Ак не ви чинит не идајте

Член од
16 август 2008
Мислења
3.293
Поени од реакции
637
Ја видов колумната уште во четвртокот. :)
Само напред.

Што се однесува до Охриѓани, таму има навистина некои што ќе те соголат до кожа. :nerv: Чест на исклучоците.
Ама како град дефинитивно е еден од најубавите.

VeS

.
Член од
16 мај 2008
Мислења
4.749
Поени од реакции
2.355
Ахахаха, да од Бугари живее Охрид. Т.е. би можеле некои невини такви шо прват дошле да ги заколете, ко лани шо заклаа три девојчиња од Поштата до Арена дискотеката 400 денари за такси, шо е тоа на шо личи? Ко прво не е човечки, а сите стаиле крстови по таксињата ко верници да се изпичке мајчине. Кај ќе ви оди душата со такво колење?
Порано можда земаја, сега све е по таксиметар и досега сите ми дале фискална кога и да сум се возела, освен ак не се одлучиш да се возиш со таксист без табла, таксиметар и фискална... :toe:

Џои

КИНЕКТиран
Член од
1 февруари 2007
Мислења
8.406
Поени од реакции
2.076
Ахахаха, да од Бугари живее Охрид. Т.е. би можеле некои невини такви шо прват дошле да ги заколете, ко лани шо заклаа три девојчиња од Поштата до Арена дискотеката 400 денари за такси, шо е тоа на шо личи? Ко прво не е човечки, а сите стаиле крстови по таксињата ко верници да се изпичке мајчине. Кај ќе ви оди душата со такво колење?
Такси како такси чим види странец омда да го рептене, тоа не е охридска тоа е македонска работа :wink:. Како и да е Општина Охрид донесе закон таксито да биде 25 денари километар, и секоја такси компанија сега има таксиметар баждарен и нормално фискална сметка.
Толку ли ве кошта прво да прашате колку чини пред да влезете во таксито а и даму речете те молам уклучи таксиметар?

А за бугарите незнам што е смешно, времињата се сменаја нагло незнам колку си во тек но еве нешто од мое искуство.

Редиме гости повеќе од 17 години, и порано кога доаѓаа бугарите доаѓаа за да продаваат на тезги. Ми текнува сме им давале на некој гратис спиење за да ми дадат во замена нинтендо :D, и така доаѓаа до отприлика 2002 година. Од тогаш навака бугарите доаѓаат на одмор и нормално трошат. Им правиме журки со жива музика им продавам сувенири и.т.н Бугарите доаѓаат претешно на есен од Септември па се до Деќември, за нова година Охрид е полн со Срби па од Март повторно Бугари.

Член од
1 ноември 2008
Мислења
7.396
Поени од реакции
1.880
Порано можда земаја, сега све е по таксиметар и досега сите ми дале фискална кога и да сум се возела, освен ак не се одлучиш да се возиш со таксист без табла, таксиметар и фискална... :toe:
е фала богу
денски земаа по 30 денари
а навечер викаа - 150 ак сакаш ако не оди пешки

Болиглава

A cold fact
Член од
16 јуни 2007
Мислења
4.701
Поени од реакции
2.353
И шо ќе ви велев, можда вие не ме знајте, и убо кај шо ми текна, дај да се запознајме. Не е за фалење многу, многу, ама ја вака тро искрен да си бидам, девет месеци онаму горе Скопје беф, реков да поднаучам тро нешто, ме интересират новинарство а само во Скопје го имат... ја не зна шо држава ќе бевме, све шо прает таму прает, ние по другиве градој ај да умриме ак не.

...

Можда после не ќе трчет ваму соси теглине ајвар, пак уште и пиперки, патлиџани си носат од дома. А ние овде на, олкав охридски јабучар. Остај то, и лајци си носат, тие велет демек за да сркале од ајварот ама то на друг нека му го кажвет. Знам ја шо им е нив... ти теквит ко ќе велеја овде, да может со лајци ќе ни го иссркет езероно?

...

...

И после охриѓани не се смееле. Абе оди бегај таму. Ене на пример ја ко идев од на факултет од Скопје...

...

Тукуууу... прошлана недела времиштено ич не се погоди, ја не зна шо го најде, да не мојт чоек во дворон да излезит, не пак на плажа да појт.

.........
И не можам појќе... поентава ми е: Од кое село си?

Член од
10 август 2008
Мислења
744
Поени од реакции
266
Јован, да ти кажам право, појќе селски си цепел отколку охридски. Не зна, оваона нешо филмој. После ќе ни ваѓет муабети дек сме викале „енѕеро“ и слични работи.
Друго, тро имаш копирано од онај Џими, шо го имаше минатата година напишано онај текстон „И после охриѓани не чинеле“
То со пиперките и патлиџаните шо си ги носеле.
Трето, не ти требала изветвенана шега „да ни го сркет езерово“, пошо толку е користена шо требит со закон да се исфрлит од употреба.

Ама ај, искуството ќе си го напрајт своето. Сепак не си толку воведен во работава. И не морат сеа да скокат некој и да ми речит пробај напиши, зш не ми е мене то работата. Ова само критика давам, ко читател. Фер? :smir:

VeS

.
Член од
16 мај 2008
Мислења
4.749
Поени од реакции
2.355
е фала богу
денски земаа по 30 денари
а навечер викаа - 150 ак сакаш ако не оди пешки
која релација?
јас се имам враќано навечер од Немо плажана до некаде Макси Д за 120 денари... толку земаат и да одам денски на плажа, и да одам навечер.
Ако си порачаш такси тогаш нема теоретска шанса тоа да ти го речат...
ако се надеваш дека со дивине таксисти дека ќе поминиш поефтино тогаш се лажиш..

Член од
1 ноември 2008
Мислења
7.396
Поени од реакции
1.880
која релација?
јас се имам враќано навечер од Немо плажана до некаде Макси Д за 120 денари... толку земаат и да одам денски на плажа, и да одам навечер.
Ако си порачаш такси тогаш нема теоретска шанса тоа да ти го речат...
ако се надеваш дека со дивине таксисти дека ќе поминиш поефтино тогаш се лажиш..

Автобуска - Центар, Центар-било која плажа шо е малку подалеку за да немора да одиш пешки
ами ако си порачаш такси, како да порачаш кога намерно навечер ги правеа зафатени линиине за да немојш да им вртиш и да мораш од улица да ги викниш

VeS

.
Член од
16 мај 2008
Мислења
4.749
Поени од реакции
2.355
Автобуска - Центар, Центар-било која плажа шо е малку подалеку за да немора да одиш пешки
ами ако си порачаш такси, како да порачаш кога намерно навечер ги правеа зафатени линиине за да немојш да им вртиш и да мораш од улица да ги викниш
Нема потреба од генерализирање. Можеби една, две имаат направено,ама дека сите така прават не е можно.
Јас досега не сум имала некои лоши искуства со таксисти од такси компании,кога и да сум порачала такси секогаш било тука, плус нема смисла нив не им оди во корист намерно да не се јавуваат... као демек не сакаат да прават пари?

Јован

дежурен сеирџија
Член од
16 октомври 2005
Мислења
4.892
Поени од реакции
265
И не можам појќе... поентава ми е: Од кое село си?
Јован, да ти кажам право, појќе селски си цепел отколку охридски. Не зна, оваона нешо филмој. После ќе ни ваѓет муабети дек сме викале „енѕеро“ и слични работи.
Друго, тро имаш копирано од онај Џими, шо го имаше минатата година напишано онај текстон „И после охриѓани не чинеле“
То со пиперките и патлиџаните шо си ги носеле.
Трето, не ти требала изветвенана шега „да ни го сркет езерово“, пошо толку е користена шо требит со закон да се исфрлит од употреба.

Ама ај, искуството ќе си го напрајт своето. Сепак не си толку воведен во работава. И не морат сеа да скокат некој и да ми речит пробај напиши, зш не ми е мене то работата. Ова само критика давам, ко читател. Фер? :smir:
Ако напишав дека пишам на охридски не напишав и дека пишам со речник, то значит дека си пишам со мојата верзија на охридски и во делој кај шо имат потреба убацвам и варошки или селски или каков и да е дијалект...

Друго...

Џими ем го знам, ем му ги имам читано колумните (неколку се, не е само таа) али пред да седнам летово да пишам не зедов да ги препрочитам а и не беше воопшто од таму идејава за колумнава. Конкретно за пиперките... можда несвесно останала од тогашното читање, али и не е нешто револуционерно, вистина си е :tv:

Со сркањето... океј, твое мислење, и фала за критиката, воопшто не требит некој да ти речит ти да напишиш пошо ко шо рече не ти е то работа. А така.

Член од
26 април 2006
Мислења
13.024
Поени од реакции
1.940
Не лажат уште комунистите дека на море било поубаво!
Какви плажи има во Охрид, морето може гомна да јаде.
Така да, оправдано е што во Охрид е поскапо отколку на море. Еве, луѓе што годинава отидоа за Аланија (Турција) 10 дена ол инклузив со авион за 300 евра се заебаа, наместо за 400 евра по чоек да отидеа во Охрид.
Браво. Муабетов е хајлајтс, треба да иде на секој три поста на темава, озбилно.

Ама ти кажав дека цената е 350 денари па нагоре!!! Како пресмета дека ќе те кошта 400 евра?

Нормално дека ако спиеш во инекс горица, или такви некој хотели ни 400 не те спасват. Но секој си ги пушта нозете колку што му е долга чергата.
Епа во Турција за тие пари ќе добиеш многу повеќе од Инекс ГОрица.
Охрид бе :tv:

Џои

КИНЕКТиран
Член од
1 февруари 2007
Мислења
8.406
Поени од реакции
2.076
А го гледам чоекон, знам од негде познат ми е, и после од ко заминав ми текна, Даљан онаму кун Струга живејт. Уште не знам зжш рече пет минути од центар ама шо мојш да знајш, можда се преселил чоекот.
Сакаш да кажиш дека Даљјан е подалеку од центар и дека ти требет појќе од 5 мин?

Член од
26 април 2006
Мислења
13.024
Поени од реакции
1.940
Сакаш да кажиш дека Даљјан е подалеку од центар и дека ти требет појќе од 5 мин?
Леле фаќање за ситниции, метафорички е напишано аманте. Важна е поентата. Важното е шо не е центар.

Јован

дежурен сеирџија
Член од
16 октомври 2005
Мислења
4.892
Поени од реакции
265
Ако зборвиме за пешки... појќе од 45 ти требат според описов овде шо го имам ставено.

Zaphod Beeblebrox

Поранешен покул Божино
Член од
7 јуни 2008
Мислења
16.676
Поени од реакции
21.233
Јофе шо ги фермаш овие шо ти коментираат. Твое дело е сепак какво и да е. Е!

Него за темава. Е скапо е. Коа сите сме ВМРОвци, СДСМовци, ЛДПовци, Демократија Ереовци, ПДПовци и други на крај пак сите ке си бидеме ОВЦИ. Едноставно цените се големи можеби за некого али со сила никој не тера. Производите во локалните продавнички за Скопјанец - 10 денари поскапо, такси компаниите - по 50 денари покачуваат од тарифата од една до друга вечер, плажите - ај плаќај пари за гзот на песок да го стаиш, собите - демек приватна соба а на крај ја делиш со синот кој студира во Скопје но несаќајќи се појавил во Охрид. Пречи но со сила никој не тера. Али ете годинава ако идам на одмор погодете кај ке одам? Охрид. Пуста навика. Или пак сакам да се казнувам? Како и да е...

Kajgana Shop

На врв Bottom