Анализа на крв - толкување резултати

Член од
4 јуни 2009
Мислења
11.543
Поени од реакции
29.113
По направени тестови aso и crp ги добив резултативе и намалени бели крвнци зрнца пишува и од 2та теста ова ми го пишува само... Океј е ова или ?
aso+
crp-

Член од
31 јули 2008
Мислења
2.065
Поени од реакции
666
По направени тестови aso и crp ги добив резултативе и намалени бели крвнци зрнца пишува и од 2та теста ова ми го пишува само... Океј е ова или ?
aso+
crp-
Антистрептолизиот тест ( ASO ) - обично се чита бројчано (200, 400, 600...) и означува присуство, најчесто на стрептококна бактерија или пак некое воспаление, жариште во огранизмот.
Значи совет, направи квантитативен тест и матичниот лекар подобро ќе ти објасни.

Ц-реактивен протеин (CRP) - доколку е позитивен, означува веќе присутна инфекција во организмот или пак позитивен е после операција.

Член од
4 јуни 2009
Мислења
11.543
Поени од реакции
29.113
Антистрептолизиот тест ( ASO ) - обично се чита бројчано (200, 400, 600...) и означува присуство, најчесто на стрептококна бактерија или пак некое воспаление, жариште во огранизмот.
Значи совет, направи квантитативен тест и матичниот лекар подобро ќе ти објасни.

Ц-реактивен протеин (CRP) - доколку е позитивен, означува веќе присутна инфекција во организмот или пак позитивен е после операција.
CRP е негативен што би требало тоа да значи ?

Член од
31 јули 2008
Мислења
2.065
Поени од реакции
666
Ништо страшно со CRP-то .

Него, ме чуди намалениот број на леукоцити. Обично при бактериска инфекција драстично се покачуваат (ASO +).

Дали направи диференцијална крвна слика (бр на гранулоцити, лимфоцити и моноцити) и седиментација ?

Член од
27 ноември 2008
Мислења
5.541
Поени од реакции
4.078
Поручеква правев крвна слика па сега ги гледам резултатите испратени на маил. Се е во рамките на границите освен што имам мало намалување на MCH 27.7 а границата е 28 до 33. Па ме интересира што е MCH и како може да се донесе у рамки на границата.

Фала.

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
7.034
Поени од реакции
8.739
Ништо страшно со CRP-то .

Него, ме чуди намалениот број на леукоцити. Обично при бактериска инфекција драстично се покачуваат (ASO +).

Дали направи диференцијална крвна слика (бр на гранулоцити, лимфоцити и моноцити) и седиментација ?
Нема што да те чуди, тоа се антитела против стрептококи, што значи дека пациентот скоро прележал стрептококова инфекција, само што антителата се сеуште присутни и ќе треба време додека да се намалат.
--- надополнето: 13 декември 2011 во 23:06 ---
Поручеква правев крвна слика па сега ги гледам резултатите испратени на маил. Се е во рамките на границите освен што имам мало намалување на MCH 27.7 а границата е 28 до 33. Па ме интересира што е MCH и како може да се донесе у рамки на границата.

Фала.
Без паника, штом хемоглобинот ти е во нормала немаш гајле, само треба да јадеш храна каде се содржи повеќе Б витамин.

Член од
31 јули 2008
Мислења
2.065
Поени од реакции
666
Нема што да те чуди, тоа се антитела против стрептококи, што значи дека пациентот скоро прележал стрептококова инфекција, само што антителата се сеуште присутни и ќе треба време додека да се намалат.
Убаво прочита што напишав јас? :)

Член од
31 јули 2008
Мислења
2.065
Поени од реакции
666
Знам убаво што се антитела, нема потреба да ми даваш сугестија што и како.
Муабетот ми беше, од каде знаеш дали ја прележал инфекцијата или се уште ја има во организмот без предходно направена седиментација и диференцијална крвна слика?

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
7.034
Поени од реакции
8.739
Знам убаво што се антитела, нема потреба да ми даваш сугестија што и како.
Муабетот ми беше, од каде знаеш дали ја прележал инфекцијата или се уште ја има во организмот без предходно направена седиментација и диференцијална крвна слика?
Сигурно му се направени штом кажа дека му се намалени белите крвни зрна.

Член од
31 јули 2008
Мислења
2.065
Поени од реакции
666

Фала.
да надополнам...

MCH - просечна количина на хемоглобин во крвта.

Доколку комплетно сакате да ја проверите "јачината" на крвта (освен параметрите од крвната слика- хемоглобин, хематокрит, МCV, MCH, MCHC) пожелно е да се испита и серумско железо.

Често, висок процент на Hb а ниско MCV и МCH, даваат ниски вредности на железото во крвта.

Член од
27 ноември 2008
Мислења
5.541
Поени од реакции
4.078
да надополнам...

MCH - просечна количина на хемоглобин во крвта.

Доколку комплетно сакате да ја проверите "јачината" на крвта (освен параметрите од крвната слика- хемоглобин, хематокрит, МCV, MCH, MCHC) пожелно е да се испита и серумско железо.

Често, висок процент на Hb а ниско MCV и МCH, даваат ниски вредности на железото во крвта.
Што се однесува до серумското шелезо, тоа баш ми е на крајната граница или 27.9, а дозволената граница е 11-28. Претпоставувам дека ми е ок.

Член од
31 јули 2008
Мислења
2.065
Поени од реакции
666
Што се однесува до серумското шелезо, тоа баш ми е на крајната граница или 27.9, а дозволената граница е 11-28. Претпоставувам дека ми е ок.
Апсолутно. :)
Иако е се` во ред, сепак би ти препорачал (општа пракса после направена лабораторија) рутинска контрола кај матичниот лекар, најубаво ќе ти објасни се`.

Natural-girl

Morphine
Член од
16 октомври 2007
Мислења
3.462
Поени од реакции
5.246
на крвната слика во делот ензими, имам ASAT /GOT/ = 39,2, a референтната вредност е до 37. any idea/

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
7.034
Поени од реакции
8.739
на крвната слика во делот ензими, имам ASAT /GOT/ = 39,2, a референтната вредност е до 37. any idea/
Си се напила аналгин, некое друго лекарство или пак можеби алкохол. За да има некоја дијаностичка вредност покачувањето на АСАТ тоа треба да е помножено неколку пати повеќе од референтната вредност, така да немај гајле ;)

Kajgana Shop

На врв Bottom