ера

1617792959888.png
 
Член од
23 ноември 2011
Мислења
1.215
Поени од реакции
2.580
Баба ми кога гледаше порано мексички серии се радуваше дека сме биле близок народ со нив зошто они викале „ноче“ за ноќ :LOL:. Ме потсети темава на неа, бог да ја прости.
Прекрасни се за читање дискусии на вакви теми, како и гледање на интервјуа со Тентов. Каран идело од карање (македонско или српско? :) ) и контра реплика дека било од кара на турски, антички македонски крал од цирка 1000 години пред наша ера се именувал по турски збор кога Турци можда постоеле во степи во Монголија само.
Од вакви именувања, иако не е од антика мене ми е омилено за Охрид, дека Самоил проаѓал поред рид на тоа место и си рекол “Ох, рид...“. Без зезање ова туристички водич во Охрид им го има кажувано на странци. :unsure:
Еве во моментов ми текна и едно на мене да смислам, Карпош - црн (од кара) и поштен. :)
 
Член од
12 јуни 2018
Мислења
186
Поени од реакции
206

Археолошки пронајдок е ова од 4 ти век од пред наша ера

Прегледај го приврзокот 291157
Братко нема потреба да се објаснуваш. Како и за многу други работи овој народ повеќе сака да верува отколку да се едуцира.
Едноставно сакаат да си веруваат дека ете античкиот македонски бил некаков словенски јазик и близок до модерниот македонски хаха.
Такви не можат да разберат дека одредена сличност во зборовите и антропонимите доаѓа од фактот што и словенските и грчките јазици произлегуваат од пра индо-европскиот јазик.
 
Член од
29 јуни 2014
Мислења
13.109
Поени од реакции
16.800
Братко нема потреба да се објаснуваш. Како и за многу други работи овој народ повеќе сака да верува отколку да се едуцира.
Едноставно сакаат да си веруваат дека ете античкиот македонски бил некаков словенски јазик и близок до модерниот македонски хаха.
Такви не можат да разберат дека одредена сличност во зборовите и антропонимите доаѓа од фактот што и словенските и грчките јазици произлегуваат од пра индо-европскиот јазик.
вие бугарите само ќе љубоморите како и секогаш... Како викаат, позади добриот коњ прашина се крева.
 
Член од
12 јуни 2018
Мислења
186
Поени од реакции
206
Некои можеби ќе се разочарат но ниту името Охрид нема словенска основа или потекло.
Иако нема конечен суд за потеклото на името сепак има некои индиции.

Имено античкото име на градот е Лихнида а во раното средновековие бил Ахрида.
Општо познато е дека кај словенските јазици дошло до редукција а > о. Па така Ахрида станала Охрид. Или на пример античкото име на Неготино, Антигоне. Во пра словенскиот дошло до појава во која слоговите по правило завршувале со самогласка. Па така Ан-ти-го-не поради првиот слог 'ан' бил несвојствен за изговор. Па така во говорот на Словените Антигоне се претворил во Не-го-ти-на, со изговор на слоговите од назад кон напред. А потоа со финалната промена а > о се дошло и до конечното име Неготино.

Но како се дошло од Лихнида до Ахрида?
Имено во делот 'хнида' очигледна е промената од 'н' во 'р'. Таква промена се случила во албанскиот јазик каде дијалектот на Тоските се одликува со гласот 'р' а тој на гегите со 'н'. Па така Арбен кај Гегите е Арбер кај Тоските. Оваа промена според лингвистите се случила пред 6-от век.

Меѓутоа во тој случај името би требало да биде Лихрида а на Ахрида.

Ова може да се објасни со влијанието на еден друг јазик, тој на власите Ароманци. Општо познато е дека за разлика од сродниот романски јазик, ароманскиот се служи со артикулација на зборовите при што многу зборови во ароманскиот јазик започнуваат со 'а'!

Па така голема е веројатноста дека во образувањето на името Ахрида учествувале некои јужно албански-влашки групи.
 
Член од
15 јануари 2008
Мислења
4.201
Поени од реакции
9.016
Potekloto na imeto Karan doagja od Kara, toj sto kara, toj sto vodi, Vodac, kral. Isto i imeto Kruna!
Постојат такви записи ама во далматинскиот дел, за нашите краишта се преферира друго толкување. Конкретно за овој збор неодамна читав..
 

argenthessis

Highflyer
Член од
9 јуни 2011
Мислења
1.184
Поени од реакции
1.496
Автоматски споено мислење:

кошо рече бацко мариовец Ѓорѓија (Џорџ) Атанасоски, од славно мариово, само сонцето е постаро од маќедоња :pos:
 
Член од
30 март 2021
Мислења
66
Поени од реакции
50
Некои можеби ќе се разочарат но ниту името Охрид нема словенска основа или потекло.
Иако нема конечен суд за потеклото на името сепак има некои индиции.

Имено античкото име на градот е Лихнида а во раното средновековие бил Ахрида.
Општо познато е дека кај словенските јазици дошло до редукција а > о. Па така Ахрида станала Охрид. Или на пример античкото име на Неготино, Антигоне. Во пра словенскиот дошло до појава во која слоговите по правило завршувале со самогласка. Па така Ан-ти-го-не поради првиот слог 'ан' бил несвојствен за изговор. Па така во говорот на Словените Антигоне се претворил во Не-го-ти-на, со изговор на слоговите од назад кон напред. А потоа со финалната промена а > о се дошло и до конечното име Неготино.

Но како се дошло од Лихнида до Ахрида?
Имено во делот 'хнида' очигледна е промената од 'н' во 'р'. Таква промена се случила во албанскиот јазик каде дијалектот на Тоските се одликува со гласот 'р' а тој на гегите со 'н'. Па така Арбен кај Гегите е Арбер кај Тоските. Оваа промена според лингвистите се случила пред 6-от век.

Меѓутоа во тој случај името би требало да биде Лихрида а на Ахрида.

Ова може да се објасни со влијанието на еден друг јазик, тој на власите Ароманци. Општо познато е дека за разлика од сродниот романски јазик, ароманскиот се служи со артикулација на зборовите при што многу зборови во ароманскиот јазик започнуваат со 'а'!

Па така голема е веројатноста дека во образувањето на името Ахрида учествувале некои јужно албански-влашки групи.
Da tocno e , no koe e bilo imeto na ohrid pred lihnidos ? Imeto na ohrid bilo Dyassarites od ilirsko poteklo. Kako sto znaeme antickite makedonci, ilirite (ne albancite) i trakite se bile narodi koi zboruvale ist ili slicen jazik.
Taka da Dyassaerites =dy assaeri te do essero, do ezero. I e totalno makedonski/ilirski toponim.
Bidejki zboruvame za gradovite mnogu interesno e da se vidat i toponimite na drugi anticki gradovi vo Makedonija.

STYBERRA
Imeto na gradot proizleguva od proto indoevropejskiot koren Stebh, no e isto slicno na staroslovenskiot zbor STOBORY sto znaci STOLB.

STOBI
Imeto na ovoj grad isto proizleguva od staroslovenskiot zbor STOBORY , i moze da se kaze deka e edna razlicna varijanta so ist koren.
Stobi = stoub, stolb

ASTIBO
Kako moze da videte i oboj grad go ima istitot koren STIB , sto izgleda znacenieto e isto na stolb. Denes go imame imeto kazi reci nepromeneto STIP!

Ovie tri gradovi sto se naogjaat na tri razlicni mesta vo makedonia go imaat istiot koren no izgleda izgovoren na poinakov dialekt kako sto izgovarame i denes. Primer raka, ruka r'ka
Taka da imame Styb, stob i stib.

BYLAZORA
Gradot bilazora se naogja blizu denesniot veles.
Znacenјeto na ova ime e ocigledno.
BELA ZORA, no isto moze da bide i blesor ili bles, blesok. Pa isto kako styberra i astibo koe imat ist koren izgovaran razlicno.
Bylazora = bylas sto moze da znaci bles. I taka denes go imame imeto Beles ili Veles

SKUPI
Drug anticki grad na pajoncite koe se bile makedonsko pleme koe zboruvalo ist ili slicen jazik na makedoncite.
Skupi znaci skup ili s kup, znaci grad kade sto se sobirale lugje vo edno mesto.
Primer za ova imame koga izgovarame na prime Vkup, vkupno.
Drug primer e zborot za sobranie na srpski odnosno Skupstina (mesto kade se sobirat lugje) ! Denes go imame imeto malce promeneto vo SKOPJE, SKOPIE

EGHALON (struga)
Gradot struga se imenuval taka i spored istoricarite e grckiot zbor na jagula.
No isto ovoj zbor e slicen na denesniot makedonsko zbor JAGULA. Na drugi slovenski jazici e Jegula.
Znaci Eghalon = egalo , egula, jegula, jagula
Denes gradot e celosno promenet i se vika STRUGA
Автоматски споено мислење:

Одлична тема,многу често имам размислувано на оваа тема.
Само воведот е на латинично писмо напишан,одбегнувам да читам македонски напишан на латиница!
Polesno mi è da pisam na latinski, toa ne znaci deka ne go pocituvam pismoto! No poradi drugi pricini, taka da pisi sto ti padne na um vo vrska so jazikot, so etimologiite itn
Автоматски споено мислење:

Ova sto e bilo pronajdeno vo Pella, se smeta za vtor jazik koi go zboruvale antickite Makedonci a ne majcin jazik.
Znaci sakam da ve potsetam deka makedoncite bile narod koi ziveel daleku od moreto, a na primer na Halkidiki i na bregot sekogas imalo grci kako i denes! Pa normalno e deka se najdelo ova pismo tamu , bidejki bilo na "granica" moze da se kaze so grcite! Anticka makedonija bila od Pella, Solun do Heraklea, toa pred da se obedinat site makedonski pleminja vklucuvajki gi i paeonite.
Screenshot_20210407-150808_Chrome.jpg
Ova e karta na anticka makedonija, moze da gi videte grcite na halkidiki.

A ovaa e etnicka karta na makedonia vo 1897 god. Pa taka moze da videte deka grcite se na isto mesto vo halkidiki i do moreto! Screenshot_20210407-151126_Chrome.jpg
Автоматски споено мислење:

После ова прочитаново сметам дека син ми (2 год) е антички македонец, бидејќи често вика аддеее и дуа! Јас за жал не сум, бидејќи имам албански,херцеговски и други корени така да денес ќе одам и ќе му купам штит, копје и античка облека и ќе го пуштам во градинка да се бори против персијците (сигурно има нивни наследници овде)!
Znaci ovie zborovi kako addee i dua (so znacenje ajde i dva) ne sum gi izmislil sigurno jas. Ovie se nekoi od zborovite pronajdeni od Hesychius, Suda, amerias i drugi!
 
Последно уредено:
Член од
26 јануари 2009
Мислења
9.305
Поени од реакции
12.426
Ova sto e bilo pronajdeno vo Pella, se smeta za vtor jazik koi go zboruvale antickite Makedonci a ne majcin jazik.
Znaci sakam da ve potsetam deka makedoncite bile narod koi ziveel daleku od moreto, a na primer na Halkidiki i na bregot sekogas imalo grci kako i denes! Pa normalno e deka se najdelo ova pismo tamu , bidejki bilo na "granica" moze da se kaze so grcite! Anticka makedonija bila od Pella, Solun do Heraklea, toa pred da se obedinat site makedonski pleminja vklucuvajki gi i paeonite.
Прегледај го приврзокот 291169
Ova e karta na anticka makedonija, moze da gi videte grcite na halkidiki.

A ovaa e etnicka karta na makedonia vo 1897 god. Pa taka moze da videte deka grcite se na isto mesto vo halkidiki i do moreto!Прегледај го приврзокот 291172
Автоматски споено мислење:
Ахам, а првиот јазик го кријат Грците веројатно? Иначе натписов не е единствен, пронајдени се вкупно 4 такви натписи на дорски дијалект. Овој дијалект бил зборуван во Македонија до некаде 4 ти век пред наша ера.

It is widely accepted that Doric originated in the mountains of Epirus in northwestern Greece, the original seat of the Dorians. It was expanded to all other regions during the Dorian invasion (c. 1150 BC) and the colonisations that followed. The presence of a Doric state (Doris) in central Greece, north of the Gulf of Corinth, led to the theory that Doric had originated in northwest Greece or maybe beyond in the Balkans.

После 4 ти век се верува дека овој дијалект бил потиснат од Коине, веројатно тоа го утврдиле според записите кои ги наоѓале од подоцнежниот период.

Е сега, ако ова не е македонски, тогаш кој е според тебе македонски? Некои археолошки пронајдоци кои ќе потврдат дека антички македонски е словенски јазик? Баш како твоите толкувања на зборовите.
 
Член од
30 март 2021
Мислења
66
Поени од реакции
50
Znaci ke povtoram, Dorskiot dialekt e bil eden vtor jazik koj se zboruval .
The katadesmos of Pella , a text greek Doric found in Pella in 1986 , dated between the IV and III centuries BC , it was taken as evidence that the Macedonians spoke the Doric dialect at that time. Others, however, argue that Doric may have been a second language or a second dialect spoken in Macedonia.

Znaci nema fakti so koj moze da se dokaze deka toj bil antickiot makedonski jazik!
Naucnicite se podeleni, ima samo tezi i toa ostanuva , nisto ne e dokazano !

The ancient Macedonian is the extinct language of the ancient Macedonians . It was spoken mainly in the inland regions of Macedonia , far from the coast, during the first millennium BC , resisting until the first centuries AD This language is not well known, it is not known whether it is an Indo-European language not belonging to any subfamily, such as the Greek, or if it were akin to the latter.

Ako e bil dorskiot dialekt anticki makedonski jazik, togas ne bi kazuvale deka toj jazik e isceznet! I deka e mozno da bil poseben jazik razlicen od grckiot!

Knowledge of this language is very limited because no text has survived that is indisputably written in ancient Macedonian, however a number of words have been reconstructed from ancient sources, coins and the lexicon of Hesychius of Alexandria , dating back to the 5th century , which amounts to about 700 words and proper names. Many of these can be traced back to ancient Greek, but some are not easily reconciled with classical Greek phonology.

Ako e bil dorskiot dialekt anticki makedonski,
Ne bi kazuvale deka postojat samo 700 zborovi na anticki makedonski jazik!

Moze eden primer vo nasava Makedonia.
Posle nekoja si apokalipsa sto ke unisti sè, lugjeto ke pocnat odnovo! I po nekolku vekovi ke najdat nekoj tekst na albanski jazik a nikakov tekst na Makedonski vo tetovo, bidejki se sto bilo napisano isceznalo! i sto ke kazat spored tebe ? Deka makedoncite zboruvale albanski bidejki vo tetovo bil pronajden albanski tekst?

Kako i da e na ovaa tema diskutirame za slicnosta na pronajdenite zborovi so denesniot makedonski jazik i za toponimite na antickite Makedonci, trakijci, iliri i zasto da ne Pelazgi!
 
Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom