Албанска музика

Член од
14 ноември 2008
Мислења
3.418
Поени од реакции
856
Абе, еден другар ми спомнува стално некоја песна албанска, макарни нешо :D хит била пред некоја година. Да не ја знај некој ? :)
Мандарин била бе не макарони :D. Ете ја ако ви притреба случајно :LOL:

Член од
12 април 2010
Мислења
10.060
Поени од реакции
15.032
таа Аделина Тахири е добра типка :)

Македонец

мразам патетика во натпис
Член од
12 февруари 2007
Мислења
3.928
Поени од реакции
3.813
Можеби има добри песни....можеби има и скапи и врвни спотови....ама јазикот не го бива за песни ама ич....многу тврд јазик е,дури бетер од македонскиот....за песни многу лежи српско-хрватскиот....а и далматинскиот дијалект е многу јак.

А ова другиве звучат ко камења да кршат со јазик.:)

Член од
3 август 2011
Мислења
523
Поени од реакции
105
aman be, od tolku dobri pesni albanski, tuka 90% postirani sto se sranja se, bar dobra muzika stavite

V

Vollstandig

Гостин
Можеби има добри песни....можеби има и скапи и врвни спотови....ама јазикот не го бива за песни ама ич....многу тврд јазик е,дури бетер од македонскиот....за песни многу лежи српско-хрватскиот....а и далматинскиот дијалект е многу јак.

А ова другиве звучат ко камења да кршат со јазик.:)
Грешка си. Македонскиот јазик има сличен изговор како бугарскиот и албанскиот. ТВРД изговор.
Истото би го рекол и албанец, и бугарин за нас.
Мене на пример најружен јазик ми е бугарскиот.

слушни ја ова песна ќе видиш дека не е ружен јазикот туку има луѓе што збораат ружно:

http://www.youtube.com/watch?v=YpQiW-yJD2Q&feature=player_embedded

Член од
3 август 2011
Мислења
523
Поени од реакции
105
Грешка си. Македонскиот јазик има сличен изговор како бугарскиот и албанскиот. ТВРД изговор.

слушни ја ова песна ќе видиш дека не е ружен јазикот туку има луѓе што збораат ружно:

zavisi od koe podracje, razlicno se zboruva

Македонец

мразам патетика во натпис
Член од
12 февруари 2007
Мислења
3.928
Поени од реакции
3.813

zavisi od koe podracje, razlicno se zboruva
Точно многу е битно подрачјето(иако за бугарскиот мислам дека е најтапа,и дека нема разлика).....но за албанскиот највеќе се изненадив кога отидов во Саранда...е таму луѓето да ти е милина да ги слушаш...а овие овдека кај нас камења кршат коа зборат.

п.с Има ли некој албанец на форум да ми потврди,дали навистина во Саранда им е поубав дијалектот?

Tоni

ILLYRIAN
Член од
26 февруари 2009
Мислења
13.639
Поени од реакции
10.237
Точно многу е битно подрачјето(иако за бугарскиот мислам дека е најтапа,и дека нема разлика).....но за албанскиот највеќе се изненадив кога отидов во Саранда...е таму луѓето да ти е милина да ги слушаш...а овие овдека кај нас камења кршат коа зборат.

п.с Има ли некој албанец на форум да ми потврди,дали навистина во Саранда им е поубав дијалектот?
Па би рекол поубав е дијалектот,иако северниот дијалект поточно дијалектот Гег' (Gegë) порано бил литературен дијалект кој се користел и на ниво на државата,па потоа се смени.Значи сегашниот литературен јазик е повеќе составен од јужниот дијалект или дијалектот Тоск' (Toskë) но има и дел од северниот дијалект.
Иначе најчист албански се зборува во подрачјето на Елбасан,како што е Велес кај нас за македонскиот јазик.

Се на се...и за мене е поубав јужниот дијалект.

Член од
3 август 2011
Мислења
523
Поени од реакции
105

zavisi kako na toa gledas, kako albanec sto sum, najlos za razbiranje mi e gjakovarskiot, i dijalektite imaat razliak megu sebe, albanskiot jazik e premnogu kompliciran, selo od selo ne moze da se razbirat, a da ne zboruvam grad so grad, racunaj, tetovo so gostivar kolku se razlikuvaat, pa posle gostivarskiot so debarcanskiot (znaes dobro ova) pa debarcanskiot so struskiot i taka ponatamu do resen i bitola, pa vo albanija, kosovo, camerija, a arbereshite vo italija, e tie se stvarno tesko da se razbiraat

hotmail

GiO
Член од
1 февруари 2008
Мислења
1.333
Поени од реакции
426

Според мене, во Тирана е најубав дијалектот. Тука кај нас се согласувам со тебе дека албанскиот дијалект е крш, иако во Струга/Дебар е каде каде подобар од тој во Скопје, а да не зборуваме за тетовскиот.

Член од
28 мај 2008
Мислења
3.231
Поени од реакции
4.103
Имам правено муабет со албанец од Валона за тоа, стварно се разликуваат многу дијалектите, поготово тие на југ со тие од север и Косово, барем како што ми кажаа... И што е најинтересно, не ги поднесуваат и таму Косоварите, ги пцуеја, ги колнеа...

hotmail

GiO
Член од
1 февруари 2008
Мислења
1.333
Поени од реакции
426
Ми се допаѓаат некои староградски албански песни, но Албанскиот рап е дефинитивно најголемото срање што сум го слушнал (барем комерцијалата, андерграунд немам слушано). Unikatil, Noizy и компанија се срање.
Незнам што подразбираш под рап, но Уникатил е еден од најдобрите на овие простори. За Ноизи се согласувам дека човекот е срање, и премногу комерцијалист, но за уникатил не можам да се согласувам, човекот ги има едни од најдобрите песни и текстови.Можеби ќе беше подобро кога би знаел албански и ти па сам да ја видиш разликата кој што ја има тој со другите рапери на овие простори.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.795
Поени од реакции
8.818
Па слушам многу албанска музика, не по моја волја кога станува збор за турбо-фолкот по комбињата (не сакам никаков турбо фолк), инаку, има и многу добри песни, за жал ретко успевам да разберам нешто па да си ја најдам соодветната песна. Сега за сега, Нора Истрефи (Косово) ми е омилена, и ова се песните кои буквално ги имам убиено од слушање:

1. Оваа песна, ми е дефинитивно омилената:

Потоа...

2. Oд оваа не можам да најдам студиска верзија, ако некој може да ми најде - ќе бидам многу благодарна!

3.
Има и други, не ми текнуваат сега :)
--- надополнето: Oct 20, 2011 12:26 AM ---

Kajgana Shop

На врв Bottom