Анархија

F

Frankie Yale

Гостин
Еден од многуте кои беа посочени.
Да,подобро сум информиран од две три реченици од вики кои успеа да ги прочиташ.
Дали ти веруваш или не е твој проблем.
Другото е ефтина лага изведена од двете реченици на вики.
Како што реков има две страни и двете со повеќе од две три реченици.
Прави си ти споредби на Чиапас и Шведска, бидејќи под исти социјални и економски услови постоеле во последниве 500 години па се погодни за споредба...ама толкуј знаеш не си ти крив...:tv:
Браво бе, се што не ти се свиѓа на википедија е ефтина лага, добра селективност и отворен ум... Правам споредба меѓу западните земји и Чиапас зошто ја споредувам ефикасноста на тие два система, мислиш Чиапас ќе го достигне нивото на Шведска или Америка за 500 години? Група сељаци што се собираат и одлучуваат, притоа не водат никаква надворешна трговија, се занимаваат само со земјоделиe, не водат никаква надворешна политика. Мислиш за едно 1000 години ќе тргнат ли накај вселената?

Ма дајјј молим ти се :)

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Браво бе, се што не ти се свиѓа на википедија е ефтина лага, добра селективност и отворен ум... Правам споредба меѓу западните земји и Чиапас зошто ја споредувам ефикасноста на тие два система, мислиш Чиапас ќе го достигне нивото на Шведска или Америка за 500 години? Група сељаци што се собираат и одлучуваат, притоа не водат никаква надворешна трговија, се занимаваат само со земјоделиe, не водат никаква надворешна политика. Мислиш за едно 1000 години ќе тргнат ли накај вселената?

Ма дајјј молим ти се :)
Нема врска што е од википедија.
Туку се две три реченици а тоа е премалку за “основаните“ заклучоци кои ги наведе.
Искрено се надевам дека нема да ја “стигнат“ Америка...

F

Frankie Yale

Гостин
Најголем убиец е државата.
Можеше и да провериш линкот, да се информираш подобро бидејќи е тешко да се поверува дека некој може да изнесе такво тврдење при стотици милиони жртви...
Колку ова не е точно и самиот знаеш, не знам зошто лажеш. Како прво убаво знаеш дека само тоталитарни режими се наброени таму а како второ ги наброја војните во Авганистан и Ирак како демоцид. Едно е кога државата си ги убива граѓаните а друго е кога две држави ќе завојуваат меѓу себе заради различни причини. И онака војни имало и ќе има без и со држави.

--- надополнето ---

Нема врска што е од википедија.
Туку се две три реченици а тоа е премалку за “основаните“ заклучоци кои ги наведе.
Искрено се надевам дека нема да ја “стигнат“ Америка...
Целото го прочитав па и ти, тоа го вика... 30 се под запатистите а има 118 општини, па ти види. Немора википедија да ти каже дека е неразвиен реон и здравиот разум треба да ти каже дека со таков начин на управување нигде нема да се стигне со што покажуваат нивоата на сиромаштија и неразвиеност во тој регион, запатистите ништо не развиле, се е по старо. Нема значителен напредок.

Зошто ти викам, размисли колку можат група сељаци да придонесат за развивање на модерна цивилизација...

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Колку ова не е точно и самиот знаеш, не знам зошто лажеш. Како прво убаво знаеш дека само тоталитарни режими се наброени таму а како второ ги наброја војните во Авганистан и Ирак како демоцид. Едно е кога државата си ги убива граѓаните а друго е кога две држави ќе завојуваат меѓу себе заради различни причини. И онака војни имало и ќе има без и со држави.
Зошто лажеш мене не ми е јасно кога со едноставен копи пејст може да се провери тоа?
Си имаш некоја мака за која не сме свесни или?
Ако имаш дислексија кажи слободно да не те мачиме вака...
The Table lists 831 thousand people killed by free -- democratic -- governments, which should startle most readers.

И сега?
Афган,Ирак и Либија да не ги споменуваме, премногу се...актуелни...
Мајката...едно било да те убијат од “сонародници“ а нешто сосема друго од “странци“?
Полесно се умира а?
Државата кога убива во име на демокрација и човекови права е ок а инаку не е?

И која е алтернативата према тебе?
хахахаахах

група сељаци
:nesum:

F

Frankie Yale

Гостин
Зошто лажеш мене не ми е јасно кога со едноставен копи пејст може да се провери тоа?
Си имаш некоја мака за која не сме свесни или?
Ако имаш дислексија кажи слободно да не те мачиме вака...
The Table lists 831 thousand people killed by free -- democratic -- governments, which should startle most readers.

И сега?
Афган,Ирак и Либија да не ги споменуваме, премногу се...актуелни...
Мајката...едно било да те убијат од “сонародници“ а нешто сосема друго од “странци“?
Полесно се умира а?
Државата кога убива во име на демокрација и човекови права е ок а инаку не е?

И која е алтернативата према тебе?
хахахаахах
Поентата ми е, и со и без држави луѓето се тепаат меѓу себе и секоја држава е формирана за да ГИ ЗАШТИТИ ИНТЕРЕСИТЕ НА СВОИТЕ ГРАЃАНИ И СВОЈАТА ТЕРИТОРИЈА!!! Затоа да, не е исто. Секоја држава за себе, а сега гледаме регионализација и алијанси, обединети нации, кај и да е војните меѓу државите ќе престанат. Лажеш, најверојатно несвесно зошто си дошол до некои радикални и избрзани заклучоци за тоа како треба светот да функционира и притоа бараш само докази што го поткрепуваат твојот заклучок а се друго отфрлаш.

F

Frankie Yale

Гостин
This is bad...wicked...
Toecutter...it`s about time you GTFO from this thread...:)
И од форумот можеби. Кога последен пат две демократии завојувале меѓу себе? Ама вистински демократии, не оние само по име.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Нема потреба од агресивност, ова треба да биде дискусија со аргументи...

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
И од форумот можеби. Кога последен пат две демократии завојувале меѓу себе? Ама вистински демократии, не оние само по име.
:pos: вистински демократии

F

Frankie Yale

Гостин
Нема потреба од агресивност, ова треба да биде дискусија со аргументи...
Ти што мислиш? Си за директна демократија и анархија како алтернативи на сегашната?

--- надополнето ---

:pos: вистински демократии
Кај си бе наркоман :)

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Ти што мислиш? Си за директна демократија и анархија како алтернативи на сегашната?
Не сум. Јас сум за постепена транзиција на постоечкиот во подобар. Меѓутоа ова вака кажано не значи ништо. Во секој случај, она што е најпрво потребно е укинување на комерцијалните банки, кој се рак рана на општеството...

Меѓутоа ова не е тема за еден пост, повеќе тема за магистерски труд...

F

Frankie Yale

Гостин
Не сум. Јас сум за постепена транзиција на постоечкиот во подобар.
Кон тоа и се стреми, лека полека. Сосема спротивно од мислењето на тоукатер кој има увртено во главата дека државите се главните виновници за војните и убиствата и дека со нивното укинување сето тоа магично ќе исчезне.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Кон тоа и се стреми, лека полека. Сосема спротивно од мислењето на тоукатер кој има увртено во главата дека државите се главните виновници за војните и убиствата и дека со нивното укинување сето тоа магично ќе исчезне.
За жал, се сомневам дека кон тоа се оди...

Се плашам дека ќе биде многу, многу полошо, за да биде подобро, ако некогаш воопшто биде подобро...

F

Frankie Yale

Гостин
За жал, се сомневам дека кон тоа се оди...

Се плашам дека ќе биде многу, многу полошо, за да биде подобро, ако некогаш воопшто биде подобро...
Не верувам, до пред 20тина години беше опасно сo Варшавскиoт пакт против НАТО или комунизам vs капитализам. Откако се распаднаа Русија веќе воопшто не се труди да се натпреварува и надигрува на воен план со Америка туку гледа како подобро да се развие, а Кина за разлика од холивудските филмови па нема никакви територијални или воени претензии према светот, они ќе го освојат економски најверојатно. Се помалку диктатори и тоталитарни режими на планетава еве гледаш што се случува на блискиот исток и освен Иран и С.Кореја скоро и да нема закани за светскиот мир, а тие се и повеќе регионални закани отколку светски. Не постојат закани од типот на Хитлер, а тој успеа целиот свет да го втурне во војна зошто премногу му дозволија. Данас одма санкције и реакције, учи светот. Се на се, океј е моментално но се е толку непредвидливо што секогаш постои шанса да се деси некое срање и се у курац да отиде. Затоа најдобро е оптимист да останеш :)

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
А бе каков ти Чиапас под владина контрола повеќе од пола територија не контролира мексичката влада со ова картелите.

Kajgana Shop

На врв Bottom