Ако морам да одберам: татковината или парите, што би одбрал?

Кој е вашиот избор?

• Вкупно гласачи
    360
Член од
20 јули 2011
Мислења
576
Поени од реакции
203
Упс не сум забележал дека си ме спомнал порано.:eek:
Значи вака на кратко да ти објаснам како е овде. За станот кајшто живееме јас и мојата сопруга не плаќаме ништо освен месечните сметки за вода струја итн. Значи за кирија не плаќаме ништо ( тоа е како бенефит во платата на мојата сопруга). Месечно за сите тековни трошоци потребни се околу 1000$ (тука спаѓа бензин, комуналии, јадење, пиење, интернет, телевизија, Xbox, итн. Така да да висока е цената, и којзнае колку би била повисока ако требаше да плаќаме и кирија, нејсе, муабетот ми е дека со мојата плата и нејзината месечно тргаме на страна по 1500$. И ќе заборавев да додадам дека месечно во просек се трошат од 1000-1500$ за излагања по ресторани, шопинг итн.
И пак ќе напоменам дека додека бевме во Македонија околу 1 година, никој не ме викна ниту на интервју... за жена ми да не ни зборувам бидејќи е странец.

Тогаш ти си една од ретките претпоставувам што добиле понуда од Qatar Airways?
Со среќа!
Како и јас што се обидував 4години да дојдам до интервју.

M

Moon Child

Гостин
Несакајќи стиснав на втората опција, а не би го избрала тоа кога би имала можност да бирам. Ме заболе половиов орган за татковината, најискрено.

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
Катар , ми дадоа работна виза за 3 години :)
Irenna - navistina ke ima shto da viish;)( a mozhe i nekoj italijanec da ulovish)
http://www.ipress.hr/magazin/talijani-u-kataru-grade-hotele-u-moru-17054.html
--- надополнето: Aug 11, 2011 3:28 PM ---
Несакајќи стиснав на втората опција, а не би го избрала тоа кога би имала можност да бирам. Ме заболе половиов орган за татковината, најискрено.
boli go i ti nego- ke bidete kvit

A

Antigona

Гостин
Тогаш ти си една од ретките претпоставувам што добиле понуда од Qatar Airways?
Со среќа!
Благодарам :)
--- надополнето: Aug 11, 2011 5:07 PM ---
Irenna - navistina ke ima shto da viish;)( a mozhe i nekoj italijanec da ulovish)
http://www.ipress.hr/magazin/talijani-u-kataru-grade-hotele-u-moru-17054.html
Да ти признаам искрено , среќна ме рпави една работа........што конечно после 8 години ќе имам шанса да изненадам една драга личност од мојот живот која живее во Индонезија , барем ќе можам да ги користам попустите од авио компанијата.

Аххх само кога би знаел дека планирам слатко да го изненадам :)

@cool@

Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
Упс не сум забележал дека си ме спомнал порано.:eek:
Значи вака на кратко да ти објаснам како е овде. За станот кајшто живееме јас и мојата сопруга не плаќаме ништо освен месечните сметки за вода струја итн. Значи за кирија не плаќаме ништо ( тоа е како бенефит во платата на мојата сопруга). Месечно за сите тековни трошоци потребни се околу 1000$ (тука спаѓа бензин, комуналии, јадење, пиење, интернет, телевизија, Xbox, итн. Така да да висока е цената, и којзнае колку би била повисока ако требаше да плаќаме и кирија, нејсе, муабетот ми е дека со мојата плата и нејзината месечно тргаме на страна по 1500$. И ќе заборавев да додадам дека месечно во просек се трошат од 1000-1500$ за излагања по ресторани, шопинг итн.
И пак ќе напоменам дека додека бевме во Македонија околу 1 година, никој не ме викна ниту на интервју... за жена ми да не ни зборувам бидејќи е странец.
фала ти за одговорот- (y)
инаку побарав ваква инф.од пријатели кои живеат во Атина- па деновиве откако ќе го добијам мејлот- ќе ги напишам овде ( само да напоменам тие се таму веќе 11 година- и сеуште се под кирија) не е ли малку чудно ?????? нели се во странство-????? а немаат свој стан/куќа
но, ај ќе видиме потоа - откако ги добијам цените:coffee:

Tranquilis

Putting Macedonia on the map.
Член од
10 август 2011
Мислења
526
Поени од реакции
657
фала ти за одговорот- (y)
инаку побарав ваква инф.од пријатели кои живеат во Атина- па деновиве откако ќе го добијам мејлот- ќе ги напишам овде ( само да напоменам тие се таму веќе 11 година- и сеуште се под кирија) не е ли малку чудно ?????? нели се во странство-????? а немаат свој стан/куќа
но, ај ќе видиме потоа - откако ги добијам цените:coffee:
Чудно ми е врз основа на што правиш претпоставка дека би требало да имаат свој стан ако живеат во странство.

Има премногу аргументи против. Веројатно си навикнат на Македонија (и голем дел од Источна Европа) каде многумина ефтино ги откупиле „општествените станови„ па имаат свои, а и не е премногу чудно да се живее со родителите.

@cool@

Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
Чудно ми е врз основа на што правиш претпоставка дека би требало да имаат свој стан ако живеат во странство.

Има премногу аргументи против. Веројатно си навикнат на Македонија (и голем дел од Источна Европа) каде многумина ефтино ги откупиле „општествените станови„ па имаат свои, а и не е премногу чудно да се живее со родителите.
неее, воопшто го неам во предвид тоа- сепак реков чудно е што живеат таму долго а сеуште немаат свој дом и мораат некому да плаќаат кирија- која сигурно им е половина од цената на м2 - кога би купиле свој.
Па,Tranquilis тие таму живеат- не се отидени да заработат и да се вратат(којзнае можеби еден ден- во пензионерските години):icon_lol:

Член од
8 октомври 2009
Мислења
821
Поени од реакции
301
Јас од татковината немам материјално добиено, речиси ништо.

Но, во овој момент спремен сум ако треба за џабе да работам нешто со кое ќе придонесам за неа или па нешто со кое ќе променам нешто во неа.

Татковината ми дал дом, сигурност и иднина. Чувствувам обврска дека треба да и вратам“!
Извини ама на ова се изнасмеав како никогаш до сега:pos:

Татковината не ти дала дом. Мајка ти и татко ти ти дале дом што работеле за едно станче или куќа .. сеедно.
Никој не трчал по твоите да им даде стан на лепи очи
Татковината ти обезбедила парче земја каде што работиш додека имаш сила за да се прехраниш.

А исто така не можам да ги разберам оние што се носталгични...за татковината?!?
Ајде бе луѓе:eek: Да ви недостигаат пријателите, кучето, комшијата, продавачката од супермаркетот...Ама да ви недостига едно парче земја:confused:

Член од
23 јануари 2009
Мислења
10.640
Поени од реакции
2.504
Извини ама на ова се изнасмеав како никогаш до сега:pos:

Татковината не ти дала дом. Мајка ти и татко ти ти дале дом што работеле за едно станче или куќа .. сеедно.
Никој не трчал по твоите да им даде стан на лепи очи
Татковината ти обезбедила парче земја каде што работиш додека имаш сила за да се прехраниш.

А исто така не можам да ги разберам оние што се носталгични...за татковината?!?
Ајде бе луѓе:eek: Да ви недостигаат пријателите, кучето, комшијата, продавачката од супермаркетот...Ама да ви недостига едно парче земја:confused:
Ти се чувствуваш како Македонка??

T

Tetro

Гостин
Македонската младина сонува за странство

Денеска во светот се одбележува 12. септември, Меѓународниот ден на младите. Младите во Македонија запаѓаат во се‘ потешка ситуација, погодени од невработеноста и бесперспективноста. Дали ќе промени нешто законот?

„Капитулација, конфузија, или отпор на македонскиот средношколец?“ Истражувањето под ваков симболичен и индикативен наслов, кое го реализираше Младинскиот образовен форум од Скопје, со опфат на 3607 ученици во 50 средни училишта во 13 градови, укажа на една поразителна состојба меѓу младите во земјата.
Дона Костуранова од Младинскиот образовен форум од Скопје истакнува:
„На прашањето: ’Каде се гледате себеси за 10 години?’, фрапантни 46 проценти од средношколците не се гледаат себеси за 10 години во Македонија. Средношколците попрво ќе ја напуштат земјата, отколку што сметаат дека можат да променат нешто, да бидат среќни, или да ги остварат своите амбиции во земјата.“
Целиот текст

L

Lu

Гостин
Би одбрала „Странство, добро платена работа, многу пари“

Член од
8 октомври 2009
Мислења
821
Поени од реакции
301
Ти се чувствуваш како Македонка??
не бе
јас паднав од марс
така и се осеќам

гостин на овој свет (затоа што сите доаѓаме и заминуваме)
гостин во македонија (затоа што скоро и странците имаат повеќе права отколку јас)
гостин надвор од македонија (затоа што таму сум буквално гостин)

јас сум светски човек
така и се чувствувам
мојата татковина е планетата земја а бидејќи и македонија некако се нашла на таа планета .. нема што да се дискутира

Kajgana Shop

На врв Bottom