Анархија

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Без наука, нема никаков напредок. Работник може да работи колку сака, ама никогаш нема да постигне производство какво што би постигнал со машина. Машините го олеснуваат произведоството во огромна мера. Во некои индустрии, голем дел од производниот процес е целосно автоматизиран. Да не се тие, нема напредок и подобар живот. Машините се воглавно производ на компаниите. Луѓето што ги измислиле машините, своето образование го добиле од добро организирани институции, голем број од нив финансирани од државата.

Работникот ќе го снема во блиска иднина, благодарение на роботите.
:facepalm:
Кој тоа? Папен, Њукомен, Ват...?
Кој бил финансиран од држааата и од кои институции ја добиле идејата за машина? Парната, како прва...

A

AnFem

Гостин
Без наука, нема никаков напредок. Работник може да работи колку сака, ама никогаш нема да постигне производство какво што би постигнал со машина. Машините го олеснуваат произведоството во огромна мера. Во некои индустрии, голем дел од производниот процес е целосно автоматизиран. Да не се тие, нема напредок и подобар живот. Машините се воглавно производ на компаниите. Луѓето што ги измислиле машините, своето образование го добиле од добро организирани институции, голем број од нив финансирани од државата.

Работникот ќе го снема во блиска иднина, благодарение на роботите.
Don't start! Имам и еко-анархистичка жичка. :)
Ќе ја однесеме темата во сосема друг правец и верувај ми, ниту ќе се согласиш со мене, ниту ќе успееш да ме убедиш. Човекот (поголемиот дел) е вирус во оваа земја. Сакајќи да си ја олесни работата, ја отерал природата во мајчина. Тоа, во комбинација со капитализам = трагедија.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.773
Поени од реакции
12.237
Какви сквотови?!:facepalm:
Измешани ти се многу работи поради непознавање, кооперативите немаат врска никаква со сквотови или комуни. Сквотови се несериозна работа.
Не само линковите и постовите не ги читаш...убаво ти се нацрта што и како, не знам како го стави во домен на теорија. Дали треба да почнам со “се собрале Митре,Ставре,Петко и Станко и се договориле...“.
Некој од вас ги спомена сквотовите, затоа и прашав за нив.
Сместени се во објекти кои сами ги градат преку финансирање на градежни кооперативи. Исто и водовод, канализација, патишта.
мислиш дека реално може една таква заедница да издвои милијарди (па и милиони) за патишта, канализација, струја, нивно одржување?
Ме интересира која е фирмата за апарати и колку ги плаќа работниците, дали се робови или совласници рамноправни на газдите, со слични примања и одлуки во производството. Што има човештвото добиено ново корисно од нив?
Ако ова се тие анархистички заедници, не знам што е изградено од патишта, водоводи и инфраструктура. Колку што гледам, патиштата се градени од државите каде се наоѓаат, ниту имаат лаборатории и фабрики.
http://sustainablealternatives.files.wordpress.com/2012/02/05n_christiania7.jpg
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Image_Foreman_Assembly.jpg
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Trumbullplex_exterior_2006.jpg
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Verminweaving.jpg
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Twinoaksaerial.jpg
пак не добив одговор на некои прашања (посебно економски). Ај нема везе.
--- надополнето: 23 април 2012 во 01:48 ---
Кој бил финансиран од држааата и од кои институции ја добиле идејата за машина? Парната, како прва...
од државата директно индиректно сеедно преку финансирање на неговата работа од страна на налогодавецот кој пак зема кредит од банките, за кои гарантира државата, а за кои поназад прочитав дека се непожелни. Како може некој да има пари сам да се школува и да вложи од сопствен труд во изградба на парна машина и пруга? Или со робови или од државата.

Член од
1 јули 2009
Мислења
299
Поени од реакции
343
Ќе ја однесеме темата во сосема друг правец и верувај ми, ниту ќе се согласиш со мене, ниту ќе успееш да ме убедиш. Човекот (поголемиот дел) е вирус во оваа земја. Сакајќи да си ја олесни работата, ја отерал природата во мајчина. Тоа, во комбинација со капитализам = трагедија.
Стерилизирај се, помогни и на мајката Земја.

A

AnFem

Гостин
Стерилизирај се, помогни и на мајката Земја.
Покажи ми како.

Е сега, затоа што ова не е толку едноставна работа (како што изгледа), која би можела да се објасни во две-три реченици, во врска со организирањето, анархистите имаат различни ставови за економската организација, некои се за анархосиндикализам или партиципаторна економија, мутуалистите се за пазарна економија и приватна сопственост, а анархокомунистите се за економија на подароци.
Јас ги спомнав сквотовите. Не ги гледаме како некаква цел, туку како моментално згрижување, затоа и не се земаат многу во обзир, најчесто. Во зависност од тоа што е сквотирано.

Член од
1 јули 2009
Мислења
299
Поени од реакции
343

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.396
Поени од реакции
5.021
Да? Кажи ми што е изумот на Ват без масовно производство и употреба? Уствари кажи како изумот на Ват го најде својот пат кон успехот? Кај работеше Ват?
Хех, капитализмот не чинел... facepalm x10

Потоа што правиме со производствените ленти? Роботите во авио/авто индустријата? ЦНЦ машините?
Кој тоа напредок би бил да не беа само овие горе спомнатите, кои преставуваат само делче од севкупната индустрија... и погоди кој е заслужен за нивното постоење?
--- надополнето: 23 април 2012 во 03:01 ---
Bring it on, bitch! No offense. :)
Дека човекот и наштети многу на планетава, тоа е точно. Но на многу начини денес човекот се обидува да ја поправи нанесената штета, што нема да биде лесно и брзо.
Најдобар пример за тоа е глобалното затоплување кое предизвикува климатски промени, чии последици ќе ги чувствуваат и генерациите што ќе дојдат.
Но што беше алтернативата? Просечен живот 35 години? Транспорт од Америка до Европа за 2 недели? Воденици како извор на енергија?
Се си има цена, така и овој напредок. Долга и широка е приказната за тоа што е одговорно за штетата предизвикана на околината и тука мислам дека не е местото за да дискутираме за тоа. :)

A

AnFem

Гостин
Еве:
http://www.umm.edu/patiented/articles/what_female_sterilization_000091_9.htm

Касапот од твојот локален сквот или комуна може ова за едно попладне да ти го реши. Плус, после процедурата ќе имаш релативно лесен начин да му се оддолжиш.
Требало да те абортираат на време...

Долга и широка е приказната за тоа што е одговорно за штетата предизвикана на околината и тука мислам дека не е местото за да дискутираме за тоа. :)
That's what i said.

methMKD

Евроскептик
Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.826
Поени од реакции
723
Да ама тоа е човекот како поединец којшто е расипан , себичен и алчен што има врска Капитализмот со тоа ? значи капитализмот барем од никого не е наметнат и никој не го пропагира едноставно си се развил за разлика од ваквите утопио-фантазии како Анархијата или Комунизмот ..

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Некој од вас ги спомена сквотовите, затоа и прашав за нив.
мислиш дека реално може една таква заедница да издвои милијарди (па и милиони) за патишта, канализација, струја, нивно одржување?
Ме интересира која е фирмата за апарати и колку ги плаќа работниците, дали се робови или совласници рамноправни на газдите, со слични примања и одлуки во производството. Што има човештвото добиено ново корисно од нив?
Ако ова се тие анархистички заедници, не знам што е изградено од патишта, водоводи и инфраструктура. Колку што гледам, патиштата се градени од државите каде се наоѓаат, ниту имаат лаборатории и фабрики.
http://sustainablealternatives.files.wordpress.com/2012/02/05n_christiania7.jpg
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Image_Foreman_Assembly.jpg
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Trumbullplex_exterior_2006.jpg
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Verminweaving.jpg
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Twinoaksaerial.jpg
--- надополнето: 23 април 2012 во 01:48 ---
од државата директно индиректно сеедно преку финансирање на неговата работа од страна на налогодавецот кој пак зема кредит од банките, за кои гарантира државата, а за кои поназад прочитав дека се непожелни. Како може некој да има пари сам да се школува и да вложи од сопствен труд во изградба на парна машина и пруга? Или со робови или од државата.
Многу општо прашање, човештвото не знам, но оние кои членуваат таму имаат и тоа како добиено.
Што има човештвото корисно добиено од твојата религија, нација/држава? И тоа после иљадници години државствување и религиозност, не правиме муабет за некаков нов концепт. Или од овие во соседството, да не ме сфатиш погрешно...
На крај ќе дојдеме до морално-етички прашања но и онака не е важно...

Фирмата е Фагор, како дел од кооперативната конфедерација Мондрагон, не ги плаќа работниците туку учествуваат како колективни сопственици на истата во поделба на добивката по претходен договор. Не постојат газди, одлуките за производство ги носи целиот колектив, еден член еден глас. Нормално има разлики во примањата во сооднос со одговорноста и способностите на членовите, најголемата беше мислам 3-1. Примањата им се многу повисоки отколку што е просекот во Шпанија. Има и други примери...

Како може робови да се....:facepalm:
Пак ме прашуваш за одговорени прашања...nevermind, this is getting nowhere...

Да? Кажи ми што е изумот на Ват без масовно производство и употреба? Уствари кажи како изумот на Ват го најде својот пат кон успехот? Кај работеше Ват?
Хех, капитализмот не чинел... facepalm x10

Потоа што правиме со производствените ленти? Роботите во авио/авто индустријата? ЦНЦ машините?
Кој тоа напредок би бил да не беа само овие горе спомнатите, кои преставуваат само делче од севкупната индустрија... и погоди кој е заслужен за нивното постоење?
--- надополнето: 23 април 2012 во 03:01 ---
Никој не ја негира улогата на технологијата, посебно од појавата на првата ефикасна машина па понатаму. Но како се развило е друго прашање.
Капитализмот кој се надоврза на таа машина се развивал по заслуга на милиони наемни робови. Деца од 5-10 години кои умирале по рударски окна и рудари чиј просечен животен век не бил нешто импресивен. И останатите сектори не биле различни, железари, челичани, текстил, бродоградилишта....сето тоа се изградило со помош на смрт на милиони луѓе кои заработувале одвај за одржување на гола физичка егзистенција.

Слично е и денес на многу места, посебно НР Кина.
http://en.wikipedia.org/wiki/Child_labour#Historical

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.756
Поени од реакции
8.782
Заради ваквите ставови човештвото е далеку од проектот наречен анархизам, комунизам што и да е.:) Треба да се сфати основната работа дека сите човечки единки се еднакво потребни и еднакво важни. Колите, женските и што и да е ќе си дојдат сами по себе. Иако се ова изгледа утопистички, нереално, една бујна фикција - нема потреба од однапред осудување на истото.

Ако останеш со 5 луѓе сам на пуст остров, ќе ти биде ли до конкуренција, компетиција, пари ? На островот сите 5 души ќе имате пристап подеднаков до сите ресурси. Ќе се обидеш да се натпреваруваш со некого за ресурсите или ќе имаш потреба да функционираш заедно со другите за доброто на сите 5 души. Ако едниот е полуинвалид и не е способен за тешка физичка работа, ќе го отстраниш или ќе му дадете задачи во слад со неговата умешност да допринесе за колонијата, а тој со срце ќе се обиде да допринесе з а истата колку што знае и умее?

Одговори си на овие прашања, апстрахирај ги на многу повисоко ниво и ќе добиеш како би требало да функционира човечкиот род некогаш во иднината.

За жал и тоа голема сме далеку од ова. Но нема потреба да се осудува дека не е добро и дека ова што сега се живее како во некоја матрица е подобро.
Ако на островот јас ја изградам најубавата куќичка (значи сум најспособна) другите ако сакаат да живеат во неа ќе мораат да придонесуваат, односно да ми плаќаат. Е, бидејќи сме на пуст остров, можат да ми носат вода, да ми перат, да ми чистат... и ќе имаат каде да спијат кога ќе врне.
Ама од чиста мира - полуинвалид или не, сеедно. Што е мое - мое е. Само кога сакам делам. Никако секогаш.

I

Iblis

Гостин
Ако на островот јас ја изградам најубавата куќичка (значи сум најспособна) другите ако сакаат да живеат во неа ќе мораат да придонесуваат, односно да ми плаќаат. Е, бидејќи сме на пуст остров, можат да ми носат вода, да ми перат, да ми чистат... и ќе имаат каде да спијат кога ќе врне.
Ама од чиста мира - полуинвалид или не, сеедно. Што е мое - мое е. Само кога сакам делам. Никако секогаш.
А што ако сите си исцртаат граници како тебе? Еве еден ќе го земе изворот на потка вода, друг палмите, трет обработливото земјиште.Ти пак си најспособна, ама ете поштено по договор ти го спопикуваат, не можеш да си на повеќе меса во исто време.На крај ти ќе работиш за нив.
P.S.
Јас мислам дека ти доста би просперирала во услови на Анархија(Анархизам), бар ако си таква како што се претставуваш на форум.;)

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.756
Поени од реакции
8.782
Ах!

Ќе морам овака
http://mk.wikipedia.org/wiki/Анархизам

Тебе мотивација ти е некакво такмичење со другите?
Солидарност, самоорганизираност, еднаквост, правда, слобода, почит, љубов... Тоа е тоа што мене ме мотивира. Тука ја гледам својата иднина и иднината на овој скоро распаднат свет, полн со омраза и завист... Кога овие зборови ќе станат реалност, тогаш и те како ќе се има волја за развој, сега тонеме и се гушиме во капитализмот. Ни го убиваат и оној мал потенцијал што остана во нас. Ни ја гушат креативноста... Каде е тука развојот и напредокот?

Мене да.
А изборот дали ќе дадам некому или не, е мој, и тоа ме прави среќна.
--- надополнето: 23 април 2012 во 17:00 ---
А што ако сите си исцртаат граници како тебе? Еве еден ќе го земе изворот на потка вода, друг палмите, трет обработливото земјиште.Ти пак си најспособна, ама ете поштено по договор ти го спопикуваат, не можеш да си на повеќе меса во исто време.На крај ти ќе работиш за нив.
Јок, ќе манипулирам и ќе потплатувам, а на крајот ќе објавам војна на најголемиот конкурент.
А ако сме баш 5 души, ќе ги свртам 3ца против тој на изворот, и ќе го избркаме. :)
--- надополнето: 23 април 2012 во 17:02 ---
Бизнисмен е илузија....не постои туку постои бизнис-серко.
Се додека експлоатираш работна сила(ЛУЃЕ) ти си ЃУБРЕ.
Абе остај. Ако имам фирма и некому дадам работа, ако го плаќам често, јас сум ѓубре а?
Ццццццц жалосно.
--- надополнето: 23 април 2012 во 17:03 ---
Конкуренција постои за да се освои некоја награда или да се добие поише од другиот нешто што мнозинството го смета за вредно. Капитализмот како такво нешто ги прокламира ПАРИТЕ. Мислиш ли дека во некое идно општество ПАРИТЕ не можат д абидат симнати од местото број 1 како порив за креативност и компетенција????
Пак ќе биде материјално добро. Без оглед како ќе го нарекуваме :)
--- надополнето: 23 април 2012 во 17:10 ---
Зошто би убивал за материјална работа, кога ќе имаш се што имаат и останатите?
Зошто сакам да имам повеќе од останатите.
Секој сака.
И ти сакаш.
Признај си, не мене, себе ;)

Kajgana Shop

На врв Bottom