- Член од
- 4 јуни 2009
- Мислења
- 11.543
- Поени од реакции
- 29.113
По направени тестови aso и crp ги добив резултативе и намалени бели крвнци зрнца пишува и од 2та теста ова ми го пишува само... Океј е ова или ?
aso+
crp-
aso+
crp-
Антистрептолизиот тест ( ASO ) - обично се чита бројчано (200, 400, 600...) и означува присуство, најчесто на стрептококна бактерија или пак некое воспаление, жариште во огранизмот.По направени тестови aso и crp ги добив резултативе и намалени бели крвнци зрнца пишува и од 2та теста ова ми го пишува само... Океј е ова или ?
aso+
crp-
CRP е негативен што би требало тоа да значи ?Антистрептолизиот тест ( ASO ) - обично се чита бројчано (200, 400, 600...) и означува присуство, најчесто на стрептококна бактерија или пак некое воспаление, жариште во огранизмот.
Значи совет, направи квантитативен тест и матичниот лекар подобро ќе ти објасни.
Ц-реактивен протеин (CRP) - доколку е позитивен, означува веќе присутна инфекција во организмот или пак позитивен е после операција.
Нема што да те чуди, тоа се антитела против стрептококи, што значи дека пациентот скоро прележал стрептококова инфекција, само што антителата се сеуште присутни и ќе треба време додека да се намалат.Ништо страшно со CRP-то .
Него, ме чуди намалениот број на леукоцити. Обично при бактериска инфекција драстично се покачуваат (ASO +).
Дали направи диференцијална крвна слика (бр на гранулоцити, лимфоцити и моноцити) и седиментација ?
Без паника, штом хемоглобинот ти е во нормала немаш гајле, само треба да јадеш храна каде се содржи повеќе Б витамин.Поручеква правев крвна слика па сега ги гледам резултатите испратени на маил. Се е во рамките на границите освен што имам мало намалување на MCH 27.7 а границата е 28 до 33. Па ме интересира што е MCH и како може да се донесе у рамки на границата.
Фала.
Убаво прочита што напишав јас?Нема што да те чуди, тоа се антитела против стрептококи, што значи дека пациентот скоро прележал стрептококова инфекција, само што антителата се сеуште присутни и ќе треба време додека да се намалат.
А ти мене дали убаво ме прочита? Прочитај што се тоа анти тела и од каде се произведуваатУбаво прочита што напишав јас?
Сигурно му се направени штом кажа дека му се намалени белите крвни зрна.Знам убаво што се антитела, нема потреба да ми даваш сугестија што и како.
Муабетот ми беше, од каде знаеш дали ја прележал инфекцијата или се уште ја има во организмот без предходно направена седиментација и диференцијална крвна слика?
да надополнам...Поручеква правев крвна слика па сега ги гледам резултатите испратени на маил. Се е во рамките на границите освен што имам мало намалување на MCH 27.7 а границата е 28 до 33. Па ме интересира што е MCH и како може да се донесе у рамки на границата.
Фала.
Што се однесува до серумското шелезо, тоа баш ми е на крајната граница или 27.9, а дозволената граница е 11-28. Претпоставувам дека ми е ок.да надополнам...
MCH - просечна количина на хемоглобин во крвта.
Доколку комплетно сакате да ја проверите "јачината" на крвта (освен параметрите од крвната слика- хемоглобин, хематокрит, МCV, MCH, MCHC) пожелно е да се испита и серумско железо.
Често, висок процент на Hb а ниско MCV и МCH, даваат ниски вредности на железото во крвта.
Апсолутно.Што се однесува до серумското шелезо, тоа баш ми е на крајната граница или 27.9, а дозволената граница е 11-28. Претпоставувам дека ми е ок.
Си се напила аналгин, некое друго лекарство или пак можеби алкохол. За да има некоја дијаностичка вредност покачувањето на АСАТ тоа треба да е помножено неколку пати повеќе од референтната вредност, така да немај гајлена крвната слика во делот ензими, имам ASAT /GOT/ = 39,2, a референтната вредност е до 37. any idea/