Акции на СЈО (Генерална дискусија)

Статус
Затворена за нови мислења.

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.762
Поени од реакции
7.594
Ако е така, сега нека им „репнат“ казна да го заменат мермерот со нов.[DOUBLEPOST=1465370168][/DOUBLEPOST]
Јас не поставувам прашање зошто, туку како, според кој член на уставот. Мене не ми е јасно како тоа никако не го сваќаат луѓето.
Прашај бе човек, толку ли е тешко.

СЈО е формирано со закон донесен во Собранието на Република Македонија. Истиот е потпишан од Претседателот на РМ и Претседателот на Собрабието на РМ. Еве ти го и законот .

Тебе ,како добар познавач на домашното и белосвецкото право, треба да ти е јасно дека одредени уставни начела и права можат да бидат преиначени со законски одлуки.

За уставноста на законот одлучува Уставниот Суд. Оние ќуташине што експресно ја вратија аболицијата во правниот систем, а за сѐ друго дремат ко мисири.

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Прашај бе човек, толку ли е тешко.

СЈО е формирано со закон донесен во Собранието на Република Македонија. Истиот е потпишан од Претседателот на РМ и Претседателот на Собрабието на РМ. Еве ти го и законот .

Тебе ,како добар познавач на домашното и белосвецкото право, треба да ти е јасно дека одредени уставни начела и права можат да бидат преиначени со законски одлуки.

За уставноста на законот одлучува Уставниот Суд. Оние ќуташине што експресно ја вратија аболицијата во правниот систем, а за сѐ друго дремат ко мисири.
Другарче, се знае кој го донел законот за формирање на СЈО. Собранието... Но тоа не значи дека не е неуставно. Никој не смее да да биде над уставот. Никаков закон не може да биде над уставот, да преиначи уставност. Кој како правел... тоа е песна друга. Законот за СЈО е во спротивност на уставните норми, закони... и никој не смее да е над тоа. Е сега... притисоци, циркуси, лакрдиии... се’ може да измислат за да не биде укинато како неуставна институција.
Тоа е така и единствени одговори контра тоа се сосема спротивни од темата, туку ми кажуваат за Грујо, за Миле,... глупости. Јас никого не спомнав... јасно и гласно цитирам членови на уставот и никој не може да ме побие.

Член од
2 септември 2010
Мислења
7.148
Поени од реакции
7.516
Другарче, се знае кој го донел законот за формирање на СЈО. Собранието... Но тоа не значи дека не е неуставно. Никој не смее да да биде над уставот. Никаков закон не може да биде над уставот, да преиначи уставност. Кој како правел... тоа е песна друга. Законот за СЈО е во спротивност на уставните норми, закони... и никој не смее да е над тоа. Е сега... притисоци, циркуси, лакрдиии... се’ може да измислат за да не биде укинато како неуставна институција.
Тоа е така и единствени одговори контра тоа се сосема спротивни од темата, туку ми кажуваат за Грујо, за Миле,... глупости. Јас никого не спомнав... јасно и гласно цитирам членови на уставот и никој не може да ме побие.
Прашај го Груевски нека ти каже како, тој прв го призна СЈО.

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Прашај го Груевски нека ти каже како, тој прв го призна СЈО.
Значи, сепак немаш одговор. Тоа само ми дава се повеќе ЗА ПРАВО. Само немој да се доведуваш на рамништето на овој гомнаров што многу љубит птици. Ако не те мрзи, најди му ги пишувањата и ќе најдеш само навреди. И тој не можеше да ми парира, па почна да навредува, да дрви, да дрви, ова она, ја, вака, така... ама не можеше да парира, не е во право и удри на навреди.

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.762
Поени од реакции
7.594
Тоа е така и единствени одговори контра тоа се сосема спротивни од темата, туку ми кажуваат за Грујо, за Миле,... глупости. Јас никого не спомнав...
јасно и гласно цитирам членови на уставот и никој не може да ме побие.
УСТАВ НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА

Член 4
"...На државјанин на Република Македонија не може да му биде одземено државјанството, ниту да биде протеран или предаден на друга држава."

-Тарчуловски и Бошковски беа предадени на Холандија.

Член 9
"Граѓаните пред Уставот и законите се еднакви."

-Освен кога не се, па мора Претседателот на брзинка да донесува десеткратни аболиции.Или амнестии да се испечатат. Се по закон тоа.

Член 11

" ..Се забранува секој облик на мачење, нечовечко или понижувачко однесување и казнување..."
-Освен кога станува збор за полициски службеници блиски до власта кои земмат активно учество во акција против темните сили на...овај опозициски лидери.

Член 18

"Се гарантираат сигурноста и тајноста на личните податоци."

-Дополнително има посебен закон што ја уредува оваа материја и дозволува личните податоци да не се "толку" тајни.

Член 23

"Секој граѓанин има право да учествува во вршењето на јавни функции."

-Освен во случаи кога ова право е ограничено со Законот за определување услов за ограничување за вршење на јавна функција, пристап на документи и објавување на соработката со органите на државната безбедност.

Да ти кажам право, немам намери да ги чешлам останатите стотина членови. Доста се овие неколку за да се покаже дека во интерес на државата и преку законски решенија може да се преиначат одредени делови од Уставот. Ако преиначи ти е премногу "силен" може да искористиме друг некој, не е воопшто проблем. Поткриви, свитка, растегне, протолкува ти бирај. Цитирај си ги ти и понатаму, ама биди свесен дека работите во пракса се малку посложени и дека твоето мислење е оформено од парцијално поимање на нештата.

Конкретно за уставноста на СЈО, уште чекаме Уставен суд да се произнесе. Веројатно имаат премногу работа сиротите, ама кај и да е ќе почнат со иницијативите кои се поднесени пред пола година.

(Кога тоа беше поднесена онаа за Аболицијата, за другар прашувам...)

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Сталкер, за СЈО зборувам. Не за Тарчуловски.
Да, во пракса се е поинаку. И САД суди секому во светот, ним не може да им се суди.. сила. Но тоа не го менува фактот дека СЈО не е донесен според уставните норми, членови. Ти не ги чешлаш членовите од уставот каде ќе прочиташ дека не смее да се формира друго јавно обвинителство надвор од јавното обвинителство.

А да те прашам, ти сакаш да се формираат неуставни институции? Овде не станува збор за гонење на криминалци и слично, туку дека не смее да се формираат паралелни обвинителства, судови.. не се законски. Може да се смени уставот, па да се формираат, може да се формираат во рамките на постоечките... но тоа е друга тема. СЈО не е формирано според законоте на РМ.

Моето помнење е многу подалеку од твоето, и во минатото и во иднината. Ако сакаш и за тоа може да дискутираме, не знам колку ќе можеш да се носиш со мене (без навредувања), ама да не ја оптовариме оваа тема.

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.762
Поени од реакции
7.594
Сталкер, за СЈО зборувам. Не за Тарчуловски.
Да, во пракса се е поинаку. И САД суди секому во светот, ним не може да им се суди.. сила. Но тоа не го менува фактот дека СЈО не е донесен според уставните норми, членови. Ти не ги чешлаш членовите од уставот каде ќе прочиташ дека не смее да се формира друго јавно обвинителство надвор од јавното обвинителство.
Фино ти дадов примери каде Уставот "омекнал" на одредени места поради X причини. Ако не ти чини муабетот со Трчуловски/Бошковски оди на примерите за член 9 и член 23. Дадените закони се косат со соодветните членови од уставот, ама ете постојат и функционираат. Башка нешто не те слушнав да тврдиш дека истиве се неуставни.Може не сум видел добро.

ќе прочиташ дека не смее да се формира друго јавно обвинителство надвор од јавното обвинителство
Имаш нешто желба да се држиш до форма, па бујрум.

Никаде во Уставот нема таква изречита забрана.

Ако приметиш во уставот вика: "Jавното обвинителство е единствен и самостоен државен орган кој ги гони сторителите на кривични дела и на други со закон утврдени казниви дела и врши и други работи утврдени со закон. Јавното обвинителство ги врши своите функции врз основа и во рамките на Уставот и закон. Јавниот обвинител го именува и разрешува Собранието за време од шест години.". Она што популарно го нарекуваме СЈО е всушност Јавно Обвинителство ( за гонење на кривични дела поврзани и кои произлегуваат од содржината на незаконското следење на комуникациите).

Ерго СЈО постои согласно Уставот.

Во принцип, чекаме Уставниот суд да одлучи.
Моето помнење е многу подалеку од твоето, и во минатото и во иднината. Ако сакаш и за тоа може да дискутираме, не знам колку ќе можеш да се носиш со мене (без навредувања),
За помени, фати се со @Ireal . Таман на иста бранова должина сте. Јас ти реков дека имаш проблем со поимање на нештата(Со сета должна почит се разбира).

Член од
2 септември 2010
Мислења
7.148
Поени од реакции
7.516
Значи, сепак немаш одговор. Тоа само ми дава се повеќе ЗА ПРАВО. Само немој да се доведуваш на рамништето на овој гомнаров што многу љубит птици. Ако не те мрзи, најди му ги пишувањата и ќе најдеш само навреди. И тој не можеше да ми парира, па почна да навредува, да дрви, да дрви, ова она, ја, вака, така... ама не можеше да парира, не е во право и удри на навреди.
Во договорот пишува дека треба да се формира СЈО кое ќе има целосна автономија да води истраги во врска со бомбите. Тој договор беше потпишан лично од Груевски. Зошто тогаш Груевски не им рече, бегајте бе ова е неуставно? Дури сега откако виде дека се зезнал почнаа со тоа неуставност и слични глупости. Сега не ни може да го прогласат за неуставно бидејќи уште толку ќе се закопаат.

Член од
3 март 2013
Мислења
2.678
Поени од реакции
1.357
Зарем стварно мислите дека покрај толкава моќна поддршка на СЈО, некој ке го прогласи за неуставно?
-Му гори под нозе тоа е факт, неможи да го надмини СЈО, ова е само купување на време пред донесување на конечни пресуди. Знае дека неможи ништо, исто колку што е свесен колку пријателчина и ситни рибчина што му го чистеа дупето ги пикна со една нога во затвор.Нема бегање

Ќе потрае ова циркузијада, исто како што беше со аболицијата. Не дека уставен нема да се произнесе за уставноста на СЈО, ќе биди и тоа како. Ама на некој моментално времето му е злато :)
Одговорност за секој криминалец ќе има!

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.993
Дали оваа т.н. “парализа“ е незаконска?
Ако мислиш на парализата на институциите, партизираното судство, уставен суд, полиција - да, супер-незаконско е. И убаво се знае кој го прави тоа.

http://lokalno.mk/integralno-celiot-izveshtaj-na-rajnhard-pribe-za-kriminalot-korupcijata-i-prislushuvanjeto-na-vlasta/ - мало потсетување за сите што забораија одеднаш кој не донесе до ова дереџе. Текстов е од истиот датум од лани. Освен формирањето на СЈО и почнувањето на неговата работа, практично ништо не е мрднато цела година.

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
@Ѓорѓи Н. помири се човек, СЈО постои и беше признаено од сите партии, амбасадори во земјава и од ЕУ... е сега тоа што на некој му гори под нозе и почнува да наоѓа 1000 изговори за тоа како е неуставно, тоа мене не ме интересира. Најубаво е човек да ги остави да си работат на мира, ако најдат некои криминалци бујрум ете им го Идризово... мене не ме интересира дали биле од власта, опозицијата, албанскиот политички блок, марсовци итн, ако правеле криминал нека се дружат ондак со Велија во ќелија. Уште еднаш ќе пишам, помири се со тоа дека СЈО постои и функционира...
Тоа може да постои на сила, јас никаде не пишувам дека не треба да се гонат луѓе кои се огрешиле од законот. Ако некој биде осуден по обвинение на СЈО, во догледно време, некој попаметен може да утврди неуставност на СЈО и овие луѓе да бидат ослободени. Таа можност не ја земате ли во предвид?[DOUBLEPOST=1465380806][/DOUBLEPOST]
Во договорот пишува дека треба да се формира СЈО кое ќе има целосна автономија да води истраги во врска со бомбите. Тој договор беше потпишан лично од Груевски. Зошто тогаш Груевски не им рече, бегајте бе ова е неуставно? Дури сега откако виде дека се зезнал почнаа со тоа неуставност и слични глупости. Сега не ни може да го прогласат за неуставно бидејќи уште толку ќе се закопаат.
Ама што ме интересира кој го потпишал. Не е важно тоа. Се гледа дали е според закон или не. А, плус, од кога ти се важни одлуките на Груевски кога се’ му негираш.[DOUBLEPOST=1465380875][/DOUBLEPOST]Алмеида да даде господ климатизер да ти падне на глава кога си шеташ покрај згради.

Scirea

ZARDOZ
Член од
4 август 2010
Мислења
27.630
Поени од реакции
88.215
Тоа може да постои на сила, јас никаде не пишувам дека не треба да се гонат луѓе кои се огрешиле од законот. Ако некој биде осуден по обвинение на СЈО, во догледно време, некој попаметен може да утврди неуставност на СЈО и овие луѓе да бидат ослободени. Таа можност не ја земате ли во предвид?
СЈО го поддржуваат амбасадорите во земјава и ЕУ... тој "попаметен" што го збориш ако ги прогласи СЈО за неуставен без да се консолидира со големците што не контролираат одозгора може да биде само тешка будала. Чист пример ти беше Ѓорѓе со аболициите, мислеше дека така ќе поминат се додека не му свикаа одозгора и одма ги повлече... Се додека СЈО има поддршка од амбасадорите и ЕУ, не успева нит устав, нит курци нит палци да го прогласат за нелегитимно... јебига таква ни е државата, други ни кажуваат што да правиме

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Ако приметиш во уставот вика: "Jавното обвинителство е единствен и самостоен државен орган кој ги гони сторителите на кривични дела и на други со закон утврдени казниви дела и врши и други работи утврдени со закон. Јавното обвинителство ги врши своите функции врз основа и во рамките на Уставот и закон. Јавниот обвинител го именува и разрешува Собранието за време од шест години.". Она што популарно го нарекуваме СЈО е всушност Јавно Обвинителство ( за гонење на кривични дела поврзани и кои произлегуваат од содржината на незаконското следење на комуникациите).
Ерго СЈО постои согласно Уставот.
Ова ти кажува јасно. Ако СЈО е всушност јавното обвинителство, тогаш што е „обичното“ јавно обвинителство? Едно е „вишок“. Јерго... не си во право, туку бараш „рачки“ за да го докажеш она што е сосема јасно секому. Со Алмеида може да се сложите за се’. Тој има психички проблеми, „до душа“, ти немаш, колку што гледам, ама политички ќе се здружите.[DOUBLEPOST=1465381314][/DOUBLEPOST]
СЈО го поддржуваат амбасадорите во земјава и ЕУ... тој "попаметен" што го збориш ако ги прогласи СЈО за неуставен без да се консолидира со големците што не контролираат одозгора може да биде само тешка будала. Чист пример ти беше Ѓорѓе со аболициите, мислеше дека така ќе поминат се додека не му свикаа одозгора и одма ги повлече... Се додека СЈО има поддршка од амбасадорите и ЕУ, не успева нит устав, нит курци нит палци да го прогласат за нелегитимно... јебига таква ни е државата, други ни кажуваат што да правиме
Добро, значи... СЈО е неуставно, но насилно ќе се држи, непочитувајќи ги законите.
Јас за тоа не пишував. Јас само пишував дека е неуставна институција која треба да носи важни процеси за државата.

Bitcoin

Член од
24 мај 2005
Мислења
5.530
Поени од реакции
13.903
Леле мајко уште се дискутира за тоа дали СЈО било уставно или не :facepalm:

Абе цел свет, цел сончев систем го поддржува СЈО како институција.. Не му ни треба согласност од Уставен, пошо и да биде изгласана неуставноста - за брзо ќе ја поништат. Освен ако се купува време, па секоја блокада на правдата е добредојдена.

СЈО (ќе морам вака да се изразам) е практично надуставна институција пошо чуварите на уставните вредности не се решение на проблемот, туку дел од проблемот.

Последно уредено:
Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom