Анализа на крв - толкување резултати

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.868
Поени од реакции
8.436
Правев крвна слика, сите вредности се ок, освен MCV кое ако треба да биде од 86.0 - 100.2. Не е ништо страшно, ама ако може некој да ми каже што е ова MCV, не се разбирам јас.
Тоа е среден волумен на еритроцитот, и доколку не е многу далеку од нормалните вредности не мора ништо да значи, најверојатно е грешка на апаратот, ако има некој проблем, тој параметар ќе оди рака за рака со MCH, ама штом тој е во нормала немаш гајле. Ако е над нормала, најчесто знае да биде ако си јадел нешто мрсно, па маснотии се лепат за еритроцитот и затоа дава поголем волумен.

Член од
9 ноември 2009
Мислења
326
Поени од реакции
56
MCH mi e odlicno, ako e od 27-33 mene mi e 30. A i MCV mi e na dolna granica ako e od 86-100, mene mi e 85.5 . Ne e nekoj problem ama sakav da prasam sto e. Fala

Zaptija Stojkov

Комунист
Член од
23 февруари 2010
Мислења
3.178
Поени од реакции
2.854
Сабајлево направив крвна слика.
Ако може некој да ми објасни што е P-LCR. Дозволените вредности се (3.00 - 15.00), а мене ми е 23.2...

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.868
Поени од реакции
8.436
Сабајлево направив крвна слика.
Ако може некој да ми објасни што е P-LCR. Дозволените вредности се (3.00 - 15.00), а мене ми е 23.2...
Тоа кажува дека ти бројот на крвните плочки ти бил малку намален.

Anco

За солун ДА, ЗА срем НЕ
Член од
1 ноември 2011
Мислења
8.603
Поени од реакции
15.407
прашање:
биохемиски статус
-мочна киселина во серум.........255
---------------
ензимски статус/специфични протеини
CRP UL < 5
RF UL < 14

Knoppix

El Patrón
Член од
16 април 2012
Мислења
723
Поени од реакции
1.908
Дали има можност пациентот да има карцином ако крвните резултати му се како што треба (ниту под/над дозволеното)?

Del Boy

You plonker!
Член од
28 септември 2012
Мислења
12.356
Поени од реакции
38.615
Знае некој дали преку крвта може да се испита нивото на тестостерон , или се испитува на друг начин?

CafeDelMar

Luminance
Член од
29 октомври 2007
Мислења
6.505
Поени од реакции
14.691
Знае некој дали преку крвта може да се испита нивото на тестостерон , или се испитува на друг начин?
Хормон е и се испитува со земање крв од вена.

Туку јас сум во дилема зошто добивам различни информации, кога како им одговара. Железото се испитува само на гладно, така? Има ли големи отстапки ако е испитано после појадок?

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.868
Поени од реакции
8.436
Хормон е и се испитува со земање крв од вена.

Туку јас сум во дилема зошто добивам различни информации, кога како им одговара. Железото се испитува само на гладно, така? Има ли големи отстапки ако е испитано после појадок?
Нема.

Башка има уште 2 додатни параметра во крвната слика кои можат да кажат дали во железото е проблемот или пак може додатно да се испита нивото на феритин.

П.С. ако серумното железо е ниско, тоа не мора да значи дека има недостаток на железо ;) но тоа е веќе друг муабет.

Kostic

Sadio smokve oko Tadz Mahala
Член од
31 јули 2009
Мислења
9.856
Поени од реакции
5.611
Me interesira pri obicno zemanje na krv... Koi se osnovnite podatoci za krvta pri vakvi testovi?

Knoppix

El Patrón
Член од
16 април 2012
Мислења
723
Поени од реакции
1.908
Колку се веродостојни резултатите од тумор маркерите за откривање на карцином?

Gregor

Оbserver
Член од
6 февруари 2013
Мислења
1.021
Поени од реакции
1.935
Колку се веродостојни резултатите од тумор маркерите за откривање на карцином?
Тумор маркерите се само помошно средство во дијагнозата. Тие не се користат за воспоставување на дијагноза на било кој тип на карцином. Тумор маркерите служат за следење на болеста.

Член од
9 ноември 2009
Мислења
326
Поени од реакции
56
Da prasam nekoj poupaten da ne znae dedo mi ima 68 godini, posle 3 godini vadi krvna slika i se mu e ok, osven sekerot (glukoza) koj mu e 6.79. Ne znaejki gi novite edinici dali ova vo novo vreme se smeta za seker ili, ke ve molam za pomos.

AlternativeF

госпожата од втори
Член од
1 мај 2006
Мислења
4.830
Поени од реакции
7.575
Da prasam nekoj poupaten da ne znae dedo mi ima 68 godini, posle 3 godini vadi krvna slika i se mu e ok, osven sekerot (glukoza) koj mu e 6.79. Ne znaejki gi novite edinici dali ova vo novo vreme se smeta za seker ili, ke ve molam za pomos.
На самиот резултат би требало да има референтни вредности. Погледни на листот, треба да се запишани вредностите кои се сметаат за нормални во лабораторијата во која го правел испитувањето.

Kajgana Shop

На врв Bottom