Анте Готовина и Младен Маркач ослободени-Хрватска на нозе!

Член од
19 септември 2009
Мислења
5.081
Поени од реакции
4.932
Избега затоа што така им наредија нивните водачи кои си шибаа автоголови цело време од 91 до 95 година....
Како можеш некого да протераш кога си на 30-40 и повеќе километри од него ? Како избегличките колони се формирани уште на 4-5 Август,а линијата на фронтот е едвај пробиена во тоа време и ниту едно позначајно населено место не е завземено ? Зашто скоро и да не постојат воопшто сведоштва за од куќи насилно исфрлени и депортирани Срби ? 150 000 народ наводно протеран и истеран,а скоро никој не е насилно исфрлен или депортиран ?
Дури и тезите за прекумерно и неселективно гранатирање и така заплашување на народот се огромна глупост - доволно е само да ги видиш селата и градовите кои се преку 90% неоштетени,а гранатитрани се претежно воени и други стратешки објекти.
Има еден куп документи кои потврдуваат дека постоела планирана евакуација на целото цивилно население.Да беа колоните принудно направени од хрватска страна,зарем немаше хрватска војска да ги придружува и тера ?Еден таков конвој беше заглавен на кој му се дозволи и слободно да пројде низ деловите каде што е помирно.......Хрватска нив не ги протера,а богами не ни проба одреден период да ги повика да се вратат.....
Сепак и да правеле нешто за да се вратат, во тоа време (95-96) нема шанси да се врати било кој избеган србин.И ден денес голем дел од србите не сакаат да се вратат затоа што сеуште не можат да се помират дека постои Хрватска држава,а не пак тогаш.Многумина пак и си ја имаа мувата на капата.......не беа они баш најнежни кога ги протеруваа Хрватите од таму....

Дур трае акцијата кога наводно е случено протерувањето нема никакви воени злосторства ниту криминални дејствија.....дури и во книгава што ја стави овде.
Книгава што ја приложи ја разгледав и доволно беше да се прочитаат првите 3-4 страни да се види кое срање е,а и потврда на сите хрватски тези (србите не се протерани, злосторствата се случуваат после акцијата,најчесто се постини и индивидуални чинови на одмазда....)

Прво почнува за злосторства да пишува тек од 9 август,1 ден од како Олујата и официјално е завршена,а книгата е насловена Злочини у Олуји........во стрт изворов чкрипи.
Второ добар дел од злосторствата се нејасно и многу општо дефинирани (на патот горат бројни куќи, извршени се грабежи....колку и дали стварно тоа се случило или рекла казала муабети не се знае.)........а тоа сигурно не е затоа што авторот сакал да скрати од материјалот бидејќи секаде каде што има целосни приказни ги опишува злосторствата до детал.
Трето и кога се случуваат сите тие дејствија многу ретко е веќе присутно цивилно население што укажува дека тие веќе се избегани.
Четврто повеќето се поситни случаи и инциденти (срушен споменик,по некоја потпалена и ограбена куќа....) поврзани со слаба контрола врз тој реон,а не со организирани криминални дејствија....посебно не од страна на властите.
Дошол Станко што му е протерана цела фамилија,убиени роднините,земал канта бензин одма чим дошол назад и на комшијата што му го убил братот му ја запалил куќата (која секако после некоја година со државни средства е обновена) на пример.

Доказ дека Готовина е крив за нешто (за Маркач не можам да ставам рака во оган дека не е крив.......али ако е,а е ослободен тоа е грешка на обвинителството во Хаг кое сакајќи да им ги намали шансите за одбрана на генералите им ги спои судењета во едно,али на крај си се заебааа) нема.
Он не е одговорен за воспостваување контрола врз завземените подрачја (единствена,но и ОГРОМНА грешка на Хрватска што не се превземаа доволни мерки да се обезбеди тоа подрачје и да се пречат грабежите и палежите и некои од убиствата).....он ја води воената акција и одма продолжува во БиХ......
Во акциите што он ги раководи нема прекумерно и неселективно гранатирање,дру траат воените дејствија не се случуваат злосторства и цивилните жртви со обзир на обемот на акцијата се сведени на минимум.
Дали ти веруваш во ова што го пишуваш? Несакале да се вратат демек неможеле да се помират со постоењето на хрватска држава, многу нелогичности кај тебе, како и да е знаеме дека секогаш правдата ја пресудава победникот во војната така да победивте на кој начин не е важно, и затоа се и ослбодени Хрватски генерали кои како што велиш ти се заебало обвинителството, а во случајот со Шешељ обвинителството е заебано до 101 и назад па него ослободуваат!

Член од
14 август 2006
Мислења
45.352
Поени од реакции
84.574
Стејт департментот без порака до протераните Срби
Портпаролката на Стејт департментот Викторија Нуланд денес изјавила дека Соединетите Американски Држави веќе подолго од една деценија го поддржуваат процесот на помирување на Балканот и работата на Хашкиот трибунал, но одбила да им испрати директна порака на Србите избегани од Хрватска.
Нуланд на прес-брифингот, на прашањето на дописникот на Танјуг дали е задоволена правдата со пресудата во Хаг, со која генералите на хрватската војска Анте Готовина и Младен Маркач ослободени од вината, го повторила ставот од пред неколку дена кога кажала дека во САД се информирани за пресудата и дека ја почитуваат, како и дека ја поддржуваат работата на судот во Хаг.
Таа одбила да им упати посебна порака на Србите протерани од Хрватска, ниту да ја коментира фотографијата на хрватскиот фудбалер Дарио Манџукиќ, која ја покажал дописникот на Танјуг, на која тој со испружена десна рака, односно нацистички поздрав, на натпревар во Германија во саботата ги поздравил осудените генерали.
Нуланд кажала и дека Америка не била никако вклучена во процесот против хрватските генерали во Хаг.
Хашкиот трибунал во петокот во жалбената постапка правосилно ги ослободи од вината Готовина и Маркач, кои претходно беа осудени на 24, односно на 18 години затвор, поради злосторствата врз Србите за време и по акцијата на „Олуја“.
Ослободувачката пресуда беше дочекана со воодушевување во Хрватска, додека власта и јавноста во Србија остро ја осудија.

karan

бивш поет, плукач, вљубеник во слободата
Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.720
Carla Del Ponte: This is not justice, this is denial of a huge crime

‘I am shocked, very surprised and astonished because it is absolutely unbelievable what happened after ruling the sentence of 24 years in prison to general Ante Gotovina. Unbelievable. I cannot accept that. I sympathize in full with Serbian victims of the crime, a crime that we strongly proved with evidence and facts’, Carla Del Ponte, former chief prosecutor of the ICTY said for Blic.

‘During the first trial the judges recognized that there were proofs enough. I do not know on the basis of what this second decision was made. I saw that two judges had opposite opinions and I am expecting to read their opinion. I am really shocked because this is not justice’, Del Ponte says.

Q: How is it possible that in the same court, two trial chambers rule so different verdicts?

‘I have not read the explanation yet. I completely disagree with the new verdict and I do not know how possibly it could be accepted. Serbia Government and the Serbs cannot accept such verdict and I completely agree with their televised statements because it is clear that the crime has been committed. We shall see what is going to happen next, but surely this is not justice’.

Q: How do you view your experience and work of the Hague Tribunal after destruction of proofs concerning body organ trade in Kosovo and after this releasing verdict?

‘We made huge efforts to collect all pieces at one place and present numerous facts to the court. Destruction of the evidence and especially release of Gotovina bring the credibility of the Hague Tribunal in question. I am expecting verdict against Ramush Haradinaj to be made in fifteen days and there is danger that the same happens again. You know I am very disappointed’.

Q: Do you think that the prosecution you led have collected sufficient proofs that Gotovina and Markac are put in prison?

‘Yes, certainly. We proved the crime and the first verdict indicates that we did our job’.

Q: Is there anything else that can be done in this case?

‘This is a final verdict and there is nothing that can be done’.

Q: Do you think that it was politics, money for lobbying or something else that has influenced the verdict?

‘I do not know, but certainly such suspicion is justified’.

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.462
Поени од реакции
5.881
Србите нервозно , пошто нивните ги наполнија затворите заради воени злосторства.
Ова ќе се памти во историјата , за сторените злосторства на Балкан од нивна страна.
Најголеми во Европа по втората светска војна.

Со среќа нека ја носат титулата за милион години.

W

Werther

Гостин
Србите нервозно , пошто нивните ги наполнија затворите заради воени злосторства.
Ова ќе се памти во историјата , за сторените злосторства на Балкан од нивна страна.
Најголеми во Европа по втората светска војна.

Со среќа нека ја носат титулата за милион години.
Вие ќе ја носите титулата за убијци на деца,џихадисти уште долго време па никому ништо.

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.462
Поени од реакции
5.881
"Ако Ратко Младиќ , тој брутален кољач, тој несовесен , луд убиец , ако он не наредуваше за Сребреница , ние не ќе дозволевме да падне Крајина. Не би дале зелено светло на хрватите за операцијата Олуја“ - рече Галбрајт (првиот амбасадор на САД во Хрватска) во интервју за Неделник

Член од
15 јануари 2012
Мислења
652
Поени од реакции
192
Hrvati, ustanimo za Himnu Domovine!
http://youtu.be/tjqgLZ7fZY4

inace Hrvatska veke doakza deka e oravna drzava so toa sto go osudi Sanader na 10 godini iako e bivsi Premier, veruvam deka i zlodelata koi se napraveni od strana na poedinci, a ne od strana na cela HV i drzavnata vlast ke bidat kazneti otkako ke se pronajdat zlocincite

Член од
23 ноември 2011
Мислења
14.322
Поени од реакции
32.864
Случајно нешто на Јутуб се загледав и приметив дека Србите и Хрватите имаат исти мелодии со патриотски песни. Нешто Србијо мати, хрватите имаат Хрватско мати, хрватите имале еквивалент иста песна со мелодијата на „Марширала Краља Петра гарда.

И после некој ќе ми прави разлика меѓу овие два народа. За мене лично како македонец, србите и хрватите не ми се нешто различни, ист јазик, многу слични обичаи, полагаат право на речиси иста територија, (Босна, Херцег , Лика, Срем, Војводина и сл). Исто племе закрвавено со векови од религиски и геополитички причини.

Член од
15 јануари 2012
Мислења
652
Поени од реакции
192
Случајно нешто на Јутуб се загледав и приметив дека Србите и Хрватите имаат исти мелодии со патриотски песни. Нешто Србијо мати, хрватите имаат Хрватско мати, хрватите имале еквивалент иста песна со мелодијата на „Марширала Краља Петра гарда.

И после некој ќе ми прави разлика меѓу овие два народа. За мене лично како македонец, србите и хрватите не ми се нешто различни, ист јазик, многу слични обичаи, полагаат право на речиси иста територија, (Босна, Херцег , Лика, Срем, Војводина и сл). Исто племе закрвавено со векови од религиски и геополитички причини.

Nesto slicno kako Makedoncite i Bugarite. Sve isto i za teritorijata duri (Pirinska Makedonija, neli). Samo sto za razlika od Hrvatite i Srbite i verata e ista - pravoslavna ( vo najgolem del ). Isto taka i pismoto - kirilica e i kaj dvata naroda. Za razlika od kaj Hrvatite i Srbite, kade sto kaj ednite e iskljucivo latinica.
Na mene licno taka mi deluva kako na Hrvatica.
Iako znam deka ne se ist narod, ali jbg taka mi deluva od moja perspektiva...

TheTrooper

Психијатриски случај
Член од
27 април 2009
Мислења
6.832
Поени од реакции
6.386
SLUČAJNO ILI NE?

VIDEO Je li protiv Milwaukeeja LeBron salutirao Gotovini i Markaču?

Hrvat koji mu je pisao na zid rekao je "Srbi imaju moto "Srbija do Tokija, preko Milwaukeeja". Gotovina, Markač i drugi Hrvati su ih zaustavili."

Autor: PolitikaPlus

Zagrepčanin Josip Đerek napisao je na Facebook profil megazvijezde LeBrona Jamesa neka se ugleda na Marija Mandžukića i salutira hrvatskim generalima "jer su ga obranili od invazije Srba" i on je to učinio - protiv Milwaukeeja!

I LeBron je to učinio u prvoj sljedećom utakmici, upravo protiv Bucksa. Slučajno ili ne, tko zna... Pogledajte u videu na 2:15.

http://www.youtube.com/watch?v=5qNw9vLVwZ8&feature=player_embedded

uvijek sam znao da je Lebron nase gore list

H

HITCH

Гостин
Nesto slicno kako Makedoncite i Bugarite. Sve isto i za teritorijata duri (Pirinska Makedonija, neli). Samo sto za razlika od Hrvatite i Srbite i verata e ista - pravoslavna ( vo najgolem del ). Isto taka i pismoto - kirilica e i kaj dvata naroda. Za razlika od kaj Hrvatite i Srbite, kade sto kaj ednite e iskljucivo latinica.
Na mene licno taka mi deluva kako na Hrvatica.
Iako znam deka ne se ist narod, ali jbg taka mi deluva od moja perspektiva...
Мене ме интересира да ми кажеш, ти како Хрватица поубаво треба да знаеш, зошто, бе, вие усташите толку се мразите со четниците? Нели бевте заедно во кралството на Србите, Хрватите и Словенците (од 1918 г.). Па, вие усташите бевте многу горди на таа кралевина, што бидна, та, толку се замеривте?
Александар I Караѓорѓевиќ многу ви тераше ќеиф, та саде овие три народи беа признати, останатите беа маргинализирани, исто како да не постоеле. Мене многу ме интересира кога ви пукна љубовта. Понекогаш, кога читам вака на форуми, мислам дека дека четниците ви се налутија откога преминавте на страната на фашистите. Башка Хрватска си остана лојална на Германците, па кога се отцепуваше од Југославија прославивте со химната на Германија, Deutschland über alles, после ја свиреа вашата химна.

Не знам колку знаеш, ама ние Македонците сме многу мирен народ. Ние светот го разбираме како поле на културен напредок меѓу народите. За разлика од усташите и четниците, Македонците се бореле за своја држава, своја територија.

П. С. На форумов се пишува само на кирилица. Почитувај ги правилата!

Член од
15 јануари 2012
Мислења
652
Поени од реакции
192
Мене ме интересира да ми кажеш, ти како Хрватица поубаво треба да знаеш, зошто, бе, вие усташите толку се мразите со четниците? Нели бевте заедно во кралството на Србите, Хрватите и Словенците (од 1918 г.). Па, вие усташите бевте многу горди на таа кралевина, што бидна, та, толку се замеривте?
Александар I Караѓорѓевиќ многу ви тераше ќеиф, та саде овие три народи беа признати, останатите беа маргинализирани, исто како да не постоеле. Мене многу ме интересира кога ви пукна љубовта. Понекогаш, кога читам вака на форуми, мислам дека дека четниците ви се налутија откога преминавте на страната на фашистите. Башка Хрватска си остана лојална на Германците, па кога се отцепуваше од Југославија прославивте со химната на Германија, Deutschland über alles, после ја свиреа вашата химна.

Не знам колку знаеш, ама ние Македонците сме многу мирен народ. Ние светот го разбираме како поле на културен напредок меѓу народите. За разлика од усташите и четниците, Македонците се бореле за своја држава, своја територија.

Ne mozam da pisuvam kirilica, ima pogore na pocetnite stranici napisano zasto, ako te interesira pobaraj.

Vtoro, Hrvatite koga vlegoa vo taa SHS, bea nezadovolni mnogu i od kralot i od samata kraljevina zatoa i se stvorija ustasite, t.e. Domobranskata vojska.
Procitaj malku istorija pred da napises vakva katastrofalna glupost :pos:

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Ne mozam da pisuvam kirilica, ima pogore na pocetnite stranici napisano zasto, ako te interesira pobaraj.

Vtoro, Hrvatite koga vlegoa vo taa SHS, bea nezadovolni mnogu i od kralot i od samata kraljevina zatoa i se stvorija ustasite, t.e. Domobranskata vojska.
Procitaj malku istorija pred da napises vakva katastrofalna glupost :pos:
Се океј... али еве што вели официјалната историја..

http://en.wikipedia.org/wiki/Ustaše

Во секој случај, ова секако не значи дека грешките и каките на една група заблудени „дејци“ треба да бидат препишани како дело на цел еден народ....

Па така слично и со двајцава генерали... Како што ми паѓа смешно што одреден број хрвати излегле на улица и парадирале од напукана среќа затоа шо на двајцава им била изречена ослободителна пресуда во Хаг, така ми е смешно и што србиве нешо се џилитаат зашо па генераливе биле ослободени! Така да, и кај едниве (хрвативе) и кај другиве (србиве) има луѓе што реално гледаат на нештата, а се дистанцираат од џилитари во сопствениот табор.

Иначе во поглед на темава, тоа што Готовина и Маркач добиле ослободителна пресуда во Хаг, е резултат на слабо обвинение, и ништо повеќе, ништо помалце. Војните во Хрватска и Босна, биле толку замрсени и прљави, а одредени луѓе - како овие двајцава, толку со крв си се избањале, што сум убеден дека на Хаг не му било баш лесно да прибави доволно докази за да состави цврсто обвинение.
Како и да е, ова докажува дека правото денес, т.е. кривичното право и смислата за одредување на вина е во фактот дека и да имаш основ на сомневање кон вина, вината треба да ја докажеш... па оттука и Nullum crimen nulla poena sine lege - никој не може да биде казнет за дело, што пред да е сторено, не било со закон определено како кривично дело и за кое со закон не било пропишано како ќе се казни оној што ќе го стори - значи Нема казна без дело. Во поглед на вината оди - Nullum crimen nilla poena sine culpa! - значи Нема казна, нема дело, без вина. А вината, и да ја имаш мора да ја докажеш ;)
Така да без многу џилитање, типциве многу добро знаат шо праеле, али ете.. не им дошол крајот...

Можда ќе ги снајде иста судбина ко наш Љубе.. кизнај..:D

TheTrooper

Психијатриски случај
Член од
27 април 2009
Мислења
6.832
Поени од реакции
6.386

Колку глупости во еден пост :cuc:
Секоја чест......

Kajgana Shop

На врв Bottom