Анксиозност

Член од
25 септември 2008
Мислења
342
Поени од реакции
63
премногу си затворен во твојот внатрешен свет и живееш и размислуваш само во него,дете мени ја мислата,работи,спортувај или нешто слично и максимално посвети се да бидеш што поуспешен во тоа како би ти пружило задоволство и би те терало да бидеш поуспешен и посуспешен

немаш желба,немаш амбиција,немаш план како со животот,него по цели денови си зафатен со слуање на твоите ритми во телото,тоа не ти треба,кога ќе дојде денот сите ќе заминиме од овој свет,прашање ќе биди кој колку уживал во животот и благодетите

Далеку од тоа дека сум затворен, си имам работа што си ја сакам и уживам работејќи, спортувам барем 5 дена во неделата, ама кога ќе дојде некој ваков момент проблем голем се јавува :)
Со анкиозноста се борам добри 3-4 години и полека полека сите бариери ги надминувам, освен оваа кога треба да се оде на некој настан или в град. Тогаш премногу размислувам и се трујам со црни мисли.
Проблем ми е само помислата што ја кажав погоре. Ама што би рекла една добра пријателка, или јас или анксиозноста, да видиме кој е појак :D

Член од
12 февруари 2014
Мислења
7.936
Поени од реакции
25.385
Ја преживеав без проблем и беше една од подобрите свадби што сум бил во мојот живот. Ама денеска еве и од сабајле проблеми. Неможам да спијам, од 03:30 сум станат и мака ми е. Цел сум растреперен, нагон за повраќање и сите горе доле симптоми на анксиозноста. Сега еволуцијата на мојата анксиозност е да бидам искрен дека на свадбата од возбуда ќе добиам инфаркт.
Знам дека тоа нема да се случи и сето ми е во главата, ама пак неможам да се изборам и да го победам ова глупо чувство. Обично овој проблем пред одење некаде го решавам со 2-3 чашки алкохол колку за опуштање и после тоа немам проблеми, се е во најдобар ред, ама не е алкохолот лек за се, неможе пред да одам некаде да пијам алкохоли.
Тој што прави свадба сигурно не се чувствува вака чудно како јас што се чувстувам. Ми се врте и мисла во главата да одам дирекно на свадба вечерва, да не одам сега преку денот во општина, во црква итн.
Се мачев да заспијам, неможев, па си велам ќе пишам тука, ќе се искажам што ми се врти во главата може ќе ми олесни.
Ама како и да е, многу мисли во главата, многу црни сценарија. Морам некако да се ослободам од ова што ме мачи со години наназад
Оди на свадбата со мислата дека нема да се случи ништо. Колку и да ти се врти, да ти лупа срце, мисли само на ова, повторувај го во глава. И мешај се со народ, зборувај, играј, па нека ти се лоши колку сака. Наеднаш ќе престане и ќе се опуштиш.

Член од
16 декември 2008
Мислења
391
Поени од реакции
125
Ја преживеав без проблем и беше една од подобрите свадби што сум бил во мојот живот. Ама денеска еве и од сабајле проблеми. Неможам да спијам, од 03:30 сум станат и мака ми е. Цел сум растреперен, нагон за повраќање и сите горе доле симптоми на анксиозноста. Сега еволуцијата на мојата анксиозност е да бидам искрен дека на свадбата од возбуда ќе добиам инфаркт.
Знам дека тоа нема да се случи и сето ми е во главата, ама пак неможам да се изборам и да го победам ова глупо чувство. Обично овој проблем пред одење некаде го решавам со 2-3 чашки алкохол колку за опуштање и после тоа немам проблеми, се е во најдобар ред, ама не е алкохолот лек за се, неможе пред да одам некаде да пијам алкохоли.
Тој што прави свадба сигурно не се чувствува вака чудно како јас што се чувстувам. Ми се врте и мисла во главата да одам дирекно на свадба вечерва, да не одам сега преку денот во општина, во црква итн.
Се мачев да заспијам, неможев, па си велам ќе пишам тука, ќе се искажам што ми се врти во главата може ќе ми олесни.
Ама како и да е, многу мисли во главата, многу црни сценарија. Морам некако да се ослободам од ова што ме мачи со години наназад
Како што гледам размислуваш само што лошо може да се случи, ајде да видиме што добро може да се случи? Размисли ли на тоа ? Може да се случи да бидеш најубаво облечен, да ти ја пофалат гардеробара, може да се случи да бидеш највесел, замисли плашејки се да не утнеш нешто да испадне да бидеш најкул гостин на свадбата, некој што е весел, откачен, забавен и сл. Може да бидеш и од корист да речеме кога младоженецот или невестата ќе заборават нешто да се вратиш по него, автоматски ти ќе бидеш од голема корист на нив, сеа незнам дали си single, ако си може и да и се засвигаш на некојa сваќа ;), ако пак не си, другите може да ја величат твојата партнерка дека е среќна што те има, а тебе дека си среќен што ја имаш ... Можат многу позитивни работи да се случат денес, затоа размисли и на нив ;) Убав провод и чекаме импресии утре ;)

Near

Рандом лик од соседството
Член од
26 март 2009
Мислења
4.298
Поени од реакции
7.025
Здраво,вака..

Пред 2 недели мислев дека срцето ќе ми откаже,ме стегаа градите,ми беше ептен лошо,мислев ќе паднам во секој момент итн. Отидов во ургентен центар,ме мереа на ЕКГ но таа докторката веднаш по сите реакции и нервоза виде дека сум под голем стрес и ми кажа анксиозност...Немав појма искрено што е,додека викендов малце не побарав по интернет. Иам малце стресни ситуации од порано со другари,девојки...На крај на основно/почеток на средно со другарите имавме некоја чудна пракса да му се собираме на некој и да го тепаме. 2 пати(како и сите) бев жртва на тоа и од тогаш мислам дека иам последици,многу пати не ми се излегува навечер од страв дека може нешто да тргне на лошо или да има некоја фрка. Исто и со девојките,со претходната девојка прекинав во момент кога мислев дека се е ок,па подолго време сингл,па сега коа повторно се најдов постојано ме јаде некој внатрешен страв да не дојде крај наеднаш,дали ме лаже,дали ме изневерува итн..АЈ помагајте шо да правам за почеток,дали да тргнам на психолог илии...

Член од
24 јуни 2015
Мислења
12
Поени од реакции
1
Сакам да прашам некој што има искуство со земање есциталопрам, треба да одам на одмор на сончев брег срамота е да не се напијам алкохол малце барем два дена да поминам како што треба ако може некој да ми каже некој совет незнам што да правам бидејќи не треба да се меша со алкохол па сум во забуна не сакам да го поминам така одморот дали би требало да престанам да го земам два три дена лекот веќе го зимам еден месец незнам што да правам ако знае некој нека помага ................. инаку сите пофалби за лекот и за сите што побарале помош со оваа мачна болест !![DOUBLEPOST=1435149065][/DOUBLEPOST]
Темава ја отоврам во име на еден целосен тим од еден претходен форум, кој се залага за успошна борба т.с. да си помагаме со позитивни мисли и сите тешкотии наметнати од анксиозноста да можеме отворено да ги искажеме тука, едноставно самодовербата да ја дведиме на малку повисоко ниво од она што ни е сега.
Симптоми: кочење на лева рака, забрзан пулс, забрзано чукање на срце, стегање во гради, страв, мрачни мисли, главоболки, пецкање во глава, гумени нозе и сл. Ова не е ништо страшно туку запомтите дека нервите реагираат како автосугестија на телото.
Не сте сами!

Сакам да прашам некој што има искуство со земање есциталопрам, треба да одам на одмор на сончев брег срамота е да не се напијам алкохол малце барем два дена да поминам како што треба ако може некој да ми каже некој совет незнам што да правам бидејќи не треба да се меша со алкохол па сум во забуна не сакам да го поминам така одморот дали би требало да престанам да го земам два три дена лекот веќе го зимам еден месец незнам што да правам ако знае некој нека помага ................. инаку сите пофалби за лекот и за сите што побарале помош со оваа мачна болест !!

Член од
16 декември 2008
Мислења
391
Поени од реакции
125
Здраво,вака..

Пред 2 недели мислев дека срцето ќе ми откаже,ме стегаа градите,ми беше ептен лошо,мислев ќе паднам во секој момент итн. Отидов во ургентен центар,ме мереа на ЕКГ но таа докторката веднаш по сите реакции и нервоза виде дека сум под голем стрес и ми кажа анксиозност...Немав појма искрено што е,додека викендов малце не побарав по интернет. Иам малце стресни ситуации од порано со другари,девојки...На крај на основно/почеток на средно со другарите имавме некоја чудна пракса да му се собираме на некој и да го тепаме. 2 пати(како и сите) бев жртва на тоа и од тогаш мислам дека иам последици,многу пати не ми се излегува навечер од страв дека може нешто да тргне на лошо или да има некоја фрка. Исто и со девојките,со претходната девојка прекинав во момент кога мислев дека се е ок,па подолго време сингл,па сега коа повторно се најдов постојано ме јаде некој внатрешен страв да не дојде крај наеднаш,дали ме лаже,дали ме изневерува итн..АЈ помагајте шо да правам за почеток,дали да тргнам на психолог илии...
Дијагноза Анксиозност не може да воспостави никој друг освен психијатар или психолог, а најмалку пак докторка на ургентен !!! Не секоја паника, стрес или страв претставува анксиозност како состојба. Стравот медицински се нарекува анксиозност, но тоа е далеку од Анксиозно растројство. Овде на темава конкретно се зборува за анксиозно растројство, значи за анксиозноста како растројство која трае подолг временски период. Ако сметаш дека начинот на живот кој го водиш ти претставува проблем, тогаш отиди на психијатар/психолог, зошто тие се специјалити за вакви работи, не докторката на ургентен, а уште помалку ние овде. Поздрав.[DOUBLEPOST=1435159433][/DOUBLEPOST]
Сакам да прашам некој што има искуство со земање есциталопрам, треба да одам на одмор на сончев брег срамота е да не се напијам алкохол малце барем два дена да поминам како што треба ако може некој да ми каже некој совет незнам што да правам бидејќи не треба да се меша со алкохол па сум во забуна не сакам да го поминам така одморот дали би требало да престанам да го земам два три дена лекот веќе го зимам еден месец незнам што да правам ако знае некој нека помага ................. инаку сите пофалби за лекот и за сите што побарале помош со оваа мачна болест !![DOUBLEPOST=1435149065][/DOUBLEPOST]

Сакам да прашам некој што има искуство со земање есциталопрам, треба да одам на одмор на сончев брег срамота е да не се напијам алкохол малце барем два дена да поминам како што треба ако може некој да ми каже некој совет незнам што да правам бидејќи не треба да се меша со алкохол па сум во забуна не сакам да го поминам така одморот дали би требало да престанам да го земам два три дена лекот веќе го зимам еден месец незнам што да правам ако знае некој нека помага ................. инаку сите пофалби за лекот и за сите што побарале помош со оваа мачна болест !!
Лекот не го преинувај никако, во никој случај !!! Јас земав Есциталопрам и имам консумирано алкохол со истиот, но 2-3 пијачки 3-4 часа по земањето на лекот. Го прашав за тоа психијатарот ми рече дека не е проблем 1-2 пијачки за некој повод, свадба, роденден или сл., но лекот никако да не се прекинува ! Поздрав и добар провод ;)

Член од
25 септември 2008
Мислења
342
Поени од реакции
63

Јас 6 месеци си пиев и алкохол и депрозел, па немав никакви здраствени последици. И мене докторот ми рече да пијам по 1-2 чашки, ама кај мене беа 11-12 чашки :) Така да што е до мене одобрено ти е :)

Член од
24 јуни 2015
Мислења
12
Поени од реакции
1
Ме интересира дали некој приметил кај есциталопрам зборувам за тиа што го зимале лекот наутро ако преспијат дента како да поминало малку дејствието на лекот зборувам за почетни фази пошто се осеќаш добро и спиеш малку преку ден кога се будиш се осеќаш некако поинаку.... незнам кој како ке ме сфате доколку има некој некоја информација чисто информативно ме интересира...

Goran Bt

локал патриот
Член од
28 јуни 2009
Мислења
9.386
Поени од реакции
8.494
Гола вода е овај есцилотипрампот и без хелекс и нешто за циркилација скоро не се осеќа само најважно е полека да ја зголемваш дозата односно да тие погодена и најважно да не ги прекиниш наеднаш !
За алхохол немаш гајле но избегнувај жестоко и вино мани две три пива колку да се олабајш ништо повеќе и тоа еден ден едно пиво да видиш како ќе реагира организмот ако поднесваш другиот ден две итн...
p.s.инаку најдобар лек за овие психички проблеми е што потешка физичка работа за да немате време многу да му ја думате шо вие како вие

Последно уредено:
Член од
24 јуни 2015
Мислења
12
Поени од реакции
1
Може ли некој да ми каже како требе да се осеќам и кога да знам дека ми е доста доза од есциталопрам психијатарот ми рече да земам по 5 мг и после ми речи ако се осеќаш напнат покачи на 10 јас имав проблем со стомакот како подуен го осеќав и како да ме гуше и сега кога земам 10 мг ми е многу подобро но при крајот на дента пак така како да исчезнува дејството или од кога ке спортувам нешто како да се враќам на момент во лошата фаза или пак да одспијам преку ден пак кога ке станам пак се осеќам некако чудно

Член од
26 септември 2012
Мислења
8.329
Поени од реакции
7.077
Јас 6 месеци си пиев и алкохол и депрозел, па немав никакви здраствени последици. И мене докторот ми рече да пијам по 1-2 чашки, ама кај мене беа 11-12 чашки :) Така да што е до мене одобрено ти е :)
е убава препорака 11-12 чаши на ден алкохол со било каква терапија :facepalm:

Член од
25 септември 2008
Мислења
342
Поени од реакции
63
е убава препорака 11-12 чаши на ден алкохол со било каква терапија :facepalm:

Никој не рекол на ден, тоа се случуваше повремено, можда еднаш на 1-2 месеци. Така да ништо опасно

Член од
24 јуни 2015
Мислења
12
Поени од реакции
1
Ме интересира дали некој приметил кај есциталопрам зборувам за тиа што го зимале лекот наутро ако преспијат дента како да поминало малку дејствието на лекот зборувам за почетни фази пошто се осеќаш добро и спиеш малку преку ден кога се будиш се осеќаш некако поинаку.... незнам кој како ке ме сфате доколку има некој некоја информација чисто информативно ме интересира...

Член од
10 мај 2015
Мислења
16
Поени од реакции
1

jas go imam istoto cuvstvo seteno ako prespijam sosem po inaku (poloso) da se cuvstvuvam po budenjeto,no ne znam dali ima vrska so lekot ... pozz

Член од
24 јуни 2015
Мислења
12
Поени од реакции
1
jas go imam istoto cvuvstvo seteno ako prespijam sosem po inaku (poloso) da se cuvstvuvam po budenjeto,no ne znam dali ima vrska so lekot ... pozz
Тоа да има некој да ни каже мислам дека дозата не ни е погодена јас пијам 10 мг пред тоа 5 пиев сега пијам 10 ако преспијам полошо се осеќам од пред тоа кога сум го испил требе да одам пак да разговарам со психијатар изгледа да ми каже некоја информација

Kajgana Shop

На врв Bottom