Јас лично многу време се борам со ова "емотивно нарушување", цело богатство дадов за психотерапевти ,психијатри, бајачки кои не ми помогна, ама ич. Проблемот самиот почнувам да си го решавам и искрено многу ми иде но како ? Еве вака, почнете прво да си го најдете проблемот во себе ако вие самите не го решите нема никој да ви го реши, ама буквално, анксиозноста не е болест, туку е еден вид на емотивно нарушување. Понете да работите на вашата потсвест(јадрото на нашата психа односно душа), со апчиња не - тие никако неможат да допрат до вашата подсвест бидјќи тие имаат само привремено смирувачко дејство но не и решавање на вашата мака (душевна болка или емотивна), мене лично додека бев под терапија на апчиња ми беше добро и мислев дека сите пробелми ми ги решиле се додека не ги прекинав, повторно ми се врати болката.
Едниот начин е да почнете да верувате, без разлика која вера сте, почнете да ја користите моќта на молитвата,значи потсвеста можете да ја освоите само со молитвата односно верата. Вашите грижи препуштете и ги на молитвата таа нека се грижи за вас, не вие, на тој начин ќе понува да ви се ослободува умот од негативни мисли, едноставно се ќе дојде на свое место, препуштете се нека ве води.Второ секогаш настапувајте со љубов спрема луѓето никогаш со горчина, немојте да манипулирате со луѓето едноставно баталете. Трето најважното градете самодоверба, заедно со молитвата ќе бидат вашиот оклоп што ништо негативно нема да ве допре, дефинитивно најдобар антидепресив е самодовербата. Еве лично јас сум слаб со самодоверба но почнувам некако да ја градам, колку што можете спортувајте, целата енергија од вас ослободете ја, исцрпете се до даска, шетајте во природа, посетувајте храмови и се друго што ќе ве исполни. Се надевам дека на сите ова ќе ви дојде како добар совет и ќе воспоставите хармонија како добар пат за понатаму.