Анкета: Будизам = Атеизам ?

Дали Будизмот е во суштина Атеизам?

• Вкупно гласачи
    71

smihajlo

Superposition, Relentless
Член од
11 август 2010
Мислења
3.743
Поени од реакции
4.505
Атеизам е одбивање на верба во божества,не е никаков недостаток на верба. - Општа дефиниција.
Atheism is simply the absence of belief that any deities exist. -Wikipedia

Не е важна толку дефиницијата поентата ми е атеизмот е неверување се додека не се докаже спротивното.

Одбивање на верба барем јас го сваќам како дури и да ти докажат ти пак нема да веруваш.
Заради тоа повеќе ми се свиѓа мојава дефиниција т.е не верувам додека не ми го докажат спротивното.

П.С Можеби посоодветен превод би било отсуство на верба, ваљда се разбираме.
--- надополнето: 31 јануари 2013 во 06:08 ---
Многу глупо ми е прашањево, Будизамам е религија коа верува во бог, а Атеизам е неверување, како може да биде верувањето еднакво на неверувањето, no sense.
Јас барем колку што знам во Будизмот нема бог, и Буда кога го прашале не кажал дека верува во натпридона сила- бог.
Има некои што го слават Буда-та како божество, но во самата религија нема централна фигура Бог.
--- надополнето: 31 јануари 2013 во 06:17 ---
Со оглед на тоа што во Будизмот не е претставен семоќен,сезнаен и сечинителен ентитет,нам познат како Бог,и со оглед на тоа што атеизмот претставува отсуство на верба во Бог,очигледно е дека се работи за нон-теистичка религија.Многумина дури би милувале да кажат дека Будизмот не е ниту религија,туку филозофија,но јас лично сметам дека се работи за религија со елементи на филозофски пристап кон многу учења застапени во самиот Будизам.
Прашањево не е нималку глупаво,бидејќи очигледно е дека постојат многу спротиставени мислења.
Дури ни самиот Буда не одговарал на прашања поврзани со егзистенцијата на Бог,ги насочувал следбениците кон самореализација,да се развива духовната сила која води кон одговор на сите прашања.Заклучно ова,според мене,Буда насочувал кон спознавање на Бог(доколку тој постои) а не кон слепа верба во него.
Samurai Jack-во кој Бог веруваат Будистите,кога веќе спомна?
Прашањето не е глупаво, но одговорот е јасен дури и без да се погледне анкетата.
Да беше прашањето дали и зошто будизмот е нон-теистичка религија според мене би имало подлабока дискусија.
Вака е смешно да се троши простор на очигледно прашање.
Атеизам е отсуство на верба во бог. ТОЧКА

Будизмот е со кратки зборови да објаснам нон-теистичка, философска религија и плус имаат обичаи и доста други работи за кои ако сака некој да се информира може да прогугла.
Не знам кој пример да дадам за да биде појасно едноставно кристално јасно е дека имаат една заедничка особина, но се друго останато е не еднакво.

Исто како да споредуваш дали Атеист А е еднаков на Атеист Б , а единствено нешто им е заедничко е отсуството на верба во бог едниот може да се искачил на Монт Еверест, а другиот да е педофил нели нема логика да кажеме дека се еднакви?

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.795
Поени од реакции
8.818
Од аспект на монотеистичките религии, будизмот може да се смета за атеизам.
Ама исклучиво од нивен аспект.

Некако или јас не ја сфаќам темава, или другите не ја сфаќаат.

Атеистите не се будисти.
Будистите можат да бидат атеисти.

Колку што јас знам, будизмот е философија, а не религија.

M

Muranyi

Гостин
Значи ти сметаш дека будизмот е религија со елементи на философски пристап а во темава си гласал дека будизмот е еднаков на атеизмот?

Јас од воа извлеков дека ти немаш поим уствари што е атеизам
Ти уствари си извлекол многу погрешен заклучок,за жал.Ако атеизмот,во најмала рака е отсуство на верба во постоење на Бог,тогаш будизмот е атеизам,поточно кажано будистите се атеисти.Ти впрочем одиш по логиката-штом е религија,тогаш сигурно се исклучува атеизмот и не е атеизам и затоа ти прави забуна моето тврдење.

Член од
8 март 2012
Мислења
3.058
Поени од реакции
1.250
Будизмот е во верување на Буда или како .. а атеизмот неверување во ништо...

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
@рандом модератор или админ

Зошто анкетата нема трета опција:
1. Да
2. Не
и како можни опции за третото прашање:
3. Нек се угоде/не ми е битно/глупава тема и анкета/шо знам ко сум заспан/Џурџо нек каже оти е буден и опулен/во Виница и Венеција кафето се пие на тераса

или у краен случај како трето упитање, ако горнине не се прифатливи:

3. делумно/можеби/не знам/

но со објаснение

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
@рандом модератор или админ

Зошто анкетата нема трета опција:
1. Да
2. Не
и како можни опции за третото прашање:
3. Нек се угоде/не ми е битно/глупава тема и анкета/шо знам ко сум заспан/Џурџо нек каже оти е буден и опулен/во Виница и Венеција кафето се пие на тераса

или у краен случај како трето упитање, ако горнине не се прифатливи:

3. делумно/можеби/не знам/

но со објаснение
(edit)

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Гурџи, џабе бараше анкета, се гледа по темава дека секој што само го чул терминот будизам, си гласа. Не знам што очекуваш резултатите од анкетата да ти кажат. Само покажува колку неинформирани луѓе има на форумов и ништо друго.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Гурџи, џабе бараше анкета, се глед апо темава дека секој што само го чул терминот будизам, си гласа. Не знам што очекуваш резултатите од анкетата да ти кажат. Само покажува колку неинформирани луѓе има на форумов и ништо друго.
Брат, абе како џабе....Погледни се прво себе си, ништо не си разбрал од будизмот.
Плус, јас ги чекам да гласаат овие од атеистичката багра и секташите...да видам како ќе се изјаснат, за да можам да ги рендам.
Моментално се кријат, и им е страв да гласаат...за никаде се брат, од една страна се атеисти, од друга будисти....затоа што не им се јасни работиве.Толку се прскаа дека многу знаат и многу имаат читано.....а сега се кријат како п..ки под кошула...:pos:

Шкорпион

Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Брат, абе како џабе....Погледни се прво себе си, ништо не си разбрал од будизмот.
Плус, јас ги чекам да гласаат овие од атеистичката багра и секташите...да видам како ќе се изјаснат, за да можам да ги рендам.
Моментално се кријат, и им е страв да гласаат...за никаде се брат, од една страна се атеисти, од друга будист....затоа што не им се јасни работиве.Толку се прскаа дека многу знаат и многу имаат читано.....а сега се кријат како п..ки под кошула...:pos:
Па џабе, ете се гледа по коментарите на темава. Да имаше валидни објасненија зошто гласале 'Не', ќе беше поинаку, вака само се гледа дека поима немаат (вклучително и ти, ама ајде, тебе ти е простено, одамна го тераш тој став, се навикнавме :D).

Будизмот има повеќе заедничко со атеизмот него било која религија, ако се постават број на паралели со едното и со другото.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Моментално се кријат, и им е страв да гласаат...за никаде се брат, од една страна се атеисти, од друга будист....затоа што не им се јасни работиве.Толку се прскаа дека многу знаат и многу имаат читано.....а сега се кријат како п..ки под кошула...:pos:
Gurdji ko kje ja zavrsis anketava, daj poopsiren izvestaj za zaklucokot sto kje go izvadis.:P

Posle treba anketa za toa koi se pogolemi vernici budistite ili ateistite.:rolleyes:

p.s Aj ontopik malku - epten ti e glupo prasanjeto, ama aj nek ti bide budizmot e mnogu poblizok do ateizmot otkolku do religija, a ne e vo sustina ateizam. Ako razbra neli

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Па џабе, ете се гледа по коментарите на темава. Да имаше валидни објасненија зошто гласале 'Да', ќе беше поинаку, вака само се гледа дека поима немаат (вклучително и ти, ама ајде, тебе ти е простено, одамна го тераш тој став, се навикнавме :D).

Будизмот има повеќе заедничко со атеизмот него било која религија, ако се постават број на паралели со едното и со другото.
Овде имаш шанси да кажеш зошто си гласал ДА.
Околу болдираново.....голема грешка си.
Тоа е религија како и секоја друга, разликата од монотеистичките или политеистичките е во тоа што Бог не го бара надвор од себе,него во себе.
Атеизмот, нема врска со Бог.
Ако не ти е јасно...да почнам да цртам...:P
--- надополнето: 31 јануари 2013 во 15:23 ---
Gurdji ko kje ja zavrsis anketava, daj poopsiren izvestaj za zaklucokot sto kje go izvadis.:P

Posle treba anketa za toa koi se pogolemi vernici budistite ili ateistite.:rolleyes:

p.s Aj ontopik malku - epten ti e glupo prasanjeto, ama aj nek ti bide budizmot e mnogu poblizok do ateizmot otkolku do religija, a ne e vo sustina ateizam. Ako razbra neli

Дијаграми ли да ти цртам, за да сватиш?
Абе ти мислиш цел живот да бидеш заспан а?
Со инка да ти сипам...
И ајде гласај ако си маж..

Шкорпион

Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Овде имаш шанси да кажеш зошто си гласал ДА.
Околу болдираново.....голема грешка си.
Тоа е религија како и секоја друга, разликата од монотеистичките или политеистичките е во тоа што Бог не го бара надвор од себе,него во себе.
Атеизмот, нема врска со Бог.
Ако не ти е јасно...да почнам да цртам...:P
Тука и ти грешиш. Можеби бидејќи премногу буквално го сфаќаш сето тоа. Ама ајде, простено ти е пак.

Атеизмот, будизмот и сатанизмот, имаат заедничко во тоа што по филозофски рамки, ставаат акцент на хуманизмот. Се сеќаваш што е хуманизам, нели? Ставање акцент на човекот, не на Бог. Тоа што тебе те буни концептот на остварување филозофски одисеи, потраги, по индивидуализам, личен пат до духовност (надвор од религија) и смисла за постоење, тоа е само твој проблем Гурџи (и на останатите кога онака попатно го чуле и запамтиле зборот будизам, бидејќи некој се идентификувал како будист, кога друг рекол дека е христијанин, и по автоматизам, сите си го присвојуваат тоа како уште една религија).

Да почнам ако не јас да ти цртам?

Онака со дијаграми, множества и подмножества, и стрелкици? Ако сакаш и во боја ќе го направам. Ваљда ќе ги видиш паралелите, не си слеп колку што знам.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Дијаграми ли да ти цртам, за да сватиш?
Абе ти мислиш цел живот да бидеш заспан а?
Со инка да ти сипам...
И ајде гласај ако си маж..
Gurdji ne tropaj, pogresno ti e prasanjeto, zatoa i ne mozam da glasam.

Budizmot e poblizok do ateizmot, a ne e vo sustina ateizam.

Kaj sakas svrsti go odgovorot, tvoj problem.

Mene ne mi ejasno koja ti e celta so vakvi infantilnosti? Ako e za blamaza dosta e:P
--- надополнето: 31 јануари 2013 во 15:38 ---
Тука и ти грешиш. Можеби бидејќи премногу буквално го сфаќаш сето тоа. Ама ајде, простено ти е пак.

Атеизмот, будизмот и сатанизмот, имаат заедничко во тоа што по филозофски рамки, ставаат акцент на хуманизмот. Се сеќаваш што е хуманизам, нели? Ставање акцент на човекот, не на Бог. Тоа што тебе те буни концептот на остварување филозофски одисеи, потраги, по индивидуализам, личен пат до духовност (надвор од религија) и смисла за постоење, тоа е само твој проблем Гурџи (и на останатите кога онака попатно го чуле и запамтиле зборот будизам, бидејќи некој се идентификувал како будист, кога друг рекол дека е христијанин, и по автоматизам, сите си го присвојуваат тоа како уште една религија).

Онака со дијаграми, множества и подмножества, и стрелкици? Ако сакаш и во боја ќе го направам. Ваљда ќе ги видиш паралелите, не си слеп колку што знам.
Ne mu e gajle na Gurdji sto ti mu pisuvas, ne ni cita toj:P

Trebase batka do sea da go uvidis toa:cool:

Gurdji i posle ova kje si tera so svojata budnost:cautious:

Шкорпион

Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Ne mu e gajle na Gurdji sto ti mu pisuvas, ne ni cita toj:P

Trebase batka do sea da go uvidis toa:cool:

Gurdji i posle ova kje si tera so svojata budnost:cautious:
Повеќе за другиве пишувам. Знам дека Гурџи е изгубен случај по ова прашање :D.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264

Имаш погрешна појдовна точка околу Будизмот. Хуманоста е подеднакво застапена во сите религии, тоа што некои инстутуции го злоупотребија, тоа е друго прашање.
Многу просто гледаш на стварите, појдовната точка ти е погрешна и логички донасаш погрешен заклучок.
Буда седел под дрвото 7г за да го пронајде Бог....тоа е принципот.

Kajgana Shop

На врв Bottom