Анализа на крв - толкување резултати

Гладиус

notusually
Член од
14 август 2008
Мислења
5.508
Поени од реакции
1.728
Цело време.......т.е од кога памтам последниве 2, 2 и пол години имам намалени тромбоцити.Се друго е мање више нормално...........значи нешто тоа ? Овде прочитав дека намалување се јавува при хемотерапи, малигни заболувања, хепатитис Ц :eek:...... Хемотерапија не примам,а не е ваљда нешто од ова другиве работи.Сите други параметри се во граници на нормалата и еве 2-3 години се пројдени кога прв пат го приметив тоа и ништо не ми е до сега.
Ако е хепатитис Ц, значи е и вирусна инфекција и тоа ќе резултира со покачени антитела во организмот, како и со зголемен број на леукоцити така да вирусни инфекции не се сигурно причина. Точно не би знаел да ти одговорам, меѓутоа доколку матичниот смета дека крвната слика е во ред, нема простор за паника. Можно е натрупување на тромбоцити во слезената која има улога на филтер на крвта (иако ова е само моја слепа претпоставка).Побарај мислење од втор лекар да ти каже можни причини за таквата состојба. Има и некои други причинители на ваква состојба но не иде на невидено да се распишувам се и сешто и да те паничам за џабе.
Само побарај мислење од уште еден лекар.

Член од
31 јули 2008
Мислења
2.065
Поени од реакции
666
Цело време.......т.е од кога памтам последниве 2, 2 и пол години имам намалени тромбоцити.Се друго е мање више нормално...........значи нешто тоа ? Овде прочитав дека намалување се јавува при хемотерапи, малигни заболувања, хепатитис Ц :eek:...... Хемотерапија не примам,а не е ваљда нешто од ова другиве работи.Сите други параметри се во граници на нормалата и еве 2-3 години се пројдени кога прв пат го приметив тоа и ништо не ми е до сега.
Под 150 ти се цело време?
Дали си примал антикоагулациона терапија? Повреда на некој мускул, внатрешно крварење некогаш?

ahil

м-р
Член од
11 јули 2005
Мислења
634
Поени од реакции
620
Начин за намалување на триглецериди...имам ниво од 2,3 ???

G

galaxy

Гостин
Начин за намалување на триглецериди...имам ниво од 2,3 ???
http://www.zazdravje.com.mk/upload/showthread.php?717-Триглицериди

Барање причина за зголемувањето, добро ќе беше да ги напишеш и другите резултати
Прво ограничување на храната, повеќе има во линкот
После лекови за намалување на триглицериди

ahil

м-р
Член од
11 јули 2005
Мислења
634
Поени од реакции
620
http://www.zazdravje.com.mk/upload/showthread.php?717-Триглицериди

Барање причина за зголемувањето, добро ќе беше да ги напишеш и другите резултати
Прво ограничување на храната, повеќе има во линкот
После лекови за намалување на триглицериди
Па поконкретно ништо немам лошо, хемоглобин на максимално ниво, шекер немам, а вкупниот холестерол е 4,1 што секако е во нормала...

G

galaxy

Гостин
Па поконкретно ништо немам лошо, хемоглобин на максимално ниво, шекер немам, а вкупниот холестерол е 4,1 што секако е во нормала...
А дали резултатите ги имаш однесено на лекар да ги види?
Колку време немаше јадено пред да ти земат крв?
Повеќе прашања ќе ти постави и ти ќе му поставиш на матичниот лекар.

ahil

м-р
Член од
11 јули 2005
Мислења
634
Поени од реакции
620
Секако дека ги однесов, но лекарот само кажа дека се зголемени над нормалата и ништо друго, инаку пред тој ден цел ден имав главоболки поради некакви проблеми со притисокот кој одвреме навреме ми се случува крвниот притисок да ми е близок еден со друг ( кај мене беше во најголем дел од денот 80/105), а за јадење јадев пред 7-8 часа само 2 палачинки...

DANTE

Gym instructor.
Член од
22 март 2006
Мислења
1.318
Поени од реакции
366
правев денеска крвна слика лимфоцитите ми се 41.5 а максималното е 40, и ензими AST ми се покачени на 42.7 а нормално е на 37. Другото горе доле ми е во нормала. Од што може да се качени лимфоцитите на 41.5? оваа докторкава ми вика некоја настинка може да е

Член од
31 јули 2008
Мислења
2.065
Поени од реакции
666
правев денеска крвна слика лимфоцитите ми се 41.5 а максималното е 40, и ензими AST ми се покачени на 42.7 а нормално е на 37. Другото горе доле ми е во нормала. Од што може да се качени лимфоцитите на 41.5? оваа докторкава ми вика некоја настинка може да е
Ништо страшно.
Покачени лимфоцити-вирусна инфекција.

Natural-girl

Morphine
Член од
16 октомври 2007
Мислења
3.462
Поени од реакции
5.246
Испитување функција на надбубрежна жлезда со крвна слика... Имате идеја? :)

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
7.029
Поени од реакции
8.711
Испитување функција на надбубрежна жлезда со крвна слика... Имате идеја? :)
треба да имаш некоја мака прво па да се бара проблем во надбубрежната жлезда, сепак зависи што бараш.

jasisamojas

Не ми треба титула
Член од
26 ноември 2008
Мислења
762
Поени од реакции
423
Вредноста на MCV е 68.8. Начин како да се зголеми? Се работи за машки пол.
Фала.

Член од
31 јули 2008
Мислења
2.065
Поени од реакции
666
Вредноста на MCV е 68.8. Начин како да се зголеми? Се работи за машки пол.
Фала.
Прилично е ниско.
Внесувај храна богата со железо (месо-особено телешки џигер, леќа, спанаќ)

Вредност на хемоглобин и серумско железо ?

jasisamojas

Не ми треба титула
Член од
26 ноември 2008
Мислења
762
Поени од реакции
423
Fa
Прилично е ниско.
Внесувај храна богата со железо (месо-особено телешки џигер, леќа, спанаќ)

Вредност на хемоглобин и серумско железо ?
Фала на одговорот.
Само овие резултати ги имам:
WBC: 6,1
RBC: 5,96
Hb: 12,7
MCV: 68,8
PLT: 247

Задолжителна ли би била консултација со хематолог? Прашувам бидејќи моментално сум во странство па тука се поскапи цените.
А инаку ми спомнаа дека сум имал некоја анемија и дека крвните зрнца не ми биле „нормални„.

Нормалните изгледале вака:
О О О
О О О

А моите биле вака:
о о о о
о о о о
во поголем број, но во помал обем.

Blackout

An emotional retard
Член од
14 мај 2009
Мислења
1.690
Поени од реакции
451
Fa

Фала на одговорот.
Само овие резултати ги имам:
WBC: 6,1
RBC: 5,96
Hb: 12,7
MCV: 68,8
PLT: 247

Задолжителна ли би била консултација со хематолог? Прашувам бидејќи моментално сум во странство па тука се поскапи цените.
А инаку ми спомнаа дека сум имал некоја анемија и дека крвните зрнца не ми биле „нормални„.

Нормалните изгледале вака:
О О О
О О О

А моите биле вака:
о о о о
о о о о
во поголем број, но во помал обем.
Toa се нарекува микроцитна анемија и најчесто настанува како резултат на дефицит на железо. Ама кај тебе железото изгледа ок, пошто хемоглобинот ти е добар. Треба да направиш дополнителни тестови за серумско железо и трансферин за да се открие каде е проблемот.
Не е неопходно веднаш да се посети хематолог но пожелно е. Ако не веднаш, тогаш бар во блиска иднина.

Kajgana Shop

На врв Bottom