Ако морам да одберам: татковината или парите, што би одбрал?

Кој е вашиот избор?

• Вкупно гласачи
    360

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Придонесување кон земјата, не придонесуваш ти си роб на Корпорација ЕВН на Македонски телеком и на банката поради кредитот кој што не можеш никогаш да го вратиш затоа што нема доволно пари во оптек за да ги заработиш.
Ти си пчела која што собира мед на пролет и лето за да наесен газдата на сандакот пчелски кој што го нарекуваш твој дом да ти го собере медот и да ти остави колку да преживееш, затоа што в година треба пак да собираш мед за него.

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.162
Поени од реакции
18.204
Ебати го тој живот во странство и плата добра ако не си среќен.Не е се мед и млеко таму,ќе потврдат сите форумци на привремена работа во странство.
Ако сакаш да спечалиш ,немат да ојш секој ден по кафиња или двапати дневно.Ќе си седиш дома + ќе спиеш многу,з'ш ќе си прекршен од работа.Некој рече погоре дека да напрајш пари и да се вратиш дома да ги искористиш,е за то би гласал.
И ваму и таму ќе работиш ко вол ,ама таму ќе ти го ценат подобро трудот.

zee German

mpkfa
Член од
12 август 2009
Мислења
6.441
Поени од реакции
6.096
Значи во анкетава има опција за просечен живот тука , а вие ми спомвите што ќе ти бил живот тука ако леб не си можел да јадиш .Јас искрено не познавам човек со просечна плата шо немојт леб да си дозволит .

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Можи опција Македонија ама ништо просечно, туку надпросечно-со свое јас и без сервилен карактер :icon_lol:.

Член од
21 септември 2008
Мислења
1.082
Поени од реакции
588
Зборот ми е, ретко кој оди во странство и се враќа во Македонија и при тоа придонесува со својот капитал и работа за подобра татковина.
Епа, ајде да размислиме на поинаков начин. Зошто некој кој во оваа држава немал никаква работа, немал никаква иднина, во џебот немал пари едно кафе што се вика во кафич да се напие решил да отиде во странство, кај што никој не познава, ниту јазик и мора да помине тежок период за да се вработи и да почне да живее како што треба. Значи тогаш кога има пари е граѓанин на државата, а кога нема слободно може да се исели и никому ништо. Е тоа не е во ред, јас да сум ни евро не би вложил во нашата држава, туку во државата која ми дала леб. А, ако мислеш дека нашите во странство не помагаат само ќе ти дадам еден податок дека 85% од девизините приливи на Македонија се од гастербајтерите и ако не беа тие државата одамна ќе пропаднеше.

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
Не гласав за ништо.
Немам никакво чуство на патриотизам нити љубов кон Македонија.
Прво зашто сум Србин и зашто си осеќам дека гените ми се многу по различни од Македонците.
Од друга страна, имам огромно чуство на локал-патриотизам кон мојата населба НЛ.
Од неа не мрдам, сум си рекол.
Во странство, незнам колку пари да ми дадеш, не идам.
Не сум ја за тој живот брат, ја си сакам да имам комшии, си сакам да имам пријатели не само со кои се дружиш, туку кои и ќе ти помагаат кога стварно ти треба. Си сакам ракија и шопска, си сакам weed а не skunk, си сакам чил а не тензија.
Сакам да работам тука, зашо у странство секој инвалид може да работи и да живее.
Некако, не ме разбирај погрешно, ама не ми е предизвик.
Ужасно ме фураат фаци шо 25 години живееле тука, завршиле факс, и ОП, работа немало, срање било, ќе си иделе О_О
ЖИТИ СЕ ЕЈ? 25 години тебе врзани да не ти ги држеа очите? 25 години не глеаше ти и не сфати како функционира државата и сеа ти текна да бегаш место да се прилагодиш?
Незнам, муфларски ми се мене тие работи.
Тука ќе останам, не за да работам за државата, туку да работам за себе.
Си сакам прљави дилови, неќам некој муфлар шо јадел со раце дур ја сум јадел со златни лажици и вилушки да ми шитка поштење.
Сакам фер заебан однос. Не сакам поштен нефер дисреспектфул однос.
Ма тука ми се корените бре, шо ти се објаснуем ја?
Овој воздух сакам да го дишам, оваа вода сакам да ја пијам.
Све што бега од тука е quitter, а ја quitter-и не поштуем.

RocknRolaa

Rafa Para Siempre
Член од
21 февруари 2010
Мислења
6.869
Поени од реакции
9.740
Само овие постранзициони земји како нашава се погодени од вакви бизарни прашања од типот би идел ли на гурбет или би останал, со фина позадинска порака од типот, да не си се осмелил да бираш странство, па кај ти е достоинството и љубовта кон татковината. Во меѓувреме сиот свет транзитира работни места кои се наоѓаат на различни континенти, а не пак држави и никој не покренал толку исконско прашање. Не се работи за татковина или пари, туку за квалитет на труд, понуда и побарувачка. Што мајка плачеме за капитализам ако уште распнуваме луѓе кои сакаат да работат надвор.

Ѓорче 1932

тој сум...
Член од
17 февруари 2009
Мислења
13.564
Поени од реакции
11.576
Се` е лесно кога имаш 14 години и си со блага ретардација. Кога ќе подостариш малку, се менуваат боите.
Те турам во потпис,потполно си во право,нема љутиш :D

На тие што кликнале странство,пари,многу пари би им порачал да се спремаат психички за да ги заработат “милионите“.
Ќе работите како магариња по 12 саата на ден,нема да знаете ни гзот кај ви се наоѓа за плата иста како во Македонија што е...добро може малку повисока.Но таму,факат факт е дека нема живот,таму има работа-кревет кревет-работа.Нема слободни викенди како кај нас што се,да прошеташ низ град,да се подновиш со нешто,да се видиш со комшијата,да пивнеш пиво у двор уз скариче и муабет.
Доста гледате холивудски филмови,разбудете се,реалноста е сосема друга.
Странство како странсво поскапи работи,повисок стандард на живот,кредити ни самите не знаат колку имаат земано за да отплатат кола или стан.

Член од
8 октомври 2009
Мислења
821
Поени од реакции
301
На тие што кликнале странство,пари,многу пари би им порачал да се спремаат психички за да ги заработат “милионите“.
Ќе работите како магариња по 12 саата на ден,нема да знаете ни гзот кај ви се наоѓа за плата иста како во Македонија што е...добро може малку повисока.Но таму,факат факт е дека нема живот,таму има работа-кревет кревет-работа.Нема слободни викенди како кај нас што се,да прошеташ низ град,да се подновиш со нешто,да се видиш со комшијата,да пивнеш пиво у двор уз скариче и муабет.
Странство како странсво поскапи работи,повисок стандард на живот,кредити ни самите не знаат колку имаат земано за да отплатат кола или стан.
Работев 2 месеци во Америка поточно во Њујорк-Manhattan :) За жал ми излегоа лични работи и морав да се вратам во МК

Работев по 9 часа дневно, 5 дена во неделата.
Сабота и недела слободни, плата неделна, се си беше на време исплатено.
Саат ми беше платен 20 долари. 40 часа по 20 и 5 по 30 долари. Јас, без скоро речи никакво образование. Студент.
Јадењето ми се виде како да е дури и поефтино од МК, соковите исто така. Лебот и белите пецива им беа 300% поскапи.
Животот ми беше милион пати поубав. Прошетав, видов и ми се допадна нивниот начин на живот. Во план сум да се вратам повторно таму. Овој пат, засекогаш :)

Член од
28 март 2006
Мислења
17.804
Поени од реакции
12.295
Абе ништо страшно млад човек да размислува за работа во друго место...се глобализираме. Во контекст на темава, пошто се правеа слични анкети овде и низ Европа...блиску сте со размислувањата со европските млади сили

Според резултатите од истражувањето на агенцијата Евробарометар, дури 53 проценти од младите европејци сакаат работа надвор од својата земја

дури нашите млади се со помал % за одење надвор, иако сме како држава една од најсиромашните во Европа

Речиси половина од средношколците или 46 проценти за 10 години не се гледаат во Македонија, 16 пороценти се гледаат некаде во државата, но не во местото каде што живеат

Кога ќе ви чукне на врата детето да студира и бара работа (регуларно семејство, без врски и имот од турско), да најде некоја пониско платена од работник со основно, да нема каде да живее...мислам дека поинаку ќе размислувате. На страна оние што добиле имоти, пари и фирми од родителите...повеќето семејства ја немале таа среќа. Со вообичаена плата за 5 животи не можеш да му обезбедиш она што им обезбедија мои роднини гастарбајтери на децата и во европска и во австралиска држава -и тоа кој со каве кој со средно, а истите почнаа од нула (ние барем имавме дел од куќа од родители). Едниот работеше на паркинг, ене го ја шета Азија вдолж и попреку...со две плати овде високообразовани може само да сонуваат за вакви погодности, своја куќа/стан, живот. Споредете дали еден механичар во јавно претпријатие (без скаламуции) може да заработи 3 куќи, 3 коли и истовремено да тера барбикју...таму знам дека може. Овде регуларно не може ни една куќа. И не кажувајте дека овде не сакаме да работиме. Иако со факултет сум работел од шиткање честитки, товарање шлепери и цигли до градби на кровови.
Во Македонија и во тие земји ако е исто, тогаш ние или не знаеме да штедиме или не знаеме да живееме.

Проклета да е Австралија...штета што не ми успеа да добијам виза на времето ;)

Член од
21 јули 2011
Мислења
112
Поени од реакции
36
Работев 2 месеци во Америка поточно во Њујорк-Manhattan :) За жал ми излегоа лични работи и морав да се вратам во МК

Саат ми беше платен 20 долари. 40 часа по 20 и 5 по 30 долари. Јас, без скоро речи никакво образование. Студент.
Јадењето ми се виде како да е дури и поефтино од МК, соковите исто така. Лебот и белите пецива им беа 300% поскапи.
Животот ми беше милион пати поубав. Прошетав, видов и ми се допадна нивниот начин на живот. Во план сум да се вратам повторно таму. Овој пат, засекогаш :)
Dali mislis deka ke mozes da izdrzis tamu so taa rabota i taa zarabotka koga bi imala familija.
Da te izvestam samo 1000$ min. e mesecno gradinka, kaj ti e stan, kaj ti e hrana i site ostanati raboti.
Nemoj da mislis deka e taka lesno da se kaze - KE SE VRATAM, OVOJPAT ZASEKOGAS

С

Спенсер

Гостин
Потполно си во право со овој пост,од збор до збор... ама барем таму (во странство некаде),нема да се нервирам гледајќи ги овциве во нашава татковина. Зашто? Зашто тука можеме само да гледаме и да блееме како телиња,а не можеме да превземеме ништо за подобра иднина на нашата земја/ неможеш глупаво идиотски народ да го опаметиш :) Али сепак,ќе видиме животот што ќе ни донесе.

Ѓорче 1932

тој сум...
Член од
17 февруари 2009
Мислења
13.564
Поени од реакции
11.576

Така било тоа ти мислиш,ќе се вратиш засекогаш и толку е ќе спиеш на пари,ќе отвориш ланец хотели и ќе му го земеш бизнисот на Доналд Трамп.

Член од
8 октомври 2009
Мислења
821
Поени од реакции
301
Dali mislis deka ke mozes da izdrzis tamu so taa rabota i taa zarabotka koga bi imala familija.
Da te izvestam samo 1000$ min. e mesecno gradinka, kaj ti e stan, kaj ti e hrana i site ostanati raboti.
Nemoj da mislis deka e taka lesno da se kaze - KE SE VRATAM, OVOJPAT ZASEKOGAS
Вака...

Дали реков некаде дека можам да издржам таму со таа плата?
Јас реков...дека како студент со пет грама школо имав некоја си плата од 800 долари неделно чисти (со платен данок)
4 недели се 3200 долари.
Братучед ми живее таму. Има две деца. За градинка не плаќаше ниту долар, сега се во основно и повторно не плаќа ниту долар. Не шири дезинформации. Приватните градинки чинат по 20.000 годишно!

Kajgana Shop

На врв Bottom