Анархија

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Само контра да се одело и без причина.
Ајде да видиме ти што мислиш, кое е можно и како?
Што е можно и како би се одвивале работите тоа неможе да го знаеме.
Ама за две работи сум сигурен кои мора да постојат.
Eдната е "фино" подесување со природата, и живот во хармонија со природата.
Другата е исчезнување на државите(што претпоставува немање на војска и полиција).
Oва пак претпоставува живот во мали самостојни заедници.
На народов му е испран мозокот ептен за да ова профункционира преку ноќ.
Тоа е јасно, ама јасно е дека и државата мора да исчезне како таква.
Се надевам(имам доверба да не речам) дека природата ќе најде начин.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Другата е исчезнување на државите(што претпоставува немање на војска и полиција).
.......
Од кај си убеден во тоа? Зошто мора? Кои процеси би довеле до изумирање на државата?

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Од кај си убеден во тоа? Зошто мора? Кои процеси би довеле до изумирање на државата?
Слободата на човекот и неговата врска со природата е ултимативната состојба.
Човекот нема да може да ги открие и да ги искористи правите потенцијали додека не го направи ова.
За изумирање на државата немам решение како и што.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Слободата на човекот и неговата врска со природата е ултимативната состојба.
Човекот нема да може да ги открие и да ги искористи правите потенцијали додека не го направи ова.
За изумирање на државата немам решение како и што.
Кое да го направи?
Ти велиш мора, нели? Зошто мора, што те прави сигурен да веруваш во тоа?
Не реков ти да ни кажеш метод на изумирање на државата. Не знам дали има таков кој знае. Но што би придонело за да се случи тоа? Кои процеси?

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Што е можно и како би се одвивале работите тоа неможе да го знаеме.
На народов му е испран мозокот ептен за да ова профункционира преку ноќ.
Се надевам(имам доверба да не речам) дека природата ќе најде начин.
Добро е што имаш доверба, али пак од кај си убеден во тоа? Како мислиш државата да одумре т.е. да исчезне.. како ќе го направиш тоа?
И бај д веј грешка, исчезнување на државата не подразбира немање војска и полиција, туку подразбира немање апарат на моќ кој што ќе се одрекне од наметнатиот авторитет! Полицијата и војската се само инструменти (додуше ај да не речам инструменти, него поише као последица на стравот стекнат од апаратурата која што располага со моќ - власта, а кои подоцна прераснале во инструментариум).
Така да еве ќе ти помогнам, тоа би се постигнало кога ќе се откажеме од авторитетот, кој што помеѓу другото е стекнат.
Еве ти една вистинита „приказна“ - Дошол „нашиов“ Аце среде Атина, ги покорил ебачов Грциве, и шетал низ улици. Го сретнал Диоген (кој инаку се смета дека е првиот анархист иако не се нарекувале така бидејќи Диоген бил Киник) и му рекол: Ајде сега Диогене опкори се пред мене, станав ваш цар! И овој мада-факава, Диоген, го погледал и му рекол: А кој си ти? Ај те молам тргни се, ми пречиш, од тебе не можам да го гледам сонцето! - И овој „нашиов“ си завртел опаш и му ја здувнал...( „прикаскава“ не е баш во детаљи, но отприлика вака оди).
Е сега едно прашање до тебе, како ти ќе се ослободиш од туѓиот авторитет, со оглед на фактот дека си верник, а судечи по коментарите што ги даваш, веруваш дека постои некое битие Бог, и судечи по фактот дека Бог, сам по себе е авторитет?

позз

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Добро е што имаш доверба, али пак од кај си убеден во тоа? Како мислиш државата да одумре т.е. да исчезне.. како ќе го направиш тоа?
И бај д веј грешка, исчезнување на државата не подразбира немање војска и полиција, туку подразбира немање апарат на моќ кој што ќе се одрекне од наметнатиот авторитет! Полицијата и војската се само инструменти (додуше ај да не речам инструменти, него поише као последица на стравот стекнат од апаратурата која што располага со моќ - власта, а кои подоцна прераснале во инструментариум).
Така да еве ќе ти помогнам, тоа би се постигнало кога ќе се откажеме од авторитетот, кој што помеѓу другото е стекнат.
Еве ти една вистинита „приказна“ - Дошол „нашиов“ Аце среде Атина, ги покорил ебачов Грциве, и шетал низ улици. Го сретнал Диоген (кој инаку се смета дека е првиот анархист иако не се нарекувале така бидејќи Диоген бил Киник) и му рекол: Ајде сега Диогене опкори се пред мене, станав ваш цар! И овој мада-факава, Диоген, го погледал и му рекол: А кој си ти? Ај те молам тргни се, ми пречиш, од тебе не можам да го гледам сонцето! - И овој „нашиов“ си завртел опаш и му ја здувнал...( „прикаскава“ не е баш во детаљи, но отприлика вака оди).
Е сега едно прашање до тебе, како ти ќе се ослободиш од туѓиот авторитет, со оглед на фактот дека си верник, а судечи по коментарите што ги даваш, веруваш дека постои некое битие Бог, и судечи по фактот дека Бог, сам по себе е авторитет?

позз
Кога викам Бог мислам на некое битие многу понапредно од нас во поголем број од случаите.
Дај некој пример, цитирај ме па у контекст на реченицата да ти објаснам.
Вака генерализација тешко дека би прошла....а за тоа дека сум бил верник....
Биди почесто на форумов и читај...ама читај, намам намера на секој на форумов да му објаснувам
дали верувам во нешто и во што верувам.
Ќе заборавев, војската штити граници...ако ги нема што ќе штити?
Полицијата се бира од народот, ако нема државен апарат кој ќе ги одбере?
А судечи по постов ти имаш некој проблем со авторитетот на Бог?
Да не фатиш у друг екстрем?

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Кога викам Бог мислам на некое битие многу понапредно од нас во поголем број од случаите.
Биди почесто на форумов и читај...ама читај, намам намера на секој на форумов да му објаснувам
Брат легенда си жими се...

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Кое да го направи?
Ти велиш мора, нели? Зошто мора, што те прави сигурен да веруваш во тоа?
Не реков ти да ни кажеш метод на изумирање на државата. Не знам дали има таков кој знае. Но што би придонело за да се случи тоа? Кои процеси?
Не верувам туку знам.
Човечката природа е таква така да тоа ми дава за право да го тврдам ова.
Moжам да земам и пример од правите луѓе што останале овде на планетава земја.
Абориџиниве на пример, или индијанците се она друго 6 и кусур милијарди е шушљак.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Не верувам туку знам.
Човечката природа е таква така да тоа ми дава за право да го тврдам ова.
Moжам да земам и пример од правите луѓе што останале овде на планетава земја.
Абориџиниве на пример, или индијанците се она друго 6 и кусур милијарди е шушљак.
уха, сериозно тврдење, Знам.
Од каде знаеш? Ај поучи не и ние да знаеме. Пошто знаењето според тебе е нели bullshit.

П.С. Не знаеш, туку веруваш.

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Со авторитетот на „Бог“ немам проблем, затоа што со тој авторитет сум расчистил мнгоу мнгоу многу одамна, и искрено немам потреба од тој авторитет, а и од никаков искрено...
А инаку по ова што го пиша гледам дека не знам баш многу од многу како фунцкионира државата, и воопшто како е таа настаната.
Те имам читано многу пати, иако многу пати и не сум ти коментирал, не сум имал потреба за тоа, ако имам потреба, те коментирам.. (но тоа е најмалку важно).
И да мојот друг екстерм е топиков на кој пишуваме и расправаме баш сега во моментов.. многу поприроден ми е...да не е тој не знам дали би го гледал сонцето и светот...

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
уха, сериозно тврдење, Знам.
Од каде знаеш? Ај поучи не и ние да знаеме. Пошто знаењето според тебе е нели bullshit.
Прво ако не знам нема да пишувам на темава.
Второ и ти знаеш ама не сакаш толкава одговорност да си препишеш.
Знаењето произлегува од мојата природа(од мене), едноставно таква е и планетава Земја.
Курташак нема играње со ова, ама затоа што моментално е во таква ненормална нерамнотежа
враќањето во рамнотежа изгледа и мишн импосибл.
Целата финеса е во рамнотежата, инаку има знаење и ЗНАЕЊЕ.
Простудирај го ова http://www.energyenhancement.org/PATANJALI YOGA SUTRAS.htm
Или види за Патанџели нешто за оваа работа по нет.
Не дека и ти не го знаеш ова ама да ги прецизираме работите.
--- надополнето: Jul 11, 2011 3:26 PM ---
Со авторитетот на „Бог“ немам проблем, затоа што со тој авторитет сум расчистил мнгоу мнгоу многу одамна, и искрено немам потреба од тој авторитет, а и од никаков искрено...
А инаку по ова што го пиша гледам дека не знам баш многу од многу како фунцкионира државата, и воопшто како е таа настаната.
Те имам читано многу пати, иако многу пати и не сум ти коментирал, не сум имал потреба за тоа, ако имам потреба, те коментирам.. (но тоа е најмалку важно).
И да мојот друг екстерм е топиков на кој пишуваме и расправаме баш сега во моментов.. многу поприроден ми е...да не е тој не знам дали би го гледал сонцето и светот...
Добро е штом немаш проблем со авторитети.
Државата е добро смислен механизам за контрола и експлоатација на луѓето.
Сигурно сама од себе не настанала....оние смешни теории на Маркс.
И не се лути, ти пишав да читаш почесто затоа што ми скурчи на секого да му објаснувам
за системи на верување. А на темата прашања до атеистите многу убаво пишав, и сигурно постот ти
упаднал у очи :)

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Прво ако не знам нема да пишувам на темава.
Второ и ти знаеш ама не сакаш толкава одговорност да си препишеш.
Знаењето произлегува од мојата природа(од мене), едноставно таква е и планетава Земја.
Курташак нема играње со ова, ама затоа што моментално е во таква ненормална нерамнотежа
враќањето во рамнотежа изгледа и мишн импосибл.
Целата финеса е во рамнотежата, инаку има знаење и ЗНАЕЊЕ.
Простудирај го ова http://www.energyenhancement.org/PATANJALI YOGA SUTRAS.htm
Или види за Патанџели нешто за оваа работа по нет.
Не дека и ти не го знаеш ова ама да ги прецизираме работите.
Види твоето знаење не ми е баш јасно од кај потекнува. Јас би рекол не знам.
Твоево знаење, некако ми еволуираше од, „се надевам“, па преку „имам доверба“ во „знам“.
Намерно ли го прескокна зборот „верувам“?

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Добро е штом немаш проблем со авторитети.
Државата е добро смислен механизам за контрола и експлоатација на луѓето.
Сигурно сама од себе не настанала....оние смешни теории на Маркс.
И не се лути, ти пишав да читаш почесто затоа што ми скурчи на секого да му објаснувам
за системи на верување. А на темата прашања до атеистите многу убаво пишав, и сигурно постот ти
упаднал у очи :)
Сега малку ме налути,, го цитираш Маркс, а тоа што го зборуваш „Сигурно сама од себе не настанала....оние смешни теории на Маркс“, благе везе нема со Маркс, не знам што имаш прочитано од него, ама ова сигурно Маркс не го рекол, или ако „рекол нешто вакво“ ти катастрофално лошо го интерпретираш...
Како и да е Не си го читал Маркс, а си наслушнал и прочитал некој цитат во весник или од друг, па сега интерпретираш.. такви работи, поготово за Маркс не сакам..

За другото не коментирам.. премногу се расплинуваме,, а гледам дека од врме на време и се губиш.. немаш континуитет...

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Сега малку ме налути,, го цитираш Маркс, а тоа што го зборуваш „Сигурно сама од себе не настанала....оние смешни теории на Маркс“, благе везе нема со Маркс, не знам што имаш прочитано од него, ама ова сигурно Маркс не го рекол, или ако „рекол нешто вакво“ ти катастрофално лошо го интерпретираш...
Како и да е Не си го читал Маркс, а си наслушнал и прочитал некој цитат во весник или од друг, па сега интерпретираш.. такви работи, поготово за Маркс не сакам..

За другото не коментирам.. премногу се расплинуваме,, а гледам дека од врме на време и се губиш.. немаш континуитет...
Не сваќај ти премногу сериозно, а за Маркс така не учеа у школо. :)
Иако не сум толку стар за да сум го учел Дас Капитал или било што од него.
А за тоа дали сум се губел.....у реду е немора да дискутираме воопшто.
Или да се сведе на минимум, затоа што ќе биде контрапродуктивно за тебе.
--- надополнето: Jul 11, 2011 3:39 PM ---
Види твоето знаење не ми е баш јасно од кај потекнува. Јас би рекол не знам.
Твоево знаење, некако ми еволуираше од, „се надевам“, па преку „имам доверба“ во „знам“.
Намерно ли го прескокна зборот „верувам“?
Моето знаење......direct cognition.
Моите претпоставки се друга работа и на други теми.
Не мешај баби и жаби.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
оние смешни теории на Маркс.
Ова покасно го приметив. Кои смешни теории на Маркс? Која конкретно негова теорија не ти се допаѓа и не се сложуваш со неа?

Моето знаење......direct cognition.
Моите претпоставки се друга работа и на други теми.
Не мешај баби и жаби.
За во оваа тема дечко зборувам, тука во три поста еволуираше низ трите фази. Не ме интересираат тука други теми.

Kajgana Shop

На врв Bottom