Албански партии бараат федерализација на Македонија

yin yang

Who, me?
Член од
24 април 2005
Мислења
1.621
Поени од реакции
32
1 . prizrenska liga nije nikakva nacionalisitcka organizacija no je to pokusaj
za spas albanskog naroda koji je u to vreme bio poistovecen sa turskim i pretilo mu je istrebljenje od strane susednih naroda.

2. Granice koje je postavila prizrenska liga su etnicke granice albanskog naroda. Danas nije moguce da bude ostvareno a za sutra ce mo videti.
Inace mi albanci i preferiramo evropu bez granica a ove granice sada postavljene su samo nas nacin da budemo pravedno zastupljeni u Eu jednoga dana kad svi budemo tamo.

3. Na Kosovi nije moguce uraditi dva entiteta ili federalizovati Kosovu zato
sto je Srba malo a drugo nisu kompaktno naseljeni. Licno bi bio za to da s sever da srbij u zamenu za Preshevu i Bujanoc. Tako bi se resilo nas problem sa srbima koji traje os 1878.

4. u Makedonijia albacni naseljavlju kompaktnu teritoriju, nisu adekvatno zastupljeni i stalno su im nametani zakoni koji ih diskriminisu. I njihob broj se blizi trecini stanovnistva sto je sasvim dovoljno za federelizaciju.

5. Licno kad bi makedonija bila pokazala potpunu ravnopravnost u odnosu
1 na 1 bi bi protiv federalizacije. To u prevodu znaci Premijer Albanac a predsenik Makedonac. Podjednai broj ministara i ostalo. To je najbolji put
da se resi pitnje makedonije bez fedralizacije ali mislim da je sada kasno.

Никад није каснооо.. да се љуби страснооо.. :pos2:

ОнТ, Зошто би било касно? Да речеме дека ќе се преобратиме за 180 степени и ќе станеме демократска држава, не по светски тертипи, туку во вистинска смисла на зборот. :pos2:

xochipilli

Војвода
Член од
29 јули 2006
Мислења
426
Поени од реакции
116
Абе да бевте 50% од населението па да зборувавме, а вие сте 25% така да ај сус!! Доста вие и тоа што ви дадовме..

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Ај постарите генерации да пјеваат на српски, јасно ми е. Омладинава колку течно го зборува, просто да се зачудиш колку полиглоти сме имале во државава :)
Да бе,просто да се зачуди човек,особено на Тетовските универзитети,се само Српски и по малку некаков Албански.Од кај ги вадат ова Србиве,како на штанца ебаго,се трудат и акцентот да го погодат,што уште повеќе ме чуди,а се декларираат како Албанци.:toe:

yin yang

Who, me?
Член од
24 април 2005
Мислења
1.621
Поени од реакции
32
Абе да бевте 50% од населението па да зборувавме, а вие сте 25% така да ај сус!! Доста вие и тоа што ви дадовме..

Види ама зборуваш глупости. Даваме, земаме. Кои се едни да даваат или земаат на некои други?

J

Johnny Stulic

Гостин
za spas albanskog naroda koji je u to vreme bio poistovecen sa turskim i pretilo mu je istrebljenje od strane susednih naroda.

2. Granice koje je postavila prizrenska liga su etnicke granice albanskog naroda. Danas nije moguce da bude ostvareno a za sutra ce mo videti.
Inace mi albanci i preferiramo evropu bez granica a ove granice sada postavljene su samo nas nacin da budemo pravedno zastupljeni u Eu jednoga dana kad svi budemo tamo.

sto je Srba malo a drugo nisu kompaktno naseljeni. Licno bi bio za to da s sever da srbij u zamenu za Preshevu i Bujanoc. Tako bi se resilo nas problem sa srbima koji traje os 1878.

4. u Makedonijia albacni naseljavlju kompaktnu teritoriju, nisu adekvatno zastupljeni i stalno su im nametani zakoni koji ih diskriminisu. I njihob broj se blizi trecini stanovnistva sto je sasvim dovoljno za federelizaciju.

1 na 1 bi bi protiv federalizacije. To u prevodu znaci Premijer Albanac a predsenik Makedonac. Podjednai broj ministara i ostalo. To je najbolji put
Gledaki vakva didikatika isto kako Azem Vlasi da go citam so zen - smirenost vo negoviot glas

1.Prizrenska liga se bori za Albanskata nacija i so de facto e nacionalisticko dvizenje e i toa etnonacionalisticko.

2.Etnickite granici se ziva materija i vlijaat od mnogu faktori znaci ako denes tuka ziveat Albanci utre mozebi da ziveat Evrei i so samiot toj fakt Prizrenskata liga ima aspiracii kon ostanatite drzavi

3.Se soglasuvam deka vo Kosovo srpskiot entitet posle vojnata e mnogu mal i ne me interesira za vnatresnite problemi na drugi drzavi.

4.Kakov e toj zakon ako se tretina od drzavata deka mozat da se napravi federalizacija mislam go ima vo Brisel ,Strazburg ili pak vi e presedan donesen od Sefki so zemjodelski faks vo Prizrenskata liga.

-Kade toa Albancite ne se adekvatno zastapeni?(Objasni malku ,jas vo Makedonija sum pa nemam takvo nesto zaprimeteno ,mozebi od Presevo se gleda podobro)

5.Ova e demokratska zemja ako ne znaes za izbor na pretsedatel imase 2 kandidati Albanci (Selmani i Hodza) koj ne vlegoja vo vtoriot krug zosto Makedonskiot narod(Makedonci,Albanci,Turci,Vlasi itn itn )odluci deka ne se pravilniot izbor.

Istoto se odnesuva i za premier imame nekolku Albanski partii neka osvojat pratenici neka bidat premieri bujrum

I ne sakam nekoj da mi ja deli zemjata sto seuste ne go znae Makedonskiot jazik ,a ne pak sostojbite vnatre.

TMPO

Obraz
Член од
31 октомври 2007
Мислења
1.728
Поени од реакции
26
ДУИ и ветераните на ОНА на годишнина од борбите во Слупчане (2/5/2009)

Слупчане ја одбележа годишнината од борбите во Карадачкиот регион во 2001 година.

На 2 мај 2001 единиците на ОНА овој регион го прогласија за слободна зона, со што и започнаа шестмесечните борби со македонските вооружени сили.

На овој собир присутни беа околу 10 илјади Албанци од Скопје, Куманово, Тетово, Струга, а имаше и од Косово и Албанија. На манифестацијата учествуваа и семејствата на загинатите борци, како и лидерот на ДУИ Али Ахмети, кој рече дека ќе се заложи да се исполни сонот на загинатите борци од вооружениот конфликт во 2001 год.

„Нивниот аманет и нивниот сон бил Албанците да живеат слободни и еднакви без да бидат одвоени, бидејќи во минатото границите ги поставиле големите сили, но денеска историјата работи за Албанците, бидејќи денеска зад тие барања стојат САД и Европската унија. Сон кој ќе го исполниме, бидејќи со тоа го исполнуваме аманетот на овие паднати борци, кои овие краишта ги прелија со крв“ изјави Ахмети.

„Во нашата историја по Дреница и Слупчане се памети како место што не се откажа, туку си стоеше на зборот“ рече Фазли Велиу.

Манифестацијата ја поздрави сопругата на командант Тели како и претставникот на воените ветерани од Урошевац, Гафур Битичи.

„Десетици, Стотици и илјадници паднати борци, уште толку воени инвалиди и воени ветерани , ни создадоа услови за денеска да имаме посебни доживувања и чувство на национална гордост“ вели Гафур Битичи, претседател на здружението на воените ветерани на ОВК.

И покрај пораката 2 мај да ги обедини Албанците, ДПА не учествуваше на манифестацијата, а не дојде ниту најавениот гостин од Косово, Рамуш Харадинај. По манифестацијата присутните положија цвеќе и им изразија почит на паднатите борци.

Nikogas vo Eu i Nato, nikogas so Amerika i Turcija! Sekogas so Rusija!
Makedonija za makedoncite i makedonec za makedonec!

Член од
30 август 2008
Мислења
2.232
Поени од реакции
286

Слупчане ја одбележа годишнината од борбите во Карадачкиот регион во 2001 година.

На 2 мај 2001 единиците на ОНА овој регион го прогласија за слободна зона, со што и започнаа шестмесечните борби со македонските вооружени сили.

На овој собир присутни беа околу 10 илјади Албанци од Скопје, Куманово, Тетово, Струга, а имаше и од Косово и Албанија. На манифестацијата учествуваа и семејствата на загинатите борци, како и лидерот на ДУИ Али Ахмети, кој рече дека ќе се заложи да се исполни сонот на загинатите борци од вооружениот конфликт во 2001 год.

„Нивниот аманет и нивниот сон бил Албанците да живеат слободни и еднакви без да бидат одвоени, бидејќи во минатото границите ги поставиле големите сили, но денеска историјата работи за Албанците, бидејќи денеска зад тие барања стојат САД и Европската унија. Сон кој ќе го исполниме, бидејќи со тоа го исполнуваме аманетот на овие паднати борци, кои овие краишта ги прелија со крв“ изјави Ахмети.

„Во нашата историја по Дреница и Слупчане се памети како место што не се откажа, туку си стоеше на зборот“ рече Фазли Велиу.

Манифестацијата ја поздрави сопругата на командант Тели како и претставникот на воените ветерани од Урошевац, Гафур Битичи.

„Десетици, Стотици и илјадници паднати борци, уште толку воени инвалиди и воени ветерани , ни создадоа услови за денеска да имаме посебни доживувања и чувство на национална гордост“ вели Гафур Битичи, претседател на здружението на воените ветерани на ОВК.

И покрај пораката 2 мај да ги обедини Албанците, ДПА не учествуваше на манифестацијата, а не дојде ниту најавениот гостин од Косово, Рамуш Харадинај. По манифестацијата присутните положија цвеќе и им изразија почит на паднатите борци.

Sto se palis za makedonstinata koga ti si crnogorec:tapp:

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
Очекувана беше ваквата реакција на Албанците во Македонија,би рекол дури и повеќе од очекувана,посебно откако веднаш не се пристапи кон “самопреименување“ на Македонскиот народ и држава.Сепак ме радува фактот што ЕУ-пејците се заебаа што не ни дадоа ништо од она што го ветуваа во замена доколку нашите глаучи потпишат еден ненормален с-рамковен договор,па така сега ќе имаме конфликт со многу поинаква разрешница,без некое поголемо влијание на педофилите од Брисел кој загубија секаква доверба кај Македонскиот народ.Нема да може да се јави педофилот од Брисел и да ја стопира акцијата во Арачиново,или да дојде некаков дрмосерец од НАТО да ни ветува брда и долини знаејќи дека од се она што ќе каже ништо нема да биде вистина.Мислам дека сега сме барем начисто да си ги “средиме“ состојбите во оваа земја,да се сплотиме и обединиме како Македонци без разлика дали сме ВМРО,СДСМ или било која друга политичка опција,нас само војна може да не обедини како што беше и 2001 кога за малку не заебаа НАТО и ЕУ со лажните приказни за брзо зачленување во нивните редови,од што ни по 8 години ништо не излезе онака како што лажно ни ветуваа и Солана и Оли Рен и сите други странци,кој ни продаваа мадиња за бубрези.
Албанскиот фактор во земјава повторно ќе има прилика да покаже колку биле склони на лесна манипулација,особено помладите од универзитетите,кој пак ќе послужат за прегревање на цевки во Радуша,за што не верувам дека овојпат ќе им градат споменици и мавзолеи по планините како во изминатиов период.:toe:
Pak vojna a, pak ke se pukame a? Emiiiiiiiiiiiii.... ako de, airlija neka ni e.... amaaa, da oterame be barem do kraj ovoj pat majku mu, da se dokrajcime, onaka krvnicki, do bandas, pa koj prezivee neka raskazue..... interesni slucki... i onaka poveke ne zasluzuvame. :smir: :toe:

R

RAYTHEON23

Гостин

:tapp::tapp::tapp::tapp::tapp::tapp::tapp::tapp:
ОВДЕ доминир ЕДЕН МАКЕДОНСКИОТ Марод мнозинство е а албанците се сложија со рамковниот...македонија прифати 300000 косовари кога бегаа од српски нож косово ако не цени треба да ни даде заслуга и благодарност Официјално:vozbud:

тоа е како тије шо ги бранеле евреите(слично):toe:

Славјански

Антички Словен
Член од
2 мај 2008
Мислења
5.644
Поени од реакции
1.346
Интересно е тезата дека само Македонија е мултиетничка држава на Балканот.
А сите на Балканот се во иста состојба.
Направи компаративна анализа за состојбата на етничките заедници на Балканот ќе видиш дека Македонија најдалеку е отидена.

Е сега Албанците знаат и со оружје да заѕвецкаат.

Ми се свиѓа што не знаат до кога е доста.

R

RAYTHEON23

Гостин

али заборавил дека постои албанија а и не знае дека МАКЕДОНИЈ е земја на која СВЕТСКИТЕ СИЛИ и ја одредиле картата:tapp::tapp::tapp:

Член од
29 декември 2008
Мислења
1.505
Поени од реакции
43
Pak vojna a, pak ke se pukame a? Emiiiiiiiiiiiii.... ako de, airlija neka ni e.... amaaa, da oterame be barem do kraj ovoj pat majku mu, da se dokrajcime, onaka krvnicki, do bandas, pa koj prezivee neka raskazue..... interesni slucki... i onaka poveke ne zasluzuvame. :smir: :toe:
А да почекаме да видиме што ќе кажат кројачите?Од кај знаеш да не искараат некого.Шо велиш а?Или да го пукам?

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Ами тоа е тоа,пред 8 години имаше по некој што веруваше дека и Македонците заслужуваат човекови права,барем да се нарекуваат како што сакаат.Денес видовме дека ништо од силните ветувања на Американци,ЕУ,ОН,ОБСЕ,и разни други организации нема ни ронка вистина,па ќе мораме работата да си ја истераме до крај.Нема “мижи Асан да ти баам“,па потпиши с-рамковен договор,па имплементирај,па застапеност,па факултети,па реципроцитети,ни една “посрана“ визна либерализација не ни дадоа,иако требаше уште пред 5 години,за нашата “моронска кооперативност“.Овојпат нема да има ни СТОП за ослободувањето на Арачиново да си заминат живи “инструкторите“,ни не пукај со “Град“ во Склупчане или во Шипковица,оти ќе се преговарало,со кого бе да се преговара?Со педофили од Брисел,со дрмосерци кој не ни признаваат ни име ни презиме ни род,од лични финансијски побуди,или територијални претензии како вас?Ами овој народ само еднаш можеш да го излашеш со “шекер-паре“,ама ако не му го дадеш,нема никогаш да ти верува.Плус сите вас ве заебаа и со парите кој ги собиравте си купија станови по Валона,Драч и Саранда за да има каде да си ги трошат останатите.Пак ќе се тепате за нивни интереси?Ние нема каде да одиме,имаме само Една Македонија,па нема што да изгубиме,ама вие треба малку да размислите.:toe:

Член од
14 декември 2007
Мислења
3.271
Поени од реакции
708
Nasilstvoto kreira pogolemo nasilstvo

Kajgana Shop

На врв Bottom