Анкета: Будизам = Атеизам ?

Дали Будизмот е во суштина Атеизам?

• Вкупно гласачи
    71

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Тешко... инаку не би било лошо, но за тоа треба малку поеќе од поставување прашање и одговори ДА - НЕ :)
Јас одбивам да гласам (не сакам отворени анкети) :)

е
А јас пак намерно реков на модераторот да биде јавна...да не можеш да лажеш после...:pos:

(едитирано од модератор)

..овде зборуваме за РЕЛИГИЈА

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.203
Поени од реакции
12.199
Но јас го знам човекот... :) Тој мене не ме познава или не му текнува кој сум ...
А за „будност“ и „свесност“ со бладање од секташки книгици, или читано од нет по две три страници кој знае кој што напишал, без знаење наука, без пракса во работите што се зборуваат или се прочитани... мислам тоа може на младите да им го проповедате... не мене.

Денес секој втор ми зборува за будност и свесност и сегашност и богови и демони и психологија и наука... што прочитале на форуми ете ко овој форум.
Не бре човек, за свесност и будност и се останато, мора тој мозок да се вежба да собира инфо и да анализира што поеќе инфо... Мора да се научат законите на памет, па да се научат во пракса па дури тогаш да се кршат и надминуваат. Сето друго, е бладање и пукање во празно на мрзливците... и исфрустрираните млади луѓе кои не можат да си најдат место во реалниот свет, па бараат било каде да се „special“....

Gurdjieff на јавни анкети гласам секогаш како во тој момент ќе ми дојде... и тоа не е реално што го мислам... Бесцелна ми е анкетата... ти како религиозен христијанско-будистичко-секташки дервиш, секако нема да прифатиш дека будизмот е атеизам каде што е битен човекот, како што и некој атеист нема да прифати дека будизмот е религија.
Тука ќе има секогаш муабет, непотребно е гласање...

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Но јас го знам човекот... :) Тој мене не ме познава или не му текнува кој сум ...
..
Пак лажеш....те научија сите брат... кратки и се нозите на лагите.
Ти можда би сакал да ме знаеш, затоа еднаш ми предложи да се видиме, ама јас не се дружам со секого....
(едитирано од модератор)
Ако имаш јасна претстава, најверојатно и ќе гласаш, ама како што имам речено од порано....во матни води пливате, и пропагирате нешто што не го разбирате...

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
А за „будност“ и „свесност“ со бладање од секташки книгици, или читано од нет по две три страници кој знае кој што напишал, без знаење наука, без пракса во работите што се зборуваат или се прочитани... мислам тоа може на младите да им го проповедате... не мене.

Денес секој втор ми зборува за будност и свесност и сегашност и богови и демони и психологија и наука... што прочитале на форуми ете ко овој форум.
Не бре човек, за свесност и будност и се останато, мора тој мозок да се вежба да собира инфо и да анализира што поеќе инфо... Мора да се научат законите на памет, па да се научат во пракса па дури тогаш да се кршат и надминуваат. Сето друго, е бладање и пукање во празно на мрзливците... и исфрустрираните млади луѓе кои не можат да си најдат место во реалниот свет, па бараат било каде да се „special“....

Gurdjieff на јавни анкети гласам секогаш како во тој момент ќе ми дојде... и тоа не е реално што го мислам... Бесцелна ми е анкетата... ти како религиозен христијанско-будистичко-секташки дервиш, секако нема да прифатиш дека будизмот е атеизам каде што е битен човекот, како што и некој атеист нема да прифати дека будизмот е религија.
Што бе лично се знаете со Gurdjieff...? :) Интересно...
Незнам тоа можда и имаш право секој нешто прочитал за будност и присутност во сегашност па мисли го постигнал истото... ама види не сум јас надлежен да му судам на никого... од кај знаеш, и да се лажат себе си дека постигнале нешто со тоа што прочитале по нешто на форум, можда тоа им е отскочна даска па од таму некој ден нешто ке им кликне во свеста па ќе си го најдат патот, т.е. ќе постанат свесни за патот по кој се движат... Туку не се битни толку филозофиите, собраното инфо и тако даље... битно е да се биде свесен во секој момент од денот, т.е. се што носи живото, секојдневните предизвици да се прифатат и пристапи кон нив со свест, со будност или подобро кажано со спонтаност... оти само животот те учи на вистинските нешта кои од читање не можеш да ги искусиш само со пракса...
--- надополнето: 1 февруари 2013 во 13:56 ---
Пак лажеш....те научија сите брат... кратки и се нозите на лагите.
Ти можда би сакал да ме знаеш, затоа еднаш ми предложи да се видиме, ама јас не се дружам со секого....
(едитирано од модератор)
Ако имаш јасна претстава, најверојатно и ќе гласаш, ама како што имам речено од порано....во матни води пливате, и пропагирате нешто што не го разбирате...
Значи не се знаете...? :D

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
како што и некој атеист нема да прифати дека будизмот е религија.
До кога мислеш да трескаш глупости....Будизмот Е религија....
а тоа дали ти се свиѓа на тебе или не, тоа си е твој проблем
--- надополнето: 1 февруари 2013 во 13:58 ---
Значи не се знаете...? :D
Брат, јас имам само една маана.....НЕ ЛАЖАМ

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844

Ух, гадна маана брат, и јас патам од истата... во општествово тешко со таква маана се напредува... затоа почнав да се вежбам да станам и јас хипокрит каде морам...:D

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.203
Поени од реакции
12.199
Имам јасна престава, прочитај над овој пост... бесцелна и глупа анкета...
Јас не гласам на секоја анкета што му текнала на било кој во негоавата глава...

П.С.. Јас сум сепак од Кисела Вода, извини вака што ќе ти уништам заебанцијата... И не ми го допирај Амди Бајрам.. бидејќи и ти може и да не си од Виница, ами од Блатец или Лески... што е многу помалку од Шутка... Тебе те иритира тоа што некој ти вели Виничанец, а се тегавиш тука како ти си разбуден?
Де бре Виница е град, имате прекрасен плоштад со ВМРО сонце на него, со одличен парк и до него убав базен ... Шутка е далеку побатал од Виница и ти се навредуваш што некој ти потврдува дека си Виничанец? Будните не се навредуваат, низ нив минува се и ништо не ги „тангира“...
Во Виница имаш убави места за sun gazing :) И трева кај да мирисаш и да бидеш свесен... не би требало да те лути тоа што ти велам Виничанец :)
Брееј како ти е испран мозокот... и ти анкети ќе поставуваш?
--- надополнето: 1 февруари 2013 во 14:03 ---

Ти не ме читаш воопшто внимателно...
Битно ти е да кажеш на некој дека треска глупости, дека лаже (кој прв ќе го каже тоа за другиот автоматски не го прави и тој тоа?),,,
Реков дека за тебе без разлика што јас или било кој друг ќе зборува, ако тоа не е така според твојот систем на размислувањеа, не е точно и точка.
Исто и твоето за другите...

Затоа реков како оди сето тоа читање, пракса, искуство па потоа може да се доближат двете страни колку толку...

Не гледам јас тука глупост, ами неразбраност од твоја страна што сакам да кажам :)

Не ме мрази до толку, будните не мразат.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Ух, гадна маана брат, и јас патам од истата... во општествово тешко со таква маана се напредува... затоа почнав да се вежбам да станам и јас хипокрит каде морам...:D
Не би ти советувал...... држи си до себе....тоа го правеш ради себе , не ради другите.
Можеби ако почнеш да лажеш ќе бидеш моментален фраер на форумов, како хепта, али вистината секогаш излава на виделина....
затоа брат, никогаш не лажи и соочи се со вистината во секој момент, какви сакат нека бидат последиците, на долги стази вистината секогаш победува

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
Не би ти советувал...... држи си до себе....тоа го правеш ради себе , не ради другите.
Можеби ако почнеш да лажеш ќе бидеш моментален фраер на форумов, како хепта, али вистината секогаш излава на виделина....
затоа брат, никогаш не лажи и соочи се со вистината во секој момент, какви сакат нека бидат последиците, на долги стази вистината секогаш победува
Се сложувам со тебе сто проценти...(y)

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Имам јасна престава, прочитај над овој пост... бесцелна и глупа анкета...
Јас не гласам на секоја анкета што му текнала на било кој во негоавата глава...

П.С.. Јас сум сепак од Кисела Вода, извини вака што ќе ти уништам заебанцијата... И не ми го допирај Амди Бајрам.. бидејќи и ти може и да не си од Виница, ами од Блатец или Лески... што е многу помалку од Шутка... Тебе те иритира тоа што некој ти вели Виничанец, а се тегавиш тука како ти си разбуден?
Де бре Виница е град, имате прекрасен плоштад со ВМРО сонце на него, со одличен парк и до него убав базен ... Шутка е далеку побатал од Виница и ти се навредуваш што некој ти потврдува дека си Виничанец? Будните не се навредуваат, низ нив минува се и ништо не ги „тангира“...
Во Виница имаш убави места за sun gazing :) И трева кај да мирисаш и да бидеш свесен... не би требало да те лути тоа што ти велам Виничанец :)
Брееј како ти е испран мозокот... и ти анкети ќе поставуваш?
Брат, еднаш ти дадов одговор за ова...ама не ти работи една од 5 фунции на мозокот изгледа...
Јас сум горд што сум од Виница, тука се зборува за некој принцип според кој сите овде на форумов се нарекуваме со името на членот, а Ти не сакаш да го поштуваш тоа....
Ти со тоа демек сакаш да се покажеш дека ти си од Шутка, од Скопје, дека другите се сељаци и само ниви копаме, а тој демек од шутка па имаш и семафори на кои можеш да просиш.
Такви финти и продавај на циганите пред семафорите..не на мене.
Ајде јавно кажи зошто употребуваш други имиња освен официјалните...и не е случај само со мене...
еве јас ќе ти кажам...сакаш да омаловажуваш....а тоа се сељачки финти, иако си од шутка

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
JAS KAZAV KOJ SVATI SVATI KOJ NE NEKA SI TERA A TI OD ILJADA ZIVOTI KOJ KE BIDE BESMRTEN PRIMER AKO TI UMREL NEKOJ BLIZOK TI NIKAD NEMA DA GO VIDIS POSTO ON VEKE SE REINKARNIRAL ZNACI ATEIZAM I ZEMI CITAJ NE SUM JASD PLATEN DA VI DRZAM PREDAVANJA CESTO PISUVAM ONAKA ALI NE VREDI.
Што правиме со тие кои имаат сеќањава од претходни инкарнации? Меморија од настани кои не можат да ги сместат хронолошки во било кој редослед од престојниот живот, но сепак ги имаат како сеќавање истите?

Така да, да, дефинитивно тука ти се руши твојава теорија. А теорија е, бидејќи не сум прочитал да така се интерепретира реинкарнацијата како што се постави. И те молам, ако може намали со тоа Caps Lock-от, немам проблем со видот, те читам совршено јасно и со помали букви.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.203
Поени од реакции
12.199
Какво ли е тоа ВМРО сонце, баш ме занима....
Големо... голема партија, големо сонце :D
--- надополнето: 1 февруари 2013 во 15:18 ---
Како може јас со тоа што ќе ти кажам Виничанец ти да се навредиш и да ми велиш дека мене со тоа целта ми е да те навредам кога ти со „Виничанец“ се гордееш?
Зарем би се навредил јас ти да ми велиш телемиту? Не...
Да ми велиш Скопјанец, и тоа не ми е навредливо...
Зарем ние сме овде аватарите од форумот?
Пишуваме за да се запознаеме едни со други преку нашите размисли... не си ти Гурџиев... не сум јас Хептаграм, не е некој друг неговиот аватар тука...

Не сакам да омаловажувам... тоа е твојата проекција за мене што ти ја изградил мозокот... не сака секој да те навреди ако не се сложува со твоите размисли...

Јас сакам само добри „расправии“ :)

Bitcoin

Член од
24 мај 2005
Мислења
5.530
Поени од реакции
13.903
Поимите во последниве неколку поста "Виница/Шутка/ВМРО/СДСМ..." ја водат дискусијава во погрешна насока. Не ме терајте со сила да бришам... Дајте и вие малку придонес, и смирете ги страстите...
Нема опомени, нема лични навреди, но постои ин/директна провокација која може да прерасне во препуцавање..

Kajgana Shop

На врв Bottom