Како ти е разработено сето ова, свака ти част!Прегледај го приврзокот 193629
Прегледај го приврзокот 193630
+ zinc i vitamin c tableti, magnesium прашок
Како ти е разработено сето ова, свака ти част!
Како не те мрзи...
Како го пресметуваш ова, користиш некоја програма каде што внесуваш вредности или.. ?
Резултативе значат дека имаш прекранска викторијанска лепота и бледа кожа со грациозен вампирски тен. Исто така значат дека треба што побрзо да испиеш крв од некој залутан тинејџерски смртник и да се ревитализираш пошто ќе ти стане проѕирна!
Тоа е скратеница од Mean Corpuscular Volume што укажува на волуменот на црвените крвни клетки. Во твојот случај, волуменот кај нив е помал, што заедно со ниската вредност на хемоглобинот би укажувало на анемија предизвикана од недостаток од железо.
А другиве?Тоа е скратеница од Mean Corpuscular Volume што укажува на волуменот на црвените крвни клетки. Во твојот случај, волуменот кај нив е помал, што заедно со ниската вредност на хемоглобинот би укажувало на анемија предизвикана од недостаток од железо.
може нема да ми веруваш ама , на гугл ако ги пишеш у првиот линк пишува што еА другиве?
Озбилно?може нема да ми веруваш ама , на гугл ако ги пишеш у првиот линк пишува што е
Освен хемоглобинот, што е ова другово што ми е ниско?
За мене се работи и откако знам за себе сум слабокрвна. Заболување на јетра? Зошто баш само кај мажи? Рекоа ќе испитуваат понатаму, ама сега знам што испитувања на барам, на времето испитував и серумско железо и сѐ...
МCV (mean cell volume) - означува големината на еритроцитите (реф.вред.81-99 fl) кај тебе 75 fl
MCH (mean cell hemoglobin) - оначува просечната количина на хемоглобин во еритроцитите (реф.вред.29-32.9 pg) кај тебе 24 pg
MCHC (mean cell hemoglobin concentration) - означува концентрација на хемоглобинот на литар еритроцити (реф.вред.310-350 g/L) / кај тебе 316 g/L
Хемоглобин (HGB) нормална концентрација 110-180 g/L. / кај тебе 111 g/L
а каде е вредноста на железото (Fe)? лабораториски анализи направени со цел за да се докаже анемија без вредности за железо? или се појавиле вртоглавици и мислиме дека е од анемија?
....да си „дома“ ќе имаш само два параметри пониски од нивни референтни вредности !
и „малецките“ еритроцити не значи само класичната мегалобласна анемија поради недостаток на Вит Б12 или фолна киселина споредувајќи со вредностите на еритроцитите и концентрација на хемоглобин што ти се во нормала, хм, не е чудно да нешто друго се крие позади овие резултати ...како смалена функција на штитната жлезда (хипотиреоза), хронични опструктивен бронхитис и доколку се работа за машка особа може да се сомневаме на заболување на јетра како и знак за алкохоличар !
... мое мислење дека ТУКА, препоставка за Анемија не може да биде конечна дијагноза (земајќи во предвид дека еритроцити, хемоглобин, MCHC ти се во нормала ) , туку само како симптом и причината за овој симптом - што мислам дека е основна болест, треба да се следи и да се одреди со сигурност што би рекла последица од основна болест како хипотиреоза на пример ? !
Ова со тровање од олово ми буди некои сомнежи кои ги имам одамна.чек, малку погрешно ме разбра поточно скратено се изразив, а не ми ги запази „малецките“ еритроцити пишани под наводници што укажува на големи еритроцити т.е. еритроцити со голем волумен, а сепак да се работи за анемија наречена мегалобласна кога MCV е поголем и проблеми со дефицит или не на Вит Б12 или Фолна киселина што често е показател за алкохоличар и оштетување со јетрата, а и дисбалансот на резервите на Вит Б12, ај вака анемија може да биде со :
1. (MCV<80 fL) како микроцитна и треба да се испита железото (серумско железо, тотални капацитет на трансферинот за сврзување на железото или total iron binding capacity TIBC, feritin )
2. (MCV 80-100 fL) како нормоцитна
3. (MCV>100 fL) како макроцитна
... нема да зборуваме за другите да не испомешаме, туку само за првата опција каде имаме 75 fL < 80 fL , бројот на твоите еритроцити е во нормала, а обично анемијата од дефицит на железо или сидропенична анемија (Anaemia hyposideremica) има и намален број на еритроцити, па тука дополнително се испитува нивото на серумско железо,TIBC и серумски феритин кој е намален во сидеропенична анемија od 30 ug/L и често пати се покажале вакви сидеропенични анемии во склоп на некои хронични воспалителни процеси и заболување на јетра... ретки се, но ги има и тие кои имаат нормални нивоа на серумски феритин, а се сомневаат на сидеропенична анемија и тогаш се прави серумски трансферински рецептор кој е покачен, а е нормален кај тие со анемија како хронична болест...
и еден факинг обилен месечен мензис може да биде причина за ниско MCV !
тоа што укажуваш дека цел живот си анемична се прави на хематологија, електрофореза на хемоглобинот за да се утврди присутво на хемоглобинопатија- недоволни количества на α и β хемоглобин или мутации на структурата на протеинските на хемоглобинот. .....итн
е сега да ги имаше тие вредности (серумско феритинин,TIBC и серумско железо) ќе одредивме дали спаѓаш во тие со сидеропенична анемија или ако ти бидат нормални или покачени вредности на серумско феритинин, нормални или сниежен TIBC и серумско железо тогаш ќе беше во група на тие со анемија како хронична болест... и ако велиш од педијатриска возраст ја имаш ова прва група на микроцитна анемија во клинички услови како последица може да се сомневаме дури и појава на тровање со олово! Што не направиш некоја анализа на испитување на серумска концентрација на олово?
а тоа со ХИПОтиреозата, можно е, оти при таква состојба на пореметена активност на штитната жлезда се појавува анемија од сите три групи (најчесто нормоцитна), но знае да биде и микроцитна анемија и како ти реков дека анемијата може да биде симптом на некоја друга болест, штом се регулира хипометаболизмот на штитната жлезда( хипотиреоза), анемијата се повлекува не веднаш, може 6, до 9 месеци после, но се повлекува!
...како велам јас со зголемен внес на јод ќе ја поправиме анемијата, чудно но вистинито и можно!
.... оф, не знам колку бев јасна, се трудев што побично да кажам не знам колку ме разбра
секако дека те труелеОва со тровање од олово ми буди некои сомнежи кои ги имам одамна.