Анализа на крв - толкување резултати

Член од
30 октомври 2008
Мислења
111
Поени од реакции
14
Deneska proveriv krv navidum e sve vo red osven albumini mi se pokaceni 51 imam a dozvoleno e 34-48 ako moze nekoj da mi objasni sto e toa albumini? i s-Fe mi e 33 (6.6-28.0) ova pretpostavuvam e zelezoto?

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
7.034
Поени од реакции
8.739
Deneska proveriv krv navidum e sve vo red osven albumini mi se pokaceni 51 imam a dozvoleno e 34-48 ako moze nekoj da mi objasni sto e toa albumini? i s-Fe mi e 33 (6.6-28.0) ova pretpostavuvam e zelezoto?
Океј ти се албумините (тоа се протеини), кај некои апарати референтните граници се 35-55 g/l, вредностите на албумините се качуваат при дехидратација на организмот, пиј повеќе течности и ќе се нормализираат. Железото се покачува кога се внесуваат железни препарати интрамускулно или интравенозно или пак доколку скоро била правена трасфузија, друг варијант е да е идиопатска причината за големите вредности.

Член од
30 октомври 2008
Мислења
111
Поени од реакции
14
Океј ти се албумините (тоа се протеини), кај некои апарати референтните граници се 35-55 g/l, вредностите на албумините се качуваат при дехидратација на организмот, пиј повеќе течности и ќе се нормализираат. Железото се покачува кога се внесуваат железни препарати интрамускулно или интравенозно или пак доколку скоро била правена трасфузија, друг варијант е да е идиопатска причината за големите вредности.
ova so zelezovo malku me zacudi od koga znam za sebe bev anemicen sekogas zelezoto mi bese pod granica posednive nekolku godini mi bese normalno ova e prv pat da mi e pokaceno a nisto ne sum zemal nikakvi lekovi za zelezo ili trasfuzija..

Член од
31 јули 2008
Мислења
2.065
Поени од реакции
666
Конкретно за железото.
Прва работа-праксата покажала дека при земање на крв, може да настане хемолиза на еритроцити, автоматски нивото на железо се покачува во серумот т.е дава погрешни резултати.

Втора работа-огромна улога игра и реагенсот за испитувањена на железото. Одредени реагенси (од одредени фирми) се доста нестабилни, што значи ја губат функционалноста за брзо време (доколку лабораторијата работи со постари, колориметриски апарати).

Препорака да се преповтори анализата, и секако контрола кај матичниот.

Член од
14 август 2010
Мислења
816
Поени од реакции
545
deneska i ja prevev krvna analiza pokaceni trigliceridi 4.5 i zgolemen asat 44 a granica e 33 sto znaci ova i kako da gi simnam....

Член од
31 јули 2008
Мислења
2.065
Поени од реакции
666
deneska i ja prevev krvna analiza pokaceni trigliceridi 4.5 i zgolemen asat 44 a granica e 33 sto znaci ova i kako da gi simnam....
Намали со леб малку, не јади доцна навечер, почни да земаш Омега 3, со диета да почниш што поскоро :). Јас имав исто покачени триглицериди, ги средив на овај начин.

АСТ е скоро на горна граница, општо докторите толерираат до кај 50 негде.

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
7.034
Поени од реакции
8.739
Ако е само асат покачен до таа мера не е страшно, без гајле.

Треба да не јадеш ништо 12 часа пред да ти земат крв за мерење на триглицериди, доколку се помалку од 12 повтори го тестот.
За да ги намалиш триглицеридите треба да се држиш до специфична диета: млеко со ниска масленост, кисело млеко, белката од јајце, црн леб,риба, пилешко месо, варено говедско,телешко, зејтин, јаболки, лимони, вишни, малини, капини, јагоди, кафе без шеќер, чај.

Забранета храна: масно млеко, овчко млеко, кајмак, сирења со голем процент на масленост, жолчка од јајце, бел леб, крекери,свинско, јагнешко, паштети, колбаси, сланина, месен нарезок, пржени компири, чипс, банани, смокви, кечап, мајонез, бел шеќер, мармалад, торти, сладолед, пудинг, свинска маст, лој, маргарин,газирани пијалоци, сокови со шеќер, чоколадо, какао.

Natural-girl

Morphine
Член од
16 октомври 2007
Мислења
3.462
Поени од реакции
5.246
Резултатите од анализата на урина;

- боја жолта, а референтна е светло жолта
- кетони +, а референтно е 0 - ова може се должи на тоа што бев гладна бидејќи истоврмено проверував и липиден статус на крв
- епителни клетки ++, а референтно е еден +
- кристали 0, а референтно е +
- забелешка; слуз +

На што може да се должи ова?

Се друго: бактерии, леукоцити, еритроцити, нитрити, билирубин, уробилиноген, гликоза, протеини, специфична тежина, pH, изглед е во ред.

Член од
31 јули 2008
Мислења
2.065
Поени од реакции
666

- кетони +, а референтно е 0 - ова може се должи на тоа што бев гладна бидејќи истоврмено проверував и липиден статус на крв
- забелешка; слуз +

Присуство на слуз во урина може да биде доколку си била или се` уште си настината.

Гладиус

notusually
Член од
14 август 2008
Мислења
5.508
Поени од реакции
1.728

- забелешка; слуз +

Се друго: бактерии, леукоцити, еритроцити, нитрити, билирубин, уробилиноген, гликоза, протеини, специфична тежина, pH, изглед е во ред.
Немаш гајле. Никогаш сите парамтери без разлика дали се од крв или урина не може да бидат уредни во граници на нормала. Најмалку еден ќе отскокнува за малце. За кристалите само би ти препорачал да внесуваш повеќе течности. Слузот ти кажаа од што е, епителните клетки се повеќе најверојатно ако си имала пообилно крварење во последниот менструален циклус. Бојата е најмал проблем во секој случај. Зависи многу од храната што си ја јадела.

TheTrooper

Психијатриски случај
Член од
27 април 2009
Мислења
6.832
Поени од реакции
6.386
Цело време.......т.е од кога памтам последниве 2, 2 и пол години имам намалени тромбоцити.Се друго е мање више нормално...........значи нешто тоа ? Овде прочитав дека намалување се јавува при хемотерапи, малигни заболувања, хепатитис Ц :eek:...... Хемотерапија не примам,а не е ваљда нешто од ова другиве работи.Сите други параметри се во граници на нормалата и еве 2-3 години се пројдени кога прв пат го приметив тоа и ништо не ми е до сега.

Kajgana Shop

На врв Bottom