Анкета: Будизам = Атеизам ?

Дали Будизмот е во суштина Атеизам?

• Вкупно гласачи
    71

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Имаш погрешна појдовна точка околу Будизмот. Хуманоста е подеднакво застапена во сите религии, тоа што некои инстутуции го злоупотребија, тоа е друго прашање.
Многу просто гледаш на стварите, појдовната точка ти е погрешна и логички донасаш погрешен заклучок.
Буда седел под дрвото 7г за да го пронајде Бог....тоа е принципот.
:facepalm: Боже прости му, ако постоиш ....

Хуманост? За хуманизам зборам бре :cautious:. Седел седум години за да се пронајде себе (богот во себе).

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Имаш погрешна појдовна точка околу Будизмот. Хуманоста е подеднакво застапена во сите религии, тоа што некои инстутуции го злоупотребија, тоа е друго прашање.
Многу просто гледаш на стварите, појдовната точка ти е погрешна и логички донасаш погрешен заклучок.
Koi institucii se toa?

Buda pod drvo 7 godini, ti 16 godini u prazno;)

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Gurdji ne tropaj, pogresno ti e prasanjeto, zatoa i ne mozam da glasam.

Budizmot e poblizok do ateizmot, a ne e vo sustina ateizam.

Kaj sakas svrsti go odgovorot, tvoj problem.
Тепаш празна слама брат....немаш јасна претстава околу прашањето и Егото не ти дава да гласаш, оти знаеш дека ќе те рендам.

Шкорпион

Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Што ќе рендаш кога секој што зел да прочита малку ќе увиди дека има паралели меѓу едното и другото...

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Што ќе рендаш кога секој што зел да прочита малку ќе увиди дека има паралели меѓу едното и другото...
брат, абе не трескај...и монотеистичките религии имаат исто....еден Бог.
Исто ли се Христијанството и Исламот?

Шкорпион

Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
брат, абе не трескај...и монотеистичките религии имаат исто....еден Бог.
Исто ли се Христијанството и Исламот?
Расправаме за разлика меѓу нешто што е религија и нешто што не е. Не разлики меѓу христијанството и исламот.

Сликовито прикажано, потенцирам разлика овде меѓу вид зеленчук и вид овошје, а не споредба на јаболка и портокали (двете овошје).

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Расправаме за разлика меѓу нешто што е религија и нешто што не е. Не разлики меѓу христијанството и исламот.

Сликовито прикажано, потенцирам разлика овде меѓу вид зеленчук и вид овошје, а не споредба на јаболка и портокали (двете овошје).
Бистар си ти...ќе сватиш.
Смени го гласот, вака се брукаш....

M

Muranyi

Гостин
И?Го пронашол Бог или не?Бидејќи мене не ми е познато дека Буда кажал дека го пронашол Бог.
Ма да јас мислам,целата збрка е околу тоа-како ќе го дефинираш Бог.Ако го дефинираш како антропоморфолшко битие,кое воспоставува систем на награда и казна за сторените дела по завршувањето на животот,кое бара да веруваш во него од,за нам сеуште непозната причина,кое кога ќе се налути фрла оган по Земјата или пушта потоп за да удави се живо и диво,подобро да не продолжуваме со разговорот.
Ај биди добар и обиди се барем еднаш да одговориш на поставено прашање,еве ти велам дека немам намера да те провоцирам,би било убаво да се почитуваме меѓусебно и нашите мислења,без разлика дали ти се смешни тебе моите,или мене твоите:Зошто на Бог би му било важно да веруваш во него?

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
И?Го пронашол Бог или не?Бидејќи мене не ми е познато дека Буда кажал дека го пронашол Бог.
Ма да јас мислам,целата збрка е околу тоа-како ќе го дефинираш Бог.Ако го дефинираш како антропоморфолшко битие,кое воспоставува систем на награда и казна за сторените дела по завршувањето на животот,кое бара да веруваш во него од,за нам сеуште непозната причина,кое кога ќе се налути фрла оган по Земјата или пушта потоп за да удави се живо и диво,подобро да не продолжуваме со разговорот.
Ај биди добар и обиди се барем еднаш да одговориш на поставено прашање,еве ти велам дека немам намера да те провоцирам,би било убаво да се почитуваме меѓусебно и нашите мислења,без разлика дали ти се смешни тебе моите,или мене твоите:Зошто на Бог би му било важно да веруваш во него?
Брат...ти кога плуваше по мене, јас си траев. Требе време за се, лесно е да се прскаш и чукаш по гради на кратки стази, на долги стази вистината излава на видело.
Сега ми зборуваш за почит ....гледаш, ти сега ме молиш да ти објаснам што пронашол Буда.
Ова нека ти биде лекција за друг пат....

Сега малку околу прашањето....ќе објаснам кога ќе дојде време....нека гласаат овие багрите па ќе одговорам.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Брат...ти кога плуваше по мене, јас си траев. Требе време за се, лесно е да се прскаш и чукаш по гради на кратки стази, на долги стази вистината излава на видело.
Сега ми зборуваш за почит ....гледаш, ти сега ме молиш да ти објаснам што пронашол Буда.

Сега малку околу прашањето....ќе објаснам кога ќе дојде време....нека гласаат овие багрите па ќе одговорам.

Гурџи закон си брат:pos:

Да не си ти, форумов нема д абиде тоа што е:D

M

Muranyi

Гостин

Ај не си ласкај,не те молам да ми објаснуваш,те прашав дали и што пронашол.Тебе егото пепел ќе те стори,ај ај:)

Kajgana Shop

На врв Bottom